DSLR / Mirrorless ή ……, ποιο είναι το μέλλον της φωτογραφικής αγοράς ?

Πέρασε από τα χέρια μου αυτές τις 2 μέρες μια nikon d610 και μπορώ να πω ότι το μέλλον δεν είναι η dslr.
Θα γίνω σε επόμενο ποστ πιο αναλυτικός.

Καλομαθημενο μου εσύ ... :flipout:
Το μέλλον ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ δεν είναι οι DSLR.
Το ΠΑΡΟΝ όμως δεν είναι ΑΚΟΜΑ οι mirrorless.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όταν λες πέρασε εννοείς η μηχανή ή και το αρχείο της ; Όλο το ζουμί είναι στο τελευταίο !

Αφού έριξα τη σπίθα ας ανάψω τη φωτιά.
Ήρθε λοιπόν ένας φίλος με μια Nikon D610 + Tamron 24-70 f2.8.
Εξαιρετική μηχανή και εξαιρετικός φακός αν μπορείς να ζήσεις με τα σχεδόν 2 κιλά βαράκι στο χέρι ή κρεμασμένο στο λαιμό.
Και ας βάλω στην άκρη το βάρος και τον όγκο.
Σίγουρα μου λείπει μια σπαστή οθόνη και ένα βίντεο της προκοπής.
Με λίγα λόγια ένιωθα σαν να έπιανα στα χέρια μου μια μηχανή δεκαετίας, "παλιά" και ξεπερασμένη.
Δεν μου έδωσε καμία όρεξη για φωτογράφιση.
Ναι δεν είμαι φωτογράφος αλλά γκατζετάκιας και έτσι θεωρώ ποια αυτονόητα τα wi-fi και τις λοιπές ευκολίες.
Και αυτή η κιτρινίλα στο jpeg που έβλεπα στην οθόνη με ξενέρωνε ακόμη πιο πολύ.
Ασφαλώς το raw της θα είναι πιο εντυπωσιακό αλλά αυτό που έβλεπα άμεσα ήταν κάτω του μετρίου.
Ίσως να έφταιγε και η οθόνη που δεν ήταν και η πιο πλούσια σε χρώματα.
Η εστίαση της ήταν γρήγορη αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν συνταρακτική η διαφορά με μια sony a6000 ακόμη και με την fz1000 που έχω.
Για να μην κουράζω θα τελειώσω λέγοντας ότι δεν γυρνάω πίσω γιατί οι Dslr είναι πίσω σε ένα πετυχημένο παρελθόν αλλά ανήκουν εκεί.
Δεν είμαι επαγγελματίας, δε θα τραβήξω γάμους με αμοιβή αλλά αν είχα τόσα ευρώ για φωτογραφική δεν θα τα έδινα σε dslr.
Να σκεφτείς Ηλία τόσο πολύ με απώθησε η μηχανή που δεν κράτησα ούτε μια φωτογραφία για να τη δω μετά στο Pc.
Y.Γ. H Canon 5d mark iii που είχα δοκιμάσει στη φωτογραφική μας συνάντηση ήταν πιο αστεράτη.

Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

η αλήθεια είναι ότι αν γευτείς τις ευκολίες των ακάθρεπτων και ειδικά αυτών της άνωθεν κατηγορίας είναι δύσκολο να επιστρέφεις στον Dslr εξοπλισμό σου, όλα όμως είναι θέμα συνήθειας και προσωπικών επιλογών.

Στην D3100 που είχες εμπειρία, σωστά δεν γυρίζεις από τις mirrorless.
Οι DSLR όμως έχουν προχωρήσει κι αυτές.
Η εμπειρία κάποιων ωρών δεν αρκεί για να τις εκτιμήσεις.

Re: Απάντηση: Re: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Συνήθως οι παλιοί χρήστες DSLR δοκιμάζουν τις ακάθρεπτες επιλέγοντας ένα πολύ οικονομικό μοντέλο και φακό και δεν διαμορφώνουν ολοκληρωμένη εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει η σημερινή τεχνολογία στα ανώτερα μοντέλα.

Για παράδειγμα, ένα EVF οικονομικής mirrorless παλιότερης γενιάς δεν βλέπεται, ενώ ένα EVF από κορυφαία σημερινή mirrorless είναι απόλαυση.

Η αγάπη μπορεί να έρχονταν με τον καιρό αλλά δεν υπήρξε ο έρωτας με την πρώτη ματιά οπότε δε θα είχαμε ποτέ μια σχέση πάθους με την D610.

Το μελλον, αλλα σε αρκετα χρονια ειναι οι compact! Dslr σε mirrorless λογω ογκου, οποτε το επομενο βημα θαναι mirrorless σε compact παλι λογω ογκου! ;) Μια μικρη μηχανη δηλαδη με αριστο αποτελεσμα σε ολα τα εστιακα μηκη! Για να μη πω τα κινητα και αρχιζουν να φωναζουν διάφοροι... :p

Θα πρέπει βέβαια να διαχωρίσουμε και τους χρήστες ανάλογα με τις απαιτήσεις. Για τους περισσότερους (χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις) το κινητό τους αρκεί (ήδη). Οι dslr και οι mirrorless αφορούν το πιο απαιτητικό κομμάτι, που δύσκολα μπορεί να στηρίξει την αγορά στις μέρες μας.

Όπως σε κορυφαία μοντέλα DSLR δεν βάζουν ορισμένες ευκολίες που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ακάθρεπτες, βλέπω σε κορυφαίες ακάθρεπτες προς το παρών να μήν έχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε DSLR. Διπλές υποδοχές για μνήμες κλπ που σε πιο σοβαρη χρήση και ανάλογα και το κόστος της μηχανής είναι απαραίτητα.

Εχουμε συνηθίσει απο τον γνωστο Ming Thein να εξυμνει τις mirrorless .. αλλά δεν ξέρω τι τον τσιμπισε και τα έβγαλε ολα μαζεμενα .. σε ενα πολύ συγκροτημένο άρθρο που μάλιστα ήδη υιοθετήθηκε και απο το Dpreview

Υ.Γ. Βλέπω τον Hogan να σκάει απο ζήλια .. ;) .. τα λέει και αυτός συχνά-πυκνά αλλά δεν μπαίνει πρώτη σελίδα ..

http://blog.mingthein.com/2015/11/03/how-to-design-mirrorless-right/

http://www.dpreview.com/articles/5170314750/what-s-missing-ming-thein-on-the-state-of-mirrorless

Ηλία με τα περισσότερα απο όσα εγραψε θα συμφωνήσω αλλα όπως παντα ειναι και υπερβολικός σε κάποια...

π.χ. για το SS στην ΕΜ1 η Olympus εβγαλε firmware μεσα στο τριμηνο και οχι μετα απο 2 χρόνια οπως λεει , 2 χρονια κυκλοφορουσε η ΕΜ5 που ειχε αναλογο θεμα αλλα κανεις δεν το ηξερε και πουθενα δεν ειχε γραφτει , ουτε καν οι κατασκευαστες, αρχισε να γινεται πιο γνωστο στην Ε-Ρ5 που κυκλοφορησε λιγο πριν την ΕΜ1 και δημοσιοποιηθηκε στο review του dpreview και σχεδον αμεσα η Olympus εδωσε λυση, σε αντιθεση με την Σονυ που στην μετεγενεστερη απο την ΕΜ1 Α7R (που ειχε αναλογα θεματα SS) προτίμησε να το αγνοήσει και να βελτιωσει τα νεα μοντέλα της.. Ειναι παντως λογικο οι κατασκευαστες να αντιπετωπιζουν νεα προβλήματα με τις νεες τεχνολογιες το σημαντικό ειναι να τα διορθώνουν σε ευλογο διαστημα και να μην κανουν τον χρηστη να νιωθει σαν beta tester...

Οι Dslr απαριθμουν πολλα χρόνια εξέλιξης και ειναι λογικο να είναι πιο αξιοπιστες σε αυτα που κάνουν και σίγουρα είναι και πιο αξιόπιστες σε αυτά ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ , που ειναι αρκετα μεσα στην λίστα που ακολουθέί με τις υποδείξεις του για την τέλεια ακαθρεπτη.

Εχουμε συνηθίσει απο τον γνωστο Ming Thein να εξυμνει τις mirrorless .. αλλά δεν ξέρω τι τον τσιμπισε και τα έβγαλε ολα μαζεμενα .. σε ενα πολύ συγκροτημένο άρθρο που μάλιστα ήδη υιοθετήθηκε και απο το Dpreview

If any of the camera makers wants to make a really serious go of it – and not just send me a camera before embargo with the expectation that I’ll write a positive review – then I’m more than happy to be involved in the design process from an early point where things can still be changed. I really hope this is the reason Nikon and Canon are late to the game: better last and pick up where the operationally and ergonomically mature 5D/D810 series leave off than make something all-new with all-new issues. Hell, at this point, I’m frustrated enough that I’d even work for free. MT

:flipout:

Κάποιοι του έδειξαν φαίνεται πώς καβαλάνε, αλλά όχι πώς ξεκαβαλάνε

To πιό ευρηματικό πάντως απο αυτά που έγραψε είναι κατα την γνώμη μου το
" Interchangeable grips to suit different hand sizes might be a good idea, too."

Γιατί όχι .. το κυρίως σώμα σκέτο χωρίς γκριπ-μπαταρία και μια ποικιλία από 2-3 σετ μπαταρίας-γκρίπ για να διαλέξεις ;)

Τα περισσότερα δέν έιναι λάθος, και μακάρι να υλοποιηθούν, αλλά με τη λογική αυτή θέλει διπλή σε μήκος λίστα για τις παραλήψεις των των DSLR οπου έχουμε χρόνια καθυστερήσεων σε βελτιώσεις, η με το σταγονόμετρο, απλά και μόνο για άρμεγμα των καταναλωτών...

Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?

Πέρασε από τα χέρια μου αυτές τις 2 μέρες μια nikon d610 και μπορώ να πω ότι το μέλλον δεν είναι η dslr.
Θα γίνω σε επόμενο ποστ πιο αναλυτικός.

η αλήθεια είναι ότι αν γευτείς τις ευκολίες των ακάθρεπτων και ειδικά αυτών της άνωθεν κατηγορίας είναι δύσκολο να επιστρέφεις στον Dslr εξοπλισμό σου, όλα όμως είναι θέμα συνήθειας και προσωπικών επιλογών.

Πέρασα από Nikon D5200, Canon 700D, Sony NEX6, Sony A6000, Sony A7.

Η πορεία ξεκίνησε με σχετικά ποιοτικές DSLR αλλά πάντα μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον οι ακάθρεπτες. Όταν δούλεψα με αυτές, κατάλαβα πως η φιλοσοφία τους μου αρέσει πολύ περισσότερο. Ειδικά η Α7 με "ωθούσε" να βγω και να φωτογραφήσω. Πέρασα ένα μικρό διάστημα με τη Nikon D750 (+Tamron 2470 f2.8). Το έκανα γιατί τα reviews την εξυμνούσαν και η σπαστή οθόνη μου είναι απαραίτητη, κάτι που δύσκολα βρίσκεις σε full frame dslr (μάλλον πουθενά αλλού). Δεν σας κρύβω ότι συνάντησα μεγάλες δυσκολίες κατά τις λήψεις, διαρκώς αισθανόμουν τη μηχανή σαν εμπόδιο μεταξύ εμού και του θέματος και εκείνο το διπλό ξερό κλικ μου προκαλούσε επιπλέον dislike. Συμπληρώνω ότι με το τελευταίο σύστημα dslr είχα πολλές αστοχίες στην εστίαση, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν ήταν πρόβλημα στην Α7.

Δουλεύοντας πάνω από 1 χρόνο με την Α7, μπορώ να πω ότι ασχολούμαι μόνο με τη φωτογράφηση και όχι με τις ρυθμίσεις. Έχω σετάρει τόσο καλά τη μηχανή που όλα γίνονται χωρίς να παίρνω το μάτι μου από το σκόπευτρο. Την αισθάνομαι σαν προέκταση του χεριού μου. Δουλεύω αποκλειστικά φωτογράφηση τοπίων, λεπτομερειών/closeups και fine art (καθόλου βίντεο). Γνωρίζω τις δυνατότητες της μηχανής και αν ήμουν φωτογράφος γάμων, σπορ κλπ, σίγουρα η Α7 δεν θα ήταν η επιλογή μου. Θα παραμείνω λοιπόν στο στρατόπεδο των ακάθρεπτων όχι γιατί πραγματικά αυτές είναι το μέλλον αλλά γιατί η φιλοσοφία τους με κάνει να ξεχνάω πως κρατάω μηχανή.

Βασικό ρόλο παίζει επίσης το EVF (που αποτελεί τη 2η οθόνη live view) γιατί:
- έχεις άμεση εικόνα των διαφορετικών μεθόδων φωτομέτρησης
- δουλεύεις και με ιστόγραμμα
- έχεις άμεσα κάθε πληροφορία που βλέπεις στην κυρίως οθόνη
- έχεις ασύγκριτα καλύτερη δυνατότητα στο manual focus, καθώς με τη μεγέθυνση μπορείς να δεις με ακρίβεια που έχεις εστιάσει. Πραγματικά χωρίς το evf, κάποιες λήψεις που απαιτούσαν manual focus θα ήταν αδύνατο να γίνουν.

Επιπλέον οι ακάθρεπτες δεν έχουν θέματα μικρορύθμισης της εστίασης (δεν έχουν front/back focus), κάτι που πάντα με σύγχιζε στις dslr (άσε που η ρύθμιση που έχουν δουλεύει μόνο για 1 έως 2 εστιακά μήκη ανάλογα με την εταιρεία). Το focus peaking απόλυτα απαραίτητο σε manual focus, o αισθητήρας είναι εξαιρετικός, τα αρχεία ευέλικτα, το βάρος άψογο για ολοήμερη χρήση. Σκέφτομαι να πάρω κι έναν φθηνό σταθερό των 55mm από τρίτο κατασκευαστή, οπότε το focus peaking θα μου είναι ακόμη πιο χρήσιμο.

Τι θα ήθελα να έχει η Sony A7:
- καλύτερο φακό μεσαίου ζουμ (ο Zeiss FE 4/2470 είναι ο μοναδικός φακός που χρησιμοποιώ και δεν θα έλεγα ότι τα άκρα του είναι αξιοπρεπή)
- καλύτερη αυτονομία (αν και με το grip και επιπλέον μπαταρίες των 20 τη βγάζω καθαρή)
- δεύτερη κάρτα μνήμης
- χάθηκε ο κόσμος να βάλουν ένα υποτυπώδες φλας;;;;