DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αύριο μετά την ανατολή του ήλιου. Φέρνει ο καθένας δύο μάρτυρες.
Πρόγραμμα η 8η Mahler η καλούμενη των χιλίων.
Μάλλον θα πετάξουμε και οι δύο τα dac μας.

Μπά βγήκε η 8η Mahler σε Western? ενημερωμένο σε βρίσκω

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εχθές έφυγα από τον Δημητρακούδη τα βαθιά χαράματα...

Έγινε αναβάθμιση του φίλτρου και έλεγχος των Bib...

Τα Bib είχαν έντονη ταλάντωση μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους όλων των παραμέτρων, μάλλον θεωρήσαμε ότι ευθυνόταν ο μεσαίος πυκνωτής, οπότε έγινε αλλαγή των μεσαίων πυκνωτών από πλαστικούς σε ηλεκτρολυτικούς της Nichicon.

Και έπαψε να υπάρχει η ταλάντωση.

Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο όλα τα bib να ελέγχονται διότι μικροδιαφορές μπορεί να έχουν αποτέλεσμα ταλαντώσεων όπως στην περίπτωση μου που ήταν και πολύ έντονες.

Τις καταγραφές στον παλμογράφο θα σας τις ανεβάσει ο Δημήτρης.

Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για όλη την βοήθεια και τον χρόνο του!!

Δεν έχω προλάβει να ακούσω ακόμα, θα ενημερώσω απόψε το βράδυ.

Όπως έγραψε και ο Χρήστος, ένας "έλεγχος ρουτίνας" των BiB του εμφάνισε την παρακάτω εικόνα:

Θετικό rail:
before+.png

Αρνητικό:
before-.png

Παρατηρήστε και τη διαφορά των scale στις δυο περιπτώσεις (50mV vs. 10mV). Το θετικό rail ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το αρνητικό όσο αφορά το πλάτος της ταλάντωσης. Η συχνότητα ήταν παραπλήσια αν όχι ίδια.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα με εξέπληξε γιατί η υλοποίηση του Χρήστου είχε ελάχιστες αποκλίσεις από τη δικιά μου. Και οι δυο έχουμε βάλει πλαστικούς πυκνωτές παντού, με τη διαφορά ότι ο Χρήστος έβαλε Vishay 10u MKT στις θέσεις C101 και C103 ενώ εγώ έχω βάλει Panasonic 6,8u MKT στον C101 και EVOX 10u MMK στον C103.

Μόλις βάλαμε στους C101 Elna Silmic II 220uF οι μετρήσεις του Χρήστου ήρθαν στα ίδια επίπεδα με τις δικές μου.

Περίεργο..

Οπότε, το έχουμε γράψει 100 φορές, ας γίνουν 101. Πάντα ελέγχουμε με παλμογράφο τα Salas, ακόμα και όταν αποκλίνουμε ελάχιστα από την "πεπατημένη".

Τώρα αναμένω ακουστικές εντυπώσεις από τον Χρήστο, παρότι παράλληλα με την αλλαγή στα Salas βάλαμε και το "καλό" φίλτρο οπότε δύσκολα θα μπορέσει να "ταυτοποιήσει" τις αλλαγές που θα ακούσει.

Ναι δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας αν τα ευρήματα είναι από το φίλτρο ή από την βελτίωση των Bib...

Παρότι δεν είχα χρόνο να κάνω πολύωρες ακροάσεις, διαπιστώνω έναν αέρα στις υψηλές, ευκρίνεια, και έκταση καλύτερη από πριν.

Έχει επίσης βελτιωθεί η στερεοφωνική εικόνα, και το "ανάγλυφο" της σκηνικής παρουσίας.

Έχω την εντύπωση ότι το μπάσο έχει σφίξει ελάχιστα και έχει σαφέστερη περιγραφή.

Η κυριότερη διαφορά είναι η ευκρίνεια και η έκταση στα υψηλά.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος ακόμα και έτσι να μείνει (χωρίς τις νέες βελτιώσεις αντιστάσεων/πυκνωτών).

Dim -Chris1967 με ολο τον σεβασμο προς τις μετρησεις σας και τα 52mv p-p , δεν ειναι παρα πολλα ? Ερωτηση ειναι αυτη .
Nομιζω οτι επρεπε να εχετε μετρησεις της ταξεως 1-5 mV . Toυλαχιστον αυτα παιρνω εγω στο δικο μου Βιb με πλαστικο στην εξοδο 2.2 uf Wima και 220 μf/50V Nichicon στα led .

Διάβασε λίγο πιο προσεκτικά τα ποστ.

Δηλαδη ..... γιατι βλεπω ενα 198mv p-p και ενα 53.6mv p-p , δεν εχω τον ιδιο παλμογραφο ....

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δηλαδη ..... γιατι βλεπω ενα 198mv και ενα 52mv δεν εχω τον ιδιο παλμογραφο ....

Αν κατάλαβα καλά,είναι πριν την επέμβαση οι απεικονίσεις.

H μια μετρηση για Positive η αλλη για Νegative και οι δυο πριν ok .Τελικα διορθωθηκε η θετικη ή και δυο συνολικα, γιατι 53mV ειναι παρα πολυ. Dim βαλε και μια φωτο after.

Δηλαδη ..... γιατι βλεπω ενα 198mv p-p και ενα 53.6mv p-p , δεν εχω τον ιδιο παλμογραφο ....

Αν διάβαζες πιο προσεκτικά θα καταλάβαινες ότι το πρόβλημα αυτό της σοβαρής ταλάντωσης οφείλετω στον πλαστικό Vishay ο οποίος αντικαταστάθηκε με το ηλεκτρολυτικό Nichicon, και τα επίπεδα έπεσαν ακριβώς σε αυτά που έχει και ο Δημητρακούδης αυτή την στιγμή, τα οποία είναι βέλτιστα.

Ο Δημήτρης μπορεί να παραθέσει τις τελικές μετρήσεις του/μου για λύση πάσης απορίας...

το πρόβλημα αυτό της σοβαρής ταλάντωσης οφείλετο στον πλαστικό Vishay ο οποίος αντικαταστάθηκε με το ηλεκτρολυτικό Nichicon, και τα επίπεδα έπεσαν ακριβώς σε αυτά που έχει και ο Δημητρακούδης αυτή την στιγμή, τα οποία είναι βέλτιστα.

Ο Δημήτρης μπορεί να παραθέσει τις τελικές μετρήσεις του/μου για λύση πάσης απορίας...

Chris1967 αυτα τα εχω λυσει εδω και πολυ καιρο ποτε δεν ειχα ταλαντωση σε 3 Reflector- 1 Bib ολα δικα μου pcb , πόσο σε ενα απλο Βib. Ο Salas αν θυμαμαι καλα εχει πει οταν ζοριζουν τα πραγματα στην εξοδο βαλτε ηλεκτρολυτικο στα led .
Tι πηρε ομως Δημητρης μετα τις αλλαγες στην εξοδο ? σε mv - μV..

Chris1967 αυτα τα εχω λυσει εδω και πολυ καιρο ποτε δεν ειχα ταλαντωση σε 3 Reflector- 1 Bib ολα δικα μου pcb , πόσο σε ενα απλο Βib. Ο Salas αν θυμαμαι καλα εχει πει οταν ζοριζουν τα πραγματα στην εξοδο βαλτε ηλεκτρολυτικο στα led .
Tι πηρε ομως Δημητρης μετα τις αλλαγες στην εξοδο ? σε mv - μV..

Μπράβο Νίκο που έχεις λύσει τα προβλήματα πριν από καιρό!

Εγώ δεν έχω παλμογράφο, είχα αυτά τα υλικά και αυτά τα υλικά έβαλα.

Δεν είναι τα πρώτα Bib που φτιάχνω, γνωρίζω πια την κατασκευή αυτή, αλλά όπως είπαμε θέλει προσοχή διότι σε διαφορετικά κυκλώματα ελαφρές παραλλαγές μπορεί να αποφέρουν ταλαντώσεις χωρίς ο λόγος να είναι προφανής. Αυτό δώσαμε ως μήνυμα στην κοινότητα μας εδώ.

Αποδείχτηκε ότι ο πλαστικός μεσαίος δεν ήταν κατάλληλος (αλλά για ποιο λόγω είναι εντάξει στον Δημητρακούδη? μπορεί να πας πει κανείς??)

Ο Salas απότι διάβασα δεν είπε βάλτε ηλεκτρολυτικό για να μην ταλαντώνει, απλά είπε συνιστά ηλεκτρολυτικό, αν είχε πει για πρόβλημα εν δυνάμει ταλάντωσης θα το είχα ακολουθήσει.

Αν έφταιγε μόνο ο πλαστικός γιατί ο Δημητρακούδης δεν έχει πρόβλημα ταλάντωσης, που έχει και αυτός πλαστικό σε εκείνη την θέση αλλά μικρότερης χωρητικότητας?

Οι μετρήσεις τώρα είναι άψογες όταν έχει χρόνο ο Δημήτρης όπως προείπα θα τις ποστάρει.

Εδώ θα ήθελα και την γνώμη και του Salas παρακαλώ.

Όπως ειπώθηκε οι παραπάνω μετρήσεις είναι το πριν.. Το μετά είναι το παρακάτω (ακριβώς ίδιο και για τα δυο rails):

DS1Z_QuickPrint6.png

Αυτή η εικόνα είναι ότι καλύτερο έχω καταφέρει να πάρω από το Soekris. Είναι ουσιαστικά ίδια και για τα δυο rails και για το δικό μου Soekris και για του Χρήστου και για ένα ακόμα που έχει περάσει από τα χέρια μου.

Ο κάποιος θόρυβος που φαίνεται έχω καταλήξει ότι προέρχεται από το ίδιο το Soekris και δεν έχω καταφέρει να τον εξαλείψω εντελώς.

Εσύ Νίκο έχεις πάρει καλύτερο αποτέλεσμα;

Αν έφταιγε μόνο ο πλαστικός γιατί ο Δημητρακούδης δεν έχει πρόβλημα ταλάντωσης, που έχει και αυτός πλαστικό σε εκείνη την θέση αλλά μικρότερης χωρητικότητας?

Well Dim-Dim is God.:flipout:
Xαριτολογω..
Επισης εχω πει και στον Δημητρη τα ευρηματα μου ως προς τα καλωδια του sense τα οποια τα βραχυκυκλωνω με ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΟΛΛΗΜΑ στην κλεμα και οχι με jumber καλωδιακι.(παρασιτικες χωρητικοτητες) πολυ καλυτερα απο πριν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όπως ειπώθηκε οι παραπάνω μετρήσεις είναι το πριν.. Το μετά είναι το παρακάτω (ακριβώς ίδιο και για τα δυο rails):

attachment.php

Αυτή η εικόνα είναι ότι καλύτερο έχω καταφέρει να πάρω από το Soekris. Είναι ουσιαστικά ίδια και για τα δυο rails και για το δικό μου Soekris και για του Χρήστου και για ένα ακόμα που έχει περάσει από τα χέρια μου.

Ο κάποιος θόρυβος που φαίνεται έχω καταλήξει ότι προέρχεται από το ίδιο το Soekris και δεν έχω καταφέρει να τον εξαλείψω εντελώς.

Εσύ Νίκο έχεις πάρει καλύτερο αποτέλεσμα;

96 hz ....not bad not bad ..:flipout:
Δημητρη νομιζω και εγω εκει ειμαι , με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω μια-δυο φωτο ...

Well Dim-Dim is God.:flipout:
Xαριτολογω..
Επισης εχω πει και στον Δημητρη τα ευρηματα μου ως προς τα καλωδια του sense τα οποια τα βραχυκυκλωνω με ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΟΛΛΗΜΑ στην κλεμα και οχι με jumber καλωδιακι.(παρασιτικες χωρητικοτητες) πολυ καλυτερα απο πριν.

Που λες το δοκίμασα αυτό με τα sense σε τρίτο Soekris με BiB σαν το δικό μου και δεν μου άλλαξε κάτι στις μετρήσεις, οπότε το δικό μου το άφησα όπως ήταν.. που να ξηλώνω τώρα.. :p

96 hz ....not bad not bad ..:flipout:
Δημητρη νομιζω και εγω εκει ειμαι , με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω μια-δυο φωτο ...

Για βάλε και εσύ να βλέπουμε..

(Που λες το δοκίμασα αυτό με τα sense σε τρίτο Soekris με BiB σαν το δικό μου και δεν μου άλλαξε κάτι στις μετρήσεις, οπότε το δικό μου το άφησα όπως ήταν.. που να ξηλώνω τώρα.)

Για να πω την αληθεια σε D reflector το εχω εφαρμοσει , το bib απο την αρχη μου εδωσε φοβερες μετρησεις που πραγματι πολυ λιγο προς το καλυτερο επηρεαζεται . και γινομαι πιο σαφης σε D reflector που τροφοδοτουσε την Amanero .
Διαβασα επισης ενα αρθρο στο diyaudio που ελεγε λιγο πολυ οτι αν ειναι τελεστικος το σταδιο που βγαζει το ηχο , λιγο επηρεαζεται απο αλλαγη κλασικης τροδοφοδοσιας (LM317....) Τα συμπερασματα ειναι δικα σας ...

Εγώ έχω να πω ότι όπου άλλαξα τις τροφοδοσίες από lm317/337 σε Salas Bib υπήρχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά προς το καλύτερο, φυσικά το ίδιο διαπίστωσα και στο Soekris (και παρά το γεγονός της ταλάντωσης).

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τα BiB τα έχουμε δει αρκετές φορές να συμπεριφέρονται παράξενα και να χρειάζονται περαιτέρω παραμετροποίηση μέσω παλμογράφου ακόμη και σε εφαρμογές ίδιων κυκλωμάτων.

Δημήτρη, τόσο οι πρώτες μετρήσεις όσο και οι τελευταίες μετά την επιδιόρθωση είναι χωρίς σήμα στην είσοδο;
Επίσης, το σημείο ένωσης με το soekris είναι κοινό μεταξύ του δικού σου και του Χρήστου ή υπάρχει διαφοροποίηση μέσω επιλογής κάποιου άλλου σημείου στην πλακέτα; Το ρωτώ αυτό γιατί μερικές φορές βλέπουμε ότι η "παράξενη συμπεριφορά" ενός BiB έχει πολλές φορές το αίτιο στο φορτίο παρά στο ίδιο το ρεγκ, ασχέτως εάν κάνουμε επεμβάσεις παραμετροποίησης στο ρεγκ απουσίας παρέμβασης στο φορτίο.

Και τέλος μετά τις όμορφες συλλήψεις σου από το νέο παλμογράφο σου (μεγειές για άλλη μια φορά), βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει 1Χ στο probe, ενώ πολύ σωστά έχεις θέση όριο τα 20MHz στο BW του παλμογράφου...αυτό το 1Χ σου επιφέρει άλλη μία μείωση - μάλλον κάπου στα 8-10Mhz που συνήθως έχουν τα probe στο 1Χ.
Είναι προτιμότερο να θέτουμε τα 20MHz ως όριο, αλλά να επιλέγουμε τα 10Χ στο probe έτσι ώστε να έχουμε μόνο ένα περιορισμό αυτό των 20MHZ.

Κατά τα άλλα, κάνατε ωραία δουλειά και αυτή φάνηκε!

Kοιτωντας την κυματομορφη σου πιο προσεχτικα Δημητρη θα επαιρνα ορκο οτι καποια λαμπα φθοριου ειχες σε λειτουργια ,κατι μου θυμιζουν αυτα τα spikes...anyway.
O δικος μου παλμογραφος ειναι πολυ καλυτερος απο τον δικο σου:proud: Εμ βεβαια αφου παιρνω καλυτερα παλμογραφηματα:laugh:
Με γεια σου Δημητρη .
Ολα τα παλμογραφηματα με probe X1 και το κουμπι μεγεθυνσης εξω Χ10
με το περισσοτερο ripple του D Reflector που τροφοδοτει την Amanero οι αλλες των δυο D Reflector του Dac 9018Κ2Μ και η αλλη του Βιb.

Attachments

• P240715_19.350001.jpg
    P240715_19.350001.jpg
    120.6 KB · Views: 135
  • P240715_19.330003.jpg
    P240715_19.330003.jpg
    119.5 KB · Views: 133
  • P240715_19.290002.jpg
    P240715_19.290002.jpg
    125.2 KB · Views: 134
Last edited: