Diy μετρητικό μικρόφωνο

Απάντηση: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

Βλακείες γράφω, σόρι. Ούτε 10κ ούτε τίποτα.Την κάψα απευθείας και το phantom ανοιχτό.

Κώστα, συγνώμη αλλά δεν είχα δει καν την απάντησή σου, παρόλο που μπαίνω σχεδόν καθημερινά.
Δεν είμαι και πολύ σχετικός με τα μικρόφωνα, η λέξη "άσχετος" με περιγράφει αρκετά καλά και ακόμη καλύτερα το "άσχετος με τάση για βελτίωση".

1) προτείνεις να μην παρεμβληθεί πυκνωτής, γιατί ήδη η είσοδος της emu φιλτράρεται από πυκνωτή, έτσι;
2) από ότι είδα από το pdf της κάψας, θέλει τάση 2-12V αν θυμάμαι καλά
3) το phantom νομίζω ότι περνά από τα 2 & 3 σε σχέση με το γειωμένο 1 του xlr και στην emu είναι 48V
4) εάν λοιπόν συνδεθεί το (+) της κάψας στα 2 & 3 του xlr και το περίβλημα της κάψας στο (1) του xlr, λογικά δεν θα τη στείλει αδιάβαστη?

Είμαι σίγουρος ότι θα πιάσεις το όλο σκεπτικό μου, ακόμη και εάν δεν είμαι απολύτως σαφής στις περιγραφές μου.

H τάση phantom δίνεται στο "+" της εισόδου του μικροφώνου μετά τον πυκνωτή εισόδου μέσω μιας 10κ αντίστασης. Η είσοδος των προ με phantom είναι κάπως έτσι:http://sound.westhost.com/p93-f6.gif

Μπορείς να κάνεις και δοκιμή: Βραχυκύλωσε την είσοδο με μια 2-3 ΚΩ. Δεν πρέπει να μετράς πάνω από 10 -12 βολτ στα άκρα της, αν είναι όπως το λέω.
Αν μετρήσεις 48, έχω άδικο..

Re: Diy μετρητικό μικρόφωνο (Help needed)

ετσι είναι απλά όταν η είσοδος ειναι μπαλανς υπάρχουν δυο αντιστάσεις μια προς το + και μια προς το - .
Και γιαυτο στις καλες κονσόλες οταν πατάς το φαντομ δεν ακους και αυτο το ντουπ που ακους στο κυκλωμα που παραθέτεις

Ούτε σ´αυτό το ακούς. Τις έχει τις 2 αντιστάσεις. Το κύκλωμα είναι ενσωματωμένο στο μικρόφωνο και παίρνει κατευθείαν 48 βολτ από το -diy- phantom τροφοδοτικό.

H τάση phantom δίνεται στο "+" της εισόδου του μικροφώνου μετά τον πυκνωτή εισόδου μέσω μιας 10κ αντίστασης. Η είσοδος των προ με phantom είναι κάπως έτσι:http://sound.westhost.com/p93-f6.gif

Μπορείς να κάνεις και δοκιμή: Βραχυκύλωσε την είσοδο με μια 2-3 ΚΩ. Δεν πρέπει να μετράς πάνω από 10 -12 βολτ στα άκρα της, αν είναι όπως το λέω.
Αν μετρήσεις 48, έχω άδικο..

Έχεις δίκιο, βραχυκύκλωσα ένα ενεργό πιν του xlr με το γειωμένο (1) παρεμβάλοντας μια αντίσταση 2Κ0 και το βολτόμετρο έδειξε 12 και κάτι ψιλά.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση της emu 0404 usb2.0, τοποθετούμε δύο αντιστάσεις μεταξύ 2-3Κ σε κάθε ενεργό πιν του xlr προς το γειωμένο πιν1 και είμαστε ΟΚ.
Θα προχωρήσω σε παραγγελία από ebay και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

σωστό και σε αυτο δεν το ακούς γιατι δεν εχει διακόπτη που να ανοιγοκλείνει το φαντομ. εαν ομως είχε οπως στις κονσόλες θα άκουγες ενα μεγάλο μπουμ απο την φόρτιση του C1.

Έχεις δίκιο, βραχυκύκλωσα ένα ενεργό πιν του xlr με το γειωμένο (1) παρεμβάλοντας μια αντίσταση 2Κ0 και το βολτόμετρο έδειξε 12 και κάτι ψιλά.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση της emu 0404 usb2.0, τοποθετούμε δύο αντιστάσεις μεταξύ 2-3Κ σε κάθε ενεργό πιν του xlr προς το γειωμένο πιν1 και είμαστε ΟΚ.
Θα προχωρήσω σε παραγγελία από ebay και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

1 ΚΩ το πολύ. Να μείνει και λίγο τάση για την κάψα με το φετ της. Η 2-3 ΚΩ υποτίθεται ότι προσομοίωνε την κάψα..

Οι τρείς κάψες κατεύθασαν από το Ληξούρι (η μία με κομένο το track, έτοιμη για το mod.)
Λέω να δοκιμάσω την πρόταση του Κωνσταντπίνου αλλά και ένα κυκλωματάκι που βρήκα στο net για phantom unmodded

phantom.jpg

Αύριο θα ψωνίσω υλικά και θα επανέλθω

Επειδή πιθανώς να ενδιαφέρει κάποιους (πιθανώς και όχι) συνεχίζω να μεταφέρω τις εμπειρείες ενός αρχάριου (εμού) με τα εν λόγω μικρόφωνα...

Κατ'αρχάς χάλασα δυο κάψες προσπαθώντας να κάνω το mod του Linkwitz (ένιωσα λίγο άχρηστος ομολογώ...), οπότε την τελευταία που είχα την άφησα ως έχει.

Κατόπιν έφτιαξα το μικρόφωνο ακολουθώντας τις οδηγίες του φίλου Zakman35 κατα γράμμα ...(και πάλι ευχαριστώ).

Μετά έπεσα σε ένα κυκλωματάκι ενός Bill Wall http://www.directap.com/Microphones.htm
και εφτιαξα πολύ πρόχειρα (σε διάτρητη πλακέτα) τη version 4 με δυο μικρές διαφορές:

1) αντί για τα 2n 5087 έβαλα τα BC 560c τα οποία είχα ήδη
2) επειδή είχα την unmodified κάψα συνέδεσα το - με το σημείο πριν την 5,1 Κ και όχι με τη γή.

Το αποτέλεσμα:

- Δεν ξέρω αν αυτό που έφτιξα "μετράει" όντως όπως πρέπει αλλά
- Παίζει με την phantom της Focusrite
- είναι πολύ ήσυχο (τουλάχιστον όσο μπορώ να καταλάβω)
- Είναι balanced
- Ακούγεται ΠΑΡΑ πολύ καλά και "φυσικά"

Δεν έχω κάνει μετρήσεις ακόμα στα ηχεία, ούτε το έχω συγκρίνει με το ECM.

Αυτά προς το παρόν....

Τα κατάφερες άριστα και σε ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Εγώ χάλασα 3 κάψες μέχρι να πετύχω τη μετατροπή. Παρηγορήσου,δεν είσαι ο μόνος άχρηστος, αν μη τι άλλο.

Καλή συνέχεια..

Το ECM είναι καλιμπραρισμένο;
Οταν και αν κάνεις σύγκριση, μην παραλείψεις να ποστάρεις το αποτέλεσμα pls

Παρέλαβα 2 κάψες τη βδομάδα που μας πέρασε.
Είπα να τις συνδιάσω με το κύκλωμα προενισχυτη που αναφέρεται ως Project Proper (παρόμοιο με DoZ preamp) - http://sound.westhost.com/project93.htm

αλλά προσαρμοσμένο όχι σε phantom τάση, αλλά μέσω μιας 9V μπαταρίας. Οπότε κατέληξα στο παρακάτω σχέδιο.

Πείτε μου όμως αντί των BC559 & BC549 που απαιτούνται, μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά που έχω στην άκρη και πιο συγκεκριμένα τα BC 560/550? Από τα pdf τους είδα ότι είναι πολύ κοντά, αλλά θέλω επιβεβαίωση.

Είπαμε εποχές που χρησιμοποιούμε ότι έχουμε στην αποθήκη μας...

Attachments

• preamp.jpg
    preamp.jpg
    30.1 KB · Views: 151

Ναι Μανόλη, μπορείς να βάλεις τα 550/560 στη θέση των 549/559 αν οι τάσεις λειτουργίας είναι κατάλληλες.
Αν πρόκειται να το τροφοδοτήσεις με μπαταρία 9 βολτ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ευχαριστώ Λάμπρο για την απάντηση.
Ναι σκέφτομαι να το φτιάξω αποκλειστικά με χρήση 9V μπαταρίας.

Και κάτι άλλο, που προέκυψε όταν σχεδίασα το τυπωμένο, ξέρω ότι η διαμόρφωση της γείωσης σε έναν ενιαίο χώρο (ground plane θαρρώ πως αναφέρεται) είναι ευπρόσδεκτη για ψηφιακά, αλλά με την καμία που λέμε σε τελικούς ενισχυτές.
Εδώ στην περίπτωση αυτού του ταπεινού προ μικροφώνου, θα μας πείραζε να είχα μία ενιαία επιφάνεια γείωσης; Έβαλα ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός.

Attachments

• pcb.jpg
    pcb.jpg
    30.4 KB · Views: 123

Έχω μια απορία.
Αγοράζεις ένα Βehringer ecm8000 - εκεί στα 50 ευρώ - και βρίσκεις κάποια αρχεία καλιμπραρίσματος στο διαδίκτυο που έχουν γίνει πάνω στο μικρόφωνο. Πως είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν αλλαγές είτε στην κάψα είτε στο κύκλωμα που χρησιμοποιεί η εταιρία;

Φτιάχνεις ένα diy, σαν αυτό που έχω βάλει από πάνω. Πως στο καλό το καλιμπράρεις; Με sound meter; Αν ναι σωθήκαμε!

Είναι λύση να πάρεις ένα ήδη καλιμπραρισμένο φίλου και να δεις τι κάνει σε σχέση με αυτό το δικό σου; ¨Η τσάμπα ο κόπος και πάμε οπωσδήποτε για sound meter?

Δυστυχώς δεν το καλιμπράρεις.. Χρειάζεσαι εξοπλισμό αναφοράς γι' αυτό. Έπεσες στην περίπτωση. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο θέμα μετρήσεις.
Ακόμα χειρότερα, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δείχνει πραγματικές τιμές (άλλο το kalibrieren άλλο το eichen ... -γερμανιστί, δεν το ξέρω στα ελληνικά ο .. ευρωπαίος τρομάρα μου).
Kalibrieren σημαίνει "έχω την ίδια απόκλιση από την πραγματικότητα σε όλο το εύρος μέτρησης. Δηλαδή αν ένα ηχείο μου δείχνει ότι τα 50 ΗΖ είναι 3 db κάτω από τα 100, είναι όντως έτσι.
Eichen σημαίνει ότι η ένδειξη π.χ. 90db/w στο 1 μέτρο, είναι πραγματική. Δύσκολο έως αδύνατο στην Ελλάδα. Εκτός αν έχει να μας δανείσει κανένας συμφορουμίτης κανένα -καινούριο, ει δυνατόν αχρησιμοποίητο, Bruel & Kjaer των μερικών χιλιάδων ευρώ..

Για τα ντεσιμπελόμετρα τα πράγματα είναι θεωρητικά πιο εύκολα με μια καλιμπραρισμένη πηγή που δίνει Χ db @ Ψ Hz. Μια άντε δύο μετρήσεις μέσα στο φάσμα και τέρμα. Άλλωστε αυτό που θές είναι μια ένδειξη db εκεί. Και όχι από όλο το φάσμα ( Α-Weighted) . Παρόλα αυτά τελικά μια φορά το τρίμηνο ή το εξάμηνο θέλει τουλάχιστο δοκιμή αν όχι και μικρορύθμηση.
Αν θες λ.χ. κανονίζουμε να σου φέρω ένα από δαυτα http://www.extech.com/instruments/product.asp?catid=18&prodid=490 αλλά το μόνο που θα επιβεβαιώσεις είναι δύο τιμές έντασης @ 1KHz, δηλαδή τελικά τίποτα το σπουδαίο…

Με τα μετρητικά μικρόφωνα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, ειδικά για τη χαμηλή περιοχή, που είναι σχεδόν πάντα το πρόβλημα μας με τα οικονομικά μετρητικά.

Εκεί ως αναφορά συνήθως χρησιμοποιούν κάτι απίστευτα ακριβά Bruel & Kjaer … δοκίμασε να συζητήσεις το θέμα με τον έλληνα αντιπρόσωπο και ένα δυο μαγαζιά στο κέντρο που ασχολούνται με επαγγελματικά, πολύ πιθανό να σε βοηθήσουν εάν φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Η behringer δίνει Option να κάνει εξατομικευμένες μετρήσεις αν δεν κάνω λάθος εδώ http://www.cross-spectrum.com/measurement/calibrated_behringer.html
Και γενικά η *πιστοποιημένη απόκριση* κοστίζει
, η πιστοποίηση άλλωστε έχει και τη βαρύτητα της για κάποιες χρήσεις, όχι απαραίτητα DIY

Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος συνάδελφος έχει προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την απόκριση της ψείρας δίπλα σε καλύτερο μετρητικό από το behringer, αλλά τόσος ντόρος στο νετ, και τόσες δοκιμές από την diy κοινότητα, δε μπορεί να είναι απλά τυχαίος
Και στην τελική μιας και μιλάμε για ψείρες, μπορούμε να ψειρίσουμε τη μαϊμού όσο θέλουμε :D

Last edited:

Κώστα, αν και γερμανικά δεν ξέρω λέξη, πρέπει να είναι κάτι μεταξύ βαθμονόμησης (calibration) και διόρθωσης.
Το μεν πρώτο καταγράφει το πόσο "φεύγα" είσαι από τις τιμές της αναφοράς και δε δεύτερο διορθώνει τη τιμή της βαθμονόμησης στην τιμή αναφοράς.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Είχα σχεφτεί να φτιάξω ένα μετρητικό μικρόφωνο, έτσι ώστε να μπορώ να έχω τις μετρήσεις μου στο χώρο, στο ηχείο και τα σχετικά που καταλαβαίνετε με χρήση του ARTA...

Σκέφτομαι τι να το κάνω, εάν αυτό που μου δείχνει δεν μπορώ να γνωρίζω τι είναι; Εάν μου δείχνει μια πτώση στις υψηλές, πως θα ξέρω εάν φταίει το σετάπ μου ή το μικρόφωνο έχει πτώση;

Σκέφτηκα να αγοράσω έτοιμο οικονομικό berhringer ecm8000, αλλά από ότι είδα δεν συνοδεύεται από αρχείο βαθμονόμησης. Στο διαδίκτυο υπάρχουν κάποιες βαθμονομήσεις και κάποια αρχεία διόρθωσης, αλλά όπως έγραψα δεν μας εγγυάται κανείς ότι σε αυτό που θα παραλάβουμε η εταιρία δεν έχει κάνει αλλαγές.

Τάσο, ο σύνδεσμος που έδωσες, μας λέει ότι εάν θέλουμε να αγοράσουμε Behringer ECM8000 βαθμονομημένο, πρέπει να πληρώσουμε 90 ή 105 ευρώ εάν θέλουμε βαθμονόμηση για καμπύλη απόκρισης συχνότητας σε 45° & 90° γωνίας incidence.

Από την άλλη τόσες πληροφορίες για diy μετρητικό μικρόφωνο βρήκα, αλλά πουθενά δεν δίνεται και ένα αρχείο μέτρησης για το "φεύγα" από το αναφοράς.
Νομίζω ότι ο Αλέξανδρος έγραψε στην αρχή ότι έχει ένα Behringer βαθμονομημένο (προφανώς έχει αγοράσει το αντίστοιχο του συνδέσμου σου Τάσο).
Έχοντας αυτό και παράλληλα το κατασκευής δεν μπορούμε έστω και εμπειρικά να φτιάξουμε ένα αρχείο διόρθωσης σε κάποιο μετρητικό πρόγραμμα;
Κάνω αρκετές ερωτήσεις γιατί δεν έχω εμπειρία μετρήσεων με μικρόφωνα και τα αντίστοιχα προγράμματα, οπότε και δεν μπορώ να σταθμίσω τις πραγματικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν.