DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους ακροατές μιας που δεν το βλέπω στις εντυπώσεις.
Ποιο από τα τρία θα χαρακτηρίζατε ως ποιο ξεκούραστο,ποιο πιο ομοιογενές στο φάσμα και ποιο πιο αληθοφανές;

Νομίζω ότι το ανέφερα πιο πάνω:

"...Στη συνέχεια, στο σύστημα μπήκε το dac του Δημήτρη (DimDim) με όλα τα καλούδια επάνω: μόντες στις γραμμές Vref, τροφοδοσίες Salas (με αφαιρεμένες τις on-board γέφυρες). Ε λοιπόν, ο ήχος απογειώθηκε εμφανέστατα, η μουσική σκηνή απλώθηκε σε όλον το χώρο, η έκταση και τα σώματα των οργάνων απέκτησαν μία απίστευτη αληθοφάνεια - σε γενικές γραμμές, ένας πολύ μεγάλος ήχος και ο πιο αναλογικοφανής που έχω ακούσει από ψηφιακό υλικό."

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Νομίζω ότι το ανέφερα πιο πάνω:

"...Στη συνέχεια, στο σύστημα μπήκε το dac του Δημήτρη (DimDim) με όλα τα καλούδια επάνω: μόντες στις γραμμές Vref, τροφοδοσίες Salas (με αφαιρεμένες τις on-board γέφυρες). Ε λοιπόν, ο ήχος απογειώθηκε εμφανέστατα, η μουσική σκηνή απλώθηκε σε όλον το χώρο, η έκταση και τα σώματα των οργάνων απέκτησαν μία απίστευτη αληθοφάνεια - σε γενικές γραμμές, ένας πολύ μεγάλος ήχος και ο πιο αναλογικοφανής που έχω ακούσει από ψηφιακό υλικό."

:a0210:
Οπότε οι μόντες όντως βοηθάνε σε αυτό το σημείο κι αφού αναφέρεις και αναλογικοφανές άκουσμα συμπεραίνω πως θα είναι και ξεκούραστο.
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Σαφώς η δική σας εμπειρία από αυτή τη δοκιμή απέχει από όλες τις λοιπές (τις δικές μας) που είναι είτε σε διαφορετικές στιγμές εξέλιξης του dac, είτε ακόμη και ευκαιριακές δίχως να γνωρίζουμε το τι έχει μεταβληθεί στην αρχική σχεδίαση.

Εντύπωση πάντως μου δημιουργεί η αποτύπωση που μας έδωσε το μέλος Morfeas (από τη Σημείωση και μετά), σε κάποιο dac του φίλου Geovar που ενδεχομένως είχε Salas επάνω, σε κάποια παλιότερη εξέλιξή του προφανώς δίχως Vref και ίσως και fw.

Πριν μέρες με βροχή -παίζει την σημασία του : )- ακούσαμε το δικό μου 0.05 με μετασχηματιστή 3 ευρώ απ τον Φανό σε σύγκριση με του Geovar τ οποίο μάλλον έχει ότι μπορεί να πάρει βλ. Χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Ναι, του Γιώργου ήταν καλύτερο.
Το παραπάνω δεν προσφέρει κάτι στην αναζήτηση μου και η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι πια απ τις προσθήκες/αλλαγές του Γιώργου έκανε τη διαφορά.
Θα ψήφιζα φίλτρο/α με επόμενη την αλλαγή στην πλακέτα του.
Σημ: το είχα ακούσει σε παλιότερη "έκδοση" με όλες τις τροφοδοσίες και δεν μου άρεσε. Μάλιστα μου θύμισε ότι σιχαίνομαι στα ψηφιακά,. τσίρκο χωρίς περιεχόμενο. Ο Γιώργος μπορεί να γράψει τι αλλαγές έκανε στην πορεία.

Οπότε θα μπορούσα να εξάγω, εάν και είμαι λίγο αυθαίρετος, ότι η σημαντική αλλαγή έχει επέλθει με το συνδυασμό του τελευταίου fw και Vref, εάν η έκφραση "με όλες τις τροφοδοσίες" εννοούσε τις σχετικές με Salas.

Το "κακό" είναι ότι το Soekris "ακούει" από τα πάντα, είτε είναι φίλτρα, είτε είναι τροφοδοσία (Vref ή/και Salas).

Αυτό που δεν έχουμε τεστάρει είναι διαφορετικό USB receiver. Θεωρητικά δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στον ήχο, λόγω FIFO και reclocking. Πρακτικά αν δεν το δοκιμάσουμε..... Το κακό είναι ότι για να δοκιμάσουμε κάτι καλύτερο από τα XMOS που έχουμε θα πρέπει να βάλουμε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη..

Για την ιστορία, να σημειώσω ότι το Soekris του Βαγγέλη "φοράει" ακριβώς το ίδιο receiver που φοράει και το δικό μου (XMOS του DIYINHK).

Δημήτρη δεν νομίζω ότι αξίζει κάποιο άλλο usb receiver πάνω στο Soekris, νομίζω ότι η τοπολογία του καλύπτει ότι και να βάλεις εμπρός.
Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πείσει ότι έχουν ακουστικές διαφορές οι διάφορες μοντούλες usb, διαφορές άλλες ναι αλλά ακουστικές τουλάχιστον μεταξύ xmos-amanero-cmedia προσωπικά δεν...

Είχατε και οι τρεις xmos, εσείς από diyinhk και ο Τζιμάρας από Βούλγαρο.

Δημήτρη δεν νομίζω ότι αξίζει κάποιο άλλο πάνω στο Soekris, νομίζω ότι η τοπολογία του καλύπτει ότι και να βάλεις εμπρός.
Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πείσει ότι έχουν ακουστικές διαφορές οι διάφορες μοντούλες usb, διαφορές άλλες ναι αλλά ακουστικές τουλάχιστον μεταξύ xmos-amanero-cmedia προσωπικά δεν...

Είχατε και οι τρεις xmos, εσείς από diyinhk και ο Τζιμάρας από Βούλγαρο.

Αν και τα ψηφιακά δεν είναι το δυνατό μου σημείο, θεωρώ και εγώ ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το usb receiver, λόγω FIFO και reclocking, όπως είπε και πιο πάνω ο Δημήτρης.

Παρακολουθώ με προσοχή την κουβεντα και θα σταθω στη λέξη -- ξεκούραστο-- και μιας και είναι μια δοκιμή που μπορω να κανω μόνος μου χωρίς αλλα μηχανήματα, όπως εγραψα και πιο πάνω εβαλα δυο νέα rca πίσω στο σασί και απλά ξεκουμπώνω τα παλια rca με τους λούνταλ από πάνω και ενωνω τα νεα rca απευθείας πάνω στην πλακέτα, στα πρωτα λεπτά ακροασης το άκουσμα είναι πιο δυναμικό και άμεσο, μετά από 1-2 ωρες ακρόασης ειδικά τα εντονα πρίμα κουράζουν, με τους λούνταλ και το στρογγύλεμα της νότας (όπως ονομάσαμε το άκουσμα τους με το Δημήτρη) μπορούσα ξεκούραστα να ακούω πιο πολλες ωρες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Δημήτρη, θα πρέπει να ξεκουμπώνεις εντελώς τους lundahl για να κάνεις τη δοκιμή, όχι παράλληλα, διαφορετικά το πρωτεύων των Lundahl επηρρεάζει την έξοδο του soekris. Αν λοιπόν απλά έφτιαξες rca που απλά τα εναλλάσεις τότε είσαι ΟΚ στις δοκιμές σου.

Ξαναδιάβασα το νήμα και είδα ότι η σύνοψη που είχα φτιάξει και συμφωνήσατε έχει λάθος, να το εξηγήσω...είχα γράψει μεταξύ άλλων:
...

Εν κατακλείδι και εάν κατάλαβα καλά, έχουμε:

1. Μαμά Soekris = κάπως άδειο στις μεσοχαμηλές
2. Μαμά Soekris με νέο fw = μεγαλύτερο βάθος σκηνής από το (1) και γέμισμα μεσοχαμηλών, ίδια λοιπή απόδοση με το (1)
3. Μαμά Soekris με Vref+fw = ακομη μεγαλύτερη διάσταση σκηνής από το (2), βελτίωση άκρων του φάσματος.
4. Salas + Soekris me Vref+fw = εδώ αναφέρεται ότι τα Salas έδωσαν περισσότερη ζωντάνια και σπιρτάδα

...

Από ότι βλέπω το (3) δεν υπήρξε, μεταπηδήσατε κατευθείαν από το (2) στο (4) οπότε συνοψίζοντας εκ νέου:

1. Μαμά Soekris = κάπως άδειο στις μεσοχαμηλές
2. Μαμά Soekris με νέο fw = μεγαλύτερο βάθος σκηνής από το (1) και γέμισμα μεσοχαμηλών, ίδια λοιπή απόδοση με το (1)
3. Salas + Soekris me Vref+fw = ακομη μεγαλύτερη διάσταση σκηνής από το (2), βελτίωση άκρων του φάσματος, περισσότερη ζωντάνια και σπιρτάδα.

Οπότε επανέρχεται το αρχικό ερώτημα, ποιο δημιουργεί αυτή τη βελτίωση των άκρων, συμπαρασύροντας τη "ζωντάνια-σπιρτάδα"; Το Vref, τα Salas ή και τα δύο στο βαθμό που τους αναλογούν;
Τώρα αυτή η "ζωντάνια-σπιρτάδα" είναι θέμα γούστου. Προσωπικά προτιμώ (γενικά όχι μόνο στο Soekris) να λείπει γιατί τα περισσότερα συστήματά μας δεν είναι ικανά να διαχειριστούν τόσο προβολικότητα στον ήχο και συνήθως "σκληραίνουν" και κουράζουν σε πολύωρες ακροάσεις ενώ στην αρχή δημιουργούν μια αίσθηση βελτίωσης.
Φυσικά είναι θέμα ταιριάσματος και προσωπικού γούστου και όλες οι απόψεις σεβαστές.

Απλά νιώθω ότι δόθηκε απάντηση με ακρίβεια τι γίνεται μεταξύ του (1) και του (2) και ασυζητητί πρέπει οι κάτοιχοι αρχικού fw να αναβαθμιστούν, ενώ για τη μετάβαση σε συνδιασμό τροφοδοσίας Salas και Vref, προτείνω να μη γίνει με τη μία αλλά σταδιακά σε δύο δόσεις έτσι ώστε να έχετε καλύτερη πληροφόρηση για τις αλλαγές και να το φέρετε στα μέτρα σας.

Παραμένει μία ακόμη πρόκληση να βρείτε κάτοχο που να έχει προχωρήσει σε αλλαγή fw + Vref ή fw + Salas και να το συγκρίνεται απευθείας με του Δημητρακούδη... η τέλεια επόμενη δοκιμή που θα σας συμπληρώσει τα οποιαδήποτε κενά. Προσέξτε όμως μη συμπαρασυρθείτε μόνο με οργανικά κομμάτια, αυτή η δοκιμή απαιτεί φωνές και μεσαίες με σπουδαίες χροιές για να βγάλετε άκρη.

Ναι σύμφωνοι αυτό θα ηταν το ιδανικό αλλα το ουσιαστικό ερωτημα αν πάμε μπροστά νομίζω ξεκαθάρισε για τα καλά.

Μήπως κάποιος συνάδελφος έχει περισσευούμενα υλικά για το Vref mod;
Είπα να ρωτήσω εδώ, πριν κάνω παραγγελία από RS, μια και κάποια μηνύματα πιο πάνω είδα ότι υπήρχαν κάποιες προσφορές.
Εννοείται ότι η οποιαδήποτε προσφορά είναι επί πληρωμή...

Μου έχει αφήσει ο chris1967 αρκετούς πυκνωτές που περίσσεψαν όταν φτιάξαμε το δικό του και έχω και πολλές αντιστάσεις 0,1R. Στη διάθεσή σου όλα, χωρίς τίμημα φυσικά. :smile:

Οι πυκνωτές είναι οι γνωστοί Nichicon electrolytic polymer 470uF/10V (κωδικός FP 4ZCa)

Mπραβο Δημήτριε πάντα της προσφοράς ανθρωπος ευγε, η αγαπη για τον καλό ηχο το συνεχες ψαξιμο και η μούρλια για το κατι καλύτερο, μας εφτασε ως εδω.
Αντε να δουμε αν θα τα πουμε και από κοντα το επομενο Σαββ/κο της εκθεσης, και παλι φέτος θα είμαι στα δωμάτια της Sonos όπως και πέρσι.

Έχουμε και λέμε.

Ως γνωστό το Soekris έχει πρόβλεψη για 2 εισόδους s/pdif, μια ομοαξονική και μία οπτική.

Εγώ ήθελα δυο οπτικές και μια ομοαξονική, οπότε φρόντισα η πλακέτα μου να υποστηρίζει δυο toslink και μία ομοαξονική.

Επίσης ήθελα η τροφοδοσία της να είναι ανεξάρτητη από το Soekris, οπότε έχω συμπεριλάβει δυο LDOs, ένα που δίνει 3.3V για τα toslink receivers και το ολοκληρωμένο που επιλέγει πιο από τα δύο θα δίνει σήμα, και ένα ακόμα που δίνει 1.2V για την ομοαξονική είσοδο.

Τέλος έβαλα πάνω και μια πόρτα USB με κατάλληλη προσαρμογή στην RS-232 πόρτα του Soekris, για εύκολα firmware updates.

Για να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη, σχεδίασα και μια δεύτερη πλακέτα 3-σε-1, η οποία σπάει σε 3 μικρές πλακέτες. Η πρώτη κάθεται στο Soekris και βγάζει έξω τα χρήσιμα σήματα, συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου I2S σε βύσματα U.FL. Οι άλλες δυο είναι απλά προσαρμογείς για τις πλακέτες Amanero & DIYINHK XMOS, ώστε να δίνουν σήμα I2S μέσω βυσμάτων U.FL.

Εδώ είναι οι πλακέτες:

PCBs.jpg

Αυτό είναι το τοπογραφικό της κύριας πλακέτας:

dam1021-Input-USB-layout.png

Αυτό είναι το σχηματικό:

dam1021-Input-USB-schematic.png

BoM θα ακολουθήσει..

Εδώ είναι η πλακέτα μονταρισμένη στο Soekris μου, με συνδεδεμένη μόνο την σειριακή για αρχή.

IMG_0526_resize.jpg

Αργότερα σήμερα θα ολοκληρώσω τις συνδέσεις (εννοείται ότι το είχα δοκιμάσει πρώτα "στον αέρα"..).\

Εντύπωση μου έκανε ότι έπαιξε το isolator απροβλημάτιστα μέχρι και στα 352Κ χωρίς να του έχω δώσει τροφοδοσία! Αυτό συνήθως ισχύει για χαμηλά SR, έως το πολύ 96Κ.. Μάλλον τα U.FL κάνουν δουλειά. :p

Το AVClub έχει πάρει ... :devil-smiley-029:

Πραγματικός οργασμός σκέψεων και κατασκευών!

Δημήτρη ένα μπράβο ακόμη...!

Εγώ έκλεισα τα πειράγματα πάνω στο DAC.... λέμε τώρα!

Δοκίμασα την πρόταση από Diyaudio από το μέλος "Oneclock" μιας και απέφυγα το ιδανικό συνδυασμό μεταξύ πυκνωτών αντιστάσεων... με τα κοινά Bc550c & Bc560c! (πάντα βέβαια επάνω οι 16χ470uf όπως hifiduino mod)
Είχα βέβαια ένα πισωγύρισμα με τα LM317-337 σε σχέση με το shunt της TPA, σίγουρα τα shunt κάνουν δουλειά! Να δω πότε θα ετοιμάσω τα salas!
Με το τελευταίο χέριασμα νομίζω υπάρχει ισορροπία σε όλο το φάσμα με τα άκρα να βελτιώνονται και το βάθος σκηνής να καθαρίζει ακόμη περισσότερο!

Ανεπιφύλακτα τη συστήνω!
Μετρημένο στα 4,018ν και -4,018ν σε όλες τις τροφοδοσίες ladder και μηδενικό offset στην έξοδο!

Attachments

• bc3b.jpg
    bc3b.jpg
    90 KB · Views: 114
  • DSC00570.jpg
    DSC00570.jpg
    222.7 KB · Views: 112
  • bc560c2.jpg
    bc560c2.jpg
    115.5 KB · Views: 112
  • BC550c2.jpg
    BC550c2.jpg