DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σωστος!
Αν μπορει να περασει εστω και με ξεχειλωμα μπορεις να κανεις δουλεια και για ναρθηκα ισως βολευουν και κομματακια θερμοσυστελλομενου.

Το θεμα εδω ειναι αμα δεν μπορει να περασει με κανενα τροπο... :)

Sugru...

ή ίσως θερμοσυστελλομενο με κόλλα.

https://www.skroutz.gr/s/26179355/SAS-Θερμοσυστελλόμενο-6mm-3-1-με-Κόλλα-ΑΚ-ΤΗ-037.html

Δεν έχω δοκιμάσει να το κόψω να δω αν κολλάει στον εαυτό του...

• Like
Reactions: Χιωτης
Το sugru ειναι καινοτομο και καλο υλικο αλλα απαξ και ανοιξεις την συσκευασια πρεπει να την χρησιμοποιησεις ολη.
Αυτο ειναι ενα τεραστιο μειονεκτημα που καλυπτει τα προτερηματα αυτου του υλικου που ειναι και πανακριβο.
Το πηρα μολις ειχε πρωτοβγει και δεν το ξαναπηρα.

Θερμοσυστελλομενο με κολλα δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει.
Αν καποιος το εχει ας πει αν μπορει να κοπει κατα μηκος, να φορεθει στο καλωδιο και να συρρικνωθει σωστα οταν ζεσταθει?

Το sugru ειναι καινοτομο και καλο υλικο αλλα απαξ και ανοιξεις την συσκευασια πρεπει να την χρησιμοποιησεις ολη.
Αυτο ειναι ενα τεραστιο μειονεκτημα που καλυπτει τα προτερηματα αυτου του υλικου που ειναι και πανακριβο.
Το πηρα μολις ειχε πρωτοβγει και δεν το ξαναπηρα.

Αν καποιος το εχει ας πει αν μπορει να κοπει κατα μηκος, να φορεθει στο καλωδιο και να συρρικνωθει σωστα οταν ζεσταθει?
Ότι περίσσευε εγώ το έκανα γατζάκια για να κρεμάει ο μικρός κανένα ελαφρύ ρούχο, τσάντα κανένα ημερολόγιο του σχολείου και διάφορα τέτοια χαζά...
Επίσης σε ανοξείδωτη τσαγίερα στο χερούλι και στο καπάκι για να πιάνεται...

Είναι όντως ακριβά - έχω μερικά στο ακόμα στο ψυγείο κοντά στα 4 χρόνια - αυτά που έχουν λήξει απλά έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, όταν σφίξουν.

λοιπον το δοκιμασα...και δουλευει η ιδεα. αλλα επιδη αυτο που εχω ειναι πραγματικα χονδρο θελει ΚΑΛΟ σφιξιμο πριν ζεσταθει...μιλαμε για συρμα, γαιτι το σελοτειπ οππου εβαλα δεν δουλεψε καλα....
προσθετο πελονεκτημα του χονδρου 3:1 με κολλα ειναι τοι δεν θες πολυ υλικο για να παισεις το επιθυμητο παχος

Nα'σαι καλα για την δοκιμη.
Αρα και σε αυτη την περιπτωση θες δεσιμο με συρμα, οποτε δεν αλλαζει κατι ιδιαιτερα.

Nα'σαι καλα για την δοκιμη.
Αρα και σε αυτη την περιπτωση θες δεσιμο με συρμα, οποτε δεν αλλαζει κατι ιδιαιτερα.

Μετά τη συρρίκνωση θα βγεί το σύρμα, έτσι δεν είναι;

Nαι βεβαια, μετα το ζεσταμα και την συρρικνωση το συρμα βγαινει ευκολα.

Εαν χρειαστει ποτε παντως να κανω κατι τετοιο, θα βαλω και κολλα στιγμης και συρμα!

• Like
Reactions: Nektarios2015
Ένα χτεσινό ψευτοπροτζεκτάκι - πιο πολύ το ανεβάζω για να μας δώσει τα φώτα του κάνας φίλος που το έχει περισσότερο με τα σίδερα.
Μετατροπή καρόβιδας σε βίδα "T" (για χρήση σε ράγα t-track). Ήθελα μερικές βίδες "T" Μ8 αλλά με λεπτό κεφάλι πάχους 2 χιλιοστά (αυτές του εμπορίου είναι 3 χιλιοστά).

Αριστερά η αγορασμένη βίδα "Τ", δεξιά η καρόβιδα
01bb.jpg

1)Τρυπάνι πιασμένο στη μέγγενη να γυρίζει ανάποδα (ξεβίδωμα) στην μεσαία ταχύτητα και γωνιακός τροχός με δίσκο τροχίσματος για να φύγει το τετράγωνο που έχει η καρόβιδα κάτω από το κεφάλι. Ο δίσκος στις 90 μοίρες σε σχέση με την βίδα.
02b.jpg

2) Ίδια διάταξη με πριν (η καρόβιδα να περιστρέφεται), με τον τροχό να τρώει το σφαιρικό κεφάλι της βιδας για να γίνει επίπεδο. Ο δίσκος με μικρή κλίση και να κινείται πάνω-κάτω (από το κέντρο της βίδας και πάνω).
un2.jpg

3) Πιάσιμο στη μέγγενη και γωνιακός τροχός με δίσκο τροχίσματος, για να γίνει το στρογγυλό κεφάλι σαν παραλληλόγραμμο.

03.jpg

Πάνω οι δύο καινούργιες βίδες με το λεπτό κεφάλι, κάτω η αγορασμένη βίδα.
04.jpg

Δυσκολίες:
- Το 2ο βήμα (επιπέδωση του σφαιρικού κεφαλιού) χρειάστηκε πάρα πολύ χρόνο (5-10λεπτά), ακόμα και με τον 125άρη τροχό με καινούργιο δίσκο. Τα υπόλοιπα τροχίσματα ήταν υπόθεση λεπτού.
- Πολύ έντονες μυρωδιές και λογικά επικίνδυνες. Η δουλειά έγινε με καλή μάσκα και όταν τέλειωσα άφησα το εργαστήρι καμιά ώρα να ξεβρωμήσει πριν ξαναμπώ.

Μια χαρα το εκανες Δημητρη, μπραβο!

Σαν εναλλακτικη για την εσωτερικη λειανση θα προτεινα -για καλυτερο ελεγχο- την χρηση ταινειολειαντηρα χειρος.
Makita-9032-38x21-4.4-amp-file-belt-sander.png

Θεμα ενος λεπτου να φυγει το τετραγωνο κατω απο την κεφαλή της καροβιδας.
Δεν ξερω γιατι σου πηρε τοση ωρα η εξωτερικη λειανση, μαλλον θα ηταν καλο το κραμα της καροβιδας :)
Ισως βιδες με κεφαλι ψωμακι να ειναι πιο ευκολες στην λειανση. Ειναι και επιπεδες κατω απο την κεφαλή.
Slotted%20Mushroom.jpg

Eιχα μετατρεψει και εγω καποτε 2 βιδες με κεφαλι ψωμακι -για χρηση σε t-track σε οδηγο της Bosch- oπου ηθελα επιπεδη κεφαλη <2μμ.
wP4TiH5h.jpg

• Like
Reactions: panoss1 and dk31
Μια χαρα το εκανες Δημητρη, μπραβο!

Σαν εναλλακτικη για την εσωτερικη λειανση θα προτεινα -για καλυτερο ελεγχο- την χρηση ταινειολειαντηρα χειρος.
Αυτό στην φωτογραφία είναι προσάρτημα για τον μικρό γωνιακό, έτσι; Αν υπάρχει κανένα δοκιμασμένο βάλτε κάνα λινκ - φαίνεται ενδιαφέρον.
Θεμα ενος λεπτου να φυγει το τετραγωνο κατω απο την κεφαλή της καροβιδας.
Δεν ξερω γιατι σου πηρε τοση ωρα η εξωτερικη λειανση, μαλλον θα ηταν καλο το κραμα της καροβιδας :)
Ισως βιδες με κεφαλι ψωμακι να ειναι πιο ευκολες στην λειανση. Ειναι και επιπεδες κατω απο την κεφαλή.
Το πλαϊνό όμως τελείωσε εύκολα (3ο βήμα - χωρίς να περιστρέφεται η βίδα). Πιστέυω ότι είτε φταίει που είναι περισσότερο το υλικό προς αφαίρεση ή κάτι κάνω λάθος.
Eιχα μετατρεψει και εγω καποτε 2 βιδες με κεφαλι ψωμακι -για χρηση σε t-track σε οδηγο της Bosch- oπου ηθελα επιπεδη κεφαλη <2μμ.
Οι βίδες ψωμάκι έχουν πολύ μικρότερο κεφάλι από τις καρόβιδες. Το ίδιο και οι βίδες με 6γωνο κεφάλι. Αυτή που δείχνεις στην φωτογραφία μου κάνει για κεφάλι truss και δεν τις βρίσκω εύκολα.
(ψωμάκι είναι στην 1η σειρά, προτελευταία).
01.jpg

• Like
Reactions: theox and KOSSTV
Δεν ειναι προσαρτημα, ειναι κανονικο αυτονομο εργαλειο και ειναι ιδιαιτερα χρησιμο σε πολλες περιπτωσεις.
Παλια ειχε γινει ομαδικη παραγγελια απο amazon με αρκετα κατω απο 20 ευρω το τεμαχιο.
Απο Ελλαδα αυτο ειναι το φτηνοτερο επωνυμο.

Eδω τα δικα μου, ενα μικρο proxxon και ενα δυνατο 18βολτο Ryobi. Mαζι και μια απο τις καροβιδες που ειχα μετατρεψει.
rsVd2Ath.jpg

Αναφορικα με τον χρονο λειανσης της κεφαλης της καροβιδας, εχεις δικιο καθως διαπιστωσα οτι στον διδυμο τροχο θελει αρκετο χρονο.
Το ιδιο αργα φανταζομαι θα ειναι και με το τροχο που δοκιμασες εσυ.

Ομως το παραδοξο ειναι οτι σε κυκλικο τριβειο ειτε σε ταινιολειαντηρα, η λειανση αυτη γινεται σε πολυ μικροτερο χρονο!!!
Μιλαμε για 30-40 δευτερολεπτα!!

8aDmrOdh.jpg

Ηρθε η ωρα -και παρα πολυ καθυστερησε- να φτιαξουμε ενα συστημα που κουναει και ανακατευει αυτοματα τα διαφορα σπρεϋ βερνικιων/μπογιας!

maxresdefault.jpg

Εδω οι διαφορες εναλλακτικες απο το διαδικτυο

Καμμια δεν με ευχαριστει πληρως, αλλα ειναι μια πολυ καλη αρχη για ιδεες. Τα εργαλεια που χρησιμοποιουνται ειναι το δραπανοκατσαβιδο και η σπαθοσεγα.
Ομως θα μπορουσαν να προστεθουν και να κανουν ιδια η και καλυτερη/ευκολοτερη δουλεια το κολωνατο δραπανο, ο τορνος, το πολυεργαλειο και κανα δυο ακομα που εχω υπ'οψη.

Γραφω αυτο το ποστ τωρα, πριν φτιαξω κατι, μηπως εχει ηδη φτιαξει κανεις κατι παρομοιο και γλυτωσουμε πολυτιμες ανθρωποωρες σκεψης και κατασκευης :)

Πατροπαραδοτη και η ετοιμασια της φραπεδιας με το χερι, οπως αλλη ειναι και η χαρη του βιδωματος με κατσαβιδακι χειρος :)

400 γραμμαρια λες να επιβαρυνουν τον αξονα περισσοτερο απο οτι ζοριζεται για να κοψει μια κοιλοδοκο η μια μπετοβεργα?!!! 🤯

Μετα απο 4 ωρες παιχνιδιου και χαρας στον εργαλειοτοπο κατεληξα σε μια λυση η οποια με συγκινησε επειδη ειναι απλη και ταπεινη. 😿

DP3OttJh.jpg

Λεπτομερειες κατασκευης και πληρες φωτορεπορταζ αυριο με το καλο.

SvMD0uHh.jpg

Ενα πραγμα που δεν μπορουμε να αντιληφθουμε πολλοι ειναι η εφευρηματηκοτητα σου σε ολα τα επιπεδα...;)
Αν και η ανακινηση ενος σπρευ ειναι 2-3 λεπτων δουλεια/υποθεση εντουτις βρηκες λυση...!!!
Ωραιος...!!!

• Like
Reactions: Χιωτης
Aμα δεν το δουμε και δεν το δουλεψουμε στην πραξη απλα δεν μπορουμε να εχουμε σωστη και αντικειμενικη αποψη.

Ακομα πιο ευκολη κατασκευη, με σουπερ ελαφρυ κραμα ατσαλιου powerfix, μολις 610 γραμμαρια :)

p1ygEhVh.jpg

Στις ηδη υπαρχουσες τρυπες του σφιγκτηρα, ανοιγουμε δυο νεες στην υπεροχη λαμα parkside την οποια και θυσιαζουμε κοβοντας την, για το καλο της ερευνας και της επιστημης.
7BO1J51h.jpg

Το ολο συστημα μπαινει στη σπαθοσεγα (βολευει η 12βολτη που ειναι πιο κοντη) την οποια και κραταμε καθετα, οποτε η κοπωση του αξονα ειναι κυριολεκτικα αμελητεα.

Η κατασκευη αυτη ειναι ακομα πιο πρακτικη καθως η λαμα μενει επανω στον σφιγκτηρα ο οποιος χρησιμοποιειται κανονικα σαν σφιγκτηρας.
Απλα εχει αυξηθει λιγο το μηκος του κατα 5 εκατοστα :)

Last edited:
Αν και η ανακινηση ενος σπρευ ειναι 2-3 λεπτων δουλεια/υποθεση εντουτοις βρηκες λυση...!!!
Ωραιος...!!!

Thanks man!

Τωρα πλεον η ανακινηση των σπρευ ειναι πολυ συντομη, υποθεση 30 δευτερολεπτων, ξεκουραστη και πολυ καλυτερη :)

• Like
Reactions: KOSSTV