DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αν θυμάμαι καλά ο Δημήτρης τα ΒΙΜ τα έχει ρυθμισμένα στα ~70mA το + και λίγο πιο πάνω το - , όπως λέει στο τέλος της ΒΟΜ. Εσείς;;;

Λογικά 70mA στο φορτίο, γιατί το BiB απαιτεί από 70-150mA μόνο εσωτερικά (spare current) για τη σωστή λειτουργία, που σημαίνει ότι λειτουργία συνολικά στα 70mA δεν υφίσταται...

O Tζιμάρας το τρέχει σε κατάσταση hot-rod !

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Απ' ότι ξέρω ο Χρήστος έχει και τα δικά του έτσι, ο Τζιμάρας τα έχει στα 500mA.

Εγώ τα έχω ακριβώς σαν και τα δικά σου εκτός ότι έχω μεγαλύτερο (και πιο αργό πυκνωτή εξομάλυνσης) και γκρι πλαστικό και στις δύο θέσεις.

R2R
Positive Rail: .18A, 10V
Negative Rail: 0.06A, 10V

άρα τα ΒΙΒ πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 180μΑ στο + και 60μΑ, +70μΑ αντίστοιχα εσωτερικά!

Τελικά ελάχιστα 250μΑ και 120μΑ

R2R

άρα τα ΒΙΒ πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 180μΑ στο + και 60μΑ, +70μΑ αντίστοιχα εσωτερικά!

Nαι αλλα νομίζω πάντα καλό είναι να είναι συμετρικά.
Χρήστο οι θερμοκρασίες που μετράω ειναι πάνω στο τρανζιστοράκι που εχω ακουμπήσει τον αισθητήρα.
Αν ακουμπήσω το χέρι ακριβώς απο κάτω στο μεταλλικό πάτω του κουτιου ειναι απλά χλιαρό ακόμα και με ενδειξη 51.
Αλλαξα και τα ποδαράκια με μεταλλικούς κόνους και πηρε ύψος απο κάτω. Το ταβάνι τώρα είναι το 49.

R2R

μΑ!!! mA you mean

Το έγραψε εκ παραδρομής...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Prooptiki αυτες ειναι τιμες πανω στις αντιστασεις εισοδου του Bib pos-neg ?

Αν ναι, εχεις μεγαλη διαφορα..

Είναι η κατανάλωση του R2R από τον κατασκευαστή για το +180mA και για το -60mA!
Το BIB όπως γράψατε και παραπάνω ρυθμισμένο συμμετρικά για 250mA ελάχιστο, και αν η ψύξη το επιτρέπει θα προτιμούσα 500mA! (το κύκλωμα τροφοδοτεί διάφορες λειτουργίες και δεν είναι απαραίτητη η συμμετρία όπως πχ σε ένα Β1 μπαφερ)

Mιας και οι μέρες περνούν και οι ωρες ακροάσεων εχουν ανέβει αρκετά να τονίσω μερικά πράγματα για τα οποια είμαι σίγουρος πια.
Κάποια έχουν σίγουρα ειπωθεί αλλα μιας και το νήμα εγινε τεραστιο ας τα πούμε ξανά.
1- Το R2R ακούει πολυ τους κραδασμούς (οσο καλύτερο κουτί και οσο καλύτερο ράκ τόσο το καλύτερο)
2 - Η τροφοδοσία του είναι πολυ σημαντική και όσοι εβαλαν τα bib του Salas δεν τα εβγαλαν.
2,1 Η Η τροφοδοσία του είναι τόσο σημαντική που είναι το μόνο μηχάνημα που εχω ακούσει να αλλάζει τόσο πολύ χαρακτήρα παίζοντας με διάφορα φίλτρα ρευματος στην είσοδο της τροφοδοσίας.
3 - Ζεστό παίζει καλύτερα, καθε φορά που το βγάζω απο το ρευμα πρεπει να περιμένω πάνω απο 2 ωρες για να πάρω το μεγιστο.
4 - Τέλος διάφορες προσθήκες στο σταδιο εξόδου, λάμπες, μετασχηματιστές επηρεάζουν πολύ το τελικό αποτέλεσμα, αλλες φορές προς το καλύτερο και άλλες προς το χειρότερο.

Δημητρη ξέρεις καποιο DAC να παιζει καλύτερα κρυο? Η να μην ακούει στις τροφοδοσίες? Όλα τα παραπάνω ισχύουν για ολα τα ντακ που υπάρχουν.

Χρωστάω και μια μικρη αναφορά απο την τελευταια ακροαση που καναμε με την κατασκευή του DimDim.

Η ακρόαση εγινε πριν κάποιες ημερες στον χωρο μου και με τα γνωστα συνοδα, ο Dim ειχε περασει επανω το τελευταίο φιλτρο (και καλύτερο απο οτι ελεγε). Επισης ειχε μολις "φαει" το ενα απο τα τοπικα reg ενω απο τροφοδοσιες ειχε 2bib+1 reflector. Περισσότερα τεχνικα απο τον ιδιο. Απο ηχητικης πλευρας η τελευταία (τριτη συνεχόμενη ακραοση του ιδιου Soekris) ηταν και μακράν η καλύτερη. Την πρωτη φορα που το ειχαμε ακουσει εδω σπιτι μου θυμάμαι τα σχολια μου να ηταν περι "μεγαλων δυνατοτήτων", τωρα για πρωτη φορα ένοιωσα οτι αυτες οι δυνατότητες εχουν γινει πραγματικότητα.

Δεν λέω οτι δεν υφίστανται καποιοι περιορισμοί, τα μακροδυναμικα και οι χαμηλες (η ταχύτητά τους-οχι η εκταση) σιγουρα θα μπορουσαν να ειναι καλύτερα, το ιδιο και ο διαχωρισμός καναλιων που για καποιο λογο με άφησε λιγο προβληματισμένο (η ιδεα μου? δεν ειμαι σιγουρος). Απο εκει και περα μονο εξαιρετικες εντυπωσεις, ειδικα σε χροια (αληθοφανής) και έλλειψη τεχνουργημάτων στις ψηλές. Μουσικη ροη και σκηνη ειναι ικανοποιητικές με το συνολικο αποτελεσμα να ειναι ιδιαίτερα ευχάριστο και μελωδικό. Επιδεικνύει τον χαρακτηρα ενος ladder DAC σε τιμη που δεν συναντάται σε εμπορική λυση.

Ανυπομονώ να ακουσω το τελικό στάδιο (αφου ο Dim) φαει και τα τελευταία reg..

Να διευκρινίσω ότι το Soekris μου το ακούσαμε με το πιο πρόσφατο (και τελικό για την ώρα) φίλτρο EQHQ_v2.1. Η εξέλιξη του συγκεκριμένου φίλτρου θα συνεχιστεί αν και εφόσον βγει καινούργιο firmware το οποίο θα διπλασιάζει τον αριθμό των επιτρεπτών taps στο FIR1. Ήδη θεωρείται ηχητικά και μετρητικά το καλύτερο φίλτρο που έχει βγει (πέραν των nos).

Στην τροφοδοσία μόλις είχα "φάει" τη γέφυρα ανόρθωσης, όχι κάποιο reg, αν και τα δυο regs των +/-5v είναι να φεύγουν.. Είναι υπερβολικά "ταπεινά" 78L05 & 79L05..

Από ήχο είναι όντως στα πολύ καλά του αυτή την εποχή..

Οι αλλαγές του Δημήτρη (φίλτρο - γέφυρα ανόρθωσης), μάλλον, έχουν φέρει σημαντικές βελτιώσεις.
(To "μάλλον" γιατί δεν το άκουσα στο σύστημά μου, προ και μετά, οπότε δικαιούμαι να είμαι επιφυλακτικός)
Διέκρινα πάντως μια τονική εξυσορρόπηση και βελτίωση της πληροφορίας κάτω και πάνω (μπορεί να είναι και το ίδιο πράγμα αυτά), χωρίς να χάσει το κύριο χαρακτηριστικό του, μελλοδραματική (όπου το επιτρέπει το έργο) και αληθινή μεσσαία περιοχή. Σε γκάζια επίσης, αλλά προσωπικά θα ήθελα παραπάνω. Είναι ακόμα για πιο light ακροάσεις.

Να σε χαρώ reviewer μου!

Για μένα άλλη μια απόδειξη ότι τα R2R αρχίζουν και με ξεστρατίζουν προς το άκουσμά τους. Μου άρεσε για άλλη μια φορά το άκουσμά τους, είναι μια διαφορετική σχολή και είναι θέμα προσωπικού ύφους και γούστου για το εάν θα σε κερδίσουν ή όχι!
Εμένα ναι και ευχάριστα μάλιστα!

Ωραία δουλειά Δημήτρη, συνέχισέ το πραγματικά αξίζει!

Άμα πάρει γκάζια και δεν χτυπήσουν οι καμπάνες,,, θα μοιραστούμε τα μεταφορικά... :BDGBGDB55:

Σηκώστε ρε κανα τηλ ,,,

με κανα 2 ντενεκέδες λάδι θα την βρίσκαμε την άκρη ,,, :grinning-smiley-043

( και κανα βιαγκρα να σηκωθεί λιγο η εικόνα απο το πάτωμα ..καραλολλλ )

Δημητρη ξέρεις καποιο DAC να παιζει καλύτερα κρυο? Η να μην ακούει στις τροφοδοσίες? Όλα τα παραπάνω ισχύουν για ολα τα ντακ που υπάρχουν.

Χρωστάω και μια μικρη αναφορά απο την τελευταια ακροαση που καναμε με την κατασκευή του DimDim.

Η ακρόαση εγινε πριν κάποιες ημερες στον χωρο μου και με τα γνωστα συνοδα, ο Dim ειχε περασει επανω το τελευταίο φιλτρο (και καλύτερο απο οτι ελεγε). Επισης ειχε μολις "φαει" το ενα απο τα τοπικα reg ενω απο τροφοδοσιες ειχε 2bib+1 reflector. Περισσότερα τεχνικα απο τον ιδιο. Απο ηχητικης πλευρας η τελευταία (τριτη συνεχόμενη ακραοση του ιδιου Soekris) ηταν και μακράν η καλύτερη. Την πρωτη φορα που το ειχαμε ακουσει εδω σπιτι μου θυμάμαι τα σχολια μου να ηταν περι "μεγαλων δυνατοτήτων", τωρα για πρωτη φορα ένοιωσα οτι αυτες οι δυνατότητες εχουν γινει πραγματικότητα.

Δεν λέω οτι δεν υφίστανται καποιοι περιορισμοί, τα μακροδυναμικα και οι χαμηλες (η ταχύτητά τους-οχι η εκταση) σιγουρα θα μπορουσαν να ειναι καλύτερα, το ιδιο και ο διαχωρισμός καναλιων που για καποιο λογο με άφησε λιγο προβληματισμένο (η ιδεα μου? δεν ειμαι σιγουρος). Απο εκει και περα μονο εξαιρετικες εντυπωσεις, ειδικα σε χροια (αληθοφανής) και έλλειψη τεχνουργημάτων στις ψηλές. Μουσικη ροη και σκηνη ειναι ικανοποιητικές με το συνολικο αποτελεσμα να ειναι ιδιαίτερα ευχάριστο και μελωδικό. Επιδεικνύει τον χαρακτηρα ενος ladder DAC σε τιμη που δεν συναντάται σε εμπορική λυση.

Ανυπομονώ να ακουσω το τελικό στάδιο (αφου ο Dim) φαει και τα τελευταία reg..

Aγαπητε Πανο η απάντηση είναι οχι δεν εχω ξανακούσει Dac που να ακουει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ειδικά στα φίλτρα ρευματος, και μίας και το δικό μου φίλτρο το εχω στησει πρίν το πολυμπριζο θα κανονίσω σύντομα να βάλω και του Δημήτρη πλάι πλάι στην τροφοδοσία να ακουσουμε και το νεο update σε σχέση με το παλιο. Οσοι πιστοί προσελθετε, αν σας φτανει το εξηνταρι για βενζινη χαχα

Δημήτρη ενα μεγαλο ευχαριστω για το φιλτρο 1021filt_EQHQ_V2r1 που χαριζει αλλη καθαρότητα, τωρα αξιζει ξανα μαζοξη για ακροάσεις νομιζω.