DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη ενα μεγαλο ευχαριστω για το φιλτρο 1021filt_EQHQ_V2r1 που χαριζει αλλη καθαρότητα, τωρα αξιζει ξανα μαζοξη για ακροάσεις νομιζω.

492510d1436308181-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-dam1021_top_vref_caps.jpg

Μη βιάζεσαι η μεγάλη αλλαγή βρίσκεται εδώ...! Έχοντας το φίλτρο που προανέφερες, πρόσθεσα μόνο 22uf (λόγω έλλειψης υλικών αφαίρεσα μερικούς από παλιά κάρτα γραφικών) στα συγκεκριμένα σημεία (η τροφοδοσία του ladder) και τα πρώτα ακούσματα μου προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, ανατρίχιασα με το βάθος και το άνοιγμα στης υψηλές και την καθαρότητα στις ολογραφικές μεσαίες...Ήρθαν και οι δυναμικές που από γλυκανάλατες έγιναν φυσιολογικές (το βουβαλάκι είναι πιο άγριο εδώ) και όλα αυτά με ένα πυκνωτάκι! Ο ίδιος Soren πρότεινε την προσθήκη από 2χ κεραμικούς 47uf 6.3v. Ήδη έχουν ξεκινήσει άλλα μέλη στο diyaudio να μελετούν βαθύτερα το θέμα και πιστεύω θα ακούσουμε μεγάλες αλλαγές!!!

ΥΓ αφού το χέριασμα ξεκίνησε θα αρχίσουν να πέφτουν και οι γέφυρες....!

Last edited:
Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Νομίζω σταδιακά αυτή η σχεδίαση όλο και βελτιώνεται και όπως συνήθως διαπιστώνεται η τροφοδοσία παίζει τεράστιο ρόλο.

Για θυμήστε μου, στο dac του Δημήτρη (ΔημΔημ) η τροφοδοσία του R2R ladder είχε παρακαμφθεί ή ήταν το επόμενο στάδιο που ετοίμαζε;

Είναι αλήθεια, η τροφοδοσία όμως πρώτη φορά μου δίνει τόσο δραματική αλλαγή ίσως να μην ήταν σωστά μελετημένη στο σημείο αυτό...! Ίσως και η αλλαγή των 78L05 & 79L05 να επιφέρει κάτι ακόμη.
Οι 22uf tantalum smd πυκνωτές έτυχε να υπάρχουν πάνω σε κάρτα γραφικών αλλά χρησιμοποίησα και το παρακάτω τύπο (CLOAD + C1) • R1 < 0.5 • R2 • C2 δηλαδή περίπου 22uf*10 < 0.5*499*1uf, να πω και την αλήθεια ως αχόρταγος δοκίμασα στην αρχή panasonic Fm 1000uf 50v για να πιάσω to χαμηλό esr (μιας και δεν είχα smd caps) και βάζοντας να παίξει μου έβγαζε ένα διακοπτόμενο ήχο (με κενά) και τότε με έπιασε το άγχος μήπως μου μείνει στα χέρια.... > τελικά στο ξεκόλλημα κατάφερα να παρασύρω και τα πυκνωτάκια της πλακέτας και ευτυχώς μόνο μία βάση από το τυπωμένο... τέλος καλά όλα καλά!

Ps τα πυκνωτάκια της πλακέτας δεν μπόρεσα να τα μετρήσω με το πολύμετρο λες κ καταστράφηκαν όλα με αφαίρεση τους.... το ένα το κατέστρεψα εγώ σίγουρα τα άλλα όμως;
Το απόλαυσα σήμερα το πρωί...

Πιθανώς η αυξημένη θερμοκρασία της μύτης, σε συνδιασμό με τον αυξημένο χρόνο έκθεσης να έστειλαν αδιάβαστα τα "ευαίσθητα" smd πυκνωτάκια...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Νομίζω σταδιακά αυτή η σχεδίαση όλο και βελτιώνεται και όπως συνήθως διαπιστώνεται η τροφοδοσία παίζει τεράστιο ρόλο.

Για θυμήστε μου, στο dac του Δημήτρη (ΔημΔημ) η τροφοδοσία του R2R ladder είχε παρακαμφθεί ή ήταν το επόμενο στάδιο που ετοίμαζε;

Μόνο η γέφυρα είχε παρακαμφθεί. Τα 78L05&79L05 είναι το επόμενη βήμα, μαζί με μερικούς polymer στα παραπάνω σημεία της πλακέτας..

492510d1436308181-reference-dac-module-discrete-r-2r-sign-magnitude-24-bit-384-khz-dam1021_top_vref_caps.jpg

Μη βιάζεσαι η μεγάλη αλλαγή βρίσκεται εδώ...! Έχοντας το φίλτρο που προανέφερες, πρόσθεσα μόνο 22uf (λόγω έλλειψης υλικών αφαίρεσα μερικούς από παλιά κάρτα γραφικών) στα συγκεκριμένα σημεία (η τροφοδοσία του ladder) και τα πρώτα ακούσματα μου προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, ανατρίχιασα με το βάθος και το άνοιγμα στης υψηλές και την καθαρότητα στις ολογραφικές μεσαίες...Ήρθαν και οι δυναμικές που από γλυκανάλατες έγιναν φυσιολογικές (το βουβαλάκι είναι πιο άγριο εδώ) και όλα αυτά με ένα πυκνωτάκι! Ο ίδιος Soren πρότεινε την προσθήκη από 2χ κεραμικούς 47uf 6.3v. Ήδη έχουν ξεκινήσει άλλα μέλη στο diyaudio να μελετούν βαθύτερα το θέμα και πιστεύω θα ακούσουμε μεγάλες αλλαγές!!!

ΥΓ αφού το χέριασμα ξεκίνησε θα αρχίσουν να πέφτουν και οι γέφυρες....!

Exω δυο 4,7uf για να ειμαστε σιγουροι πάνω γραφουν Κ40y-9 4700 ΠΦ μας κάνουν? Τους εχω κάβα απο το μαμπο.

Ξέχασε τους... υποχρεωτικά θα έλεγα smd και κεραμικούς ή polymer με χαμηλό esr...μιας και μιλάμε για τιμές από 20uf έως 330uf!
θα περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα για την ιδανικότερη τιμή - τροποποίηση!
Η μουσική πλέον σε αγγίζει σε καθηλώνει ή σε ξεσηκώνει να μπεις στο ρυθμό της....

Οκ ας περιμένουμε λοιπόν να αποφασίσουν στο DIY γιατί τα κολήματα και τα ξεκοληματα ειναι επικίνδυνα (οπως ειδες και εσυ) απο οτι διαβασα παραπάνω, ο ηχος πάντος μου αρέσει πολύ αλλα δεν θα είμασταν σε αυτό το αθλημα αν απλα αρκουσε το πολυ καλά.

Χθες βράδυ επιτέλους το παρέλαβα!
Μέχρι τώρα έχει παίξει ~ 3-4 ώρες συνεχώς βελτιούμενο.
Με το JRIVER δεν έχω ακόμη καταφέρει να παίξει και δεν ξέρω γιατί! Παίζει όμως με το Α+
Κάποιες μικροδιακοπές που και που (2-3 περίπου σε μια Συμφωνία)

Kαι ημουν ετοιμος να το ποστάρω κι εγω, Δημήτρη για πες μας την αποψη σου.

Μου αρέσει και μένα η ιδέα της εκμετάλλευσης των vias για τη σύνδεση.

Σύμφωνα με τον Soren δεν είναι κακή ιδέα, αν και μάλλον υπερβολή.

Επίσης οι συγκεκριμένοι πυκνωτές ( http://www.ebay.com/itm/10pcs-6-3V-...450?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item337ccb7442 ) είναι κάπως vintage / NOS, οπότε τα χαρακτηριστικά τους (κυρίως η ESR) σίγουρα υπολείπονται από τους νεότερους Panasonic organic polymer.

Εγώ έχω στοκ μερικούς Panasonic και λέω να τους βάλω πάνω τις επόμενες μέρες (αν και είναι αρκετά πιο ογκώδεις απ' ότι θα ήθελα, 330μF/25V γαρ).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με το JRIVER δεν έχω ακόμη καταφέρει να παίξει και δεν ξέρω γιατί! Παίζει όμως με το Α+

Με γεια!! :smile:

Οι διακοπές που λες με προβληματίζουν.. δεν έχω διαβάσει τίποτα παρόμοιο από άλλους ιδιοκτήτες. Δεν θα έπρεπε να τις έχεις.

Μου μυρίζει λούπα γείωσης.. Αν βλέπω καλά το soekris είναι πάνω σε πλαστικές βίδες οπότε πρέπει να είναι σωστά μονωμένο από το σασί.

Αυτό που δεν μπορώ να δω καθαρά είναι κατά πόσο το USB της Neutrik που είναι βιδωμένο στο σασί έχει τη γείωσή του να εφάπτεται με τη γείωση του καλωδίου USB ή όχι.

Επίσης δες κατά πόσο οι διακοπές γίνονται περισσότερες ή λιγότερες ανάλογα τον τύπο του αρχείου που παίζεις, π.χ. στα 44.1Κ σε σχέση με τα 192Κ.

Στο isolator του Soekris στέλνετε τροφοδοσία (3.3V από το Amanero), έτσι;

Γιώργο καλώς τα δέχτηκες.
Καλοάκουστο!

Kαλοάκουστο, απο πείρα τις πιο πολλες φορές οι διακοπές ειναι θέμα software αναπαραγωγής (του pc) - δίσκου και φυσικά και καλωδιου usb οπως λεει και ο Δημητρης.
Δημήτρη αυτά θα δοκιμάσεις ?
http://www.ebay.com/itm/16pcs-JAPAN...239?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20fbd41b07

Kαλοάκουστο, απο πείρα τις πιο πολλες φορές οι διακοπές ειναι θέμα software αναπαραγωγής (του pc) - δίσκου και φυσικά και καλωδιου usb οπως λεει και ο Δημητρης.
Δημήτρη αυτά θα δοκιμάσεις ?
http://www.ebay.com/itm/16pcs-JAPAN...239?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20fbd41b07

Δεν έχω τέτοιους, αυτοί δεν είναι organic polymer, είναι απλά καλοί ηλεκτρολυτικοί. Οι παλιοί OS-CON που έβαλε ο φίλος στο HiFiDuino πρέπει να είναι καλύτεροι από αυτούς για τη συγκεκριμένη χρήση.

Εγώ έχω αυτούς: http://gr.mouser.com/Search/Product...30Mvirtualkey66720000virtualkey667-25SEPF330M

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτα που προτεινει ο τυπος απο mouser ειναι καλύτερα? Η μόνο μετα απο δοκιμη μπορεi να πει κανεις ?
http://gr.mouser.com/ProductDetail/...=sGAEpiMZZMsIwzbKW1rlgQwAj9weGF3m7iF6QSLz160=

Αυτοί φαίνονται ότι πρέπει (βάσει specs).

Λοιπόν τα νεότερα:
Μετά από την επέμβαση του Δημήτρη: (Δημήτρη σου είμαι υπόχρεος τα μάλα)

-Το πρόβλημα με τις διακοπές αποκαταστάθηκε πλήρως. Απ'ότι κατάλαβα υπήρχε πρόβλημα με κάποιες γειώσεις στη USB και επίσης κάποια έλλειψη τροφοδοσίας 3.3V (ρολόι;;) στο amanero.

-Η οθονίτσα λειτουργεί όπως πρέπει, προς το παρόν τροφοδοτούμενη από μία USB του Μακ,μέχρι τη τοποθέτηση ενός ακόμη τροφοδοτικού 5V. Αποκλείστηκε η τροφοδοσία της πλακετούλας από το Reflector λόγω γειώσεων.

-Και με το JRIVER παίζει.Δεν ξέρω γιατί δεν έπαιζε πριν.

-Ακουστικές εντυπώσεις σε σχέση με το Mytek:

-Αρμονικός πλούτος που δεν έχω ξανακούσει στο σύστημά μου.
-Στερεοφωνική εικόνα της Συμφωνικής Ορχήστρας σε πλάτος-βάθος-ύψος εξαιρετική.
-Τα χορωδιακά σε Όπερες που γνωρίζω, άψογα. Διακρίνεις σαφώς τα διάφορα σύνολα φωνών ανάγλυφα στο χώρο.
-Στα δυναμικά/ταχύτητα δεν μου λείπει τίποτα. Ίσως οι κόρνες και τα drivers που έχω συμβάλουν σ'αυτό.
-Μεσαία περιοχη όνειρο.
-Πρίμα πεντακάθαρα χωρίς ίχνος σκληράδας.
-Μπάσα επαρκέστατα δεδομένου οτι το σύστημά μου είναι open baffle.
Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Κρίνω πως το "πείραμα" της υλοποίησης πέτυχε γιατί τα λεφτά δεν ήταν και λίγα.

Ax αυτο το isolation με το 3,3 του πόσο με βασάνισε κι εμενα μέχρι που το έκαψα, στο blog του ο Δημητρης εχει την επεμβαση της αλλαγής των isolation chips. Αν μπορείς στήλε μου με ενα π.μ με πιο μοντελλο ακριβώς Mytek το συγκρίνεις