DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Έχει ένα μικρό κακό.. δεν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει σωστά με software serial τρόπο, οπότε χρειάζεται και πάλι μικρή μόντα στην πλακέτα για να συνδεθούν τα Rx/Tx pins στο isolator chip. Αλλά δε θα κολλήσουμε εκεί..

Ο Δανός για άλλη μια φορά περιμένει τον προμηθευτή του για τις αντιστάσεις των 0.01%.. όπως και την προηγούμενη φορά.. που θα πάει, θα παραλάβει και θα υλοποιήσει..

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Μικρό το κακό για την επιπρόσθετη μόντα στην πλακετούλα, εδώ κατάφερες με μία πλακέτα να καλύψεις πόσες λειτουργίες που ταιριάζουν σε ένα πλήθος dac, για μία δύο παρακάμψεις ή εξωτερικές συνδέσεις θα κολλήσουμε;

Μέχρι να το ετοιμάσει στην έκδοση 2, θα έχουμε ετοιμαστεί και εμείς με το πρόβλημα του Paypal, γιατί δεν παλεύεται διαφορετικά η κατάσταση...

Σύμφωνα με το soekris.eu είναι διαθέσιμο για αγορά το Rev 2 της πλακέτας.

Οι νέες τιμές είναι οι εξής:

dam1021-05: USD 195 / EUR 174 (0.05% resistor version)
dam1021-12: USD 295 / EUR 263 (0.01%/0.02% resistor version)

συν μεταφορικά, φόρο, κτλ κτλ.

Εξακολουθεί να υπάρχει διαθέσιμο και το Rev 1 στα 0,02% (όσα έχουν ξεμείνει από το πρώτο batch), το οποίο είναι σε ελκυστική τιμή εφόσον μπορεί κάποιος να κάνει το mod..

Δημήτρη μεταξύ έκδοσης 1 και έκδοσης 2, ποιες αλλαγές (εργοστασιακές) έχουν επισημανθεί ότι έχουν γίνει;

Εκτός από τις προφανείς (μίγμα αντιστάσεων 0.01% και 0.02% στο ακριβό μοντέλο), μόνο το Vref mod από όσο γνωρίζω (δηλαδή τις γνωστές 0,1Ω αντιστάσεις και 47μF πυκνωτές).

Και το δικό μου R2R μολις αναβαθμίστηκε σε Vref mod αποψε τσεκαρα απλα οτι παίζει και ακροασεις απο αυριο. Ενα μεγάλο ΤΗΑΝΚS στο καλο μου το Μανολη και φυσικα στο Δημήτρη που ειναι πάντα εκει σε κάθε απορία.
Α Δημητρη τα συγκεκριμένα smd http://gr.mouser.com/ProductDetail/...=sGAEpiMZZMtlleCFQhR/zarxS0F6l3VvWcS2Vro/hQI=
μας παιδεψαν γιατι ειχαν τα σημεια προς κοληση στις μεγαλες πλευρες αντικριστά αλλα το μικροσκόπιο έλυσε για αλλη μια φορα το προβλημα.

Τώρα πια με τις σταυρωτές αντιστάσεις, έχεις τη σούπερ μόντα των 8 σταυρών...δεν μπορεί μόνο θεϊκά θα παίξει!

Και το δικό μου R2R μολις αναβαθμίστηκε σε Vref mod αποψε τσεκαρα απλα οτι παίζει και ακροασεις απο αυριο. Ενα μεγάλο ΤΗΑΝΚS στο καλο μου το Μανολη και φυσικα στο Δημήτρη που ειναι πάντα εκει σε κάθε απορία.
Α Δημητρη τα συγκεκριμένα smd http://gr.mouser.com/ProductDetail/...=sGAEpiMZZMtlleCFQhR/zarxS0F6l3VvWcS2Vro/hQI=
μας παιδεψαν γιατι ειχαν τα σημεια προς κοληση στις μεγαλες πλευρες αντικριστά αλλα το μικροσκόπιο έλυσε για αλλη μια φορα το προβλημα.

Ωχ, έχεις δίκιο, αυτές είναι "μυστήριες".. δεν το είχα προσέξει. Στο κυνήγι των καλύτερων specs μου ξέφυγε κάτι πιο βασικό.. :p

TA ΚΑΛΥΤΕΡΑ SPECS ειναι πάντα το ζητούμενο Δημητριε, εγινε η ζωη του Μανολη λιγο πιο δυσκολη αλλα οπως ειπε και ο ιδιος η σούπερ μόντα των 8 σταυρών...δεν μπορεί μόνο θεϊκά θα παίξει!
Να προλαβω να καθισω να ακούσω μονο μένει.

Κάπου είχε ένα καλό εικονίδιο.... :ears:

Και για εμάς, που αναμένουμε εντυπώσεις αλλά όχι placebo, ευχόμαστε για το καλύτερο... :rip:

Οδηγίες για Vref mod >>> για μεγαλύτερες χωρητικότητες ( στη δική μου περίπτωση CLOAD + C1 = 1890uf)

Reference noise is filtered by a single pole of f(–3dB) = 1/ (2 • π • R1 • C1)
_______________________________________________1/(2*3.14*0.01*0.00189)=8425Hz (Εδώ προβληματίζομαι αν πρέπει να πάει ψηλότερα πχ με 0,005R πάμε στα 16Κhz είναι καλύτερα λέτε? o soren factory mod πχ το πήγε στα 23Κhz)

Set R2 • C2 = 2 • R1 • C1 to minimize amplifier noise gain peaking
491*0.00033uF = 2*R1*1890uf άρα R1 = 0,0000428 πολύ χαμηλή τιμή... και πρέπει να πειραχτεί ο C2 και να πάρουμε για R1 = 0.01R ή 0,005R
491*C2= 2*0.01*1890uf _____ άρα C2 = 0.07698uf άρα θα χρησιμοποιήσω C2=0.082uf

The improved filter can drive large capacitive loads without stability problems. Just keep (CLOAD + C1) • R1 < 0.5 • R2 • C2
________________________________________________________________Τελευταίος έλεγχος 1890uf*0.01< 0.5*491*0.082 >>> 18.9<20.131 άρα ΟΚ

There is one caution with the improved filter. Although the output impedance is low at both high frequencies and DC, it peaks at midband frequencies. Reduced loop gain due to the R2, C2 network is responsible. A peak output impedance of about 0.7 • R1 occurs near the filter pole frequency. If lower midband output impedance is required, R1 must be reduced and C1 increased accordingly.

The orginal component values for the buffer are:

compensation cap = 330pF = C2
output cap = 22uF = C1
series resistor = 10R =R1
feedback resistor = 491R = R2

vref.jpg

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη μεταξύ έκδοσης 1 και έκδοσης 2, ποιες αλλαγές (εργοστασιακές) έχουν επισημανθεί ότι έχουν γίνει;

Εκτός από τις προφανείς (μίγμα αντιστάσεων 0.01% και 0.02% στο ακριβό μοντέλο), μόνο το Vref mod από όσο γνωρίζω (δηλαδή τις γνωστές 0,1Ω αντιστάσεις και 47μF πυκνωτές).

Τελικά τον ρώτησα απευθείας για το θέμα, μου έχει απαντήσει στο πμ που του έστειλα και αναφέρει τα εξής:
- εκτός από τη γνωστή μόντα στο Vref, η δεύτερη έκδοση έχει ένα επιπρόσθετο κύκλωμα Mute. Για το επιπρόσθετο μου το έγραψε έτσι: "There is also an additional mute circuit on rev 2, should take care of power on/off thump".

Δεν κατανοώ το should take care of power on/off thump. Υπήρχε θέμα στο ανοιγοκλείσιμο της συσκευής;

Υπήρχε στο power off κυρίως ένα "μπουπ" αρκετά δυνατό, το οποίο μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα αν έπαιζε κάποιος με το Soekris απευθείας πάνω σε τελικό και έκλεινε το Soekris πριν τον τελικό. Είχαν καεί ηχεία λόγω αυτού του προβλήματος.

Όταν μεσολαβούσε προενισχυτής, δεν υπήρχε πρόβλημα.

Το πρόβλημα προέκυπτε επειδή στο power off ξεφόρτιζε το θετικό rail πολύ πιο γρήγορα από το αρνητικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν ένα στιγμιαίο αλλά μεγάλο offset στην έξοδο.

Οι ακροάσεις άρχισαν και το αποτελεσμα είναι ακριβως αυτό που περιμέναμε, ενισχυση των δυναμικών και ταχυτητα, αν και οι πυκνωτές θέλουν το στρωσιματάκι τους η καλή μέρα απο το πρωι φαίνεται. Πάντως οι αλλάγες μου φάνηκαν μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις αλλαγές που ακουσα οταν πέρασα απο το παλιο firmware και φίλτρο στο νέο.
Αυτα τα ολιγα προς στιγμής

Άλλο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά λείπει το Βαρουφάκειον "ουάου"!

@ΔημΔημ = κλασικό πρόβλημα πολλών σχεδιάσεων, με βάζει όμως σε σκέψεις για το τι είναι τελικά προτιμότερο...μια έκδοσης 0,002 rev.1 ή μία μίξη 0,001/0,002 rev.2, δεδομένου της ψαλίδας 190 vs 263 euros.

Οι ακροάσεις άρχισαν και το αποτελεσμα είναι ακριβως αυτό που περιμέναμε, ενισχυση των δυναμικών και ταχυτητα, αν και οι πυκνωτές θέλουν το στρωσιματάκι τους η καλή μέρα απο το πρωι φαίνεται. Πάντως οι αλλάγες μου φάνηκαν μικρότερης έκτασης σε σχέση με τις αλλαγές που ακουσα οταν πέρασα απο το παλιο firmware και φίλτρο στο νέο.
Αυτα τα ολιγα προς στιγμής

δοκίμασε και asio στο Foobar...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Άλλο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά λείπει το Βαρουφάκειον "ουάου"!

@ΔημΔημ = κλασικό πρόβλημα πολλών σχεδιάσεων, με βάζει όμως σε σκέψεις για το τι είναι τελικά προτιμότερο...μια έκδοσης 0,002 rev.1 ή μία μίξη 0,001/0,002 rev.2, δεδομένου της ψαλίδας 190 vs 263 euros.

Εσύ που παίζεις με προ λογικά δεν θα έχεις θέμα και με την rev 1. Είναι καθαρά θέμα του κατά πόσο θα ακούγονται οι λίγες αντιστάσεις του 0,01% στα MSBs. Δηλαδή καθαρά λόγος τιμή-προς-απόδοση. Και η διαφορά είναι κάπως μεγαλύτερη από 73 γιατί είναι και ο ΦΠΑ..

Έτοιμος και εγώ:

Vref_done_full_board.jpg

Vref_done.jpg

Η διαδικασία μου πήρε λίγο πάνω από μία ώρα.. δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα περίμενα. Αλλά το στράβωμα, στράβωμα.. Τα 0603 είναι ταλαιπωρία.

Εντυπώσεις σύντομα, αν και το Soekris είναι εκτός συστήματος πολύ καιρό.. Δύσκολο να θυμηθώ ακριβώς πως έπαιζε πριν το mod.

Καλός είσαι εσύ... :)

Βάλε υποστηρικτική ταινία (hansaplast) ή υγρή σιλικόνη για να αποτρέψεις τυχόν "sway" των ογκώδων πυκνωτών και ζημιά στην πλακέτα.