Re: Απάντηση: DSLR ή Mirrorless, ποιο είναι το μέλλον?
Πέρασε από τα χέρια μου αυτές τις 2 μέρες μια nikon d610 και μπορώ να πω ότι το μέλλον δεν είναι η dslr.
Θα γίνω σε επόμενο ποστ πιο αναλυτικός.
η αλήθεια είναι ότι αν γευτείς τις ευκολίες των ακάθρεπτων και ειδικά αυτών της άνωθεν κατηγορίας είναι δύσκολο να επιστρέφεις στον Dslr εξοπλισμό σου, όλα όμως είναι θέμα συνήθειας και προσωπικών επιλογών.
Πέρασα από Nikon D5200, Canon 700D, Sony NEX6, Sony A6000, Sony A7.
Η πορεία ξεκίνησε με σχετικά ποιοτικές DSLR αλλά πάντα μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον οι ακάθρεπτες. Όταν δούλεψα με αυτές, κατάλαβα πως η φιλοσοφία τους μου αρέσει πολύ περισσότερο. Ειδικά η Α7 με "ωθούσε" να βγω και να φωτογραφήσω. Πέρασα ένα μικρό διάστημα με τη Nikon D750 (+Tamron 2470 f2.8). Το έκανα γιατί τα reviews την εξυμνούσαν και η σπαστή οθόνη μου είναι απαραίτητη, κάτι που δύσκολα βρίσκεις σε full frame dslr (μάλλον πουθενά αλλού). Δεν σας κρύβω ότι συνάντησα μεγάλες δυσκολίες κατά τις λήψεις, διαρκώς αισθανόμουν τη μηχανή σαν εμπόδιο μεταξύ εμού και του θέματος και εκείνο το διπλό ξερό κλικ μου προκαλούσε επιπλέον dislike. Συμπληρώνω ότι με το τελευταίο σύστημα dslr είχα πολλές αστοχίες στην εστίαση, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν ήταν πρόβλημα στην Α7.
Δουλεύοντας πάνω από 1 χρόνο με την Α7, μπορώ να πω ότι ασχολούμαι μόνο με τη φωτογράφηση και όχι με τις ρυθμίσεις. Έχω σετάρει τόσο καλά τη μηχανή που όλα γίνονται χωρίς να παίρνω το μάτι μου από το σκόπευτρο. Την αισθάνομαι σαν προέκταση του χεριού μου. Δουλεύω αποκλειστικά φωτογράφηση τοπίων, λεπτομερειών/closeups και fine art (καθόλου βίντεο). Γνωρίζω τις δυνατότητες της μηχανής και αν ήμουν φωτογράφος γάμων, σπορ κλπ, σίγουρα η Α7 δεν θα ήταν η επιλογή μου. Θα παραμείνω λοιπόν στο στρατόπεδο των ακάθρεπτων όχι γιατί πραγματικά αυτές είναι το μέλλον αλλά γιατί η φιλοσοφία τους με κάνει να ξεχνάω πως κρατάω μηχανή.
Βασικό ρόλο παίζει επίσης το EVF (που αποτελεί τη 2η οθόνη live view) γιατί:
- έχεις άμεση εικόνα των διαφορετικών μεθόδων φωτομέτρησης
- δουλεύεις και με ιστόγραμμα
- έχεις άμεσα κάθε πληροφορία που βλέπεις στην κυρίως οθόνη
- έχεις ασύγκριτα καλύτερη δυνατότητα στο manual focus, καθώς με τη μεγέθυνση μπορείς να δεις με ακρίβεια που έχεις εστιάσει. Πραγματικά χωρίς το evf, κάποιες λήψεις που απαιτούσαν manual focus θα ήταν αδύνατο να γίνουν.
Επιπλέον οι ακάθρεπτες δεν έχουν θέματα μικρορύθμισης της εστίασης (δεν έχουν front/back focus), κάτι που πάντα με σύγχιζε στις dslr (άσε που η ρύθμιση που έχουν δουλεύει μόνο για 1 έως 2 εστιακά μήκη ανάλογα με την εταιρεία). Το focus peaking απόλυτα απαραίτητο σε manual focus, o αισθητήρας είναι εξαιρετικός, τα αρχεία ευέλικτα, το βάρος άψογο για ολοήμερη χρήση. Σκέφτομαι να πάρω κι έναν φθηνό σταθερό των 55mm από τρίτο κατασκευαστή, οπότε το focus peaking θα μου είναι ακόμη πιο χρήσιμο.
Τι θα ήθελα να έχει η Sony A7:
- καλύτερο φακό μεσαίου ζουμ (ο Zeiss FE 4/2470 είναι ο μοναδικός φακός που χρησιμοποιώ και δεν θα έλεγα ότι τα άκρα του είναι αξιοπρεπή)
- καλύτερη αυτονομία (αν και με το grip και επιπλέον μπαταρίες των 20 τη βγάζω καθαρή)
- δεύτερη κάρτα μνήμης
- χάθηκε ο κόσμος να βάλουν ένα υποτυπώδες φλας;;;;