DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δεν ξέρω πιθανώς να με έχουν επηρρεάσει οι καλοκαιρινές διακοπές και το μυαλό μου να έχει πιάσει πολύ "αλάτι", αλλά εάν ο στόχος του ήταν να μετρήσει την "ποιότητα" της τροφοδοσίας σε αυτό το σημείο με σκοπό τη βελτίωσή της, συνήθως μετράμε θόρυβο και αντίσταση εξόδου σε διάφορες συχνότητες, εδώ συνεχώς μετρά απόκριση κάποιου επιπέδου θορύβου στο ακουστό φάσμα, αυτό μόνο με σήμα μετράται και όχι με έξοδο τάσης τροφοδοσίας.

Μήπως παίζει με διάφορες τιμές χωρητικότητας σε αυτό το στάδιο τροφοδοσίας και συνάμα κοιτά πως μεταβάλλεται η έξοδος του dac από τις αλλαγές; Αυτό ναι έχει βάση και λογική.

Μαζεμένες μετατροπές...!

Πολλές μαζί ...!
1ο. Ακολούθησα την τεχνική από hifiduino μιας και ο επιπλέον πυκνωτής επάνω στον κεραμικό απευθείας προκαλεί μόνο μπελάδες! Με μία μικρή πίεση παίρνεις στα χέρια πυκνωτή και τις βάσεις της πλακέτας.... ψάχνεις μετά να διορθώσεις τι ζημιά (βλέπε πυκνωτή δεξιά)!
Βρήκα τους παρκάτω πυκνωτές από motherboard
NPCAP-PSC Series 12τμχ 470uf 6.3v με 8 esr! και 4τμχ 470uf 16v 10 esr αύξησα συνολικά για κάθε vref 1880uf

http://www.chemi-con.co.jp/e/catalog/pdf/al-e/al-sepa-e/002-cp/al-psc-e-150701.pdf

tips: όλες οι τρυπούλες θέλουν διάνοιξη ή καθάρισμα... εδώ με βοήθησε ένα μηχανικό 0,5 μολύβι, η σβήστρα του είναι ότι πρέπει...
Προσοχή μικρό τιπ για το κολλητήρι μας και όσο το δυνατόν κάθετα για να μη λιώνουμε και τα διπλανά στοιχεία!
Επίσης σε όλες τις κολλήσεις έβαλα flux για να γίνονται γρήγορα και καθαρές!

2o. Αφαίρεσα όλα τα LME .... για buffer & balanced έξοδο.... Pure RAW outputs!

3o. Αφού είχα και άλλα πυκνωτάκια, έβαλα και δύο ακόμα πρίν τα l7805 - l7905 μετά έχουν ήδη 100uf αλλά και πριν έχουν από την τροφοδοσία... μάλλον περιττό!

4ο. αφού είχε και άλλα αυτή η ωραία μητρική, είπα να μήν αφήσω και το Amanero παραπονεμένο πάλι από hifiduino για εκμηδενισμό λέει του ξεκλειδώματος..!

5ο. Αφαίρεσα και τη γεφυρούλα..!

Προσωρινά μέχρι να μπει στο κουτί του βολεύεται με ένα sunt της Twistedpairaudio, επόμενο πείραγμα μόνο οι τροφοδοσίες l7805-7905 με Salaκια, Salaκι και για amanero, συνολικά 5 salaκια και R2R πάνε σε δικό τους κουτί... θα έρθει καποια στιγμή και η πλακέτα ενδείξεων...
Οι φώτο είναι από κινητό...

Attachments

• WP_005260.jpg
    WP_005260.jpg
    140.2 KB · Views: 343
  • WP_005257.jpg
    WP_005257.jpg
    209.7 KB · Views: 337
  • WP_005254.jpg
    WP_005254.jpg
    193.8 KB · Views: 339
Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Διαβάζοντας τις τελευταίες μετατροπές και μετρήσεις πολλοί λένε ότι υπάρχει θέμα με την πρόταση του soekris και γενικά προτιμούν μόνο την αύξηση της χωρητικότητας και το οποίο έκανα πράξη!
Ακουστικά θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο ήχος του παραμένει ξεκούραστος - φυσικός και ποτέ ενοχλητικός.... το μεγάλο του ατού για μένα!
Που πονούσε, στα δυναμικά πλέον είναι παρελθόν όλα είναι μπροστά σου αστραπιαία! (αποθέματα vref...)
Οι κατώτερες χαμηλές έχουν πλέον μεγαλύτερη έκταση και τρομερή καθαρότητα.
Οι πολύ καλές μεσαίες γίνονται ακόμη καλύτερες... βάθος
Το πάνω φάσμα κι αυτό πεντακάθαρο χωρίς υπερβολές.
Με λίγα λόγια οι πυκνωτές βοήθησαν στη σωστή λειτουργία του ladder και έδωσαν τα απαραίτητα αποθέματα...
Μιλώντας για μηχανάκια πρώτη φορά τα Altec έπαψαν να φωνάζουν.... (και πριν τις μετατροπές δεν φώναζαν αλλά κάτι τους έλειπε από τον πλέον δυναμικό χαρακτήρα τους )

Μουσική απόλαυση!

Last edited:

Xαρα στην υπομονη σου Ηπειρωτη συντοπιτη ( μου διαφευγει το μικρο σου ονομα )σχετικα με τις κολλησεις των SMD (μολις βγηκα απο τον γολγοθα των SMD της πλακετας ενδειξεων ,για ολα αυτα βεβαια φταιει αυτος κακος ο ΛΕΜΟΝΗΣ ) αλλα ετσι ειναι τo DIY, ελπιζω να ακουσεις διαφορες.Τα Salas κανουν διαφορες ακουστικες , εγω δεν ακουσα διαφορα με την τροφοδοσια της Αμανερο . Τον αριθμο 5 Salas πολυ heat θα εχεις εκει... και αρκετο σκαμπανεβασμα απο 3,330 το χειμωνα εως και 3.250 το καλοκαιρι υπο την προυποθεση οτι η ψυκτρα των D reflector διατηρειται στους 45-50 βαθμους το καλοκαιρι , τα εχω δει να κατεβαινουν συνεχως σε θερμοκρασιες μη ελεγχομενες ...

Last edited:

Έγινε σήμερα η επίσημη μετατροπή σύμφωνα με Soekris. Δεν έχω ακούσει ακόμη.

Ο "κακός" ο Λεμόνης έτσι;
Στην επόμενη συλλογική κατασκευή, αντί των 0805 θα σας πάω στα 0603, έτσι για να έχετε λόγο να λέτε... -bye-

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Έχουμε καμία ιδέα για το τι περιμένουμε να βελτιώσει/προσθέσει το νέο FW; Εκτός από (νομίζω) τα περισσότερα του ενός φίλτρα και την επιλογή τους κατά βούληση ;

Κάπου υπάρχει μια λίστα με τις αλλαγές που έχει αναφέρει κατά καιρούς ο Soren, αλλά δε την βρίσκω αυτή τη στιγμή..

Οι πιο σημαντικές που θυμάμαι είναι οι εξής:

- Βελτίωση σημαντικά του χρόνου "κλειδώματος" (σε κάτω από δευτερόλεπτο).
- Ενεργοποίηση της isolated σειριακής για πιο σωστό έλεγχο από Arduino, RPi, κτλ.
- Επιλογή φίλτρου.
- Δυνατότητα παραλληλισμού πολλών πλακετών για χρήση ως ενεργά cross.
- Γενικότερα bugfixes, π.χ. της έντασης και του επιλογέα πηγής.

Ίσως παίξουν και πιο σημαντικά features όπως ενεργοποίηση δυνατότητας λειτουργίας σε full balanced μορφή με προσθήκη ίδιας δεύτερης πλακέτας και υποστήριξη DSD (με πολύ μεγάλη επιφύλαξη το δεύτερο..).

Last edited:

ΣΕ μπασάκι και τσαμπουκά , εχουμε κάτι ? :music-smiley-005:

@geovar

τσεάκρε λιγό πάλι τις στάθμες του βολτάζ στο διπλό του σάλας , γιατί μου έκανε " νερά " στην ισορροπία του + - , απλά τώρα που έγραψε ώρες θέλει ένα τσεκάκι ..

Last edited:

Με τα Vref mods λένε ότι έρχονται όλα.. παρότι ο πιο πολύς κόσμος δεν είχε γενικά παράπονο.

Εγώ δεν έχω αξιωθεί να βάλω πάνω τους polymer και ο Geovar δεν βλέπω να γράφει εντυπώσεις.. ανησυχώ.. :p

@geovar

τσεάκρε λιγό πάλι τις στάθμες του βολτάζ στο διπλό του σάλας , γιατί μου έκανε " νερά " στην ισορροπία του + - , απλά τώρα που έγραψε ώρες θέλει ένα τσεκάκι ..

Πληροφοριακά, ακόμα και 1-2V (λέμε τώρα..) διαφορά να είχαν μεταξύ τους τα + και - δεν θα έπαιζε ρόλο γιατί έχουμε άλλα 2-3 στάδια σταθεροποίησης πριν το ladder (με την προϋπόθεση ότι η balanced έξοδος δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα)..

Όχι ότι θα ντρίφταρε ποτέ τόσο ένα Salas, αλλά λέμε τώρα.. στα δικά μου βλέπω διαφορές κάτω του 0.1V σε βάθος χρόνου.

Επίσης πληροφοριακά, το τελευταίο στάδιο τροφοδοσίας του ladder είναι τοπολογίας shunt.. ;)

@geovar

Βασίλη μπάσα και "τσαμπουκάς" δεν μου λείπουν καθόλου. Ίσως είναι και το σύστημά μου που βοηθάει.
Θα το ήθελα λίγο πιο γλυκό το όλο άκουσμα. Άλλαξα και τους μεσαίους πυκνωτές των Σάλλας από πλαστικούς σε ηλεκτρολυτικούς 220μF. Σήμερα θα προσπαθήσω να μετρήσω Βολτάζ και ρεύμα στην είσοδο και έξοδο των Σάλας και θα αναφέρω.

Λοιπόν: Sallas + VinAc =21,55V
VoutC=12,07V

Sallas - VinAc= 21,77V
VoutC= 12,05V
Νομίζω καλά είμαστε μέχρις εδώ.

Το Ρεύμα φοβάμαι να το μετρήσω μην κάνω καμιά βλακεία και κάψω κάτι δεδομένου οτι δεν "το έχω" το όλο θέμα.

Απόψε το νέο firmware.

Έχει φτιάξει λέει όλα τα bugs, έχει προσθέσει όλα τα ανακοινωμένα features πλην του DSD, το οποίο εκτιμά ότι θα το δώσει στην επόμενη αναβάθμιση (περίπου σε 2 μήνες).

Έφτασε!

Οι αλλαγές:

* PLL Clock Sync at sample rate change cut down to less than 0.2 second
* Isolated Serial port now works, note that port is at 3.3V cmos level
* Serial Port now interrupt driven, no character loss at high speed
* Volume Control now is -80db to +10 db, and phase bug fixed
* Volume Control also now have zero crossing detect
* Power Off plop can be reduced to 1/3 by adding a single 27K4 resistors, see picture attachment
* FIR1 filters doubled in size, so max 2032 coeff @ 44K/48K, 1016 @ 88/96K, 508 @ 176/192K, 127 @ 352/384K
* You can now select four sets of filters, named Linear, Mixed, Minimum and Soft.
* FIR1 coefficients are now 1.31 format, filters should be good down to around -150 db
* Stock filter now have improved deemphasis filter
* Input Source Select bug fixed
* New mode setting: Normal, Inverted, Balanced Left, Balanced Right
* The tiny bug on signal saturation on -full scale fixed
* Should now be possible to do balanced and crossovers by parallel the inputs and connecting the isolated serial ports together, more details to follow

Φαίνεται να έκανε πολύ καλή δουλειά.. το δοκιμάζω οσονούπω και γράφω εντυπώσεις..

Έκανα στα πεταχτά κάποιες δοκιμές..

Είμαι πολύ ικανοποιημένος. :smile:

Η ταχύτητα "κλειδώματος" έχει όντως βελτιωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να μην χάνεται ούτε νότα από τη μουσική. Έφτιαξα ένα συγκριτικό βιντεάκι του πριν με το μετά:

https://www.youtube.com/watch?v=WvnWulPTmDI

Η σειριακή (RS232) δουλεύει πλέον απροβλημάτιστα με τα Arduino μου (δεν κολλάει όπως έκανε με το προηγούμενο fw).

Επίσης το zero crossing detection κάνει καλή δουλειά.

Αύριο δοκιμές με την isolated σειριακή του..

Επίσης μπορώ πλέον να πω ότι εκτός απροόπτου θα βγάλω και κώδικα ελέγχου του ο οποίος θα είναι 100% συμβατός με την πλατφόρμα του Sampling Rate Indicator μας! Έχω ήδη κάνει τις πρώτες δοκιμές και όλα πηγαίνουν καλά..

Σαφώς, αναμένω..

Για πες, τα "δικα του" φίλτρα λενε τπτ? Το τελευταίο που ειχες περάσει έδειχνε να ειναι σαφης αναβάθμιση.