Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...
Τα BiB τα έχουμε δει αρκετές φορές να συμπεριφέρονται παράξενα και να χρειάζονται περαιτέρω παραμετροποίηση μέσω παλμογράφου ακόμη και σε εφαρμογές ίδιων κυκλωμάτων.
Δημήτρη, τόσο οι πρώτες μετρήσεις όσο και οι τελευταίες μετά την επιδιόρθωση είναι χωρίς σήμα στην είσοδο;
Ναι, όλες οι μετρήσεις είναι χωρίς σήμα στην είσοδο, αν και έκανα δοκιμές και με σήμα. Δεν υπήρχαν διαφορές.
Επίσης, το σημείο ένωσης με το soekris είναι κοινό μεταξύ του δικού σου και του Χρήστου ή υπάρχει διαφοροποίηση μέσω επιλογής κάποιου άλλου σημείου στην πλακέτα; Το ρωτώ αυτό γιατί μερικές φορές βλέπουμε ότι η "παράξενη συμπεριφορά" ενός BiB έχει πολλές φορές το αίτιο στο φορτίο παρά στο ίδιο το ρεγκ, ασχέτως εάν κάνουμε επεμβάσεις παραμετροποίησης στο ρεγκ απουσίας παρέμβασης στο φορτίο.
Το σημείο είναι ίδιο και στις δυο περιπτώσεις, και οι δύο δίνουμε ρεύμα πάνω στο σχετικό power header του Soekris. Υπάρχει όμως μια διαφορά τώρα που το σκέφτομαι: Εγώ στα sense έχω βάλει λεπτό ομοαξονικό καλώδιο ενώ ο Χρήστος έχει βάλει συνεστραμμένα ζεύγη. Αυτό μπορεί να παίζει ρόλο..
Και τέλος μετά τις όμορφες συλλήψεις σου από το νέο παλμογράφο σου (μεγειές για άλλη μια φορά), βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει 1Χ στο probe, ενώ πολύ σωστά έχεις θέση όριο τα 20MHz στο BW του παλμογράφου...αυτό το 1Χ σου επιφέρει άλλη μία μείωση - μάλλον κάπου στα 8-10Mhz που συνήθως έχουν τα probe στο 1Χ.
Είναι προτιμότερο να θέτουμε τα 20MHz ως όριο, αλλά να επιλέγουμε τα 10Χ στο probe έτσι ώστε να έχουμε μόνο ένα περιορισμό αυτό των 20MHZ.
Κατά τα άλλα, κάνατε ωραία δουλειά και αυτή φάνηκε!
Ευχαριστώ (και πάλι) για τις ευχές. :smile:
Το probe μου έχει bandwidth limit τα 7MHz όταν είναι στο Χ1, οπότε όντως είναι γενικά καλή ιδέα το Χ10 αλλά στην προκειμένη περίπτωση προτίμησα να αξιοποιήσω τη μεγαλύτερη ευαισθησία σε θόρυβο που προσφέρει το Χ1 του probe.
Με αφορμή και τα σχόλια του Νίκου για τον θόρυβο, το έψαξα λίγο και ο θόρυβος που φαίνεται στις παραπάνω μετρήσεις είναι όντως εξωγενής. Δεν κατάφερα να βρω την πηγή του καθότι στο εργαστήριο έχω άπειρες μόνιμα ανοιχτές ηλεκτρονικές συσκευές (πολλούς υπολογιστές / storages / networking / WiFi / κτλ κτλ) οπότε μετακίνησα προσωρινά τον παλμογράφο και το Soekris στο χολ του σπιτιού όπου μάλλον έχω το λιγότερο δυνατό EMI.
Εκεί πήρα τις παρακάτω μετρήσεις (από το αρνητικό rail κατά τύχη περισσότερο.. και το θετικό τα ίδια δείχνει):
Αποτελούν μείγμα από μετρήσεις με το probe στο Χ1 και στο Χ10. Απ' ότι φαίνεται όλα καλά..
Και μιας και είχα μπει στη διαδικασία ούτως ή άλλως, μετέφερα στο χολ και τον "κλασικό" αναλογικό παλμογράφο που κοσμεί πλέον το εργαστήριό μου (μια ευγενική προσφορά του GeoVar, ευχαριστώ Γιώργο!

) και πήρα μια μέτρηση και με αυτόν:
Όπως βλέπετε, δεν δείχνει τίποτα.. και τον έχω στην μέγιστη ευαισθησία.. (5mV) :smile:
Τώρα πρέπει να βρω τι "μολύνει" με EMI το εργαστήριό μου.. για να δούμε..