DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Στη διάθεσή σας, με το 1021 μου ή χωρίς..

Λογικα "με" γιατι τις πιο προσεκτικές ακροάσεις τις έχουμε κάνει μαζι με το δικο σου Σ. Αν θελει ο Chris (και αν νομιζεται οτι εχει νοημα) μπορουμε να εχουμε και τα δυο..

Ασχετο, το ελεγα σήμερα στον Χρηστο, αφου είσαστε τοσο ευχαριστημένοι απο το τελικο αποτέλεσμα γιατι δεν πετάτε επάνω ενα Sonore receiver που λογικα θα το ανέβαζε σε αλλο επίπεδο? ΟΚ, ειναι πιο ακριβο αλλα ειναι και αλλη υλοποίηση..
 
Πάνο, εσένα πως σου φάνηκε το Soekris vs. Yggy με τα ακουστικά?

Δεν άκουσα το Σοεκρις Σταυρο. Θα τοποθετηθώ μολις έρθουν (και τα δυο) στον χωρο μου (που ειναι και ο μονος που εμπιστεύομαι/ γνωριζω σε βαθος οσων αφορά τα συνοδα, ακουστική, στήσιμο PC-streamer, κτλ). Μην ξεχνάς οτι ακουγαμε και ενα νεο ενισχυτη (Audio GD master9) οποτε δεν ειμαι σιγουρος για το % του στο τελικο αποτέλεσμα.
 
Λογικα "με" γιατι τις πιο προσεκτικές ακροάσεις τις έχουμε κάνει μαζι με το δικο σου Σ. Αν θελει ο Chris (και αν νομιζεται οτι εχει νοημα) μπορουμε να εχουμε και τα δυο..

Ασχετο, το ελεγα σήμερα στον Χρηστο, αφου είσαστε τοσο ευχαριστημένοι απο το τελικο αποτέλεσμα γιατι δεν πετάτε επάνω ενα Sonore receiver που λογικα θα το ανέβαζε σε αλλο επίπεδο? ΟΚ, ειναι πιο ακριβο αλλα ειναι και αλλη υλοποίηση..

Τo Sonore είναι όντως ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε USB interface, αλλά θεωρώ ότι τα 350$ που κάνει δεν θα πιάσουν τόπο στο Soekris.

Συγκεκριμένα, με αυτά τα 350$ παίρνεις 2 πολύ καλά ρολόγια για MCLK τα οποία όμως δεν έχει τι να τα κάνει το Soekris (δεν θα συνδεόντουσαν καν).

Επίσης παίρνεις ένα πολύ καλό OSF το οποίο όμως και πάλι πιστεύω ότι είναι υποδεέστερο από αυτό του Soekris.

Οπότε, το VFM του για τη συγκεκριμένη χρήση είναι μάλλον κακό..
 
Tα ρολογια του master clocking του Sonore δεν αφορούν το ιδιο το receiver? Τι σχεση εχουν με το ντακ που έπεται? Δεν επαναχρονιζουν τα samples? Εκτος αν θεωρείς οτι το buffer toy Soekris ειναι υπεραρκετο
 
Ναι, αφορούν και το reclocking που γίνεται στο receiver πριν σταλούν τα δεδομένα στο DAC, αλλά το Soekris ούτως ή άλλως θα τα κάνει ξανά reclock και θα τα περάσει από το FIFO του, οπότε θεωρητικά δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά.

Btw, τις προάλλες που είχα πάει το Soekris μου στον Μανόλη (lemon) είχαμε πάρει στα πεταχτά μια μέτρηση jitter από τη USB του.

Το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω:

jitter_Dim_Dim_0.02%.png

Όπως καταλαβαίνεις, δύσκολα βελτιώνεται αυτό που πήραμε.. ;)
 
H μέτρηση του Σταύρου δεν έχει προέλθει από αναλογική έξοδο.

Το κατώφλι του θορύβου (Noise Floor) έχει σχέση με την τιμή FFT της μέτρησης, το soekris για παράδειγμα το μετρήσαμε με 16384, εάν είχαμε ένα πολύ δυνατό υπολογιστή και το μετράγαμε με 131.ΧΧΧ θα κατέβαινε άλλα 10dB πιο κάτω. Επίσης εάν προσέξετε η στάθμη είναι λίγο χαμηλά δηλ. στα -18.1dBFS.

Στου Σταύρου η στάθμη είναι η τυπική γύρω στα -6.8dBFS, αλλά το noise floor στον πάτο...προς το απόγευμα από το σπίτι θα σας ανεβάσω κάτι το σχετικό...
 
Καλημέρα και από έμενα που παρακολουθώ αλλά δυστυχώς έχω μπλέξει αυτό το καιρό (παιδί, σχολεία, σπίτι, δουλεία, κτλ).
Στο προκείμενο τώρα, να πούμε εξ' αρχής πως δεν είναι συγκρίσιμες οι μετρήσεις.
Του Μανόλη η μέτρηση είναι σαφής, διότι περιγράφεται τόσο το εύρος του φάσματος όπου διενεργήθηκε η μέτρηση (48ΚHz), το μέγεθος του bin (αριθμός σημείων FFT), η μέθοδος μεσοοροποίησης (εκθετική), καθώς και το παράθυρο της μέτρησης (Hanning). Χωρίς τις ανωτέρω παραμέτρους μια ανάλυση FFT είναι μικρής αξίας. Ακόμα, αν θέλουμε σύγκριση τότε πρέπει όχι μόνο οι παράμετροι αλλά και η στάθμη να είναι ίδιες.
Υ.Γ Μανόλη όταν λες ότι η μέτρηση του Σταύρου δεν προέρχεται από αναλογική έξοδο τί εννοείς;
 
Πόσο χαίρομαι όταν σε διαβάζω Ντίνο.
Άψογα το συμπλήρωσες.

Δεν βάζω "χέρι στη φωτιά" για τη σύλληψη που ανέβασε ο Σταύρος, αλλα πολύ μου θυμίζει καποιον στο diyaudio που ρώταγε, τι χρειάζεται για να μετρήσει ένα dac. Και πάνω που του εξηγούσαν, ανεβάζει μία τέτοια σύλληψη και τους στέλνει προσωρινά "αδιάβαστους", μέχρι που κάποιος χριστιανός του εξήγησε οτι προφανώς δεν έχει μετρήσει από την αναλογική έξοδο του dac, αλλά έκανε σύλληψη ψηφιακού loop-back!

Για παράδειγμα ανεβάζω μία τέτοια σύλληψη της emu0404, που αν δεν επικεντρωθούμε στο εμφανιζόμενο Jitter, θα δούμε πόσο χαμηλό Noise Floor έδωσε η μέτρηση.
Η 2η έχει προέλθει με εισερχόμενο σήμα spdif από τη ψηφιακή γεννήτρια Altor JKG384-12, αλλά για κάποιο λόγο δεν με αφήνει το ARTA να κάνω Exp στο Average, το κόβει μετά από το πρώτο refresh της σύλληψης. Σε αυτό φαίνεται ότι το Noise Floor πλησιάζει κάτω από από τα 190dB
 

Attachments

  • jitter2.png
    jitter2.png
    36.9 KB · Views: 183
  • jitter.png
    jitter.png
    46.8 KB · Views: 184
Αμ κι εσείς μετρήσατε που μετρήσατε.
Μια μέτρηση αρμονικής παραμόρφωσης δεν κάνατε;
 
Ok, άρα δεν μιλάμε για την επίδοση του DAC αλλά για έλεγχο ψηφιακής επεξεργασίας.
Είναι λογικό να επιτυγχάνονται τιμές που θεωρητικά φτάνουν στα – 192db, εφόσον αυτό είναι το δυναμικό όριο των 32bit επεξεργασιών.
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως οι δόκιμες αυτές βοηθούν στο να ανακαλύψουμε την καλή λειτουργία του DSP και όχι το ίδιο το DAC
π.χ να δούμε πως ένα ψηφιακό volume control ή ένα ψηφιακό φίλτρο αναδειγματισμού, μπορεί να επάγει jitter ή παραμόρφωση, δηλαδή να δημιουργήσει νέα πληροφορία με αρμονικές που δεν υπάρχουν στο αρχικό ψηφιακό σήμα και όλα αυτά χωρίς να έχει γίνει ούτε μια απόπειρα εμφάνισης του τελικού σήματος στον αναλογικό κόσμο, (ουσιαστικά αυτό που θα ακούσουμε).
Εκεί (στον πραγματικό αναλογικό κόσμο που καλούνται να υπηρετήσουν τα DAC), αν δεν με γελά η μνήμη μου δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τα -115 έως -120db (μη σας μπερδεύουν οι εκτεταμένες μεσοοροποιήσεις των ARTA κτλ).

Υ.γ το ARTA γενικά έχει αρκετά θέματα με τις γεννήτριες είτε εξωτερικές, είτε ακόμα και με την δική του.
Επίσης ακυρώνει μερικές παραμορφώσεις στα πλαίσια αντισταθμίσεων που εμφανίζονται όταν μετρήσεις με πραγματικό εξωτερικό analyzer.
 
Καλημέρα Ντίνο.
Τι να πω για το ARTA, με τόσους αλγόριθμους που δουλεύει εσωτερικά, δίχως να σε αφήνει να επιλέξεις φίλτρο αποκοπής και σε ποια συχνότητα...
Τα γραφόμενά σου μου θυμίζουν τις ατέλειωτες κουβέντες του 1audio & RNMarsh στο diyaudio, ότι η πλειοψηφία των μετρητικών συσκευών, στο θέμα των αρμονικών μόνο στο επίπεδο των -100dB μπορούν να εξεταστούν και ότι είναι κάτω από αυτό να το δεχόμαστε με τρομερή επιφύλαξη.
Ο Robert επιμένει ότι ακόμη και με χρήση Notch Filter, έχεις μεγάλη πιθανότητα να βλέπεις αλλοίωση των αρμονικών από επεμβάσεις του ίδιου του φίλτρου και πάει λέγοντας.
Κερασάκι στην τούρτα η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει με τους JensH & Altor κατά πόσο τα νέα μετρητικά που φτιάχνουν (στηρίζονται πάνω στο AK5394a) μπορούν να μετρήσουν στο επίπεδο των -110 έως -120dB.

Καραενδιαφέρουσα κουβέντα, αλλά βγαίνουμε εκτός θέματος Soekris δυστυχώς Ντίνο.
 
Αμ κι εσείς μετρήσατε που μετρήσατε.
Μια μέτρηση αρμονικής παραμόρφωσης δεν κάνατε;

Γιατί αστέρι μου, ενδιαφέρεσαι ειδικά για την THD?

Και βέβαια έγινε, αν και όπως είπε ο Δημήτρης, το μετρήσαμε στα γρήγορα. Δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή που έχει δώσει ο ίδιος ο κατασκευαστής πάντως.

Το Soekris για να μετρηθεί σωστά, θέλει να του αφαιρέσουμε την υπάρχουσα συνδεσμολογία i2s από την xmos που του έχει βάλει ο Δημήτρης και να ενώσουμε την έξοδο i2s της ψηφιακής γεννήτριας Altor.
Εκτός των βασικών μετρήσεων που θα προκύψουν σε διάφορες δειγματοληψίες, θα έχουμε και τη χαρά να δούμε και την επίδραση των διαφόρων φίλτρων σε μετρήσεις όπως το Impulse Test, Crossample Test που τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Θα μπορούσαμε να μετρήσουμε και πραγματικό Frequency Response με συνδυασμό της ψηφιακής γεννήτριας και εξωτερικών RMS πολυμέτρων όπου μπορούν να μετρήσουν τη διαφορά στάθμης dB με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού σημείου και για πολύ μεγάλο εύρος με αξιοπιστία, δίχως τα προβλήματα αυτόματων φίλτρων αποκοπής που θέτουν πολλά λογισμικά.
Αυτό όμως θέλει πολύ χρόνο που εκείνη τη μέρα δεν το είχαμε με τίποτα...
 
Αυτή του κατασκευαστή είχα δει και μετά και άλλων,γι' αυτό θέλω να την δω,γιατί ήταν περίεργη,σαν να εισάγει αρμονικές που δεν υπήρχουν.
Πρόβλημα της μέτρησης ήταν τελικά στην αρχή ή όντως έτσι μετράει;