DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Νομίζω ότι θά πρέπει νά δημιουργηθεί ένα νέο νήμα γιά τό r2r πού νά περιέχει μόνο τίς τελευταίες απόψεις όσων το έχουν ακούσει ,νά είναι δηλαδή επικαιροποιημένο,γιατί μέ τό υπάρχον νήμα μάλλον θά μπερδευθεί κάποιος

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Την έκανα την αμαρτία μού... τώρα έμπλεξα
Με φίλτρα και ενημέρωση λογισμικού από εβδομάδα...
Προς το παρών το έβαλα πάνω σε ένα placid και αμανέρο... θετικά!
Τώρα παίζω με foobar και εδώ θέλω την βοήθειά σας, θέλω τις ιδανικότερες ρυθμίσεις, επίσης έπαιξα λίγο με sox resampler για τα 44100 και παρατήρησα ότι στα 384000 δεν έχω καθυστέρηση στις εναλλαγές και νομίζω ότι δίνει αέρα..., είναι αξιόπιστη λύση το παραπάνω plungin ( ο επεξεργαστής ζορίζεται 50%)

Ο SoX θεωρείται από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, resampler. Αυτό εδώ το addon έβαλες, έτσι;

Για γενικότερα στήσιμο του Foobar έχουμε νήμα κάπου εδώ κοντά..

Κάνοντας resample στα 384KHz από το PC ουσιαστικά βγάζεις off το FIR1 φίλτρο του Soekris, πράγμα καλό. Οπότε "ακούς" μόνο το FIR2, το οποίο είναι πολύ λιγότερο κρίσιμο στην ποιότητα ήχου.

Αν ο επεξεργαστής σου είναι dual core και βλέπεις load 50%, πήγαινε και δες τι παίζει με τους πυρήνες σου. Μπορεί ο ένας από τους δυο να παίζει κοντά στο 100%, πράγμα κακό. Δοκίμασε δοκιμαστικά να βάλεις στο target sample rate "x4" αντί για κάποιο fixed sample rate. Λογικά θα σου τρώει λιγότερη CPU. Επίσης δοκίμασε και αυτόν: http://sourceforge.net/projects/resamplerv/?source=typ_redirect με την επιλογή του SoX για το resampling. Σου δίνει την επιλογή να γίνεται resampling μόνο σε συγκεκριμένα sampling rates. Επίσης έχει και άλλα καλούδια που θα δεις.

Τέλος, το placid που λες είναι το πρώτο (linear), το δεύτερο (HD) ή το τρίτο (HD v2);

Ο SoX θεωρείται από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, resampler. Αυτό εδώ το addon έβαλες, έτσι; Ναι

Για γενικότερα στήσιμο του Foobar έχουμε νήμα κάπου εδώ κοντά..

Κάνοντας resample στα 384KHz από το PC ουσιαστικά βγάζεις off το FIR1 φίλτρο του Soekris, πράγμα καλό. Οπότε "ακούς" μόνο το FIR2, το οποίο είναι πολύ λιγότερο κρίσιμο στην ποιότητα ήχου.

Αν ο επεξεργαστής σου είναι dual core και βλέπεις load 50%, πήγαινε και δες τι παίζει με τους πυρήνες σου. Μπορεί ο ένας από τους δυο να παίζει κοντά στο 100%, πράγμα κακό. Δοκίμασε δοκιμαστικά να βάλεις στο target sample rate "x4" αντί για κάποιο fixed sample rate. Λογικά θα σου τρώει λιγότερη CPU. Επίσης δοκίμασε και αυτόν: http://sourceforge.net/projects/resamplerv/?source=typ_redirect με την επιλογή του SoX για το resampling. Σου δίνει την επιλογή να γίνεται resampling μόνο σε συγκεκριμένα sampling rates. Επίσης έχει και άλλα καλούδια που θα δεις.

Τέλος, το placid που λες είναι το πρώτο (linear), το δεύτερο (HD) ή το τρίτο (HD v2);το πρώτο

Ευχαριστώ, στο δικό του κουτί θα πλημμυρίσει από σαλάκια...
Ο επεξεργαστής τελικά τσιμπάει στα πρώτα δευτερόλεπτα και εφόσον δεν αλλάζεις ιστοσελίδες (τότε πάει πολύ ψηλά μοιρασμένα και στα δύο core....) Μικρός επεξεργαστής amd πάντα αλλά με παθητική ψύκτρα για τις νύχτες(και το psu και οι σκληροί μέσα σε ψύκτρες ένας 12άρης αθόρυβος για όλο το κουτί)...

Aν και η κουβέντα παει προς στησιμο pc για σωστή αναπαραγωγη διαμέσω usb, εγω παντος ακουσα πολύ μεγαλυτερη διαφορα με σκληρο δίσκο στερεας κατάστασης (SSD) και αφθονη μνήμη παρα με Sox η χωρίς Sox.

To έχω μια βδομάδα και δεν πρόλαβα να το ακούσω και πολύ, και σήμερα πρόσεξα και το λάθος που έκανα και ευτυχώς δεν αποδείχτηκε μοιραίο! όπως προανέφερα το τροφοδοτώ προσωρινά με shunt αλλά δεν το έριξα πριν τη γέφυρα αλλά παρακάτω Α+ & Α-, υπάρχει περίπτωση να χάνω κάτι?
vbus.jpg

Μετά από γρήγορα τεστ έχοντας βάλει τροφοδοσία Salas Reflector-D στο receiver DIYINHK, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η χρήση του reflector (ή κάποιου πολύ καλού τροφοδοτικού) επάνω στο receiver.

Σε σχέση με το απλό lm317 έχω περισσότερη λεπτομέρεια, ανάλυση και καλύτερη στερεοφωνική εικόνα, ίσως έχει μαλακώσει και λίγο (ποτέ δεν ήταν σκληρό, αλλά λέω).

Σήμερα δεν προλαβαίνω για τα Salas Βib... θα ακούσω λίγο έτσι και βλέπουμε.

Όπου έχει μπει το Reflektor-D μόνο θετικότατες εντυπώσεις έδωσε...πιστεύω ότι ο πατριώτης μας έδωσε ένα ακόμη διαμάντι στην κατηγορία των τροφοδοτικών.

Τώρα μόλις ολοκληρώθηκε και η συναρμολόγηση Salas Bib για την κύρια τροφοδοσία.

0cqnJK.jpg
[/URL][/IMG]

Στην πολύ σύντομη ακρόαση που κάνω ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, και τα reg ακόμα δεν έχουν στρώσει αλλά και το dac δεν έχει φτάσει θερμοκρασία λειτουργίας, αυτό που ακούγεται άμεσα είναι πιο πολύ λεπτομέρεια, διαύγεια, ο ήχος είναι πιο "οργανικός" και έχει καλύτερη στερεοφωνική εικόνα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι χρειάζεται τις τροφοδοσίες του και μπορεί να ανέβει με αυτόν τον τρόπο σε σχέση με απλά reg τύπου LM317/337.

Για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, περιμένω την οθονούλα δειγματοληψίας , arduino nano, και την πλακέτα του lemon.

Μια ενημέρωση για τις τάσεις και ρεύματα που χρησιμοποίησες Χρήστο?
Έχει κανείς διαπιστώσει διαφορές αναλόγως τάσης ή ρεύματος?

Φίλτρα... Πολλά φίλτρα έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος για πού.
Αν έχω καταλάβει καλά όλα αφορούν το πρώτο φίλτρο το FIR1 ή υπάρχουν και για το FIR2?
Αν πχ μέσω foobar έχουμε το sox upsample τότε το φίλτρο πάει περίπατο...(γενικά στο foobar αποφεύγω τα DSP) το hardware φίλτρο θα είναι καλύτερο ?
Το φόρτωμα του φίλτρου γίνεται όπως και η αναβάθμιση του firmware άρα βάζοντας ένα καινούργιο ουσιαστικά αντικαθίσταται το παλιό φίλτρο ή μένει και το παλιό και απλά παρακάμπτεται?

Τέλος περιμένουμε και το καινούργιο firmware που θα αλλάξει τα φίλτρα από την αρχή και θα εκμεταλλευτεί όλα τα bits.....

DimDim >>> το blog σου περιμένω να ασχοληθεί με τα παραπάνω...! να μας ανοίξεις τα μάτια!

Στο Reflector-D όπως είπα και πιο πάνω έχω 3,270V (για τροφοδοσία 3,3V) στο receiver DIYINHK.

Στα Bib έχω 12,7V και στα δύο.

Ο λόγος του 12,7 αντί για 12V είναι επειδή στο αρνητικό reg δεν κατεβαίνει κάτω από 12,7V με τον μετασχηματιστή που έχω στα 15V (16,3V).

Ο Δημητρακούδης μου είπε να αλλάξω την 1,8Κ και να την κάνω από 1,0 έως 1,5ΚΩ, αλλά επειδή δεν είχα τέτοια αποφάσισα να το αφήσω έτσι, αφού ο Soren λέει μέχρι 15V μπορεί να πάρει.

Με φίλτρα δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, και δεν χρησιμοποιώ resampler.

Ακούγεται πολύ καλό όπως είναι.

Περιμένω να στρώσουν τα reg και θα δοκιμάσω κάποια φίλτρα όταν βρω καλώδιο USB σε σειριακό (αυτό που είχα πάρει δεν λειτουργούσε και το έδωσα πίσω, και δεν ασχολήθηκα καθόλου να βρω άλλο).

Τώρα μόλις ολοκληρώθηκε και η συναρμολόγηση Salas Bib για την κύρια τροφοδοσία.

Στην πολύ σύντομη ακρόαση που κάνω ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, και τα reg ακόμα δεν έχουν στρώσει αλλά και το dac δεν έχει φτάσει θερμοκρασία λειτουργίας, αυτό που ακούγεται άμεσα είναι πιο πολύ λεπτομέρεια, διαύγεια, ο ήχος είναι πιο "οργανικός" και έχει καλύτερη στερεοφωνική εικόνα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι χρειάζεται τις τροφοδοσίες του και μπορεί να ανέβει με αυτόν τον τρόπο σε σχέση με απλά reg τύπου LM317/337.

Για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, περιμένω την οθονούλα δειγματοληψίας , arduino nano, και την πλακέτα του lemon.

Με γεια τα Salas λοιπόν! :D

Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ LM317/337 και Salas BiB. Αυτή ήταν μια δοκιμή που δεν είχα κάνει και είχα κάποιο άγχος για το κατά πόσο αξίζει τον κόπο (και κόστος) να πάει κανείς σε Salas αντί για 317/337.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φίλτρα... Πολλά φίλτρα έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος για πού.
Αν έχω καταλάβει καλά όλα αφορούν το πρώτο φίλτρο το FIR1 ή υπάρχουν και για το FIR2?

Αφορούν και το FIR1 και το FIR2. Ο γενικός κανόνας αυτή τη στιγμή είναι: ότι πιο φρέσκο είναι και ότι πιο καλό. Λένε ότι τα τελευταία φίλτρα είναι και τα καλύτερα. Προσωπικά δεν έχω άποψη για τα τελευταία - έχω αρκετές μέρες να ασχοληθώ. Μπλεξίματα..

Αν πχ μέσω foobar έχουμε το sox upsample τότε το φίλτρο πάει περίπατο...(γενικά στο foobar αποφεύγω τα DSP) το hardware φίλτρο θα είναι καλύτερο ?

Αν κάνεις καλό upsample σε π.χ. 384Κ όντως το hardware φίλτρο δεν παίζει ρόλο. Το ίδιο αν παίζεις HD audio. Όλη η ιστορία γίνεται ουσιαστικά για να μην είναι απαραίτητος ο υπολογιστής για υλικό redbook.

Το φόρτωμα του φίλτρου γίνεται όπως και η αναβάθμιση του firmware άρα βάζοντας ένα καινούργιο ουσιαστικά αντικαθίσταται το παλιό φίλτρο ή μένει και το παλιό και απλά παρακάμπτεται?

Το καινούργιο φίλτρο "γράφεται" πάνω από το παλιό οπότε το παλιό ουσιαστικά εξαφανίζεται.

Τέλος περιμένουμε και το καινούργιο firmware που θα αλλάξει τα φίλτρα από την αρχή και θα εκμεταλλευτεί όλα τα bits.....

Το καινούργιο firmware όταν βγει μεταξύ άλλων θα υποστηρίζει και την επιλογή ανάμεσα σε 4-5 φίλτρα. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να φορτώνουμε με το χέρι κάποιο φίλτρο για να το δοκιμάσουμε - απλά θα το επιλέγουμε μέσω σειριακής.

Επίσης είναι πιθανό να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποστηριζόμενων taps για το FIR1.

DimDim >>> το blog σου περιμένω να ασχοληθεί με τα παραπάνω...! να μας ανοίξεις τα μάτια!

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να τους κάνω "αφιέρωμα" για να ενημερωθείτε - η γνώση υπάρχει ήδη εκεί έξω, και εγώ ευχαρίστως τα γράφω και εδώ..

Το είδα, αλλά ειδικά το ότι δεν βάζει sense καλώδια με προβληματίζει.. Υποψιάζομαι ότι θα πάρει το ίδιο αποτέλεσμα αν βάλει τα sense κανονικά αλλά βάλει πάνω τους τους πυκνωτές (και όχι στην έξοδο του reg). Θα ήθελα να κάνω κάποιες δοκιμές για να βεβαιωθώ..

Θα είχε ενδιαφέρον και η άποψη του Νίκου (Salas) επί αυτού.

Με ρώτησε και του απάντησα ότι αν δεν μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά τους σωστούς κόμβους στο φορτίο για sense (μπορεί να μην είναι εκεί όπου λέει power IN σε μία multilayer πλακέτα, η να μην είναι καν φυσικά προσβάσιμοι) τότε είναι πιο πιθανό να μην κάνεις λάθη αν ακυρώσεις το sense. Επίσης του είπα ότι υπάρχει πρόβλεψη για electrolytic η polymer πυκνωτή εξόδου στο PCB του BIB ώστε να μην τους κρεμάει στον κονέκτορα.
Θύμισα να δοκιμάσει 1000uF πυκνωτή φίλτρου αναφοράς τάσης που είναι βασικό για τον καλύτερο θόρυβο και ότι υπάρχει και για αυτόν πρόβλεψη στη θέση του μεσαίου MKT που έχει τώρα. Επειδή έχει πρόσβαση σε ένα Audio Precision analyzer και τα βλέπει τέλος πάντων σαν τελικό αποτέλεσμα, ότι μαγειρέψει για την συνδεσιμότητα και εξαρτήματα του συγκεκριμένου ντάκ και ρέγκ, να το δοκιμάσετε. Γιατί αν μη τι άλλο θα είναι διαπιστωμένα καλός τρόπος. Μπορεί να υπάρχει και λίγο καλύτερος αλλά ψάξε βρές χωρίς τέτοια εργαλεία. Θα συγκρίνετε υποκειμενικά, και αν σας κάνει κιόλας, ΟΚ.

Το εχω δοκιμασει εδω και καιρο, δεν βαζω καλωδια sense, βαζω ομως και πυκνωτακι 100mf/25V στο τελος ομως της καταληξης των καλωδιων παροχης.Τα sense τα jumpeρωνω στην κλεμα οπως την φωτο .
Αλλωστε αυτο το εχω πει.....Παιρνω καλυτερες μετρησεις σε ripple στον παλμογραφο .