DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εάν θυμάμαι καλά το πολύμετρό σου μέτραγε και θερμοκρασία, για βάλε ένα αισθητήρα πάνω σε κάποιο ημιαγωγό, με κλειστό κουτί και μέτρα τι ένδειξη έχεις.
Η αίσθηση της αφής ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά εάν δεν μπορείς να ακουμπήσεις για παραπάνω από 3" το σημείο που λειτουργεί ως ψύκτρα, μάλλον έχεις άνω των 60°C

Στο μυαλό μου είσε, το ψηφιακό θερμόμετρο με τον αισθητήρα ψάχνω ολο το απόγευμα αλλα δεν θυμαμαι που το εχω καταχονιασει

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όχι, είναι χλιαρά δεν είναι ποτέ καυτά, τα ακουμπάς άνετα.
Κι εμένα χλιαρος είναι ο πατος του σασί αλλα θα το μετρήσω

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βασικά τα Salas του συνονόματου παίζουν ελαφρώς hot rod (στα ~500mA CSS) οπότε ζεσταίνονται περισσότερο από τα δικά μου (και του Χρήστου) αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ικανά να ανεβάσουν θερμοκρασίες με τον αλουμινένιο πάτο για ψύκτρα, ακόμα και με λειτουργία 24/7.
ΗΟΤ ROD σε λειτουργια 24/7 για να δουμε

C101 πολλά μF δοκίμασες ακόμα;

Επειδή είχα ελάχιστο χρόνο δοκίμασα πολύ πρόχειρα με 330uF organic polymer πάνω στην κλέμα της εξόδου του BiB, με τους πλαστικούς επίσης περασμένους. Δεν είδα κάποια αλλαγή στον παλμογράφο, οπότε το άφησα όπως ήταν. Μελλοντικά θα το δοκιμάσω πιο σωστά (με αφαίρεση των πλαστικών και πέρασμα μόνο ηλεκτρολυτικών).

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εμένα το Soekris ακούγεται τόσο γλυκά που δεν περιγράφεται... μην με βάζετε τώρα στην μπρίζα με τους πυκνωτές...

Δημήτρη πότε να σουρθω να μετρήσεις?

Θα έλεγα να περιμένεις λίγες μέρες ακόμα για να το μετρήσουμε με τον καινούργιο παλμογράφο.. λογικά σε καμιά εβδομάδα θα τον έχω παραλάβει.

Στη θέση σου δεν θα έμπαινα σε αυτή τη φάση σε διαδικασία με δοκιμές.. απόλαυσέ το ως έχει και βλέπουμε..

Άντε καλορίζικο το καινούργιο εργαλείο σου!! :ernaehrung004:

Πάντως απλά με τρώει η περιέργεια για το τι θα δείξει... ακούγεται τόσο ωραία στα αφτιά μου, τόσο στο δικάναλο όσο και στο σύστημα των ακουστικών μου που δεν μπορώ να περιγράψω... είμαι πολύ ευχαριστημένος, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μου.

Δεν ξέρω αν έστρωσε ή αν έκαναν τόση διαφορά οι τροφοδοσίες (πετύχανε λές διάνα οι πλαστικοί και τα βαρέλια???)... παίζει μουσική και την ευχαριστιέμαι όσο ποτέ άλλοτε από ψηφιακό στο σπίτι μου, και δεν είναι υπερβολή ή ενθουσιασμός της στιγμής αυτό που λέω.

Πάλι καλά που δεν το έδωσες λοιπόν.. :D

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο (δικό σου) Salas βγήκε ιδιαίτερα πετυχημένο, αλλά γενικά όσοι το έχουν βάλει πάνω το έχουν κρατήσει..

Το κακό είναι ότι μετά το σημερινό διάβασμα που έριξα στο diyaudio.com (και όχι μόνο) ψήνομαι να κάνω άγριο modding στην τροφοδοσία.. Φαίνεται να παίρνει ακόμα αρκετή βελτίωση..

Btw, το πρόβλημα των ασθενικών δυναμικών θεωρείς ότι το έχει ακόμα; Δηλαδή το παραβλέπεις για χάρη των άλλων "αρετών" του ή δεν υφίσταται πια;

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Επειδή είχα ελάχιστο χρόνο δοκίμασα πολύ πρόχειρα με 330uF organic polymer πάνω στην κλέμα της εξόδου του BiB, με τους πλαστικούς επίσης περασμένους. Δεν είδα κάποια αλλαγή στον παλμογράφο, οπότε το άφησα όπως ήταν. Μελλοντικά θα το δοκιμάσω πιο σωστά (με αφαίρεση των πλαστικών και πέρασμα μόνο ηλεκτρολυτικών).

Εκεί είναι η έξοδος που δοκίμασες. C101 & C201 είναι το φιλτράρισμα της αναφοράς τάσης των σταθεροποιητών. Εκεί θέλει μέγιστο φιλτράρισμα για ευαίσθητα ψηφιακά λένε οι οδηγίες του SSLV.

"Electrolytic 220uF is even more efficient a filter for sensitive digital and MC phono stages, still for many buffer, line,
MM, the MKT can be arguably enough and can give a different subjective impression you may
prefer. More linear than Ecap. You taste in your application, you decide. The reg takes both."

Τους έβαλα εκεί γιατί αν θυμάμαι καλά εκεί τους είχε βάλει και ο φίλος μας στο diyaudio με το AP.. Κι εμένα πιο λογικό θα μου φαινόταν να τους βάλω στους C101 & C201.. Ας όψεται η έλλειψη χρόνου.. αλλά επιφυλάσσομαι για σωστή δοκιμή πολύ σύντομα.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εκεί τους είχε βάλει αλλά δεν μας έπειθε και πολύ ότι θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη επιλογή όταν το συζητήσαμε εδώ στο νήμα, εσύ δεν είχες δει ιδιαίτερο λόγο στα παλμογραφήματα... Ενώ το να δοκιμάσεις δυνατό φιλτράρισμα στη βασική πηγή εσωτερικού θορύβου του σταθεροποιητή έχει νόημα σαν τέστ όταν τρέφει ψηφιακό. Εντάξει μπορεί και όχι ανάλογα τι τοπικά σταθεροποιητικά και φίλτρα έχει παραπέρα η κάθε κατασκευή, αλλά μόνο μια δοκιμή θα δείξει. Σίγουρα είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα και τώρα. Πάντως ένας Αυστραλός που έβαλε DCB1 Hypnotize για σταθεροποιητή και μπάφερ ταυτόχρονα, μου είπε ότι τον προτίμησε με Nichicon FG 470uF αντί MKP φίλτρο LEDs ώς τροφοδοσία +/-10V του DAM. Εκεί η αναφορά είναι σκέτα πέντε LEDS βέβαια και φιλτράρεται δυσκολότερα από Norton αντίσταση που έχει το SSLV όπως και έχει λιγότερο ωμό θόρυβο η αντίσταση.

Ζητω συγνωμη που μπαινω ξανα στη μέση αλλα και το θεμα της θερμοκρασίας ειναι εξισου σημαντικό.
Με τον αισθητηρα να ακουμπάει στο ισχύος (απο την άλλη ακουμπά στο σασί ) χωρις σήμα διαβάζω 48,6 σε αδρανεια και με σήμα φτάνει μέχρι 50,1. Μάλλον πολυ χαμηλά σε σχέση με το 60 που προβλεψε ο φιλος Lemon.
P.s Μικρό off topic αν κάποιος γνωρίζει που μπορούμε να βρούμε ψιλά σκάγια στην αγορά ας μου στηλει ενα π.μ

Πάλι καλά που δεν το έδωσες λοιπόν.. :D

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο (δικό σου) Salas βγήκε ιδιαίτερα πετυχημένο, αλλά γενικά όσοι το έχουν βάλει πάνω το έχουν κρατήσει..

Το κακό είναι ότι μετά το σημερινό διάβασμα που έριξα στο diyaudio.com (και όχι μόνο) ψήνομαι να κάνω άγριο modding στην τροφοδοσία.. Φαίνεται να παίρνει ακόμα αρκετή βελτίωση..

Btw, το πρόβλημα των ασθενικών δυναμικών θεωρείς ότι το έχει ακόμα; Δηλαδή το παραβλέπεις για χάρη των άλλων "αρετών" του ή δεν υφίσταται πια;

Με τα ακουστικά (που ακούω ως επί το πλείστον ψηφιακή μουσική) δεν έχω απολύτως τίποτε να του προσάψω και θα παραμείνει ως το dac του συστήματος ακουστικών μου. Εδώ δεν παρατηρώ απολύτως καμία έλλειψη επαναλαμβάνω, ουτε σε δυναμικά ούτε σε αέρα ούτε σε μπάσα ούτε σε τίποτε... ισορροπημένο και με αρκετή λεπτομέρεια και όπως ακριβώς θέλω τον ήχο μου. Δεν κουράζει ποτέ ακόμα και με πολύωρη ακρόαση με HD800, και τσιμπημένες εντάσεις. Η φυσικότητα του και η ροή είναι εξαιρετική. Το ίδιο και τα μικροδυναμικά. Εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα και διαχωρισμός.

Το Aune S16 μπροστά του ακούγεται ηλεκτρονικό και με "γρέζι", ενώ έχει μπάσα σαφώς πιο γρήγορα και δυναμικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει την ροή και την φυσικότητα.

Παρόμοια ευρήματα και στο δικάναλο αλλά με ανεπαίσθητη υστέρηση δυναμικών, η στερεοφωνική εικόνα όμως είναι πλατιά και βαθιά. Λίγος αέρας και λεπτομέρεια ίσως χρειαζόταν εδώ στο δικάναλο, αλλά και έτσι καλά είναι εδώ είναι άλλη συνέργεια ενισχυτικών/ηχείων. Είναι πιο laid back από το σύστημα των ακουστικών μου.

Ότι και να πω ή να περιγράψω τελικά δεν έχει σημασία.

Εμένα μου έκατσε καλά αυτός ο ήχος, τόσο που ότι ώρα και να φτάσω σπίτι (είμαι ακόμα στην δουλειά τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές) υποχρεωτικά θα βάλω μια δυο ώρες ακρόασης με δαύτο... αυτό κάτι λέει...

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Χρήστο το κυριότερο είναι το πως λαμβάνεις εσύ τα δρώμενα του dac, όχι οι λοιποί.
Η ενασχόληση είναι ατομική και όχι προς επίδειξη φίλων...αν και το συγκεκριμένο το χαίρονται και οι λοιποί...

Μου έχει αφήσει ωραία ανάμνηση από την τελευταία φορά που άκουσα του ΔημΔημ στο σπίτι του άλλου Δημήτρη (Jimara).

Ζητω συγνωμη που μπαινω ξανα στη μέση αλλα και το θεμα της θερμοκρασίας ειναι εξισου σημαντικό.
Με τον αισθητηρα να ακουμπάει στο ισχύος (απο την άλλη ακουμπά στο σασί ) χωρις σήμα διαβάζω 48,6 σε αδρανεια και με σήμα φτάνει μέχρι 50,1. Μάλλον πολυ χαμηλά σε σχέση με το 60 που προβλεψε ο φιλος Lemon.
P.s Μικρό off topic αν κάποιος γνωρίζει που μπορούμε να βρούμε ψιλά σκάγια στην αγορά ας μου στηλει ενα π.μ

Μια χαρά είσαι καμία σχέση με τα αναμενόμενα...

Άρχισε και για μένα η διαδικασία στησίματος από φίλο που καταλαβαίνει από τέτοια....
Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι παίζει με τους πυκνωτές του ΒΙΒ, τις τιμές τους και τον τύπο (ηλεκτρολυτικούς/πλαστικούς)
Θυμάμαι κάποια ποστ μεταξύ Σάλα και Δημήτρη για το θέμα. Τελικά πως κατέληξε η ιστορία;;C101/201 470μF ηλεκτρολυτικοί ή C102/202 68μF/100V πλαστικοί ως λίστα ΒΟΜ του Δημήτρη;; Οι υπόλοιποι ως λίστα;;;

Δεν είναι θέμα ιστορίας αλλά επιλογών.
Προτείνω να μελετήσεις τις οδηγίες του BiB.
Εκεί θα δεις ότι η θέση του πυκνωτή C101/201 δέχεται είτε πλαστικό είτε ηλεκτρολυτικό. Το BiB είναι τροφοδοτικό γενικής χρήσης, λέει λοιπόν στις οδηγίες ότι όταν πρόκειται να τροφοδοτήσει ψηφιακά ευαίσθητα κυκλώματα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ηλεκτρολυτικός πυκνωτής σε αυτήν τη θέση (αναφέρει και εύρος) γιατί φιλτράρει καλύτερα.
Εννοείται ότι αυτά τα τροφοδοτικά είναι ντιούικα και θέλουν πάντα έλεγχο με παλμογράφο για το τελικό αποτέλεσμα και τη σωστή λειτουργία.

Δεν είναι θέμα ιστορίας αλλά επιλογών.
Προτείνω να μελετήσεις τις οδηγίες του BiB.
Εκεί θα δεις ότι η θέση του πυκνωτή C101/201 δέχεται είτε πλαστικό είτε ηλεκτρολυτικό. Το BiB είναι τροφοδοτικό γενικής χρήσης, λέει λοιπόν στις οδηγίες ότι όταν πρόκειται να τροφοδοτήσει ψηφιακά ευαίσθητα κυκλώματα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ηλεκτρολυτικός πυκνωτής σε αυτήν τη θέση (αναφέρει και εύρος) γιατί φιλτράρει καλύτερα.
Εννοείται ότι αυτά τα τροφοδοτικά είναι ντιούικα και θέλουν πάντα έλεγχο με παλμογράφο για το τελικό αποτέλεσμα και τη σωστή λειτουργία.

Δίκιο έχεις αγαπητέ μου lemon,αλλά εδώ μιλάμε για το συγκεκριμένο DAC όπου διακρίνω κάποιες διαφορές στα υλικά της λίστας των υλικών που αναφέρει ο Σάλας στις οδηγίες του και διαφορετικά στη λίστα του Ντιμ.
Γι´αυτό και το αίτημά μου για βοήθεια περί των συγκεκριμένων πυκνωτών για το συγκεκριμένο DAC.

Γιώργο, όπως είπαμε και στο τηλέφωνο πρέπει να γίνουν τα εξής,

Να μετρήσει ο Δημήτρης στον καινούργιο του παλμογράφο, και να δει πως συμπεριφέρονται τελικά τα δικά του Bib (αυτά που είναι στην λίστα στο blog).

Κατόπιν να μετρήσει ενδεχομένως και τα δικά μου, που έχουν μια παραλλαγή, (έχουν δύο γκρι πλαστικούς και πολύ μεγαλύτερο ηλεκτρολυτικό εξομάλυσνης),

Μετά από αυτά πρέπει να γίνει και ακρόαση των δύο ώστε να δούμε πιο παίζει "υποκειμενικά" καλύτερα.

Τα αποτελέσματα αυτά όπως είπε και ο Μανόλης πιο πάνω θα επηρεάσουν τελικά αν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρολυτικοί στις δύο θέλεις, μαζί και ή ίσως αλλαγή τους πάλι με πλαστικούς για να ακούσουμε (και να μετρήσουμε) διαφορές.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος μπούσουλας.

Προσωπικά είμαι τόσο ευχαριστημένος που όλα αυτά φαντάζουν λίγο αγγαρεία αλλά τουλάχιστον οι μετρήσεις και κάποιες ακροάσεις θα γίνουν κάποια στιγμή.

Εσείς μπορεί να κάνετε το εξής, να βάλετε ίσως καλούς ηλεκτρολυτικούς και να κάνουμε μετά συγκρίσεις των μηχανημάτων.

Ευχαριστώ Χρήστο. Σε τι είδους μετρήσεις αναφέρεσαι κι'εσύ και ο Δημήτρης; Ο φίλος μου που ανέλαβε το "έργο" είναι πλήρως εξοπλισμένος με παλμογράφους και πολλά άλλα. Φαντάζομαι να ξέρει τι να μετρήσει αλλά... λέμε τώρα....

Ταλαντώσεις και / ή θόρυβος στην τροφοδοσία. Βασικά το Soekris είναι μείγμα αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων τα οποία μοιράζονται τις ίδιες τροφοδοσίες.. εξ ου και το μπέρδεμα. Εγώ έχω επιλέξει να το αντιμετωπίσω σαν να είναι αναλογικό κύκλωμα.

To μόνο που μπορω να πω είναι οτι κάνουν αρκέτή διαφορά τα BiB σε οτι αφορα την αναλυση και την στερεοφωνική εικόνα.
Προσθέτοντας όμως αρκετή θερμότητα στο σύνολο.
Αν προσεξουμε την τοποθέτηση τους στο κουτί -καθώς και την ποιότητα του κουτιου - η θερμοκρασία αυτή δεν θα μας επηρεάσει.
Με την έξυπνη λύση του Δημήτρη να γίνει ο πάτος του κουτιου μια μεγάλη ψύκτρα, μετα απο ενα βαρβάτο σερί 8 ωρες ακροάσεων σήμερα μια αρκετά ζεστή μέρα και με τις λάμπες στο κάτω ράφι να ψήνονται κατάφερα να δω 52 βαθμούς με τον αισθητήρα να ακουμπά το τρανζιστοράκι.
Για καλου κακού πάντος τελικά ανέβασα το r2r ενα ράφι πιο πάνω.

To μόνο που μπορω να πω είναι οτι κάνουν αρκέτή διαφορά τα BiB σε οτι αφορα την αναλυση και την στερεοφωνική εικόνα.
Προσθέτοντας όμως αρκετή θερμότητα στο σύνολο.
Αν προσεξουμε την τοποθέτηση τους στο κουτί -καθώς και την ποιότητα του κουτιου - η θερμοκρασία αυτή δεν θα μας επηρεάσει.
Με την έξυπνη λύση του Δημήτρη να γίνει ο πάτος του κουτιου μια μεγάλη ψύκτρα, μετα απο ενα βαρβάτο σερί 8 ωρες ακροάσεων σήμερα μια αρκετά ζεστή μέρα και με τις λάμπες στο κάτω ράφι να ψήνονται κατάφερα να δω 52 βαθμούς με τον αισθητήρα να ακουμπά το τρανζιστοράκι.
Για καλου κακού πάντος τελικά ανέβασα το r2r ενα ράφι πιο πάνω.

Έτσι ακριβώς ανάλυση και στερεοφωνική εικόνα! εμένα όμως δεν θερμαίνεται τόσο, απλά είναι χλιαρό.