DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Λογικά μου φαίνονται όλα τα παραπάνω το βιβ δίνει σε γέφυρα.... Τα sense καταργούνται άρα και το μήκος καλωδίων πρέπει να περιοριστεί! Δοκίμασα και ένα τελευταίο φίλτρο 1015-kb16-bw αποτέλεσμα κατάργηση του sox upsampler του foobar...!
 
Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Με ρώτησε και του απάντησα ότι αν δεν μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά τους σωστούς κόμβους στο φορτίο για sense (μπορεί να μην είναι εκεί όπου λέει power IN σε μία multilayer πλακέτα, η να μην είναι καν φυσικά προσβάσιμοι) τότε είναι πιο πιθανό να μην κάνεις λάθη αν ακυρώσεις το sense. Επίσης του είπα ότι υπάρχει πρόβλεψη για electrolytic η polymer πυκνωτή εξόδου στο PCB του BIB ώστε να μην τους κρεμάει στον κονέκτορα.
Θύμισα να δοκιμάσει 1000uF πυκνωτή φίλτρου αναφοράς τάσης που είναι βασικό για τον καλύτερο θόρυβο και ότι υπάρχει και για αυτόν πρόβλεψη στη θέση του μεσαίου MKT που έχει τώρα. Επειδή έχει πρόσβαση σε ένα Audio Precision analyzer και τα βλέπει τέλος πάντων σαν τελικό αποτέλεσμα, ότι μαγειρέψει για την συνδεσιμότητα και εξαρτήματα του συγκεκριμένου ντάκ και ρέγκ, να το δοκιμάσετε. Γιατί αν μη τι άλλο θα είναι διαπιστωμένα καλός τρόπος. Μπορεί να υπάρχει και λίγο καλύτερος αλλά ψάξε βρές χωρίς τέτοια εργαλεία. Θα συγκρίνετε υποκειμενικά, και αν σας κάνει κιόλας, ΟΚ.

Ενδιαφέρον.. Θα το ψάξω και εγώ με τα (πενιχρά) μέσα που διαθέτω.

Αυτό που λες για πρόβλεψη πυκνωτή εξόδου στο PCB του BiB υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις ή μπήκε σε κάποιο πρόσφατο revision? Ή εννοείς τον zobel?
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Στον παραλληλόγραμμο χώρο C104 υπάρχει ο στρογγυλός χώρος C103 στο κέντρο. Άν δεν βάλεις C104 ΜΚΤ βάζεις C103 πολικό πυκνωτή τζαμπερώνοντας την R107. Πάντα υπήρχε.
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Α, οπότε όντως μιλάμε για τον "zobel/ecap". Μπερδεύτηκα γιατί ο φίλος μας στο diyaudio έχει βάλει και πλαστικό πυκνωτή C103 αλλά και ηλεκτρολυτικό στην κλέμα.

Επίσης τώρα που βλέπω πάλι την φωτό, έχει βάλει δυο θετικά BiB και όχι ένα θετικό κι ένα αρνητικό (όχι ότι το θεωρώ πρόβλημα..).
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τό ίδιο κάνει ουσιαστικά πάλι, αλλά πρόχειρα. Γιατί αυτός που έβαλε παραλληλίζει το Zobel και το ακυρώνει. Πυκνωτή C101 πολικό και C103 πολικό έχει πρόβλεψη ανάλογα την εφαρμογή από πάντα.

Έχει virtual ground τώρα αν με δύο stacked θετικά. Μπορεί και να συνδιάζει κάπου σύνδεση groundplane με σασί για το καλύτερο FFT.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Ενδιαφέρον.. Θα το ψάξω και εγώ με τα (πενιχρά) μέσα που διαθέτω.

Κάνε μία τα δικά σου κόλπα, μία του Arthur τα κόλπα, και ότι ακούγεται καλύτερα κράτα το.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οπότε επιβάλλεται δοκιμή και με πολικό.. είναι και έξτρα εύκολο αν δεν χρειάζεται να ξηλώσω (για αρχή) τους πλαστικούς.. Ευχαριστώ!

Έχουν βγάλει κάτι polymer με πολύ καλά HF χαρακτηριστικά για σταθεοποιητικά στα computers κοντά στις CPU. Αλλά δέν ξέρω άν υπάρχουν και σε αρκετά Βόλτ για αυτή την εφαρμογή.
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τώρα που τα έφτιαξα και έκλεισα το κουτί αρχίσατε τα πειράματα??? :flipout: άντε πάλι μπάσε βγάλε...
 
Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αυτό το είδατε? Δημήτρη πρέπει να έρθω κάποια στιγμή να μετρήσεις τα Bib...

http://www.diyaudio.com/forums/vend...magnitude-24-bit-384-khz-275.html#post4336299

Έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο στον "αέρα" αυτό που παρουσιάζει ο "B&W Arthur".
Αναφέρει ότι έχει σχεδόν τα πάντα floating, δεν το έχει βάλει ακόμη σε σασί και γενικώς "παίζει" με τα διάφορα gnd.

Αυτό από μόνο του μπορεί να επιφέρει τέτοιες βελτιώσεις, οι οποίες να μην επαληθεύονται σε μία κανονική κατασκευή που έχει μπει σε σασί και έχει συνδεθεί κανονικά η γείωση του ac πάνω στο σασί.
Επίσης αναφέρει ότι έχει βελτίωση κατά 20dB στο FFT το οποίο το δείχνει, αλλά μη ξεχνάμε ότι είναι μέτρηση στα -60dB και βελτίωση στο Noise Floor (γύρω στα 5-7dB) έχει μόνο χαμηλά, από τη βασική συνιστώσα και κάτω...

Επίσης αυτό που λέει ο Σάκης (prooptiki) ... ότι η είσοδος πάει πάνω σε γέφυρα το έχετε εξετάσει να το παρακάμψετε ή το έχετε ήδη παρακάμψει;
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Κι εγώ έχω σοβαρές επιφυλάξεις, ειδικά για τα 20db..

Τη γέφυρα στο δικό μου την έχω "στη μπούκα", θα φύγει στην πρώτη ευκαιρία (δηλαδή όταν καταφέρω να κάνω χώρο πάνω στον πάγκο).
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Γέφυρα μέτρησης εννοεί. Τον τρόπο που τα sense καλώδια "αισθάνονται" τους κόμβους κατανάλωσης και στέλνουν πίσω διορθωτικό σήμα στον ενισχυτή λάθους του ρέγκ.
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη, δεν ξέρω τι γράφει ο τύπος.
Ο Νικόλας μίλησε μέσω του diyaudio, από ότι έγραψε και οι μετρήσεις του είναι με πολύ καλό εργαλείο.
Μετά τις αρχικές μου επιφυλάξεις διάβασα όσο μπορούσα πιο λεπτομερώς το νήμα από την πρώτη του παρέμβαση μέχρι και εκεί που άρχιζε και ανέβαζε pdf μετρήσεων από το AP.

Αυτά που γράφει δεν φαίνονται πουθενά στις καμπύλες μετρήσεως που δίνει, σκόρπιες μετρήσεις δίχως να φαίνεται ούτε η μετρούμενη thd, ούτε κάποια άλλη μέτρηση παρά χύμα διάφορες μετρήσεις απανωτές με γραφήματα που λίγο ή πολύ είναι ταυτόσημα ή διαφοροποιούνται αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές.
Μπορεί να έχει απόλυτο δίκιο και απλά ενώ τα είδε έβαλε κάποιες μετρήσεις άλλες ή δικού του ενδιαφέροντος. Ειδικά εκεί που το συγκρίνει με το PCM1704 σε επίπεδο 0dB/-60dB μου ήρθε να του γράψω που στο καλό βλέπει αυτές τις διαφορές που αναφέρει!

Εν κατακλείδι, εφόσον έχετε το soekris στα χέρια σας, έχετε και τα τροφοδοτικά, την όρεξη δεν το συζητώ...έχετε και το πλεονέκτημα της 100% Salas ελληνικής υποστήριξης...κάντε τις δοκιμές σας.
Εάν μπορεί κάποιος που θα τα δοκιμάσει να μου το φέρει να τα δούμε και στο FFT, ευχαρίστως να βοηθήσω...θα είναι και σε μένα μεγάλη ευκαιρία εκτός των μετρήσεων που χρειάζονται, να το ακούσω και σπίτι μου.
 
Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Χάρις στην πολυτιμη βοήθεια του Δημήτρη αλλάχτηκαν τα καμένα isolation modules του R2R, που κατάφερα με πολυ δυσκολία να κάψω, και μπήκαν και τα BiB του αγαπητού μας Salas.
Aκομα είναι πολυ νωρίς για κρίσεις αλλα νομίζω οτι πλέον με το συνδιασμό Lundall και bib κατάφερα κατι καλυτερο. Ερωτηση τα ΒιΒ καταφερνουν να ζεσταθούν λίγο, παρότι ειναι (οπως του Δημητρη) κολλημένα στο σασί του κουτιου. Εγω εχω το μηχάνημα αναμένο συνέχεια ολο το 24ωρο μπορει να προκυψει κανενα πρόβλημα??
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Όχι! και εγώ το έχω αναμμένο συνέχεια
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Όχι! και εγώ το έχω αναμμένο συνέχεια

Για ψυκτρες εχεις κι εσυ το σασί, σε καθε περίπτωση σου ζεστενεται τοσο οσο να μην μπορείς να ακουμπησεις την (ψυκτρα-σασι επαφής) ή λιγότερο?
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εάν θυμάμαι καλά το πολύμετρό σου μέτραγε και θερμοκρασία, για βάλε ένα αισθητήρα πάνω σε κάποιο ημιαγωγό, με κλειστό κουτί και μέτρα τι ένδειξη έχεις.
Η αίσθηση της αφής ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά εάν δεν μπορείς να ακουμπήσεις για παραπάνω από 3" το σημείο που λειτουργεί ως ψύκτρα, μάλλον έχεις άνω των 60°C
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Βασικά τα Salas του συνονόματου παίζουν ελαφρώς hot rod (στα ~500mA CSS) οπότε ζεσταίνονται περισσότερο από τα δικά μου (και του Χρήστου) αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ικανά να ανεβάσουν θερμοκρασίες με τον αλουμινένιο πάτο για ψύκτρα, ακόμα και με λειτουργία 24/7.
 
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

C101 πολλά μF δοκίμασες ακόμα;
 
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Για ψυκτρες εχεις κι εσυ το σασί, σε καθε περίπτωση σου ζεστενεται τοσο οσο να μην μπορείς να ακουμπησεις την (ψυκτρα-σασι επαφής) ή λιγότερο?

Όχι, είναι χλιαρά δεν είναι ποτέ καυτά, τα ακουμπάς άνετα.