DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Στου δε φακούς ακόμα καλύτερα : Dslr +1.2%, +8.1%, .. Mirrorless -7.4%, +1.9%

Διόρθωση, δεν είναι Dslr vs mirrorless αλλά FF vs crop .. :(

Δεν μας λέει κάτι αυτο για το θέμα Dslr vs mirrorless

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, εξακολουθεί να ισχύει και το bigger is better, ειδικά πέραν του ατλαντικού (και όχι μόνο). Πως να πείσεις τον Αμερικάνο με το "μικρομεσαίο" αυτοκινητάκι των 3.500 κυβικών, τους πάγκους και συσκευές κουζίνας με βάθος 80 εκατοστά κ.λ.π. να ψωνίσει mirrorless?

Σιγουρα παίζει και το "μεγάλο στο μάτι", αλλά το οτι το μεγάλο είναι και καλύτερο εργονομικά επίσης ισχύει ..

Aς συνεχίσουν oι Canon/Nikon να παράγουν τις DSLR, αλλά να μην εφησυχάζονται και να προωθούν την τεχνολογία, κι επιτέλους να δραστηριοποιηθούν σοβαρά και στις mirrorless ταυτόχρονα με τις DSLR. Αυτό μόνο καλό θα κάνει στην εξέλιξη της τεχνολογίας είτε από τους ίδιους είτε από τους ανταγωνιστές, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούνται και οι τιμές του ανταγωνισμού σε λογικά επίπεδα.

Βέβαια οι ιαπωνικές εταιρίες λειτουργούν διαφορετικά, σεβόμενοι η μία την άλλη, αφήνοντας χώρο δραστηριοποίησης διαφορετικό στην καθεμία. Ποτέ δεν θα προσπαθήσει να πατήσει μέχρι εξόντωσης η μία την άλλη. Κι όταν μια εταιρία δεν τα πάει καλά, αγοράζει η μία μετοχές της άλλης για να τη στηλώσει.
Π.χ. δεν πιστεύω ποτέ η Nikon που παίρνει τους αισθητήρες της από τη Sony, να πάει ξαφνικά να βγάλει μια Nikon α7.

Προσωπικά εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι mirrorless δεν έχουν καταφέρει να πάρουν αξιόλογο ποσοστό σε καμιά αγορά. Τόσο οι dslr όσο και οι Mirrorless έχουν τα ποσοστά τους περίπου σταθερά, αλλά σε αξία παραμένει ακόμα πολύ μεγαλύτερη εκείνη της αγοράς των dslr.

Προσωπικά βλέπω με πολύ μεγάλη προσοχή την προσπάθεια της sony να πάρει αγοραστικό κοινό από εκείνο της canon με τους νέους αντάπτορες. Διότι μέχρι στιγμής τα πάει πολύ καλά στους φακούς σταθερής εστίασης, αλλά στους ζουμ είναι με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Πουθενά δεν έχει καταφέρει να δώσει καλύτερο ή πιο χρηστικό φακό ζουμ σε χαμηλότερη τιμή από εκίνους των ρεφλέξ.

Με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή βλέπω το σύστημα της samsung. Το Η265 στο βίντεο και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας να εκμεταλλευτεί την εμπειρία των dslr στη σχεδίαση των σωμάτων (nx30/nx1) κι όχι να κάνει κάτι καινούριο, δίνει άλλη αξία στο σύστημα. Αν η samsung είχε τους αντάπτορες της sony για canon εκεί το πράγμα θα ήταν πολύ πιο επιθετικό.

Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

ερωτηση προς σκεψη ...

ποσοι κατοχοι DSLR που δοκιμασαν ακαθρεπτη ξαναγυρισαν σε DSLR αποκλειστικα , πιστευω χωρις να εχω δει καμια ερευνα ελαχιστοι , οι περισσοτεροι εμειναν και με τις δυο (αναγνωριζοντας πλεονεκτηματα που δεν ειχαν) ή περασαν στο στρατοπεδο των mirrorless αν εκριναν οτι τους καλυπτουν 100% για τις δικες τους αναγκες,

ποσοι κατοχοι ακαθρεπτων πηγαν σε μοναδικη επιλογη DSLR , παλι πιστευω ελαχιστοι

μην κοιτατε που εμεις ψαχνουμε ενα προς ενα τα συν και πλην, οι περισσοτεροι αγνοουν μαλιστα την υπαρξη των ακαθρεπτων και τις ουσιωδης διαφορες μεταξυ των δυο τεχνολογιων, ολες τις μηχανες που αλλαζουν φακο τις έχουν στην ίδια κατηγορία και επιλεγουν κυριως οτι τους προτεινει το μαγαζι ή με βαση το κοστος που συνηθως στις εισαγωγικες Dslr ειναι μικροτερο.

Προσωπικά μιλώντας άλλα και από εμπειρία 2-3 γνωστών μου έχω και τις 2 (Dslr και Mirorless) και προς το παρών δύσκολα θα άφηνα εντελώς την μια για να παω 100% στην άλλη, νιώθω ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Πάντως θα το ξαναπώ το μεγαλύτερο τροχοπέδη για μένα στις Mirroless είναι οι φακοί. Για να στήσεις ένα συμπαθητικό σύστημα χρειάζεσαι πολλά χρήματα, κάτι που σε dslr με την sigma, tamron, μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων κλπ μπορείς με λιγότερα χρήματα.
Επίσης όσες mirrorless έχω πιάσει και δουλέψει (και είναι πολλές) σχεδόν καμία δεν μου έδινε την αίσθηση που μου δίνει μια καλή dslr (D7100, K3, 70D κλπ).....πιάνοντας μια καλή dslr την νιώθεις προέκταση του χεριού σου, ενώ με τις mirrorless νιώθω ότι κάτι μου λείπει, είτε είναι πολύ μικρή, είτε τις λείπουν κουμπιά και χειριστήρια, είτε έχει χάλια grip Και χρειάζεται να βάλεις κάτι πρόσθετο, όλες σχεδόν έχουν χάλια μπαταρίες, άλλες τους λείπει το ενσωματομένο flash κλπ....
Το μέλλον σίγουρα είναι οι Mirrorless άλλα όσο δεν ανοίγει η αγορά των φακών και να δούμε πολλές και καλές υλοποιήσεις από τρίτους κατασκευαστές δύσκολα θα χάσουν τα μερίδιά τους οι Dslr. Επίσης όπως είπαν και άλλοι πολύς κόσμος θέλει μια μεγάλη μηχανή με καλό κράτημα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι περισσότερες mirroless βγαίνουν σε εκδόσεις μινιατούρες. Βγάλε τις μικρές άλλα βγάλε και μερικές μεγάλες με χορταστικά και αληθινά grip για αυτούς που τις θέλουν..δηλαδή ποιο πολλές μηχανές στο μέγεθος της Nx1, Gh4 άλλα με ποιο λογικά κόστη και όχι 1.500 ευρω....

Από τη μια περιμένουμε από μία εταιρία mirrorless να ενσωματώνει στο τοπ μοντέλο της κορυφαίων προδιαγραφών αισθητήρα ιδίας κατασκευής, IBIS, ακαριαία απόκριση, μηδενικό lag στο EVF, κορυφαίο βίντεο, αδιάβροχη και στιβαρή κατασκευή και από την άλλη το θέλουμε να βγει στα 500 ευρώ, ε, θαύματα δεν γίνονται, κάπως πρέπει να πληρωθεί και το R&D.

Δεν είναι όπως στις DSLR, που κάποιες εταιρίες μάλιστα παίρνουν αισθητήρα από τρίτο κατασκευαστή, κοπανάνε ένα OVF από πάνω, τεχνολογία από το ράφι, ένα μεγάλο σώμα χωρίς έρευνα για σμίκρυνση, μέτριο βίντεο και ω του θαύματος βγαίνει προϊόν στα 500 ευρώ.

Από τη μια περιμένουμε από μία εταιρία mirrorless να ενσωματώνει στο τοπ μοντέλο της κορυφαίων προδιαγραφών αισθητήρα ιδίας κατασκευής, IBIS, ακαριαία απόκριση, μηδενικό lag στο EVF, κορυφαίο βίντεο, αδιάβροχη και στιβαρή κατασκευή και από την άλλη το θέλουμε να βγει στα 500 ευρώ, ε, θαύματα δεν γίνονται, κάπως πρέπει να πληρωθεί και το R&D.

Δεν είναι όπως στις DSLR, που κάποιες εταιρίες μάλιστα παίρνουν αισθητήρα από τρίτο κατασκευαστή, κοπανάνε ένα OVF από πάνω, τεχνολογία από το ράφι, ένα μεγάλο σώμα χωρίς έρευνα για σμίκρυνση, μέτριο βίντεο και ω του θαύματος βγαίνει προϊόν στα 500 ευρώ.

Δεν θέλουμε όλα αυτά σε σώμα 500 ευρώ, άλλα από την άλλη όταν έχεις να συναγωνιστείς τον πρώτο πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω, πρέπει να δώσεις κάτι καλύτερο άλλα και σε καλύτερη τιμή. Αν ένα μαγαζί είναι γωνία με τρελλές πωλήσεις πως θα το χτυπήσεις??? Προσφέροντας καλύτερο προιόν και σε καλύτερη τιμή, τόσο απλά....τον καταναλωτή στην τελική δεν τον νοιάζει από που παίρνει τους αισθητήρες η εταιρία ή τα άλλα υλικά, ούτε τον νοιάζει πόσο στοιχίζει το R&D, απλά για να μην πάρει την π.χ. Nikon D7100/Canon 70D στα 750 ευρώ που έχουν και ένα βουνό φακούς θα πρέπει να του προσφέρεις κάτι ανώτερο και σε καλύτερη τιμή, πράγμα που δεν συμβαίνει....αν θέλεις να χτίσεις βάση καταναλωτών και να πουλήσεις στο μέλλον νέες μηχανές, φακούς κλπ. θα πρέπει ίσως και να μπεις και μέσα στην αρχή και ίσως να πουλήσεις και κάτω από το κόστος. Για να στο πω ποιο απλά, θα πρέπει να βγάλεις μια μηχανή με τιμή maximum 700 ευρώ που να έχει π.χ.ότι έχει η Canon 70D + μερικά πράγματα παραπάνω...όσο δεν το κάνεις αυτό δυστυχώς συνεχώς θα βλέπεις την πλάτη των Nikon/Canon.
Οταν οι Panasonic Gh4, Samsung Nx1 κλπ κάνουν 1.200+ ευρώ και μηχανές άλλες όπως η Fuji xt1, olympus em5II 1.000+ ε δεν έχεις τύχη απέναντι σε μηχανές όπως η Nikon D7100/Canon 70D/ Pentax K3 που τις βρίσκεις στα 700 και κάτι ευρώ....και δεν έβαλα καν στην εξίσωση τους φακούς!!! Εδικά αν δεν σε ενδιαφέρει το βίντεο και δεν σε νοιάζει ο όγκος/βάρος, δεν υπάρχει λόγος να πάει κάποιος σε Mirroless καθώς μπορεί να ''εξυπηρετηθεί φτηνότερα'' με κάποια dslr...

Y.Γ. Ασχετο άλλα όταν η Sony ήθελε να χτίσει βάση χριστών για το Ps2/ps3 πούλαγε στην αρχή και κάτω από το κόστος και είχαν βγει και rumors ότι έχανε αρκετά από κάθε κονσόλα που πουλιότανε...όμως έχτισε μια τεράστια βάση fans που αγόρασαν ένα κάρο παιχνίδια και μελλοντικές κονσόλες....κάνε το ίδιο και στις mirrorless και θα δεις που θα πάνε τα μερίδια των dslr και που τα δικά σου με τις Mirroless...

Last edited:

Αν περιμένεις κορυφαία mirrorless κάτω του κόστους κατασκευής, φοβάμαι ότι θα περιμένεις πολύ, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουμε δυο γενιές μοντέλων μπροστά, ώστε να πάρεις στα 500-600 ευρώ π.χ. την α7000 αν αυτή βγει φέτος στα 1200.

Οι εταιρίες mirrorless προσπαθούν να πάρουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί μέσω της διαφοροποίησης και της προώθησης της τεχνολογίας. Δεν θα μπουν μέσα πουλώντας κάτω του κόστους μόνο και μόνο για την ψωροπερηφάνια ότι πλησίασαν ή ξεπέρασαν τις πωλήσεις των DSLR.

Αν περιμένεις κορυφαία mirrorless κάτω του κόστους κατασκευής, φοβάμαι ότι θα περιμένεις πολύ, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουμε δυο γενιές μοντέλων μπροστά, ώστε να πάρεις στα 500-600 ευρώ π.χ. την α7000 αν αυτή βγει φέτος στα 1200.

Οι εταιρίες mirrorless προσπαθούν να πάρουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί μέσω της διαφοροποίησης και της προώθησης της τεχνολογίας. Δεν θα μπουν μέσα πουλώντας κάτω του κόστους μόνο και μόνο για την ψωροπερηφάνια ότι πλησίασαν ή ξεπέρασαν τις πωλήσεις των DSLR.

Ναι μαζί σου και συμφωνώ, άλλα να μην λένε μετά ότι δεν πουλάνε και ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί πουλάνε τόσο πολύ οι Dslr, και γιατί δεν ανεβαίνουν τα μερίδιά τους κλπ...αν θέλεις να γίνεις πρώτος στην θέση του πρώτου απλά προσφέρεις κάτι καλύτερο και κυρίως φτηνότερο τόσο απλά....και δεν είναι ψωροπερηφάνια απλά είναι ''επένδυση'' δίνεις π.χ. την νέα Sony A7000 εξαρχής στα 700 ευρώ και κυριολεκτικά κλείνεις ''σπίτια''...και τα λεφτά που θα χάσεις θα τα πάρεις άνετα πίσω με τους φακούς και με μελλοντικές αγορές σωμάτων αφού ο κόσμος σου θα έχεις ήδη επενδύσει σε φακούς σου και εξοπλισμό. Οταν ξεκινάς μια καινούρια ''αγορά'' και έναν νέο είδος προιόντων τα πρώτα χρόνια θα μπεις μέσα, θα χάσεις πολλά άλλα χτίζεις το υπόβαθρο για να κυριαρχήσεις στο μέλλον.

Υ.Γ. Και ένα άλλο παράδειγμα, όταν η Hyundai/Kia αποφάσισαν ότι θέλουν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στα αυτοκίνητα τι έκαναν?? Απλά βελτίωσαν την ποιότητα και αντέγραψαν μεγάλες εταιρίες όπως τη VW, Toyota κλπ και κυριότερα τα έδιναν σε χαμηλότερες τιμές...δηλαδή μεγιστοποίησαν τον όρο ''Value for Money''. Δουλεύω σε διαφημιστική εταιρία και το βλέπω σχεδόν καθημερινά αυτό το σενάριο.....έχω δεκάδες case studies από δεκάδες κλάδους για το πως μια εταιρία με χαμηλά μερίδια κατάφερε και πήρε αυτό που τις αναλογούσε ή και ξεπέρασε τον πρώτο και σίγουρα καμία τους δεν ακολούθησε την λογική που ακολουθούνε τώρα οι εταιρίες mirroless με μηχανές κόστους 1.000+ ευρώ και φακούς με τιμές στον θεό...όσο συμβαίνει αυτό θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλά μερίδια και θα είναι μόνο για άτομα ''αρρωστάκια'' σαν εμάς, ψαγμένους και πορωμένους ή απλά fan της εκάστοτε εταιρίας και όλοι οι υπόλοιποι απλά θα συνεχίσουν να αγοράζουν dslr.....

δεν ισχυει παντα αυτο... δες πχ Apple.

Βγαζει καλο προιον, με διαφορετικη αντιμετωπιση απο ολους τους αλλους και εξακολουθει να εχει αυξηση κερδων!

Δεν ισχυει παντα , βγαλε κατι καλο και φτηνο για να εχεις μεγαλο μεριδιο.
Μπορει μαλιστα η sony (κι ετσι δειχνει) να θελει κυριως το premium μεριδιο της αγορας και οχι τη χαμηλο-μεσαια κατηγορια (οπου τα κερδη ειναι περιορισμενα).

Εγω εχω φυγει εδω και 5 χρονια απο dslr και ουτε στιγμη δε σκεφτηκα να γυρισω πισω.
Για μενα φυσικα, επαιξαν ρολο κυριως ο ογκος-βαρος και το βιντεο.

για μενα, το κομβικο σημειο θα ειναι η στιγμη που θ αποφασισουν οι sigma-tamron-tokina να επενδυσουν στις mirrorles... εκει θ αλλαξουν πολλα πιστευω.

Last edited:

...να μην λένε μετά ότι δεν πουλάνε και ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί πουλάνε τόσο πολύ οι Dslr, και γιατί δεν ανεβαίνουν τα μερίδιά τους κλπ...

Μια χαρά ξέρουν οι εταιρίες mirrorless γιατί δεν πουλάνε τόσο όσο οι DSLR. Δώσε link αν έχεις που να λέει ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί.

Απ' ό,τι βλέπουμε στα κορυφαία μοντέλα κάθε mirrorless εταιρίας, η διαφοροποίηση γίνεται μέσω της προσφερόμενης τεχνολογίας και όχι μέσω του vfm.
Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς σε πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία, που πρέπει να εξελιχθεί πρώτα σε υψηλό στάδιο (με το αντίστοιχο κόστος σε R&D) και μετά να ερευνηθούν τρόποι μάρκετινγκ ώστε να καθιερωθεί στην αγορά.

Π.χ. στη Sony στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι ποντάρουν στην τεχνολογία και στην ποιότητα, προωθώντας το ff και βγάζοντας ακριβούς prime φακούς.
Αφού φτάσουν την τεχνολογία εκεί που θέλουν, θα είναι πολύ εύκολο να βγάλουν και μία "α5" με polycarbonate σώμα και φτηνούς αργούς φακούς με μεγάλη παραμόρφωση που να στηρίζονται σε ψηφιακές διορθώσεις, ώστε να μεγαλώσουν το μερίδιο αγοράς.
Σκεφτόμενοι μακροπρόθεσμα, προτίμησαν να μην ξεκινήσουν από το vfm τμήμα στο ff, γιατί αν το έκαναν θα έμεναν στη συνείδηση του κοινού ως μετριότητα και φτηνή επιλογή, και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ο αγώνας να το αλλάξουν αυτό με κορυφαία μοντέλα. Εξάλλου διατηρούν τα παλιά μοντέλα στην παραγωγή για τους budget-conscious.

δεν ισχυει παντα αυτο... δες πχ Apple.

Βγαζει καλο προιον, με διαφορετικη αντιμετωπιση απο ολους τους αλλους και εξακολουθει να εχει αυξηση κερδων!

Δεν ισχυει παντα , βγαλε κατι καλο και φτηνο για να εχεις μεγαλο μεριδιο.
Μπορει μαλιστα η sony (κι ετσι δειχνει) να θελει κυριως το premium μεριδιο της αγορας και οχι τη χαμηλο-μεσαια κατηγορια (οπου τα κερδη ειναι περιορισμενα).

Φυσικά και δεν ισχύει πάντα αυτό!!! Απλά συμβαίνει συνήθως!! Καλά η apple είναι ειδική περίπτωση από μόνη της και είναι απίστευτα τα όσα έχει καταφέρει...απλά το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να κάνει η sony ότι έκανε η apple στον χώρο της τηλεφωνίας...είναι από τις περιπτώσεις που τις λέμε ''once in a lifetime''.....
Και άντε πες ότι η sony τα καταφέρνει...οι υπόλοιπες?? H fuji, Panasonic, Olympus, samsung???
Επίσης στην αγορά των φωτογραφικών μηχανών είναι ποιο εύκολο να πείσεις τους ανίδεους ή απλά αυτούς σε χαμηλή κατηγορία παρά αυτούς που αγοράζουν FF πανάκριβες μηχανές....πολύ δύσκολα θα πάρεις με το μέρος σου άτομα εππαγγελματίες που έχουν ήδη επενδύσει ένα σκασμό χρήματα σε φακούς και εξοπλισμό.....το αν θα το καταφέρει η sony θα το δούμε....δύσκολο μεν άλλα ποτέ δεν ξέρεις.....

Υ.Γ. Έχω συναδέλφους επαγγελματίες φωτογράφους που φωτογραφίζουν ''προιόντα'' για διάφορους πελάτες μας και όταν τους είπα ότι η Sony έχει βγάλει μια μηχανή την A7rII που έχει και καλή εστίαση με τους ήδη υπάρχοντες φακούς τους Canon δεν θα ήθελες να ξέρεις το τι άκουσα!!!.....άντε τώρα να πείσεις τέτοιου είδους ανθρώπους να αφήσουν τις πολυαγαπημένες τους Canon για να πάρουν Sony A7....good luck!!!!

επειδη συναναστρεφομαι καθε μερα με τετοιους "επαγγελματιες" στη δουλεια μου (κυριως για βιντεο), ειναι οντως δυσκολο να τους πεισεις.
Αλλα το 4Κ , το βιντεο, το EVF , το αθορυβο auto focus κλπ ειναι αρκετα για να τις δοκιμασουν τουλαχιστον.

Καποιοι εχουν ηδη κανει την αλλαγη , αλλα οι πιο πολλοι επιμενουν σε canon.

Το μεριδιο παντως εχει αλλαξει πολυ , ειδικα στο χωρο μου. Η Α7s θεωρειται πια η "βασιλισσα" των μηχανων και δεν αμφισβητειται απο κανεναν ... οι πιο πολλοι κολλανε στους φακους που εχουν ηδη επενδυσει .
Αν βγει σε λιγο μια A7s II με IBIS - internal 4K kai AF με canon φακους , νομιζω οτι δε θα εχει λογο κανεις να παει σε canon (κυριως στο χωρο του βιντεο).

επειδη συναναστρεφομαι καθε μερα με τετοιους "επαγγελματιες" στη δουλεια μου (κυριως για βιντεο), ειναι οντως δυσκολο να τους πεισεις.
Αλλα το 4Κ , το βιντεο, το EVF , το αθορυβο auto focus κλπ ειναι αρκετα για να τις δοκιμασουν τουλαχιστον.

Καποιοι εχουν ηδη κανει την αλλαγη , αλλα οι πιο πολλοι επιμενουν σε canon.

Το μεριδιο παντως εχει αλλαξει πολυ , ειδικα στο χωρο μου. Η Α7s θεωρειται πια η "βασιλισσα" των μηχανων και δεν αμφισβητειται απο κανεναν ... οι πιο πολλοι κολλανε στους φακους που εχουν ηδη επενδυσει .
Αν βγει σε λιγο μια A7s II με IBIS - internal 4K kai AF με canon φακους , νομιζω οτι δε θα εχει λογο κανεις να παει σε canon (κυριως στο χωρο του βιντεο).

Είναι όπως τα λες, στο βίντεο ειδικά θα υπάρξει ποιο εύκολα αλλαγή, άλλα υπάρχουν και πάρα πολλοί που απλά δεν νοιάζονται για βίντεο και θέλουν τo καλύτερο δυνατό caf στις φωτογραφίες τους...αυτούς πως τους πείθεις??? Και αν θες να πετύχεις πρέπει να τους πείσεις γιατί πέρα από το τι αγοράζουν οι ίδιοι επηρεάζουν και πολύ κόσμο ο καθένας τους με τις απόψεις τους.
Και ένα άσχετο παράδειγμα άλλα επηρεάζει πολύ κόσμο, όταν σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, του Natiοnal geographic κλπ βλέπεις σχεδόν 100% υποψηφιότητες από Dslr και μάλιστα σε ποσοστό 80% canon ε πως να το κάνουμε επηρεάζει πολύ κόσμο αυτό. Η Canon, Nikon έχουν χτίσει τόσο καλά το μαγαζί τους και έχουν δικτυωθεί πάρα πολύ καλά επηρεάζοντας τους πάντες.....το εγχείρημα της Sony είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα φάει πάρα πολύ καιρό για να τα καταφέρει, αν τα καταφέρει φυσικά και δεν ξέρουμε και πως θα αντιδράσουν οι Canon/Nikon όταν θα αρχίσουν ρεαλιστικά να απειλούνται από την Sony. Και τέλος άντε πες η Sony βρίσκει τον δρόμο της και τα μερίδιά της, οι υπόλοιποι κατασκευαστές mirroless?? Τώρα βλέπουν την πλάτη των Nikon/Canon πες στο μέλλον να βλέπουν την πλάτη της Sony...πόσο θα αντέξουν με αυτό το σκεπτικό???

προσωπικα δε με νοιαζει καθολου... μια χαρα κανω τη δουλεια μου με τις 2 σονυ.
Ας κανουν οτι θελουν canon-nikon, ειναι το ιδιο με τα win vs mac osx , εδω και 20 χρονια εχω mac και δε με πειραζει που εχει μικρο μεριδιο αγορας (οσο συνεχιζει να εξελισσεται).

Εχω ολα οσα ακριβως θελω και ειμαι καλυμμενος σε μεγαλο βαθμο , ακομα και στο caf με την Α6000.

Δεν νομίζω ότι είναι ή Νο1 ή τίποτα. Κάθε εταιρία θα πάρει μακροπρόθεσμα το μερίδιο που της αναλογεί.

Κάποιο μοντέλο "pure titanium" θα βγάλει η Fuji, ένα IBISmkIII θα βγάλει η Olympus να κρατά ακλόνητη την εικόνα όσο κι αν κουνάς τη μηχανή, ταυτόχρονη εγγραφή συνεχόμενου 4Κ σε δεύτερη κάρτα μπορεί να προσφέρει η Panasonic, όλο και κάτι θα σκεφτούν να μείνουν στην αγορά.

Αυτό που βλέπω εγώ ως σίγουρο είναι ότι δεν θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους ποιος θα βγάλει φτηνότερες μηχανές. Αναγκαστικά θα παραμείνουν στην premium κατηγορία, είτε προωθώντας την τεχνολογία είτε πλασάροντας τη διαφορετικότητα, ειδικά μετά τον καταποντισμό των πωλήσεων των εισαγωγικών κόμπακτ που ισοπεδώθηκαν από τα smartphones.

προσωπικα δε με νοιαζει καθολου... μια χαρα κανω τη δουλεια μου με τις 2 σονυ.
Ας κανουν οτι θελουν canon-nikon, ειναι το ιδιο με τα win vs mac osx , εδω και 20 χρονια εχω mac και δε με πειραζει που εχει μικρο μεριδιο αγορας (οσο συνεχιζει να εξελισσεται).

Εχω ολα οσα ακριβως θελω και ειμαι καλυμμενος σε μεγαλο βαθμο , ακομα και στο caf με την Α6000.

Ναι άλλα η Appe είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρία που ακόμα και εαν ένας τομέας της δεν πάει καλά, στην πράξη δεν πολυνοιάζεται. Η Sony είναι μια εταιρία τέρμα ζημιογόνα που συντηρείται κυρίως από το τμήμα ταινιών της και το τμήμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύντομα μάλιστα λένε ότι θα αρχίσει να κλείνει τμήματα, πόσο νομίζεις θα αντέξει να συντηρεί ένα τμήμα με τρελά κόστη όπως οι FF mirrorless χωρίς να έχει το αντίστοιχο κέρδος??
Οι μηχανές τις φυσικά και αξίζουν και είναι απίστευτα εξοπλισμένες και με υψηλή τεχνολογία, άλλα στον σημερινό κόσμο που κυριαρχεί το marketing, η διαφήμιση, το word of mouth, οι δημόσιες σχέσεις, οι διασυνδέσεις κλπ αυτό από μόνο του δεν επαρκεί....

μα ο τομεας των μηχανων της παει καλα .... μπορει να μην ειναι στη πρωτη θεση, αλλα ειναι η εταιρεια με τις περισσοτερες πωλησεις σε mirrorless (και οχι μονο).
Οι υπολοιπες πρεπει να βρουν το δρομο τους (κυριως Oly kai Fuji).

...Η Sony είναι μια εταιρία τέρμα ζημιογόνα που συντηρείται κυρίως από το τμήμα ταινιών της και το τμήμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύντομα μάλιστα λένε ότι θα αρχίσει να κλείνει τμήματα, πόσο νομίζεις θα αντέξει να συντηρεί ένα τμήμα με τρελά κόστη όπως οι FF mirrorless χωρίς να έχει το αντίστοιχο κέρδος??

Αν αρχίσει να πουλάει κάτω του κόστους, όπως προτείνεις εσύ, τότε είναι που δεν θα αντέξει.
Τώρα τουλάχιστον έχει το αντίστοιχο κέρδος ώστε να είναι κερδοφόρο το τμήμα Imaging.

Δεν νομίζω ότι είναι ή Νο1 ή τίποτα. Κάθε εταιρία θα πάρει μακροπρόθεσμα το μερίδιο που της αναλογεί.

Κάποιο μοντέλο "pure titanium" θα βγάλει η Fuji, ένα IBISmkIII θα βγάλει η Olympus να κρατά ακλόνητη την εικόνα όσο κι αν κουνάς τη μηχανή, ταυτόχρονη εγγραφή συνεχόμενου 4Κ σε δεύτερη κάρτα μπορεί να προσφέρει η Panasonic, όλο και κάτι θα σκεφτούν να μείνουν στην αγορά.

Αυτό που βλέπω εγώ ως σίγουρο είναι ότι δεν θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους ποιος θα βγάλει φτηνότερες μηχανές. Αναγκαστικά θα παραμείνουν στην premium κατηγορία, είτε προωθώντας την τεχνολογία είτε πλασάροντας τη διαφορετικότητα, ειδικά μετά τον καταποντισμό των πωλήσεων των εισαγωγικών κόμπακτ που ισοπεδώθηκαν από τα smartphones.

Ωραία τα λες άλλα το Target group που περιγράφεις είναι δυστυχώς πολύ μικρό. Η πλειοψηφία των καταναλωτών που αγοράζουν μηχανή με ενναλάξιμους φακούς δεν έχουν και δεν θέλουν να διαθέσουν ποσά πάνω από 1.000 ευρώ μαζί με φακούς. Και αρκετούς από τους υπόλοιπους που μένουν είναι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κυρίως canon/nikon και δύσκολα πείθονται, οπότε πόσοι ρεαλιστικά μένουν που θα μπορούσαν να αγοράσουν την π.χ. em5III????
Πόσοι από εδώ στο foum ή στο forum του dpgr έχουν αγοράσει και έχουν στην κατοχή τους την Em5II...ο μόνος που ξέρω είναι ο AlZAZIRA69....
Επειδή κάνω πολύ συχνά ταξίδια στο εξωτερικό σπάνια πετυχαίνω άτομα που να έχουν μηχανή mirroless, πέρα από κάποια sony nex όλες οι υπόλοιπες κυριολεκτικά αγνοούνται..ενώ αντιθέτως βλέπεις βουνό τις Nikon D3200, D5200, D7000, Canon 650D, 700D, 70D κλπ...επισκέπτομαι φωτογραφικά μαγαζιά του εξωτερικού και είναι τίγκα στις Dslr με ολίγων από sony και samsung...καλά panasonic, olympus, fuji μόνο σε καμιά γωνία παραπεταμένες....πως ακριβώς θα προχωρήσει η αγορά των mirroless κάτω από τέτοιες συνθήκες???
Αν δεν ανταγωνιστουν σε τιμές θα παραμείνουν δυστυχώς οι περισσότερες niche προϊόντα για λίγους και οι nikon/canon θα συνεχίζουν ατελείωτα το άρμεγμα......

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν αρχίσει να πουλάει κάτω του κόστους, όπως προτείνεις εσύ, τότε είναι που δεν θα αντέξει.
Τώρα τουλάχιστον έχει το αντίστοιχο κέρδος ώστε να είναι κερδοφόρο το τμήμα Imaging.

Αν θες να πετύχεις χρειάζεται ρίσκα, ρίσκα που πήρε η sony με το playstation και πέτυχε...έχει επιβιώσει από τρελές ζημιές σε άπειρους κλάδους, θα αντέξει ένα ακόμα ρίσκο τέτοιο. Εδώ στο τμήμα Imaging έχει μια μεγάλη ευκαιρία..τα κέρδη της από το τμήμα είναι πολύ μικρά και για όσους ξέρουν προκύπτουν κυρίως από πωλήσεις αισθητήρων σε άλλες εταιρίες παρά από τις δικές της μηχανές....οπότε ή συνεχίζεις αυτή την κατάσταση και ψιλοσυντηρήσε άγνωστο ακόμα για πόσο ή το ρισκάρεις με την προοπτική να σαρώσεις την αγορά και να δημιουργήσεις μονοπώλιο όπως έκανε στο τμήμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών...πάντως κανένας ποτέ δεν πέτυχε δυστυχώς χωρίς να παίρνει ρίσκα...

Όπως το παρουσιάζεις, η σειρά α7 είναι αποτυχημένη, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τόσο τώρα όσο και μακροπρόθεσμα έτσι όπως εξελίσσεται η σειρά.