DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Να κάνω μία ερώτηση μιας και μιλάμε για τροφοδοτικά;
Έχω ένα PS Audio Power Plant P300: http://www.psaudio.com/wp-content/uploads/2011/11/P3001.pdf
εδώ και χρόνια και είναι συνδεδεμένο μόνο με τον προενισχυτή μου AR SP11 MkII. Νομίζετε θα ήταν καλή ιδέα να του βάλω πάνω και το DAM;

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Τα BiB τα έχουμε δει αρκετές φορές να συμπεριφέρονται παράξενα και να χρειάζονται περαιτέρω παραμετροποίηση μέσω παλμογράφου ακόμη και σε εφαρμογές ίδιων κυκλωμάτων.

Δημήτρη, τόσο οι πρώτες μετρήσεις όσο και οι τελευταίες μετά την επιδιόρθωση είναι χωρίς σήμα στην είσοδο;

Ναι, όλες οι μετρήσεις είναι χωρίς σήμα στην είσοδο, αν και έκανα δοκιμές και με σήμα. Δεν υπήρχαν διαφορές.

Επίσης, το σημείο ένωσης με το soekris είναι κοινό μεταξύ του δικού σου και του Χρήστου ή υπάρχει διαφοροποίηση μέσω επιλογής κάποιου άλλου σημείου στην πλακέτα; Το ρωτώ αυτό γιατί μερικές φορές βλέπουμε ότι η "παράξενη συμπεριφορά" ενός BiB έχει πολλές φορές το αίτιο στο φορτίο παρά στο ίδιο το ρεγκ, ασχέτως εάν κάνουμε επεμβάσεις παραμετροποίησης στο ρεγκ απουσίας παρέμβασης στο φορτίο.

Το σημείο είναι ίδιο και στις δυο περιπτώσεις, και οι δύο δίνουμε ρεύμα πάνω στο σχετικό power header του Soekris. Υπάρχει όμως μια διαφορά τώρα που το σκέφτομαι: Εγώ στα sense έχω βάλει λεπτό ομοαξονικό καλώδιο ενώ ο Χρήστος έχει βάλει συνεστραμμένα ζεύγη. Αυτό μπορεί να παίζει ρόλο..

Και τέλος μετά τις όμορφες συλλήψεις σου από το νέο παλμογράφο σου (μεγειές για άλλη μια φορά), βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει 1Χ στο probe, ενώ πολύ σωστά έχεις θέση όριο τα 20MHz στο BW του παλμογράφου...αυτό το 1Χ σου επιφέρει άλλη μία μείωση - μάλλον κάπου στα 8-10Mhz που συνήθως έχουν τα probe στο 1Χ.
Είναι προτιμότερο να θέτουμε τα 20MHz ως όριο, αλλά να επιλέγουμε τα 10Χ στο probe έτσι ώστε να έχουμε μόνο ένα περιορισμό αυτό των 20MHZ.

Κατά τα άλλα, κάνατε ωραία δουλειά και αυτή φάνηκε!

Ευχαριστώ (και πάλι) για τις ευχές. :smile:

Το probe μου έχει bandwidth limit τα 7MHz όταν είναι στο Χ1, οπότε όντως είναι γενικά καλή ιδέα το Χ10 αλλά στην προκειμένη περίπτωση προτίμησα να αξιοποιήσω τη μεγαλύτερη ευαισθησία σε θόρυβο που προσφέρει το Χ1 του probe.

Με αφορμή και τα σχόλια του Νίκου για τον θόρυβο, το έψαξα λίγο και ο θόρυβος που φαίνεται στις παραπάνω μετρήσεις είναι όντως εξωγενής. Δεν κατάφερα να βρω την πηγή του καθότι στο εργαστήριο έχω άπειρες μόνιμα ανοιχτές ηλεκτρονικές συσκευές (πολλούς υπολογιστές / storages / networking / WiFi / κτλ κτλ) οπότε μετακίνησα προσωρινά τον παλμογράφο και το Soekris στο χολ του σπιτιού όπου μάλλον έχω το λιγότερο δυνατό EMI.

Εκεί πήρα τις παρακάτω μετρήσεις (από το αρνητικό rail κατά τύχη περισσότερο.. και το θετικό τα ίδια δείχνει):

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Αποτελούν μείγμα από μετρήσεις με το probe στο Χ1 και στο Χ10. Απ' ότι φαίνεται όλα καλά..

Και μιας και είχα μπει στη διαδικασία ούτως ή άλλως, μετέφερα στο χολ και τον "κλασικό" αναλογικό παλμογράφο που κοσμεί πλέον το εργαστήριό μου (μια ευγενική προσφορά του GeoVar, ευχαριστώ Γιώργο! -bye-) και πήρα μια μέτρηση και με αυτόν:

attachment.php

Όπως βλέπετε, δεν δείχνει τίποτα.. και τον έχω στην μέγιστη ευαισθησία.. (5mV) :smile:

Τώρα πρέπει να βρω τι "μολύνει" με EMI το εργαστήριό μου.. για να δούμε..

Attachments

• IMG_0080_res.jpg
    IMG_0080_res.jpg
    116.1 KB · Views: 513
  • DS1Z_QuickPrint14.png
    DS1Z_QuickPrint14.png
    47.1 KB · Views: 501
  • DS1Z_QuickPrint13.png
    DS1Z_QuickPrint13.png
    48.5 KB · Views: 505
  • DS1Z_QuickPrint12.png
    DS1Z_QuickPrint12.png
    49.4 KB · Views: 499
  • DS1Z_QuickPrint11.png
    DS1Z_QuickPrint11.png
    67.7 KB · Views: 502
  • DS1Z_QuickPrint10.png
    DS1Z_QuickPrint10.png
    42.5 KB · Views: 505
  • DS1Z_QuickPrint9.png
    DS1Z_QuickPrint9.png
    43.3 KB · Views: 501
  • DS1Z_QuickPrint8.png
    DS1Z_QuickPrint8.png
    39.1 KB · Views: 504
  • DS1Z_QuickPrint7.png
    DS1Z_QuickPrint7.png
    51.1 KB · Views: 506
Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Να κάνω μία ερώτηση μιας και μιλάμε για τροφοδοτικά;
Έχω ένα PS Audio Power Plant P300: http://www.psaudio.com/wp-content/uploads/2011/11/P3001.pdf
εδώ και χρόνια και είναι συνδεδεμένο μόνο με τον προενισχυτή μου AR SP11 MkII. Νομίζετε θα ήταν καλή ιδέα να του βάλω πάνω και το DAM;

Νομίζω πως ναι. Μιας και το έχεις δοκίμασε το και πες μας πως θα σου ακουστεί..

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μπράβο Νίκο που έχεις λύσει τα προβλήματα πριν από καιρό!

Εγώ δεν έχω παλμογράφο, είχα αυτά τα υλικά και αυτά τα υλικά έβαλα.

Δεν είναι τα πρώτα Bib που φτιάχνω, γνωρίζω πια την κατασκευή αυτή, αλλά όπως είπαμε θέλει προσοχή διότι σε διαφορετικά κυκλώματα ελαφρές παραλλαγές μπορεί να αποφέρουν ταλαντώσεις χωρίς ο λόγος να είναι προφανής. Αυτό δώσαμε ως μήνυμα στην κοινότητα μας εδώ.

Αποδείχτηκε ότι ο πλαστικός μεσαίος δεν ήταν κατάλληλος (αλλά για ποιο λόγω είναι εντάξει στον Δημητρακούδη? μπορεί να πας πει κανείς??)

Ο Salas απότι διάβασα δεν είπε βάλτε ηλεκτρολυτικό για να μην ταλαντώνει, απλά είπε συνιστά ηλεκτρολυτικό, αν είχε πει για πρόβλημα εν δυνάμει ταλάντωσης θα το είχα ακολουθήσει.

Αν έφταιγε μόνο ο πλαστικός γιατί ο Δημητρακούδης δεν έχει πρόβλημα ταλάντωσης, που έχει και αυτός πλαστικό σε εκείνη την θέση αλλά μικρότερης χωρητικότητας?

Οι μετρήσεις τώρα είναι άψογες όταν έχει χρόνο ο Δημήτρης όπως προείπα θα τις ποστάρει.

Εδώ θα ήθελα και την γνώμη και του Salas παρακαλώ.

Άλλη φυσική κατασκευή η και τοποθέτηση πυκνωτών και πιάσανε κάτι στο περιβάλλον σαν αντένα ίσως; Αν τους έβαζες τυχαία ανάποδα από την αρχή μπορεί το εξωτερικό φόιλ να γινόταν πιο ουδέτερο και να πήγαινε σαν του Dim;
Γενικά ο μεσαίος πυκνωτής είναι φίλτρο αναφοράς τάσης δεν έχει να κάνει με την φάση της εξόδου. Αλλά μιας και είναι χωμένος μέσα στην καρδιά του κυκλώματος μπορεί να πιάσει κανά παράσιτο η να αντιδράσει με το BC550 φαντάζομαι. Αν και δεν έχει τύχει σε δικά μου τεμάχια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όπως ειπώθηκε οι παραπάνω μετρήσεις είναι το πριν.. Το μετά είναι το παρακάτω (ακριβώς ίδιο και για τα δυο rails):

View attachment 117649

Αυτή η εικόνα είναι ότι καλύτερο έχω καταφέρει να πάρω από το Soekris. Είναι ουσιαστικά ίδια και για τα δυο rails και για το δικό μου Soekris και για του Χρήστου και για ένα ακόμα που έχει περάσει από τα χέρια μου.

Ο κάποιος θόρυβος που φαίνεται έχω καταλήξει ότι προέρχεται από το ίδιο το Soekris και δεν έχω καταφέρει να τον εξαλείψω εντελώς.

Εσύ Νίκο έχεις πάρει καλύτερο αποτέλεσμα;

Λέντ φώτα (τα τροφοδοτικά τους) και ρούτερ δικτύων έχω δεί να κάνουν τέτοια σχήματα παρεμβολών μεταξύ άλλων. Δεν είναι ταλάντωση αυτά τα "τουφάκια", θόρυβος εξωτερικός είναι. Η βασική γραμμή είναι εντάξει.

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Πάντα η βελτίωση των μετρήσεων μας έρχεται σταδιακά και πάντα προσθέτουμε ένα λιθαράκι στα όσα έχουμε μάθει.

Ο θόρυβος είναι αμελητέος τώρα, όπως όφειλε να είναι, Δημήτρη.

Τώρα η παροχή ρεύματος εντός του εργαστηρίου είναι μπελάς, όντως είχες παρεμβολή όπως είπε και ο Νικόλας.
Η αλήθεια είναι ότι όταν καταπιανόμαστε με μετρήσεις, απαιτείται και μία ξεχωριστή και καθαρή γραμμή αποκλειστικά για τα μετρητικά όργανα, βαρύ το φορτίο και σε αυτό το πεδίο και θα πρέπει σταδιακά να το αντιμετωπίσουμε με σωστές λύσεις Δημήτρη.

Ωραίο δώρο σου έκανε ο geovar, πριν 1-2 χρόνια είχα έναν τέτοιο Hameg 60άρη, αλλά τον πούλησα για να καλύψω τη διαφορά αγοράς του τροφοδοτικού Rigol DP832 που χρησιμοποιώ.

Για σιγουριά ομοαξονικό στα σενς, ηλεκτρολυτικό μεσαίο (ίσως και για τερματικό πυκνωτή αν χρειαστεί) που έχουν μικρότερο σώμα μεταξύ ποδιών και μεγαλύτερες εσωτερικές απώλειες ώστε να υπάρχει απόσβεση να μην είναι εύκολα αντιδραστικά τα τροφοδοτικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Ακόμα και κατάργηση των σενς και όσο κοντύτερα στο φορτίο γίνεται όταν τσιμπάει πολύ EMI/RFI η κατάσταση. Αυτά τα τροφοδοτικά έχουν εύρος αρκετά MHZ και θέλει ελέγχους, η όταν ακολουθούμε μία πρωτότυπη και ελεγμένη κατασκευή να είναι καρμπόν σε υλικά και καλωδίωση, τοποθετήσεις, λύσεις κλπ.

Πέρασε και το δικό μου DAM τα "stress tests" θορύβου/ταλαντώσεων και ο Δημήτρης πιστοποίησε το "καλώς έχειν"
Απομένει τώρα το άλλο τεστ, το ακουστικό, από τον "άσπονδο φίλο" μου. Αυτή τη φορά όμως με το καπάκι και είμαι σίγουρος πως αμέσως τα "ευγενή" αυτιά του θα νοιώσουν τη μεγάλη διαφορά που ένα καπάκι μπορεί να κάνει.

ΥΓ. Δημήτρη και πάλι ευχαριστώ.

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δεν κάνει τίποτα Γιώργο, ευχαρίστησή μου..

Τα BiB του Γιώργου είναι κατά 99% ίδια με τα δικά μου, απλά έχει βάλει συστραμμένα ζεύγη για τα sense.

Η "εικόνα" που παρουσίασαν στον παλμογράφο ήταν η ίδια με τα δικά μου.

Προς σχολιασμό μετρήσεων!
κόκκινο = Vref με white noise
μπλε = Vref χωρίς σήμα

ΜΟΝΟ στο πρώτο γράφημα είναι ανάποδα τα χρώματα!

Μανίσιο Dac R2R

495798d1438022295-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-wnoise1000mu-over-wnoise.png

Εργοστασιακή μόντα

495799d1438022295-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-1a-mod-wnoise-over-nosig.png

Εργοστασιακή μόντα + 1000uf

495800d1438022295-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-1b-mod-wnoise1000u-over-nosig.png

Εργοστασιακή μόντα + 6800uf

495801d1438022295-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-1c-mod-wn-6800u-over-1000u.png

ΥΓ Οι μετρήσεις δεν είναι δικές μου προέρχονται από Diyaudio

Έχω την εντύπωση ότι έχει κάποιο σφάλμα στις μετρήσεις του.
Θα παρακάμψω τη μέτρηση με λευκό θόρυβο γιατί δεν καταλαβαίνω τι πάει να μετρήσει και θα επικεντρωθώ στη μέτρηση θορύβου δίχως σήμα εισόδου.

Από την 1η μέτρηση φαίνεται ότι υπάρχει θέμα με τον εξοπλισμό του ή τη διαδικασία που ακολούθησε, δεν είναι δυνατόν να έχει αυξημένο θόρυβο από το 1Κ και μετά σε σχέση με το λοιπό εύρος. Οι διάφορες μικρές αιχμές που εμφανίζονται από τα 150 μέχρι και το 1Κ είναι διάφορες αλληλεπιδράσεις από το "άρπαγμα" των 50Hz που εμφανίζει ο εξοπλισμός του ή η τροφοδοσία του.
Από εδώ και πέρα, εμφανίζεται μια αισθητή βελτίωση στο κατώφλι του θορύβου με αυτό που αποκαλεί "εργοστασιακή μόντα" ενώ η άνοδος του θορύβου άνω 30Κ είναι αποτέλεσμα του αυξημένου θορύβου που εμφανίζει η μετρητική του συσκευή.

Με περισσότερα δεδομένα του τι χρησιμοποίησε και το πως, ίσως έχουμε περισσότερη πληροφόρηση για πιο σωστή εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το πρώτο γράφημα δείχνει τη μη σωστή σχεδίαση του buffer της Vref δηλαδή της τροφοδοσίας λίγο πριν το ladder.... Εδώ οφείλεται και η μεγάλη βελτίωση στον ήχο του R2R!
Eπίσης τροφοδοτεί το Dac με απλό μετασχηματιστή, με BIB πιστεύω θα εξομαλύνεται το άρπαγμα των 50Ηz!

Εδώ που είμαι δεν έχω πρόσβαση στο αρχείο μου, όταν είχαμε κάνει μια γρήγορη μέτρηση στο μαμά dac του Tzimara, για να δω εάν είχαμε πάρει μέτρηση θορύβου, αλλά και πάλι κρατώ επιφυλάξεις, για την αύξηση του θορύβου άνω του 1KHz. Για τις αιχμές που προέρχονται από τα 50, τις προσπερνώ εφόσον η αιτία είναι εξωγενής του κυκλώματος.
Ο Soekris όταν έδωσε την κατασκευή του είχε κάνει ένα σύνολο βασικών μετρήσεων που δεν έδειχναν κατασκευαστικό πρόβλημα. Αυτό εδώ που παρουσιάζεται είναι σαφέστατο κατασκευαστικό πρόβλημα και μου φαίνεται περίεργο εκτός και εάν είναι εξαίρεση που οφείλεται στη συγκεκριμένη πλακέτα.

Κάποιος σύνδεσμος που έχουν αναφερθεί αυτές οι μετρήσεις να του ρίξουμε μια καλύτερη ματιά, μήπως και μας διαφωτίσει;

Θα τρελαθω με αυτο το DAM !!! Τοσος κοπος , ψαξιμο για τα φιλτρα .Ε Ε Ε καλα τα φιλτρα... ,καλα αυτος πως τον λενε Soekris δεν πηρε μετρησεις . Ειμαι σιγουρος οτι πηρε .. αλλα εφτιαξε μια compact κατασκευη ευχρηστη διχως ιδιαιτερα τροφοδοτικα ...for low cost reasons.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://avclub.gr/forum/showthread.p...αστεία?p=1057289822&viewfull=1#post1057289822

Οι μετρήσεις αφορούν την τάση μετά το μπαφερ εξομάλυνσης ( μέσω opamp ) αν τα λέω καλά, δεν αφορούν την έξοδο σήματος του dac

Νικόλα μια χαρά το μέτρησε και μια χαρά το κατασκεύασε ο Soekris, μέσα στις προδιαγραφές που συνήθως εφαρμόζει στις σχεδιάσεις του. Απλά εδώ έχουμε το ζητούμενο ότι δεν είναι μια τυπική βιομηχανική κατασκευή για υπολογιστές αλλά ένα DAC που στοχεύει σε ηχητικές προδιαγραφές άλλων μεγάλων της κατηγορίας R2R.

Είναι λογικό, εφόσον έχει πέσει όλη η σχετική κοινότητα του diyaudio, σταδιακά να εμφανίζονται βελτιώσεις σε διάφορα τοπικά σημεία, είτε βελτιώσεις σε επίπεδο θορύβου είτε βελτιώσεις που εκτός των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών θα επιφέρουν και σημαντικές ακουστικές βελτιώσεις.

Αυτό το θεωρώ λογικό επακόλουθο για όλες τις σχεδιάσεις...

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι τι πάει να μετρήσει ο φίλτατος zfe, ακόμη και εάν οι μετρήσεις του είναι μετά την έξοδο του μπάφερ, δεν καταλαβαίνω (μιας και δεν είμαι εξοικειωμένος με το σχέδιο του κυκλώματος), τι άλλο μεσολαβεί στην έξοδο που αλλάζει το σήμα.

Κοίταξα το τι έχει παρουσιάσει προσεκτικά. Το πρώτο γράφημά του που αναφέρθηκα στο προηγούμενο μήνυμά μου δεν αφορά μέτρηση θορύβου δίχως σήμα, αλλά δύο παραλλαγές μέτρησης λευκού θορύβου...έτσι δικαιολογείται και η κορύφωση του θορύβου μετά το 1KHz.
Οι επόμενες συλλήψεις είναι συγκρίσεις μέτρησης λευκού θορύβου και θορύβου δίχως σήμα στην είσοδο, όπου το Noise Floor είναι μια χαρά σε όλα.

Έπειτα παρουσιάζει μετρήσεις με σήμα εισόδου 1KHz δίχως επίπεδο αναφοράς σήματος.

Προσωπικά στέκομαι αρκετά διστακτικός σε όλες τις μετρήσεις του γιατί: δεν αναφέρει τι εξωτερικό σήμα χρησιμοποιεί (ποια γεννήτρια και σε τι αναφορά), δεν αναφέρει με τη κάρτα ήχου κάνει τις συλλήψεις και άλλα αρκετά.
Επίσης δεν καταλαβαίνω τι πάει να μετρήσει με το λευκό θόρυβο και γιατί συνεχώς τον αντιπαραβάλει με τη κλασική μέτρηση θορύβου (δίχως σήμα εισόδου).

Η μέτρηση αφορά την τάση των 4ν που πανε στο λαντερ, δηλαδή σαν να μετράμε την έξοδο του βιβ του salas πάνω στο κύκλωμα με η χωρίς σήμα για το κυκλωμα

Η μέτρηση αφορά την τάση των 4ν που πανε στο λαντερ, δηλαδή σαν να μετράμε την έξοδο του βιβ του salas πάνω στο κύκλωμα με η χωρίς σήμα για το κυκλωμα

Με τετράγωνο είναι τα επίμαχα σημεία της τροφοδοσίας, τα οποία είναι οι επιπλέον σταθεροποιητές για την Vref των 4ν ο Soekris έχει προσέξει πολύ την τροφοδοσία του απλά εδώ του ξέφυγε λίγο μαζί με το ground των βάσεων!!!!

Attachments

• dsc04896-001.jpg
    dsc04896-001.jpg
    243.1 KB · Views: 124