DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Εάν την έχει πρόχειρα ο Δημήτρης μπορεί να την ανεβάσει, διαφορετικά θα την ανεβάσω το βράδυ από το σπίτι.
Επαναλαμβάνεται και μετά τη μόντα το συγκεκριμένο μοτίβο αρμονικών.

Δεν είμαι σε θέση να δώσω την ερμηνεία του γιατί.
Θα ήθελα όταν ο Στέλιος μπορέσει, να του μετρήσω μια από τις τελευταίες κατασκευές του που βασίζονται σε R2R υλοποίηση αλλά τύπου λιθογραφίας, όχι δηλ. διακριτών αντιστάσεων.
Θα ήθελα να δω εάν θα επαναληφθεί και εκεί το ίδιο μοτίβο ή είναι ιδιομορφία του Soekris.

To θέμα χωρά πολύ συζήτηση, γιατί δεν έχουμε δει πως επιδρούν (αν επιδρούν) τα φίλτρα πάνω στην THD.
Θα ήθελα να δω πως αναπαράγει ένα τετράγωνο στο 1KHz, αναλόγως της δειγματοληψίας...ο κατασκευαστής του total DAC για παράδειγμα, ισχυρίζεται γιατί επέλεξε να μην υπάρχει καμία υπερδειγματοληψία και προτίμησε να λύσει το γνωστό πρόβλημα sin(x)/x loss, με διόρθωση μέσω φίλτρου αντί για το γνωστό ψηφιακό φίλτρο που έχουν όλα όσα κάνουν υπερδειγματοληψία, χάνοντας όμως άλλα χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμα.

Το κάθε dac, έχει εκτός της υλοποίησης και πολύ έρευνα πάνω του, εμείς απλά βλέπουμε το αποτέλεσμα που πολλές φορές δεν το κατανοούμε.

Λοιπόν, μέτρηση THD από τον κατασκευαστή σε πλακέτα 0,05% με σήμα στα -0,9db (χωρίς να ξέρουμε από ποια είσοδο, από τι γεννήτρια, με τι κάρτα, κτλ):

fft_-1db.jpg

και η πρόχειρη μέτρηση του δικού μου (0,02%), από την USB:

thd_Dim_Dim_0.02%.png

Το δικό μου μετρήθηκε με περασμένο το Vref mod (0,1R, 0,1R, 4x470uF).

Οπότε επαναλαμβάνεται.
Θυμάμαι πως λέγανε πολλά στην κουβέντα στο diyaudio για την συγκεκριμένη μέτρηση.

Τελικά τι γίνεται;
Καταστέλλονται από τα φίλτρα,κλπ,δεν έχω παρακολουθήσει από κει και μετά.

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Στα ~-100db που είναι, τίποτα δεν γίνεται.. απλά αυξάνουν λίγο το THD, με αποτέλεσμα να πλησιάζει το 0,008%.. :p

:a0210:
Μερικοί έβγαζαν αφρούς μέσα εκεί,γι' αυτό και είχα περιέργεια.
Ο diyink στο δικό του έλεγε πως ξεπερνάνε το ψυχολογικό των 100db,κάτι άλλοι έλεγαν στο νήμα του πως αφού μετράει έτσι στο ημίτονο στο πρόγραμμα θα γίνεται της τρελής,κλπ

Από την στιγμή που παίζει όπως παίζει όμως όλα αυτά είναι για να λέμε,οι ντιούηδες άλλωστε με τα ημίτονα και τα τετράγωνα έχετε και μια αρρώστια:flipout:

H μέτρηση του Soekris έχει προέλθει από τον ίδιο, με κάρτα emu-0404, χρησιμοποιώντας ARTA ως λογισμικό σύλληψης.
Αν και στους δυο μας το ADC είναι το ίδιο (σε μένα λίγο πειραγμένο για χαμηλότερες μετρήσεις 2ης & 3ης αρμονικής), όπως επίσης και το λογισμικό, εντούτοις δεν ακολουθεί τα πρότυπα που δίνει στο εγχειρίδιό του το ARTA και βάζει Hanning στο Wnd και κάτι άλλα.
Είναι λίγο πρόχειρη η μέτρηση γιατί τα 0.9 dBFS, δεν ξέρουμε σε τι πραγματικό εισερχόμενο σήμα αντιστοιχεί...σε μας το εισερχόμενο σήμα ήταν ακριβώς 1Vrms, στο οποίο έχει ρυθμιστεί και το αντίστοιχο calibration της emu.

Το pattern που εμφανίζεται, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κουβέντας, αν η συζήτηση είναι σε αυστηρά τεχνικά όρια όπου δεν γίνεται ακουστική συνεκτίμηση.
Στην ουσία δεν έχουμε μετρήσει τίποτα ακόμη...

Έκανα μια γρήγορη επίσκεψη στον Chris και άκουσα το Σοεκρις του στην παρούσα μορφή, με το in house linear φιλτρο και το τελευταίο firmware. Ο ήχος εχει αλλάξει αλλα οχι προς το καλύτερο. Εξηγώ: βγήκε μια μικρή σκληράδα ψηλά, που δεν υπήρχε. Οχι κατι τραγικό τυπου σαύρα, ηταν όμως αισθητή. Και η τονικότητα δεν ειναι αυτή που θυμόμουν. Το πιάνο πχ ηταν σαν να ειχε γυάλινη κάσα και οχι ξύλινη. Ειναι τοσο μέτριο το συγκεκριμένο φίλτρο ή εχει να κάνει και με το fw?

(Το σύστημα του Χρήστου το γνωρίζω αρκετά καλά, μονο σκληρό δεν ειναι ψηλά.)

το off topic της βραδιας αν θελει να σας το πει ο ιδιος...

υγ Λογικα την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μια δοκιμη και στο δικο μου σύστημα με τον Dim Dim.

Για αυτή τη συμπεριφορά στις υψηλές του, είναι ακριβώς αυτό που είχα ρωτήσει το Χρήστο σε πρωτύτερο μύνημά μου για το πως του είχε φανεί στην απόδοση των υψηλώνείχα επισημάνει σε προηγούμενο μήνυμά μου και ρωτούσα ακριβώς το αυτό στο Χρήστο.

μέρος του post1282...

Μετά τη μόντα, όταν το ξανα-άκουσα στο σπίτι μου (να είναι καλά ο ΔημΔημ), εκτός της εμφανέστατης αλλαγής στα δυναμικά, ατάκα και στο χαμηλό, ένιωσα ότι είχε επηρρεάστει και η μεσουψηλή περιοχή με περισσότερη έκταση και προβολικότητα. Στο πριν θυμόμουν ότι ήταν πιο "μαλακό" σε αυτό το πέρασμα.

Ήταν και ο λόγος που ζήτησα από το Δημήτρη να ψάξουμε τα φίλτρα για να δω πως θα επιδράσουν σε αυτόν τον τομέα, γιατί δεν θυμόταν ο Δημήτρης με τι φίλτρο το είχαμε ακούσει παλιότερα....

Ναι αυτό είναι τελικά το ρεζουμέ.

Σημεία ενδιαφέροντα και προς σημείωση.

1. Το Soekris το ακούω (σχεδόν) αποκλειστικά με ακουστικά (στο κυρίως σύστημα ακούω επίσης σχεδόν αποκλειστικά βινύλιο), και με τα ακουστικά μου παρότι έχω καλό σύστημα ακουστικών, δεν μπόρεσα να εντοπίσω αυτή την σκληράδα, ψηλά μου φάνηκε σαν αέρας/έκταση, δεν μπορώ να αποφανθώ για το αν η κάσα του πιάνου είναι γυάλινη ή όχι, πάντως πράγματι η αλλαγή τονικότητας ακούστηκε.

2. Δυστυχώς οι αλλαγές έγιναν μονομιάς (πυκνωτές/αντιστάσεις/firmaware/φίλτρο) οπότε δεν μπορώ να πω αν για την κατάσταση φταίει το φίλτρο ή/και το firmware.

3. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνω τόσο έντονες διαφορές ανάμεσα σε ακρόαση ακουστικών και ηχείων του συστήματος μου που νοιώθω μια αμηχανία, και παίρνω πίσω κάποια από τα οποία είχα πει κάπου αρκετά νωρίτερα στην ενότητα ως προς την ακρόαση και κρίση με ακουστικά.

4. Το Soekris έχει επιστρέψει στο σύστημα ακουστικών όπου εξακολουθώ να το απολαμβάνω (και πάλι δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί).

5. Το off topic που λέει ο Πάνος είναι ότι για να κάνουμε την δοκιμή σύνδεσα το Soekris στην μοναδική είσοδο που περίσσευε στον προενισχυτή μου μια balanced είσοδο. Δυστυχώς χρησιμοποίησα ένα Proel balanced to Rca καλώδιο, με το οποίο το Soekris ακουγόταν χάλια, και έκανε τον Παναγιώτη να καραφλιάσει σαν και εμένα (:flipout:), με αλλαγή του καλωδίου (το σύνδεσα σε single end είσοδο του tuner) ήρθαν τα πράγματα στην θέση τους.

Συμπέρασμα προσοχή στα καλώδια xlr to rca μπορεί να είναι (και είναι) προβληματικά αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος αντάπτορας μετατροπής του σήματος από single ended σε balanced.

Αυτά λοιπόν τα περίεργα.

Παρακαλώ καλό θα ήταν να ακούσουμε γνώμες και εμπειρίες από τα φίλτρα διότι υπάρχει σιγή ιχθύος και δεν μαρέσει -bye-...

Έκανα μια γρήγορη επίσκεψη στον Chris και άκουσα το Σοεκρις του στην παρούσα μορφή, με το in house linear φιλτρο και το τελευταίο firmware. Ο ήχος εχει αλλάξει αλλα οχι προς το καλύτερο. Εξηγώ: βγήκε μια μικρή σκληράδα ψηλά, που δεν υπήρχε. Οχι κατι τραγικό τυπου σαύρα, ηταν όμως αισθητή. Και η τονικότητα δεν ειναι αυτή που θυμόμουν. Το πιάνο πχ ηταν σαν να ειχε γυάλινη κάσα και οχι ξύλινη. Ειναι τοσο μέτριο το συγκεκριμένο φίλτρο ή εχει να κάνει και με το fw?

(Το σύστημα του Χρήστου το γνωρίζω αρκετά καλά, μονο σκληρό δεν ειναι ψηλά.)

το off topic της βραδιας αν θελει να σας το πει ο ιδιος...

υγ Λογικα την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μια δοκιμη και στο δικο μου σύστημα με τον Dim Dim.

Εκτιμώ ότι:

1) Το Vref mod (ή πιο σωστά, fix) δεν μπορεί να έκανε τη ζημιά που αναφέρετε. Ίσως όμως καταδεικνύει περισσότερο όποιες αδυναμίες του φίλτρου (βλέπε παρακάτω).

2) Το νέο firmware δεν έχει αλλάξει κάτι στην ηχητική απόδοση του Soekris. Δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια αναφορά, ούτε από τον Soren ούτε από τους ιδιοκτήτες.

3) Το φίλτρο που ακούσατε είναι ένα "απλό" καλό φίλτρο. Δεν είναι το πιο ψαγμένο.

Όταν βρεθούμε από κοντά θα δοκιμάσουμε και τα φίλτρα του Paul, τα οποία θεωρούνται γενικά καλύτερα.

Εκτιμώ ότι:

1) Το Vref mod (ή πιο σωστά, fix) δεν μπορεί να έκανε τη ζημιά που αναφέρετε. Ίσως όμως καταδεικνύει περισσότερο όποιες αδυναμίες του φίλτρου (βλέπε παρακάτω).

2) Το νέο firmware δεν έχει αλλάξει κάτι στην ηχητική απόδοση του Soekris. Δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια αναφορά, ούτε από τον Soren ούτε από τους ιδιοκτήτες.

3) Το φίλτρο που ακούσατε είναι ένα "απλό" καλό φίλτρο. Δεν είναι το πιο ψαγμένο.

Όταν βρεθούμε από κοντά θα δοκιμάσουμε και τα φίλτρα του Paul, τα οποία θεωρούνται γενικά καλύτερα.

Εσύ δηλαδή δεν έχεις ακούσει καθόλου από τότε που τα είπαμε? έχεις δοκιμάσει κανένα άλλο φίλτρο, ή περιμένεις να το κάνουμε όλοι μαζί στου Πάνου?

Εκτιμώ ότι:

Μιλήσαμε και στο τηλ με Χρηστο και Δημήτρη σημερα, μεσα στην εβδομάδα θα κάνουμε μια ακροαση για δόκιμες φίλτρων. Ενα μικρο ενδοιασμό εχω, σε κανένα εμπορικό μηχάνημα, καμίας οικονομικής κατηγορίας και τοπολογίας που εχω δοκιμάσει ενα φιλτρο δεν εκανε τοσο μεγαλη διαφορά. Το καλό ειναι οτι ακομα και αν εχει γινει κάποια τροποποίηση στο firmware που δεν αρεσει ειναι εύκολο να επιστρέψουν στο προηγούμενο. Οπως και να εχει θα ξέρουμε περισσότερα μεσα στην εβδομάδα.

Και καλά θα κάνετε.

Δημήτρη, υπάρχει μία αναφορά εδώ μέσα, του άλλου Δημήτρη (analog_jimaras) είχε γράψει αυτό στο μήνυμα #1195:

Οι ακροάσεις άρχισαν και το αποτελεσμα είναι ακριβως αυτό που περιμέναμε, ενισχυση των δυναμικών και ταχυτητα, αν και οι πυκνωτές θέλουν το στρωσιματάκι τους η καλή μέρα απο το πρωι φαίνεται. Πάντως οι αλλάγες μου φάνηκαν μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις αλλαγές που ακουσα οταν πέρασα απο το παλιο firmware και φίλτρο στο νέο.
Αυτα τα ολιγα προς στιγμής

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Nαι ετσι νόμιζα αλλα αφού -- έστρωσαν λιγο τα πράγματα-- ειδα και άλλη μεγαλύτερη αλλαγη που με κάνει να πιστεύω οτι το Vref mode ειναι η πιο σημαντική βελτίωση (στο νημα πάντα) αυτό φυσικά δεν ακυρωνει σε καμία περίπτωση τη μεγάλη σημασία των φίλτρων.
Αντε κάντε την ακρόαση και περιμένω λίνκ με τα φίλτρα νικητές για να τα εγκαταστήσω.

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Δημητρη αν θες στηλε μου ενα λινκ με τα υλικά του δικού σου vref

Εχθες καταφέραμε να κανουμε την ακρόαση των Σοεκρις DAC στο συστημα μου. Χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατι είχαμε και του Δημ αλλα και αυτο του Χρήστου.

Σκοπος ηταν να δούμε πως παίζουν τα διάφορα φίλτρα. Οι διάφορες ανάμεσα τους ειναι απο σχετικά μικρες εως τεράστιες. Για την ακροαση χρησιμοποιήσαμε ενα κλασσικό σετ κομματιών (PCM 16/44.1-24/192) που έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αρκετές φορες ενω και το υπόλοιπο σύστημα ειναι το επισης ιδιο με τις προηγούμενες ακροάσεις.

Σαν streamer ειχαμε το Rpi2>Archphile ενω το Extraputty ηταν φορτωμένο σε Win7 για να αλλάζουμε φίλτρα. Για οποιον δεν εχει έρθει απο εδω να πω οτι το συστημα ειναι φλατ, με μεγαλη έκταση και διαύγεια.

Απο τις δυο τετράδες φιλτρων που δοκιμάσαμε νομιζω οτι το Φ5 του πρωτου σετ ηταν και το πιο σωστο, δλδ ισορροπημένο, μεστο στις μεσαίες με ικανοποιητική έκταση ψηλα χωρις ομως να προβάλει ή να κουράζει. Ειναι και αυτο που τελικα εγκατέστησε ο Χρήστος στο δικο του ντακ.

Απο την δεύτερη τετράδα ξεχώρισα το F6 (και το F7 δεν είναι άσχημο) με λιγο πιο forward χαρακτήρα σε μεσαιοψηλες, κατι που μπορει να ματσαρει με συστήματα που εν'αντιθέσει με το δικο μου δεν χαρακτηρίζονται απο μεγάλη διαύγεια και μακροδυναμικα.

Το στοκ φίλτρο ειναι πολυ πολυ μέτριο (μην πω κακο).

Ο Δημητρης θα δωσει περισσότερες πληροφορίες για τα φιλτρα (ΕQHQ var v1 και Party Pak)

Εχθες καταφέραμε να κανουμε την ακρόαση των Σοεκρις DAC στο συστημα μου. Χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατι είχαμε και του Δημ αλλα και αυτο του Χρήστου.

Σκοπος ηταν να δούμε πως παίζουν τα διάφορα φίλτρα. Οι διάφορες ανάμεσα τους ειναι απο σχετικά μικρες εως τεράστιες. Για την ακροαση χρησιμοποιήσαμε ενα κλασσικό σετ κομματιών (PCM 16/44.1-24/192) που έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αρκετές φορες ενω και το υπόλοιπο σύστημα ειναι το επισης ιδιο με τις προηγούμενες ακροάσεις.

Σαν streamer ειχαμε το Rpi2>Archphile ενω το Extraputty ηταν φορτωμένο σε Win7 για να αλλάζουμε φίλτρα. Για οποιον δεν εχει έρθει απο εδω να πω οτι το συστημα ειναι φλατ, με μεγαλη έκταση και διαύγεια.

Απο τις δυο τετράδες φιλτρων που δοκιμάσαμε νομιζω οτι το Φ5 του πρωτου σετ ηταν και το πιο σωστο, δλδ ισορροπημένο, μεστο στις μεσαίες με ικανοποιητική έκταση ψηλα χωρις ομως να προβάλει ή να κουράζει. Ειναι και αυτο που τελικα εγκατέστησε ο Χρήστος στο δικο του ντακ.

Απο την δεύτερη τετράδα ξεχώρισα το F6 (και το F7 δεν είναι άσχημο) με λιγο πιο forward χαρακτήρα σε μεσαιοψηλες, κατι που μπορει να ματσαρει με συστήματα που εν'αντιθέσει με το δικο μου δεν χαρακτηρίζονται απο μεγάλη διαύγεια και μακροδυναμικα.

Το στοκ φίλτρο ειναι πολυ πολυ μέτριο (μην πω κακο).

Ο Δημητρης θα δωσει περισσότερες πληροφορίες για τα φιλτρα (ΕQHQ var v1 και Party Pak)

Αναμένομεν...