DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

'Οταν μια προενισχύτρια αρχίζει και "πέφτει" τι αλλαγές επιφέρει στον ήχο ?

επίσης , στη θέση μιας ανορθώτριας 5AR4 θα ταίριαζε καλύτερα μια 274Β ή μια ρώσικη 5C3S (5U4G) ??

Schematics and Circuit Simulation In the Browser
"CircuitLab today released a browser-based schematic editor and circuit simulator for the online electronics community. SPICE-like device models and mixed-mode simulation support allows engineers and hobbyists to tackle a wide range of board-level design problems. While most EDA software is Windows-only, CircuitLab is 100% web-based, Windows/Mac/Linux cross-platform, and requires no installation or plug-ins. Instead of today's typical forum posts with static screenshots from different desktop tools, the online electronics community can now use CircuitLab to share useful URLs (as well as PNGs and PDFs) which link directly to interactive, editable, runnable schematics. In just a few clicks, another designer can open that circuit, make a change, simulate it, and post the new version back to the community."

http://news.slashdot.org/story/12/02/28/2138200/schematics-and-circuit-simulation-in-the-browser

https://www.circuitlab.com/editor/

στην GU50 το πλαστικό καπάκι αλλά και το αλουμινένιο δαχτυλίδι παίζουν κάποιο ρόλο ? πχ στη θερμοκρασία ?

δλδ μπορεί άφοβα να αφαιρεθεί ?

Υπάρχουν μόνο για έχεις από κάπου να την πιάσεις στο βάλε-βγάλε, χωρίς να παιδεύεσαι με το γυαλί που δεν δίνει καλή λαβή, είναι απόλυτα κυλινδρικό, όπως πχ στις ΕΛ34. Δεν έχουν κάποιο λειτουργικό ρόλο.
Σχεδόν όλοι τα βγάζουν, εγώ πάντως θα το άφηνα, μου αρέσει αυτό το look μικρής τσαγιέρας :-)

Re: Απάντηση: DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

Όπως είπε και ο συνάδελφος Κώστας, το όλο σύστημα καπέλου υπάρχει γιατί στην "επίσημη" βάση η GU έμπαινε όλη μέσα σε κυλινδικό περίβλημα και χωρίς το καπέλο θα ήταν αδύνατον να αφαιρεθεί χωρίς κάποια λαβή. Δέν έχει κανένα πρόβλημα να αφαιρεθεί αν και να πώ την μαύρη αλήθεια και εμένα μου αρέσει περισσότερο καπελωμένη!

Να ρωτησω κατι ωρε κλεφτοπουλα...

Θελω να φτιαξω ενα τροφοδοτικο που να δινει σταθερη ισχυ ανεξαρτητα απο το φορτιο του, μιλαμε για ευρος φορτιου απο 1,5-4Ω max και θα ηθελα να φτανει χαλαρα μεχρι τα 3Α σε ρευμα ενω παραλληλα να μη ξεπερναει τα 10V σε DC ταση (αν ειναι και στα 3-5 V ακομα καλυτερα).

Πως θα μπορουσε να υλοποιηθει κατι τετοιο; Με καποιο feedback ετσι ωστε να προσαρμοζεται αυτοματα στο εκαστοτε φορτιο; θα μπορουσαμε να βρουμε κανενα σχηματικο; Γιατι απο τον γουγλη οταν κανω αναζητηση για constant power variable load δεν βρισκω κατι...

Γίνεται αλλά τι θέλεις να το κάνεις;
Θέλεις να έχει έξοδο dc ή ac;

Thanks mate!
Θελω να εχει εξοδο DC, θα πυρακτωνει ενα λεπτο συρμα με αντισταση απο 1,5 εως 4Ω (οχι παντα ιδια) και θελω χαμηλο βολταζ ετσι ωστε να μπορει να παιξει το ρολο της πηγης ακομα και μια μπαταρια 3,7V που λεει ο λογος.
Αν δε, μπορω να μεταβαλλω και την ισχυ κατα βουληση θα ειναι το ιδανικο :)

Θέλεις :

1. current sensing (υπάρχουν αντιστάσεις ειδικές για τέτοια χρήση, πιο πολύ με λαμάκια μοιάζουν) και έναν ενισχυτή διαφοράς (intrumentation amplifier).
  2. έναν αναλογικό πολλαπλασιαστή (για να πολλαπλασιάζεις το ρεύμα που διαρρέει το σύρμα με την τάση στα άκρα του) για να γνωρίζεις την ισχύ που καταναλώνει το φορτίο.
  3. μία τάση αναφοράς (μπορεί να είναι και η έξοδος ενός σταθεροποιητή τάσης μαζί με ένα τριμμερ πολύστροφο) για να ρυθμίζεις την ισχύ.
  4. κάποιο κατάλληλο στάδιο ισχύος που να μπορεί να παρέχει το ρεύμα που απαιτείται από το φορτίο.
  5. μερικούς τελεστικούς (μάλλον ένα δύο τετραπλούς πχ LM324) για ολοκληρωτή, απομονωτές, ενισχυτές κτλ.

Ο αναλογικός πολλαπλασιαστής είναι το πρώτο πρόβλημα (πρέπει να δουλεύει με DC σήματα). Το MC1496 δε ξέρω αν είναι κατάλληλο.
Η χαμηλή τάση ίσως είναι το δεύτερο πρόβλημα.

Ενδεικτικά ένα σκαρίφημα.

untitled.jpg

Τα A και Β είναι κάποια στάδια με τελεστικούς ή ενισχυτές διαφοράς, αν θα είναι αναστρέφοντα ή όχι, τι κέρδος θα έχουν κτλ εξαρτάται του τελικού κυκλώματος).
Το Σ είναι ένας ενισχυτής διαφοράς με τελεστικό της τάσης εξόδου του πολλαπλασιαστή και της τάσης αναφοράς.

Re: Απάντηση: DIYer’s corner - Οfftopic DIY projects and chat

Υπάρχουν μόνο για έχεις από κάπου να την πιάσεις στο βάλε-βγάλε, χωρίς να παιδεύεσαι με το γυαλί που δεν δίνει καλή λαβή, είναι απόλυτα κυλινδρικό, όπως πχ στις ΕΛ34. Δεν έχουν κάποιο λειτουργικό ρόλο.
Σχεδόν όλοι τα βγάζουν, εγώ πάντως θα το άφηνα, μου αρέσει αυτό το look μικρής τσαγιέρας :-)

Όπως είπε και ο συνάδελφος Κώστας, το όλο σύστημα καπέλου υπάρχει γιατί στην "επίσημη" βάση η GU έμπαινε όλη μέσα σε κυλινδικό περίβλημα και χωρίς το καπέλο θα ήταν αδύνατον να αφαιρεθεί χωρίς κάποια λαβή. Δέν έχει κανένα πρόβλημα να αφαιρεθεί αν και να πώ την μαύρη αλήθεια και εμένα μου αρέσει περισσότερο καπελωμένη!

όντως, ωραία είναι και με το καπάκι ..

επίσης, στο κουτί με τις gu50 βρέθηκε και 1 GU15

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_gu-15.html

χρήσιμη ??

Last edited:
Thank you μαστρο Tonal!

Μαλλον θα πρεπει λιγο να δω και κανενα ολοκληρωμενο που να εμπεριεχει καποια σταδια ηδη, γιατι μελοντικα θελω να γινει πολυ μικρης κλιμακας κυκλωμα.

Ευχαριστω πολυ!

Last edited:
υπάρχει μία περίπτωση για φθηνές 6Ε6Ρ-DRY

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=6e6p-dry&_sacat=0&_odkw=6e6p&LH_AvailTo=1&_osacat=0&_from=R40

μάλλον για πολύ κάτω από τη μισή τιμή σπό ότι αυτές του ebay, λέω να πάρω καμιά 10ριά ...

αν προχωρήσει το θέμα να υπολογίσω και κάποιον άλλον ??

Μητσάρα, υπάρχει επίσης και η 6E6P-E γύρω στα 3 δολλάρια/τεμάχιο ...

αυτές κοιτούσα σε κάτι ουκρανικά φόρουμ και έπεσα πάνω στις ντραι ......

Άμα είναι "ντραι" μην τις ψωνάς, γιατί μπορεί να έχουν ήχο "ξερό":flipout: .

Πάρε μερικές απο τις 6Ε6Π-Ε και κάνε ζευγάρια. Με τις ντρου (Υ στα ρώσικα=ου) εκτός απο τα χρυσα πόδια δεν νομίζω να έχουν άλλες διαφορές.

Όσο για τον ρόμυ, καλό παληκάρι, αλλά καμιά φορά τις πετάει τις μαλακίες του.

Ακούς εκεί " sophisticated sounding " .....

Για να μην ανοιγω αλλο θεμα, μια μικρη απορια.Εχω δει σε διαφορα post να αναφερεται οτι δεν ενδεικνυται στην τροφοδοσια των ενισχυτων να παρεμβαλονται φιλτρα ΕΜΙ/RFI, δε μπορεσα ομως να μαθω το γιατι.
Επισης, σε ποιες συσκευες προτεινεται;Σε πηγες φανταζομαι σιγουρα.Σε DAC;Γενικως ειναι κατι σημαντικο που πρεπει να δινουμε βαρυτητα;