DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Εγώ,όπως πολλές φορες έχω δηλώσει,δεν ξέρω από τέτοια πράγματα,μπιτς κλπ.
Κάποια στιγμή ρώτησα φίλο που κατά γενική ομολογία ξέρει.
Ερώτηση: Τι γίνεται ρε φίλε με τα μπιτς στα ντακς; Άλλος λέει 16,άλλος 32.
Απάντηση: Έχεις ντεσιμπελόμετρο, ναι; Μέτρα το θόρυβο στο χώρο σου και πάρε με τηλέφωνο.
Ο "χώρος" μου: Διαμέρισμα 3ου Ορ. σε σχετικά ήσυχο δρόμο. Μετράω λοιπόν το απόγευμα: ~50dB +/-~3 ( Τώρα ίσως λίγο παραπάνω γιατί τραγουδάνε κάτι κοτσύφια το "κοτσυφίνα θέλω να σε πηδήξω".

Του λέω του φίλου μου τη μέτρηση.
Απάντηση: Αναμενόμενο! Τι ψάχνεις τώρα τα 32μπιτ κλπ. Ντράπηκα να ομολογήσω οτι δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε. Μετά κάτι μου ανέφερε και για το θόρυβο των ενισχυτων,κάτι για τα ηχεία.....
Κατάλαβα οτι το θέμα είναι μόνο θεωρητικό.
Είναι;;;;;

Απάντηση: Έχεις ντεσιμπελόμετρο, ναι; Μέτρα το θόρυβο στο χώρο σου και πάρε με τηλέφωνο.
Ο "χώρος" μου: Διαμέρισμα 3ου Ορ. σε σχετικά ήσυχο δρόμο. Μετράω λοιπόν το απόγευμα: ~50dB +/-~3 ( Τώρα ίσως λίγο παραπάνω γιατί τραγουδάνε κάτι κοτσύφια το "κοτσυφίνα θέλω να σε πηδήξω".
Απάντηση: Αναμενόμενο! Τι ψάχνεις τώρα τα 32μπιτ κλπ. Ντράπηκα να ομολογήσω οτι δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε. Μετά κάτι μου ανέφερε και για το θόρυβο των ενισχυτων,κάτι για τα ηχεία.....
Είναι;;;;;

Οι κόρες μου εβλεπαν χτές ενα γνωστό ελληνικό σιριαλ που ενα ζευγαρι προσπαθούσε να απεξαρτηθεί απο την τεχνολογία και εσβησαν τα κινητά, τους υπολογιστές έκαναν μπανιο με κατσαρολακια αναβαν κερια και μαγείρευαν στο γκαζάκι, ε κάτι παρόμοιο είναι να μπορεις 32 και να επιλεγεις 16 :ernaehrung004:

Είναι;;;;;

Αν το θέμα μας ήταν απλά να έχουμε "αρκετή" δυναμική περιοχή (στην περίπτωσή σου (αλλά και στη δική μου κτλ) π.χ. ακόμα και 60db φτάνουν..) θα το είχαμε σφυρίξει το παιχνίδι εδώ και πολλά χρόνια.

Οπότε, όχι, τα 24 και τα 32 bits δεν τα θέλουμε για να μπορούμε να έχουμε τεράστια δυναμική περιοχή. Τα θέλουμε για όλους τους άλλους λόγους (καινούργια τεχνολογία που συμπαρασύρει σχεδόν όλους τους τομείς της ποιότητας ήχου).

Στο θέμα μας, αν το DAC ήταν όντως 14bit δεν θα ακουγόταν. Ευτυχώς που δεν είναι (για διάφορους λόγους).

Ναι...πάντως έκανα ένα ψάξιμο για sign magnitude και βρήκα (λίγα πράγματα), τα οποία όμως δεν εξηγούν σε βάθος τι συμβαίνει.
Πολύ απλοικά και πολύ απ'έξω απ'έξω σαν το αρθράκι που έχει η MSB με τα μισογεμάτα μπουκάλια.

Οι κόρες μου εβλεπαν χτές ενα γνωστό ελληνικό σιριαλ που ενα ζευγαρι προσπαθούσε να απεξαρτηθεί απο την τεχνολογία και εσβησαν τα κινητά, τους υπολογιστές έκαναν μπανιο με κατσαρολακια αναβαν κερια και μαγείρευαν στο γκαζάκι, ε κάτι παρόμοιο είναι να μπορεις 32 και να επιλεγεις 16 :ernaehrung004:

Αν το φαγητό είναι το ίδιο, νόστημο/καλό και της ίδιας "δυναμικής περιοχής/γεύσης", στο γκαζάκι και στη κεραμική εστία, θα διάλεγα τη κεραμική στη πόλη και,ενδεχομένως, το γκαζάκι στο χωριό. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας,αντίθέτως.
Ο Δημήτρης πιο πάνω όμως μηλάει και για άλλους παράγοντες, εκτός της δυναμικής περιοχής,που παίζουν ρόλο.

Αν το φαγητό είναι το ίδιο, νόστημο/καλό και της ίδιας "δυναμικής περιοχής/γεύσης", στο γκαζάκι και στη κεραμική εστία, θα διάλεγα τη κεραμική στη πόλη και,ενδεχομένως, το γκαζάκι στο χωριό. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας,αντίθέτως.
Ο Δημήτρης πιο πάνω όμως μηλάει και για άλλους παράγοντες, εκτός της δυναμικής περιοχής,που παίζουν ρόλο.
Με το Δημήτρη εχούμε κάνει ήδη 2 δυνατές ακροάσεις με πολυ συζήτηση και σχεδόν κοινά συμπεράσματα και εργαζόμαστε και οι δύο στον τομέα της τεχνολογίας, το μόνο σίγουρο είναι οτι όσο ανεβαίνουν τα bit τοσο οι δυναμικές, οι αρμονικές, η σκηνή όλα ανεβαίνουν. Αυτό που μετράει φυσικά πιο πολυ απο όλα είναι με πια μέσα καλούμαστε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.

Πάντως με τη συζήτηση περί μπιτ που ανοίξαμε και κάποια πράγματα που διάβασα με την ευκαιρία,
πραγματικά απορώ πως θα ακούγεται το καινούργιο ντακ της schit που φοράει αυτό
http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/AD5791.pdf

Κοπί-παστέ από ποστ του Μόφατ:

AD5791BRUZ - Headline specs: 1 ppm 20-Bit, ±1 LSB INL. We use 2 per channel (1 per phase) to get an honest 20 bit level of performance. That is four per Yggy. The BRUZ version is the higher specced model.

I know only 20 bits you say? You can get a 24 delta sigma bit (advertised) DAC chips for 3% of the cost of one 5791. Check it out. Go to Mouser or Digi-Key and see how much AD5791s cost. Yup, you get just about $400 worth of DAC chips in every Yggy. I have seen $10,000 dollar D/A converters with $22 bucks worth of dac chips inside. The Yggy is by far away the best fu***ng parts cost deal going in the arena of high end DACs

Biggest problem was figuring out how to get it running without glitching - sample and hold amps sound like ass.

Also you have to drive it with DSP because every sample requires a fixed preamble.

For the above reasons, I don't expect a lot of competitors to be using it. After all, even analog devices told me it was not designed for audio. The best way to get me to do something is to tell me I can't or shouldn't do it.

Και εγώ έχω αγωνία γι' αυτό το Schiit...

Αλλά η τιμή του θα ξεπερνάει τα 2150 (εξαιρώντας τα έξοδα εκτελωνισμού)! Δεν το βλέπω Ελλάδα με λιγότερο από 2650.

Τα λεφτα πολλά... όμως από εμπορικές εφαρμογές είναι η μόνη που θα σκεφτόμουν να αγοράσω....
Ενιγουέι, συγγνώμη και τέλος για το οφ τόπικ.

Τα λεφτα πολλά... όμως από εμπορικές εφαρμογές είναι η μόνη που θα σκεφτόμουν να αγοράσω....
Ενιγουέι, συγγνώμη και τέλος για το οφ τόπικ.

και εγώ

Έτοιμα τα πιτσιρίκια:

IMG_9333.JPG

IMG_9345.JPG

Ρυθμίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (bias στα 30mA) και το DC offset τους είναι ελάχιστο (κάτω από mV). Κατανάλωση ~43mA / κανάλι / rail στα 12V. Για την ώρα το gain τους ρυθμίστηκε στο 2.

Αργότερα σήμερα εκτός απροόπτου θα δοκιμαστούν πάνω στο Soekris.

3 σταδίων σχεδίαση? Πολλά μου φαίνονται.

Ελπίζω το driveability που επιδιώκεται να μην έχει σημαντικό "ηχητικό" trade off...

Έτοιμα και μονταρισμένα, έστω πρόχειρα:

2015-03-27 01.36.57_resize.jpg

Οι τροφοδοσίες είναι πρόχειρες (απλά πήρα από το ίδιο Salas που τροφοδοτεί το Soekris) και φαίνεται να "βρομίζουν" λίγο με τα α20 πάνω, αλλά δεν ταλαντώνουν. Επίσης ξέμεινα από μικρές ψύκτρες οπότε η 4η είναι διαφορετική, αλλά δεν πιστεύω να κάνει τόση διαφορά..

Το τελείωσα αργά χτες το βράδυ, οπότε δεν έχει ακόμα ακουστικές εντυπώσεις.. αυτές θα προκύψουν απόψε.. για να δούμε..

Btw, με την ευκαιρία μέτρησα και το DC offset του Soekris από τις unbuffered εξόδους του. Είναι 0.00mV. Τίποτα. Μηδέν. Και χωρίς να υπάρχει πυκνωτής στην έξοδο.

Αυτά είναι. DAC απλής σχετικά τοπολογίας με 0 offset στην έξοδο.

Ούτε πυκνωτής, ούτε σέρβο, ούτε τίποτα.

Φαίνεται εξαιρετική σχεδίαση και έχει κερδίσει ήδη το σεβασμό μου...