DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Αν κάποιος από εσάς θελήσει οθόνες HD44780 (όπως αυτές που χρησιμοποιεί ο hifiduino), έχω δύο, η μία 3.3V και η δεύτερη 5V τις οποίες αγόρασα για δικό μου project που έχει τελικά αναβληθεί (ή μάλλον ακυρωθεί απ' ότι φαίνεται), οπότε τις χαρίζω αρκεί να τις παραλάβετε από την περιοχή μου.

Σε αυτή τη φάση νιώθω την ανάγκη να βάλω ένα disclaimer:

Το project "Arduino controller με TFT για χχχχχχ (βάλτε οτιδήποτε)" είναι κάπως advanced, από την άποψη ότι:

- Πρέπει να αποκτηθεί κάποια εξοικείωση με το περιβάλλον ανάπτυξης του Arduino. Όχι, κώδικας δεν χρειάζεται να γραφτεί, αλλά κάποιο tutorial λογικά θα χρειαστεί να διαβαστεί για το πως "βλέπει" το περιβάλλον το Arduino, πως ανεβάζουμε κώδικα, κτλ.
Τέτοιες βασικές γνώσεις arduino είναι πέρα από το scope του παρόντος project. Δεν λέω ότι δεν θα βοηθήσω, αλλά πλήρη οδηγό κυριολεκτικά for dummies δεν έχω τον χρόνο να γράψω.
Δεν γράφω τα παραπάνω για να σας τρομάξω, άλλωστε το περιβάλλον του Arduino είναι σχεδιασμένο για να είναι user friendly, αλλά τα γράφω για να ξέρετε που μπλέκετε.

- Θα χρειαστεί να φτιαχτεί ένα καλώδιο για τη σύνδεση του Arduino με την οθόνη. Αυτό το καλώδιο δεν θα το βρείτε έτοιμο. Είχα γράψει κάποια στιγμή λεπτομερείς οδηγίες για το πως να φτιαχτεί, στα Αγγλικά: http://www.dimdim.gr/2013/11/3-2″-tft-connection-to-arduino-due-update/

- Παρότι ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητο για το συγκεκριμένο DAC, όλοι σας θα μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε το shield που θα παρουσιάσω σύντομα, καθότι θα προσφέρει ευκολία στις συνδέσεις και isolation του Arduino από το DAC. Θα είναι κάτι σαν αυτό που είχα φτιάξει για το Βουβάλι: http://www.dimdim.gr/2013/09/buffalo-shield-1-1/
Στην προκειμένη περίπτωση, θα δώσω έτοιμες πλακέτες (λογικά κατασκευασμένες κάπου στην Κίνα με πολύ μικρό κόστος), αλλά θα έχουν πάνω και κάποια εξαρτήματα SMD.

Λογικά θα προκύψουν και άλλα θεματάκια όπως θα προχωράει το project, αλλά τα παραπάνω είναι τα βασικά.

Οσο παει και μου αρεσει περισσότερο αυτο το ντακ. Οχι μονο παίζει αλλα έχουμε και την επιστροφή στα δρώμενα του Χρήστου!

Λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή Πάνο? -bye-

Σχέδιο για φάτσα ιταλου σας δίνω από το πρόγραμμα του γερμανου(schaeffner)
Είναι για κόψιμο μικρής οθόνης αλλά τα βασικά υπάρχουν και θα σας δώσουν ιδέες.

Πούντο καλέ το σχεδιο του Γερμανού;;

Δημητρη η υποθεση"Arduino". Σε τι ακριβως χρειαζεται; Δηλαδη βαζοντας οθονη και rotary κουμπακι, τι θα μπορει κανεις να κανει; Εκτος του να δειχνει τι rate παιζει, input κτλ...

Αν θες τουλαχιστον γραψε τι ακριβως πρεπει να χει καποιος.. Δηλαδη την ταδε οθονη,το ταδε πλακετακι το ταδε καλωδιο το ταδε διακοπτη (οσον αφορα το hardware που θα μπει στο κουτι μονιμο) και το ταδε καλωδιο , software η δε ξερω γω τι, για ανεβασμα λογισμικου κτλ..

Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Mολις έφυγε ο Δημήτρης απο το σπίτι μου. Ειμαι πτωμα και θα την πεσω. Γραφω μόνο δύο λόγια.
Το Dac ειναι πραγματικό R2R σε ήχο.
Το τουμπανιασμένο μου mambo dac v3 ηταν γενικός καλύτερο αλλα η συγκριση ειναι άδικη, η μάλλον δεν υφίστατε καθόλου.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΞΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ R2R.
Aυριο περισότερα καλυνυχτα.

Πούντο καλέ το σχεδιο του Γερμανού;;

Δες τα τοπικ που έχω ανοίξει γιατί είμαι από κινητό αυτές τις μερες.το σχέδιο είναι του προ μου.τεσπα θα το ανεβάσω κατεβάστε το πρόγραμμα της schaeffner η front panel express και μονταρετε αναλογως

Mολις έφυγε ο Δημήτρης απο το σπίτι μου. Ειμαι πτωμα και θα την πεσω. Γραφω μόνο δύο λόγια.
Το τουμπανιασμένο μου mambo dac v3 ηταν γενικός καλύτερο αλλα η συγκριση ειναι άδικη, η μάλλον δεν υφίστατε καθόλου.

Aρα Δημητρηδες θα προτιμουσαμε- σατε ενα τετοιο DAC διχως τις τροφοδοσιες LDO ή δεν ξερω τι ακριβως χρησιμοποιει ο Soekris .
Παντως μετα απο ενα μικρο ψαξιμο που εκανα στις κυματομορφες που πηρα μετα το LDO της Αμανερο και τα τροφοδοτικα του Νικου ειναι μερα με νυχτα .( Tου Νικου σαφως καλυτερα τα LDO δινει περιπου 20-30mV ripple και του Νικου 1-2 mV ΚΑΙ στην χειροτερη περιπτωση πανω στην Αμανερο 5mv .) Συντομα θα παρουσιασω κυματομορφες απο την εξοδο του DAC που εχω ES9019K2M απο την εξοδο διχως το LPF και μετα το LPF οπως επισης με σηματα input με γεννητρια μεσω υπολογιστη 1KHZ ,5KHZ στα 44.000 και στα 192.000
εδω ειναι ενα σχετικο λινκ με κυματομορφες σε διαφορα DAC.
http://www.pavouk.org/hw/dacshapes/en_index.html

Εχει μεγαλη πλακα πως γινονται τα Square waves στα 24 ΚΗΖ στην εξοδο των DAC :flipout::flipout:
Moνο το AD1865 βγαζει εξοδο σωστη .

Κυριοι μηπως πρεπει να μετρησετε τα δικα σας DAC ?

Last edited:

Δημητρη η υποθεση"Arduino". Σε τι ακριβως χρειαζεται; Δηλαδη βαζοντας οθονη και rotary κουμπακι, τι θα μπορει κανεις να κανει; Εκτος του να δειχνει τι rate παιζει, input κτλ...

Αν θες τουλαχιστον γραψε τι ακριβως πρεπει να χει καποιος.. Δηλαδη την ταδε οθονη,το ταδε πλακετακι το ταδε καλωδιο το ταδε διακοπτη (οσον αφορα το hardware που θα μπει στο κουτι μονιμο) και το ταδε καλωδιο , software η δε ξερω γω τι, για ανεβασμα λογισμικου κτλ..

To Arduino αυτή τη στιγμή στην συγκεκριμένη πλακέτα μπορεί να αλλάζει την ένταση και την είσοδο και να δείχνει το εισερχόμενο SR.

Πολύ σημαντικό (για μένα τουλάχιστον και για όσους σκοπεύουν να το ρίξουν κατευθείαν πάνω σε τελικό) είναι ότι τα κάνει και με τηλεχειρισμό.

Ο Soren έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει κι άλλες εντολές, οι οποίες θα αλλάζουν / απενεργοποιούν φίλτρα κατά βούληση.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να γίνεται και upload καινούργιων φίλτρων από το Arduino (χωρίς να συνδέεται υπολογιστής), αλλά αυτό θέλει περισσότερο ψάξιμο.

Όσο αφορά το BoM για το Arduino, θα συνθέσω ένα "φρέσκο" BoM και θα το ανεβάσω σύντομα.

Για το ανέβασμα του λογισμικού κάνει ένα απλό καλώδιο USB σε micro USB (συνήθως περιλαμβάνεται στη συσκευασία του Arduino Due).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Χάρηκα πολύ Δημήτρη που σε γνώρισα και από κοντά και περάσαμε αυτές τις ώρες ακούγοντας τα δύο DAC στο εντυπωσιακό σύστημά σου. :smile:

Είναι ενδιαφέρον (αλλά και πολλές φορές αναπόφευκτο) το ότι δυο άνθρωποι ακούγοντας δυο μηχανήματα στο ίδιο σύστημα έχουν εν τέλει διαφορετικές απόψεις.

Εγώ ας πούμε θεωρώ την "μαμά" πλακέτα του Soekris ανώτερη σε όλους του τομείς από το συγκεκριμένο Mambo, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε μερικές περιπτώσεις (ανάλυση, λεπτομέρεια, διαφάνεια). Το συγκεκριμένο Mambo 3 μου ακούστηκε καλύτερο μεν από το "μαμά" Mambo 3 που είχα ακούσει (από όσο μπορώ να κρίνω, με δεδομένο ότι το είχα ακούσει πριν αρκετούς μήνες σε άλλο σύστημα με άλλη μουσική), αλλά με τελικό "άκουσμα" πιο "ζεστό" απ' ότι θα ήθελα, λόγω τονισμού των χαμηλο-μεσαίων.

Αλλά αυτή είναι η δικιά μου άποψη, είναι λογικό σε άλλους να αρέσει ο πιο "ζεστός" ήχος του Mambo. :smile:

Aρα Δημητρηδες θα προτιμουσαμε- σατε ενα τετοιο DAC διχως τις τροφοδοσιες LDO ή δεν ξερω τι ακριβως χρησιμοποιει ο Soekris .

Πιστεύω ότι θα μπορούσε να παίξει ακόμα καλύτερα αν μπορούσαν να διαχωριστούν οι τροφοδοσίες πάνω στην πλακέτα και να τροφοδοτηθούν κάποια στάδια με καλύτερα τροφοδοτικά, ειδικά τα αναλογικά στάδια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο DAC δεν είναι (όπως είναι από τροφοδοσίες) ότι καλύτερο έχω ακούσει σε DIY DAC, και με διαφορά.

Σύντομα ελπίζω να αξιωθώ να του βάλω πάνω ένα Salas BiB ώστε να δούμε τι θα αλλάξει (αν αλλάξει). Τα εξαρτήματα τα έχω, η υλοποίηση εκκρεμεί..

Την Παρασκευή αναμένω και το τελικό κουτί, οπότε θα ξεκινήσει "επίσημα" το project.

Παντως μετα απο ενα μικρο ψαξιμο που εκανα στις κυματομορφες που πηρα μετα το LDO της Αμανερο και τα τροφοδοτικα του Νικου ειναι μερα με νυχτα .( Tου Νικου σαφως καλυτερα τα LDO δινει περιπου 20-30mV ripple και του Νικου 1-2 mV ΚΑΙ στην χειροτερη περιπτωση πανω στην Αμανερο 5mv .)

Δεν αμφιβάλλω, αλίμονο, αλλά για μένα το ερώτημα τελικά είναι κατά πόσο όλα αυτά ακούγονται στο συγκεκριμένο DAC. Γιατί ΟΚ, από άποψη engineering είναι καλή φάση, αλλά μήπως τελικά στο τέλος απλά καίμε τζάμπα ρεύμα;

Συντομα θα παρουσιασω κυματομορφες απο την εξοδο του DAC που εχω ES9019K2M απο την εξοδο διχως το LPF και μετα το LPF οπως επισης με σηματα input με γεννητρια μεσω υπολογιστη 1KHZ ,5KHZ στα 44.000 και στα 192.000
εδω ειναι ενα σχετικο λινκ με κυματομορφες σε διαφορα DAC.
http://www.pavouk.org/hw/dacshapes/en_index.html

Εχει μεγαλη πλακα πως γινονται τα Square waves στα 24 ΚΗΖ στην εξοδο των DAC :flipout::flipout:
Moνο το AD1865 βγαζει εξοδο σωστη .

Κυριοι μηπως πρεπει να μετρησετε τα δικα σας DAC ?

Χαριτωμένο το site με τις φωτό, αλλά το βρίσκω λίγο άδικο να δίνει σε DAC τετράγωνο στους 24Κ με δειγματοληψία στους 48Κ και να περιμένει να πάρει τετράγωνο στην έξοδο, ενώ "παίζει" oversampling και ψηφιακά φίλτρα. Δεν βλέπω πως θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο. Και μου κάνει εντύπωση πως το κάνει το AD1865. Προφανώς παίζει εντελώς "άφιλτρο", όπως φαίνεται και από το ημίτονο στους 24Κ το οποίο το βγάζει επίσης.. τετράγωνο. :p
Και εντάξει, ημίτονο στους 24Κ δεν θα πετύχεις σχεδόν ποτέ σε μουσική (τετράγωνο στους 24Κ δεν θα πετύχεις εγγυημένα ποτέ), αλλά και πιο χαμηλές συχνότητες θα "πετσοκόβονται" αντίστοιχα. Αυτό είναι το κακό του NOS. Θα είχε ενδιαφέρον να μας δείξει πως "βγαίνει" ένα ημίτονο στους 12Κ. Το "πριόνι" θα πηγαίνει σύννεφο.

Όσο αφορά τις μετρήσεις των DACs, εννοείται ότι πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στην περίπτωσή μου, με το που θα μπει σε κανονικό κουτί.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δημητρη ποια ηταν τα συνοδα που ακουσατε?

Καλύτερα να μας τα γράψει ο συνονόματος όταν μπει.. επιγραμματικά ήταν ηχεία κόρνες της Zingali, ολοκληρωμένος καλός λαμπάτος και πηγή laptop με Windows.

αν κατάλαβα καλά το mambo v3 τουμπανιασμενο έπαιξε καλύτερα .
οπότε περιμένουμε να τουμπανιαστι και το Soekris για να έχουμε άποψη για το ποιο diy dac παίζει καλύτερα από αυτά που έχουμε στα χεριά μας

έχει γίνει τεστ και με εμπορικό ίδιας τιμής;

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

αν κατάλαβα καλά το mambo v3 τουμπανιασμενο έπαιξε καλύτερα .
οπότε περιμένουμε να τουμπανιαστι και το Soekris για να έχουμε άποψη για το ποιο diy dac παίζει καλύτερα από αυτά που έχουμε στα χεριά μας

έχει γίνει τεστ και με εμπορικό ίδιας τιμής;

Έπαιξε διαφορετικά είναι πιο σωστό νομίζω αφού είναι καθαρά θέμα γούστου το ζεστό-ουδέτερο.
Για αυτό και η τοποθέτηση του Δημήτρη ως προς την τονικότητα είναι χρήσιμη,μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα.

Με γενικότητες όπως 'καλύτερα'-'χειρότερα' δεν βγάζουμε άκρη με τόσα διαφορετικά γούστα που έχουμε εδώ.

πολύ σωστά απλά έτσι όπως γράφτηκε στην αρχή εγώ τουλάχιστον κατάλαβα άλλο πράγμα

ωραία λοιπόν τα ευρα έπιασαν τόπο