Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...
Εχθες το απόγευμα ηρθε απο εδω ο Δημητρης φορτωμένος με ενα ταψι (κουτι καμπριο) στο οποιο μεσα ειχε τα απαραίτητα (αμανερο, σοεκρις ντακ, μετ/τη). Ακουσαμε μια επιλογη κομματιών απο 16/44.1 εως 24/192, το ντακιδιο μετα απο καποια κλασματα (για να κλειδωσει η δειγματοληψία) τα επαιξε ολα χωρις πρόβλημα και κλείδωνε σταθερα χωρις διακοπές. Δοκιμασαμε με και χωρις το εσωτερικό μπαφερ, το οποιο δινει περιπου 4-5dB μεγαλύτερη εξοδο (τα V θα μας τα πει ο Δημητρης) .Κατα την διάρκεια ολης της ακρόασης το ντακ έπαιξε 100% απροβλημάτιστα.
Ηχητικα το ντακ εδεiξε απο την αρχη οτι ειναι καλο. Εχει εξαιρετική ροη, ευρύτατη σκηνη και υποδειγματικό imaging. Καποια απο αυτα που διαβασα στο DIYaudio απλα δεν υπαρχουν.. Οι χροιες ειναι φυσικες σε ολα τα οργανα και τις φωνες, ακουγονται τα παντα απο δακτυλισμοι στις κιθαρες μεχρι παρασιτα της ηχογράφησης.
Έτυχε να εχω εδω ενα εμπορικό ντακ (MSRP 500 ευρω) οποτε καναμε και μερικα Α-Β τα οποια ηταν μονοδρομος υπερ του Σοεκρις, το οποιο εχει αυτο το χαρακτηριστικο wow factor καθως η πληροφορια ξεπηδά απο σαφως πιο "μαυρο" background και δινει ενα ιδιαιτερο δραμα στην αναπαραγωγη.
Αν θα ειχα μια ενσταση αυτη εχει να κανει με την ευελιξια του ντακ. Στην ουσια ετσι οπως εχει στειθει μπορει να το φτιαξει ο οποιοσδηποτε αλλα ταυτοχρονα δεν αφηνει μεγαλα περιθώρια βελτιωσης στον πιο έμπειρο.
Τα αποτελέσματα προσωπικά τα θεωρω εξαιρετικά για κατι τοσο φτηνό και ειναι κριμα που δεν ειχα κατι μεγαλύτερο εμπορικό για να το συγκρίνουμε. Αν και δεν μου αρεσει να γραφω απο μνημης, πιστευω οτι ηταν το καλυτερο DIY ντακ που εχει περασει απο το σπιτι (με εξαιρεση ισως το 1704 του φιλου του ΠανΜαν, το οποιο εχω ακουσει μονο μια φορα και χωρις να ειχα τρελαθει με την απόδοση/κοστος >4Κ ευρω δεν θεωρω οτι εχω μια τοσο ξεκαθαρη εικονα του πως παιζει τελικά). Σαφώς ανώτερο απο τις διάφορες υλοποιήσεις με ESS SABRE, CS.