DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Σίγουρα πρέπει πριν το dac να αγοράσω... υπομονή!

Yoda-The-Empire-Strikes-Back.jpg

από ότι διαβάζω το πράγμα θέλει υπομονή και ψάξιμο και ειναι και ακριβό οποτε αφήνεις όσους το έχουν να παίξουν πλέον μαζί του μέχρι τελικής πτώσεως και από εκεί και πέρα αποφασίζεις τι θα κανεις

από ότι διαβάζω το πράγμα θέλει υπομονή και ψάξιμο και ειναι και ακριβό οποτε αφήνεις όσους το έχουν να παίξουν πλέον μαζί του μέχρι τελικής πτώσεως και από εκεί και πέρα αποφασίζεις τι θα κανεις

Το αυτο.

Ακομα δεν εχουμε ακούσει το Σοεκρις με σταδια εξοδου και custom φίλτρα. Μονο τοτε θα εχουμε σφαιρική αποψη.

Μια μικρή ερώτηση. Έχω κόψει τη τροφοδοσία από το USB καλώδιο μου στο CM6631a (το κλασικό κινέζικο που υπάρχει στο ebay) και το τροφοδοτώ με 5V από ένα Reflektor-D. Εν συνεχεία παίρνω 3.3V από το CM6631 και τα βάζω στο ISO +3.3V του DAM. Θεωρείτε ότι είναι οκ έτσι, ή να βάλω μία άλλη LM317 τροφοδοσία για το CM6631a και να βάλω το Reflektor-D να τροφοδοτεί με 3.3 το ISO +3.3V του DAM;

Μια χαρά είσαι όπως είσαι. Κακό θα του κάνεις αν βάλεις 317 για το USB και το Reflektor μόνο πάνω στο isolator.

Απλά στη θέση σου θα κοίταζα μήπως παρέκαμπτα και το 3.3V reg της πλακέτας USB και τα τροφοδοτούσα όλα με 3.3V από το Reflektor (όπως έχω κάνει στο δικό μου δηλαδή..).

Υ.Γ. Δοκιμάστε τα φίλτρα. Δεν έχουν καμία σχέση με τα original, ειδικά σε 44.1.

Όντως, κάνουν διαφορά, αλλά μόνο στα 44.1 (ή και στα 48). Κανένα από τα φίλτρα που έχουν "ανέβει" δεν έχει αλλαγές στα φίλτρα των υψηλότερων SR. Αυτά παραμένουν "μαμά".

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ξέρω ότι θα με δουλεύετε για χρόνια... αλλά δεν πειράζει σας αγαπώ όλους :flowers:

Δεν πειράζει, μικρό το κακό.. Απλά σκέφτομαι, αφού έτσι "κουτσό" και πήγε κάπως καλά, φαντάσου πως θα πήγαινε αν έπαιζε σωστά.. :p

Δεδομένου ότι σκοπεύω - αν προκύψει - να παίξω με raw / unbuffered έξοδο και δεδομένου ότι διαθέτω ένα θετικό BiB:

1. Χρειάζεται η αρνητική τροφοδοσία?
2. Αν ναι, χρειάζεται να είναι επιπέδου BiB? Απλή με 337 δεν αρκεί?

1) Ναι
2) Δεν μου είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η αρνητική τροφοδοσία είναι μόνο για τα buffers.. Εγώ θα έβαζα και εκεί BiB για καλό και για κακό.

Μια ενδιαφέρουσα δοκιμή θα ήταν να βάλεις μόνο θετική τροφοδοσία και να δεις αν παίζει από τις unbuffered εξόδους.. :p

Εμένα περιμένετε για να το δείτε αυτό?
:)

Μην πάρω φόρα μόνο. Θα ξεκινήσω (αν) με την έκδοση 0.1.

Δημήτρη με ξέχασες στηλε το link με το Rs232 σε Usb καλώδιο που χρησιμοποιησαμε

Δεν σε ξέχασα - το δικό μου δεν το βρίσκω πουθενά.. πρέπει να έχει καταργηθεί.

Τώρα που το ξαναβλέπω, υπάρχει ένα το οποίο σύμφωνα με το νήμα υλοποιήσεων στο diyaudio.com μας κάνει:

http://www.skroutz.gr/s/3159430/Digitus-USB-A-male-RS-232-male-DA-70156.html Είναι το Digitus με κωδικό DA-70156.

Εναλλακτικά παίζει και αυτό: http://www.skroutz.gr/c/701/ps2-serial-cables.html?from=catspan&keyphrase=aten+UC232A

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αλλά δυστυχώς τροφοδοτώ με 5V από το reflektor.
Όντως, κάνουν διαφορά, αλλά μόνο στα 44.1 (ή και στα 48). Κανένα από τα φίλτρα που έχουν "ανέβει" δεν έχει αλλαγές στα φίλτρα των υψηλότερων SR. Αυτά παραμένουν "μαμά".
Εννοούσα το updated FIR2 που ανέβασε ο spzzzzkt πρόσφατα με τα μαμά FIR1 φίλτρα του soren FIR2 -> upsampling από 352/384 KHz σε 2.8/3.1 MHz

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Σαν απόλυτη τιμή έχεις δίκιο. Αν συγκρίνεις με άλλες λύσεις όμως...
Ασε που και τα άλτορ στο ίδιο μήκος κύματος δεν βρίσκονται;

Βέβαια ό,τι και να λέμε..."άμα φτάναν τα λεφτά...."

Καλά, σε σχέση με άλλες "παραδοσιακές" λύσεις μια χαρά είναι.. αλλά σε σχέση με το 400άρι (με το οποίο "βγάζεις" αρκετή δουλειά..) τσιμπάει. Βέβαια, και για το 400άρι θα χρειαστεί να φτιαχτούν έξτρα πλακέτες για να πλησιάσει τη λειτουργικότητα του 405.

Btw, μήπως να πήγαιναν τα περί μετρητικών σε δικό τους νήμα (αν δεν υπάρχει ήδη); Λογικά θα έχουμε πολλά να πούμε και εκεί..

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Εννοούσα το updated FIR2 που ανέβασε ο spzzzzkt πρόσφατα με τα μαμά FIR1 φίλτρα του soren FIR2 -> upsampling από 352/384 KHz σε 2.8/3.1 MHz

Α, λες το 1021filt_FIR2_MP.skr.zip που είχε ανεβάσει προχτές; Ναι, αυτό έχει "μαμά" FIR1 για όλα τα SR αλλά πειραγμένο FIR2 (με minimum phase roll off).. δεν το έχω ακούσει, δεν ξέρω πως είναι..

Αρχισαν πάλι τα όργανα, bitwars.
Αυτός ο Andrea mori είναι γνωστός από άλλα νήματα να ανάβει φωτιές. Δεν ξέρω αν είναι χομπίστας τρολ,
αλλά δεν μπορώ να καταλάβω. Ο ένας λέει έτσι, ο άλλος γιουβέτσι. Ξέρει κανείς τι παίζει; Μπορεί κάποιος (Λέμον;)
να μετρήσει την μπιτοακρίβεια;

Και κάτι ακόμα, διάβασα στον hifiduino ότι το isolation λέει θέλει εξωτερική τροφοδοσία για να δουλέψει.
Εγώ δεν έχω βάλει εξωτερική τροφοδοσία και δουλεύει μια χαρά. Εχω χάσει μήπως την απομόνωση;
Θα το κοιτάξω το βράδυ που θα γυρίσω σπίτι.....

Μάλλον αναφέρεσαι στα λεγόμενα ότι η πραγματική ακρίβεια είναι κάτω των 14 bits....

Και μένα μου έχει προξενήσει εντύπωση!

Πολλά τα "ανοικτά" θέματα...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Όχι ότι είμαι παντογνώμων...αλλά που είναι ο σύνδεσμος να δω τι λένε;

βουαλά

http://www.diyaudio.com/forums/vend...magnitude-24-bit-384-khz-230.html#post4268591

@Σταύρο ναι αυτό λέω. Από τα λίγα που ξέρω στην συγκεκριμένη υλοποίηση τα 18μπιτ είναι ρεαλιστικά.
Από την άλλη βλέπω αυτός ο μόφατ που έχει φτάσει για να πιάσει τα 20μπιτ και σκέφτομαι είναι δυνατόν να πιάνει όντως 18 το σοέκρις;
Επίσης η έντονη απουσία του σοέκρις σε συνδυασμό με την έλλειψη υποστήριξης πχ μάνουαλ με κάνουν να αμφισβητώ την κατασκευή του.
Μη με παρεξηγείτε, είναι σοβαρός μηχανικός, δεν το αμφισβητώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει φτιάξει αυτό που λέει πως έφτιαξε.

ΥΓ: Μιλάω πάντα για ακρίβεια, όχι ονομαστικά μπιτ ή επεξεργασίας.

Last edited:

Φίλτατοι, τα πράγματα είναι απλά. Το Soekris είναι sign magnitude DAC, οπότε έχει ένα λεγόμενο "sliding window" στο οποίο "βγάζει" την ακρίβειά του.

Για να το πω λίγο διαφορετικά, ναι, τα πραγματικά bits είναι περίπου 14, αλλά αυτά "βγαίνουν" είτε το σήμα που παίζει είναι στα -1db είτε στα -90db. Δηλαδή και τα χαμηλά περάσματα έχουν "περιθώριο" 14bits (δηλαδή υπέρ αρκετά) και τα δυνατά. Εκεί που θεωρητικά θα υπήρχε πρόβλημα θα ήταν σε ένα δυνατό πέρασμα το οποίο ταυτόχρονα περιέχει και πληροφορία σε χαμηλό επίπεδο. Αυτό όμως τελικά είναι non-issue γιατί η "δυνατή" πληροφορία σκεπάζει / μασκάρει τη χαμηλή.

Οπότε μην ανησυχείτε. Η πλακέτα κάνει resolve εξαιρετικά τα σήματα χαμηλής και πολύ στάθμης στάθμης. Το έχουμε ακούσει άλλωστε..

Σύμφωνοι. Υπάρχε κάποιο βιβλίο, δημοσίευση, κάτι έγκυρο που μπορούμε να διαβάσουμε σχετικά;
Το sliding window είναι που "χτυπάει" ο Ιταλός και λέει πως αυτό δεν ισχύει μετά τα 8μπιτ.
Επίσης αυτά τα 14μπιτ, τι σημαίνουν ως απόδοση σε σχέση πχ με το γνωστό 9018; Πρακτικά μιλώντας, όχι θεωρητικά, το ένα είναι ρ2ρ το άλλο μαντεύει κλπ.

Πολλά υπάρχουν για διάβασμα, αλλά δεν έχω βρει κάτι που να εξηγεί το τι συμβαίνει με σχετικά απλό τρόπο. Και εγώ αυτά που έχω καταλάβει τα έχω καταλάβει κυρίως από διάβασμα του diyaudio.

Αν ίσχυε αυτό που λέει ο Ιταλός, δεν θα μέτραγε έτσι το DAC στα -60db.. Ο άλλος του έδωσε ημίτονο στα -110db (ή κάτι τέτοιο παρανοϊκό..) και το έβγαλε στην έξοδο κανονικά (αντί για παραμορφωμένο που θα περίμενε κανείς αν ίσχυαν τα 13-14bits)..

Το 9018 είναι εντελώς άλλο πράγμα. Αν το δούμε σαν "καθαρά" bits, τα πράγματα φαίνονται κάπως τραγικά. Αν θυμάμαι καλά βγάζει γύρω στα 6bits, και αυτό θεωρείται κορυφαία επίδοση για delta sigma DAC. Αλλά τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα.

Όντως, για ΔΣ 5-6 bits είναι κορυφή. Θυμάμαι την άκομψη τοποθέτηση της MSB επ αυτού.