Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...
Αρχίζουν τα νέα να είναι καλά...
Μεταξύ ζυγισμένης - μη ζυγισμένης εξόδου, ψηφίζω 2 έτσι όπως είναι το σετάπ...
Δημήτρη, μέτρησες dc στην έξοδο;
Το θέμα με την μικρή υστέρηση στο κλείδωμα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να το διορθώσει μέσω fw ή απλά θα το προσπαθήσει; Τι λέει στο diyaudio?
DC στην έξοδο δεν μπορεί να έχει, γιατί έχει πυκνωτή στο τέλος του R-2R ladder (δεν γίνεται να μην έχει..). Είναι ο μόνος πυκνωτής στην πορεία του σήματος.
Η υστέρηση λέει ότι μπορεί να περιοριστεί στο περίπου μισό δευτερόλεπτο με βελτιώσεις στον κώδικα. Θα θέλει όμως πάντα λίγο χρόνο γιατί πρέπει να προλαβαίνει ο μικροελεγκτής του να μετράει εισερχόμενο clock ώστε να στέλνει τις κατάλληλες εντολές στο ολοκληρωμένο που έχει για clock generation. Επίσης και το FIFO θέλει τον χρόνο του (κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου). Οπότε "άμεσο" δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά αυτό για μένα δεν είναι deal breaker, τη στιγμή που δεν έχει θέμα ανάμεσα στα κομμάτια (εκτός αν αλλάζει το SR). Βασικά το θέμα είναι το transport να είναι αρκετά γρήγορο ώστε να το "ταΐσει" με δεδομένα πριν θεωρήσει ο μικροελεγκτής ότι διακόπηκε το stream δεδομένων. Αυτό στην πράξη σημαίνει στο PC αναπαραγωγή με κάποιου είδους pre-buffering (αν τραβάμε από κάποιο network share το οποίο είναι σχετικά αργό).
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Λέει οτι θα το λύσει συντομα οπως και τη συμβατοτητα με Dsd.
Oλα αυτά γινονται μεσο firmware που στελνει και μετά διαμέσω rs232 τα περνάμε στην πλακέτα (για οσους δεν εχουν arduino αλλα μονο Pc) ????
Eιναι κάπως έτσι Δημήτρη?
Είναι ακριβώς έτσι.. Απλά όσο αφορά το DSD, δεν κρατάω την αναπνοή μου. Υποψιάζομαι ότι είναι σχετικά χαμηλά στη λίστα του με τα to-do που εκκρεμούν για το firmware.
Η αναβάθμιση γίνεται μέσω κανονικής σειριακής, πράγμα που σημαίνει είτε "κλασική" σειριακή από PC είτε με αντάπτορα USB to Serial. Όπως έγραψε και ο Τάσος, είναι πρακτικά τζάμπα πια. Απλά πρέπει να φτιαχτεί και ένα υποτυπώδες καλώδιο (πανεύκολο και για τον πιο νιούμπη DIYer).
Υπόψη, αν παίζει Arduino αυτό δεν μπορεί να μιλήσει απευθείας με το DAC. Πρέπει να μπει και ένα κυκλωματάκι το οποίο θα μετατρέπει την TTL σειριακή του Arduino σε πραγματική σειριακή (με +/- τάσεις για τη σηματοδοσία). Έχω σχεδόν τελειώσει ένα τέτοιο κυκλωματάκι, θα το δώσω όταν το έχω δοκιμάσει αρκετά.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Kαλα ενα χρονο τι εκανε ,οργανωνε τις αντιστασεις ποσο θα θα του βγουν φθηνοτερα ή παμε για versions απειρο V1,V2,V3,V4 ....................................Εμενα με προβληματιζει ακομα και αυτος ειναι ο κυριος λογος που δεν το παρειγγειλα ακομα ,ολος αυτος ο χρονος κατι δεν μου αρεσε...Λαθος να βγω.
Κοίταξε, όπως έχει πει και ο ίδιος, αυτό το κάνει στα πλαίσια του χόμπι του (παρότι το διαθέτει εμπορικά). Οπότε είμαστε μεν δικαιολογημένοι να έχουμε απαιτήσεις, με κάποιο μέτρο δε.
Έχοντας γράψει πολύ πιο απλό κώδικα από αυτόν που γράφει ο συγκεκριμένος, μπορώ να πιστοποιήσω ότι παίρνει πολυυυυυυυυύ χρόνο.. Γενικά..
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Το πρόβλημα μάλλον είναι πως δεν το δοκίμασε με διαφορετικά setup,υπολογιστές,θύρες,κλπ.
Το ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος πχ. να έχει αληθινή σειριακή είναι λίγο φρένο,ελάχιστοι υπολογιστές έχουν πλέον.
(Καλά,όχι πως δεν μπορεί κάποιος να βάλει μια κάρτα εκ των υστέρων.Αν έχει λαπ όμως; )
Χάθηκε να το κάνει μέσω usb όπως όλοι;
Ή ακόμα καλύτερα όπως η audiobyte,βάζει ένα κομμάτι να παίξει κι έτοιμη η αναβάθμιση.
Η αλήθεια είναι ότι ένα τσιπάκι FTDI (USB to serial) θα του κόστιζε ελάχιστα, οπότε και εγώ απορώ λίγο με την προσέγγιση της σειριακής. Και δεν θα του άλλαζε τίποτα στον κώδικα. Ίσως φοβόταν ότι θα του προσέθετε θόρυβο, τι να πω.. Ή απλά η σειριακή είναι κατάλοιπο από τη δουλειά του. Ή απλά θεώρησε ότι simple is best.