dvb s2 + streaming

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,995
Αθηνα
Υπαρχει δορυφορικη εγκατασταση που δουλευει (χρησιμοποιειται απο αλλους) και σκεφτομουν να την αξιοποιησω και εγω. Εχω στο μυαλο μου να βαλω tuner στον unraid server που εχω και μεσω tvheadend να βλεπω τηλεοραση σε διαφορους clients (raspi, tablets κτλπ). Εχει κανει κανενας αλλος κατι παρομοιο (οχι απαραιτητα με unraid); Ποιο tuner θα με συμβουλευατε να παρω;

Ευχαριστω πολυ!

Έχω στήσει tvheadend αλλά και VDR παλιότερα. Πλέον χρησιμοποιώ minisatip. Το πρόβλημά σου θα είναι να κάνεις compile drivers για την SAT κάρτα στο unraid. Αν ήταν ένα τυπικό Linux distro δε θα είχες κανένα πρόβλημα.
Οι πιο γνωστές κάρτες είναι της TBS και της Digital Devices. Πόσα tuner θες και πόσους δορυφόρους θα καλύπτει η εγκατάσταση;

Ευχαριστω για τον χρονο σου. Θεωρητικα υπαρχει μια ψιλοδιαφοροποιημενη εκδοση του unraid (αντικαθιστας δυο αρχεια στο στικακι που περιεχει το λειτουργικο) και ετσι υποστηριζονται οι καρτες. Ψαχνοντας βρηκα οτι (παλι υποτιθεται) υποστηριζονται οι καρτες που αναφερονται εδω http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-S2_USB_Devices. Η εγκατασταση μου ειναι δυο σταθερα κατοπτρα που στοχευουν hotbird και astra. Με ενα tuner ειμαι οκ μιας και το αλλο ατομο που βλεπει εχει δικο του tuner συνδεδεμενο πανω στην τηλεοραση. Την tbs την ειδα να αναφερεται αρκετα. Σκεφτομουν την dvbsky s960 (usb) που εχουν αναφερει οτι παιζει με tvheadend, αλλα και εχω δει βιντεακι στο youtube να ειναι στημενη πανω σε raspberry pi. Το κοστος της ειναι σχετικα χαμηλα (65 ευρω με μεταφορικα απο αμαζον.δε).

Απο οτι εχω καταλαβει με το ipad υπαρχει θεμα, μιας και θελει xbmc (και jailbreak) για να δουλεψει. Ετσι σκεφτομουν να το παω ενα βημα παραπερα και να συνδεσω το tvheadend με plex media server (ειδα οτι υπαρχει plugin/channel) και να γινεται το streaming μεσω αυτου (με plex clients που δουλευουν αψογα σε ios).

Διαβασα και για διαφορα μηχανακια οπως τα tbs moi (και μια ακομα εταιρεια που μου διαφευγει τωρα) που ειναι dvb-s2 tuners και πετανε απο μονα τους το σημα σε ethernet. Ειναι ομως αρκετα ακριβοτερα. Λες να ειναι πιο ευκολη λυση;

Σκεψεις πανω σε ολα αυτα;

Τα πιάτα έχουν twin LNBs; Δηλαδή μπορούν να δώσουν δύο εξόδους προς δύο διαφορετικά tuner;
Με USB tuners δεν έχω δουλέψει, μόνο με PCIe (και παλιότερα PCI). Το φρέσκο πράγμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι το SAT>IP. Server για Linux είναι ο minisatip https://github.com/catalinii/minisatip ενώ υπάρχει ο Elgato SAT>IP client για Android και iOS. Στο Android κάνει 1 ευρώ, στο iOS δε ξέρω.

Ενδιαφέρουσα κουβέντα ανοίξατε...

Παναγιώτη, το minisatip είναι ίδιας λογικής όπως και το tvheadend; Το setup γίνεται μέσω webinterface; Υποστηρίζει oscam; Κάποια στιγμή που πειραματίστηκα με το tvheadend μου φάνηκε λίγο δύσκολο/περίεργο στο σετάρισμα. Το minisatip υπερτερεί σε αυτό ή/και σε άλλους τομείς; Εγγραφές υποστηρίζει;

Το mumudvb http://www.mumudvb.net/ τι λέει;

Re: Απάντηση: dvb s2 + streaming

Τα πιάτα έχουν twin LNBs; Δηλαδή μπορούν να δώσουν δύο εξόδους προς δύο διαφορετικά tuner;
Με USB tuners δεν έχω δουλέψει, μόνο με PCIe (και παλιότερα PCI). Το φρέσκο πράγμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι το SAT>IP. Server για Linux είναι ο minisatip https://github.com/catalinii/minisatip ενώ υπάρχει ο Elgato SAT>IP client για Android και iOS. Στο Android κάνει 1 ευρώ, στο iOS δε ξέρω.

Για το twin lnbs: περιπου.. η εγκατασταση που υπαρχει ειναι co-ax (απο τη δορυφορικη) προς τα πιο πολλα δωματια, ωστε να μπορουν να δουλευουν ανεξαρτητα tuners. Ηδη υπαρχουν 2 tuners (κλασσικα κουτακια πανω σε τηλεοραση) που δουλευουν ανεξαρτητα το ενα με το αλλο. Το δικο μου tuner θα ειναι στο δωματιο με τον σερβερ, οπου και εκει υπαρχει πριζα co-ax.

Αρχικα και εγω για pcie εψαχνα, αλλα προσανατολιστικα προς usb γιατι στη λιστα με τα supported devices που παρεθεσα σε προηγουμενο ποστ, αναφερεται το s960 και ειναι μια συσκευη που μπορω ευκολα και σχετικα οικονομικα να αγορασω.

Πολυ ενδιαφερουσα περιπτωση το elgato και πρεπει να ειναι και ευκολο στη χρηση του, αλλα πρωτη μου αποψη ειναι οτι θα διπλοπληρωσω για κατι που ηδη εχω. Δηλαδη αυτο το κουτακι ειναι ενας μικρος υπολογιστης που υποστηριζει ακομα και transcoding, ωστε να δινει stream προς φορητες συσκευες. Στη δικια μου περιπτωση υπαρχει ηδη σερβερ που δουλευει 24/7 και ειναι απολυτα ικανος να κανει αυτη τη δουλεια.

Μιας και το ανεφερε ο nautilus, το tvheadend υποστηριζει τη δυνατοτητα εγγραφης;

ΥΓ: κατι που τωρα θυμηθηκα. Σε περιπτωση που αποτυχει η συνδεση με το Plex ή δεν δουλευει το transcoding, ποσο bandwidth απαιτει ενα καναλι hd ωστε να το streamαρω και εκτος LAN;mpeg4 δεν ειναι; οποτε δεν πρεπει να ειναι κανενα τρελλο νουμερο

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απο οτι καταλαβα το minisatip ειναι τροπος ωστε να στησει κανεις μονος του εναν sat>ip server και να μοιραζει streams σε αλλους clients μεσω δικτυου. Καλυπτει την ιδια αναγκη με το tvheadend. Το καλο του απο οτι καταλαβα ειναι οτι ειναι εξαιρετικα ελαφρυ και μπορει να σηκωθει ακομα και απο πολυ αδυναμες πλατφορμες.

Αν ενδιαφερεται κανεις να ριξει μια ματια εδω
http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=40705.0

Εχουν παρει δηλ τους drivers απο τις συσκευες που υποστηριζει το openelec και τους εχουν ενσωματωσει στο unraid
http://wiki.openelec.tv/index.php/Supported_TV_Tuners#Introduction

Με βλεπω να δινω το 60αρι να παρω το dvbsky και θα σας ενημερωσω για το epic win/fail :D

@avpap: Κάπου μπερδεύτηκες, δεν αναφέρομαι σε κάποιο κουτί. Αναφέρομαι στο Elgato SAT>IP Player, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.elgato.eyetv.satip&hl=el
Αντίστοιχα υπάρχει και για iOS.

@nautilis7: Το minisatip δεν έχει κανένα interface. Αυτό που κάνει είναι να κάνει διαθέσιμο το tuner μέσω IP. Εϊναι μετά στο χέρι της εφαρμογής που το χρησιμοποιεί (το SAT>IP client δηλαδή) να ρυθμίσει το diseqc, να κάνει αναζήτηση υπηρεσιών κτλ. Υποστηρίζει OSCAM.

Re: Απάντηση: dvb s2 + streaming

@avpap: Κάπου μπερδεύτηκες, δεν αναφέρομαι σε κάποιο κουτί. Αναφέρομαι στο Elgato SAT>IP Player, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.elgato.eyetv.satip&hl=el
Αντίστοιχα υπάρχει και για iOS.

Νομιζα οτι αναφεροσουν στο https://www.elgato.com/en/eyetv/eyetv-netstream-4sat το οποια streamαρει προς τον client που ανεφερες.

Όχι, με αυτή την εφαρμογή και τον minisatip server στο Linux σου, μπορείς να κάνεις χρήση του tuner σε Android και iOS συσκευές. Επίσης μπορείς να δημιουργήσεις m3u lists με links για όλα τα κανάλια και να τα χρησιμοποιήσεις σε συμβατικά players. Το minisatip υποστηρίζει τόσο multicast όσο και unicast - σε αντίθεση με κάποιους εμπορικούς SAT>IP servers που υποστηρίζουν μόνο multicast.

Μαλιστα, οποτε με αυτη την εφαρμογη δεν υπαρχει η αναγκη για plex, αλλα ουτα καν για tvheadend;

Ναι, ούτε για tvheadend. Το SAT>IP είναι πιο low level server απ' ότι το tvheadend. Το tvheadend για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσει και το ίδιο ένα SAT>IP server και με τη σειρά του να εξυπηρετήσει tvheadend συμβατούς clients. Επίσης κάποιες πρόσφατες smart tvs έχουν SAT>IP client ενσωματωμένο.

Περισσότερες πληροφορίες για το SAT>IP στην επίσημη σελίδα του: http://www.satip.info/

Από αυτά που λες Παναγιώτη καταλαβαίνω ότι ο server που θα τρέχει το minisatip δεν μπορεί να κάνει εγγραφές μέσω του ίδιου του minisatip, αλλά μόνο αν στο ίδιο μηχάνημα ή σε άλλο υπάρχει εγκατεστημένος ένας client sat>ip. Σωστά; Το tvheadend γράφει από μόνο του;

Αυτό που λες για τις λίστες m3u... Άντε και τις έφτιαξες και μετά τις ανοίγεις με κάποιο media player πχ vlc ή mpc-hc. Αν το setup σου περιλαμβάνει diseqc τότε πως το ρυθμίζεις; Ή οι λίστες m3u λειτουργούν μόνο για πιο απλά seutp;

Από αυτά που λες Παναγιώτη καταλαβαίνω ότι ο server που θα τρέχει το minisatip δεν μπορεί να κάνει εγγραφές μέσω του ίδιου του minisatip, αλλά μόνο αν στο ίδιο μηχάνημα ή σε άλλο υπάρχει εγκατεστημένος ένας client sat>ip. Σωστά; Το tvheadend γράφει από μόνο του;

Αυτό που λες για τις λίστες m3u... Άντε και τις έφτιαξες και μετά τις ανοίγεις με κάποιο media player πχ vlc ή mpc-hc. Αν το setup σου περιλαμβάνει diseqc τότε πως το ρυθμίζεις; Ή οι λίστες m3u λειτουργούν μόνο για πιο απλά seutp;
σε enigma2 δέκτη εκτός από diseqc 1.1 λειτουργεί και με 1.2,είχα αφήσει το μοτέρ στον hellasat και επέλεξα καναλι στον eutelsat 16e μετα από λίγο άνοιξε

Καλησπερα,
φιλε avpap κοιταξε για καρτα pcie της TBS η Digital Devices η οποια καρτα εχει drivers για linux.
Eγω στηνω εναν server με τεσσερα dvb-s tuners και μετα με 8.
Θα χρησιμοποιησω ubuntu server με mumudvb (multicast) η dvblast για να μετατρεψει το καναλια σε ip μορφη και θα τα μοιρασω στο δικτυο.
Μετα εγκατασταση stalker_portal και Mag Boxes στα δωματια. O server για την μετατροπη απο dvb σε ip δεν εχει ιδιαιτερες απαιτησεις. Ακομη και raspberry εχουνε βαλει.
Οταν τελειωσω με την εγκατασταση θα σας πω εντυπωσεις. Επισης σημαντικο στο δικτυο ειναι η υποστηριξη IGMP Level 2.

Υπαρχει δορυφορικη εγκατασταση που δουλευει (χρησιμοποιειται απο αλλους) και σκεφτομουν να την αξιοποιησω και εγω. Εχω στο μυαλο μου να βαλω tuner στον unraid server που εχω και μεσω tvheadend να βλεπω τηλεοραση σε διαφορους clients (raspi, tablets κτλπ). Εχει κανει κανενας αλλος κατι παρομοιο (οχι απαραιτητα με unraid); Ποιο tuner θα με συμβουλευατε να παρω;

Ευχαριστω πολυ!

ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες. Τελικα, σε μια προσπαθεια να κρατησω χαμηλα το κοστος αλλα και το βαθμο πολυπλοκοτητας, παρηγγειλα το dvbsky s960, που υποτιθεται οτι (κατοπιν καποιων μικρων τροποποιησεων) ειναι συμβατο με unraid. Το παρηγγειλα χτες το πρωι και εφτασε σημερα (dhl) καταρριπτοντας ολα τα ρεκορ. Καθομουν και χαζευα τον κουριερ σαν χαζος και ο ανθρωπος απορησε "εχετε παραγγειλει κατι απο αμαζον;" :)

Θα κανω τη δοκιμη σε συστημα unraid + tvheadend + plex και θα ενημερωσω για τα αποτελεσματα. Το κακο ειναι οτι δεν τα παω καλα στο κομματι hardware των δορυφορικων, δεν εχω κανει εγω την εγκατασταση και ετσι ισως εχουμε παρατραγουδα απο δικη μου ελλειψη γνωσης της υποδομης.

Απάντηση: Re: dvb s2 + streaming

Καλησπερα,
φιλε avpap κοιταξε για καρτα pcie της TBS η Digital Devices η οποια καρτα εχει drivers για linux.
Eγω στηνω εναν server με τεσσερα dvb-s tuners και μετα με 8.
Θα χρησιμοποιησω ubuntu server με mumudvb (multicast) η dvblast για να μετατρεψει το καναλια σε ip μορφη και θα τα μοιρασω στο δικτυο.
Μετα εγκατασταση stalker_portal και Mag Boxes στα δωματια. O server για την μετατροπη απο dvb σε ip δεν εχει ιδιαιτερες απαιτησεις. Ακομη και raspberry εχουνε βαλει.
Οταν τελειωσω με την εγκατασταση θα σας πω εντυπωσεις. Επισης σημαντικο στο δικτυο ειναι η υποστηριξη IGMP Level 2.

Τα mumudvb/dvblast συντονίζουν μόνιμα σε μία συχνότητα, οπότε με 4 dvb-s tuners θα μπορέσεις να βγάλεις μόνο τα κανάλια από 4 συχνότητες. Δεν έχει και πολύ νόημα αυτό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο SAT>IP server δε "γράφει" τίποτα. Απλώς κάνει διαθέσιμο το tuner μέσω IP. Θα γράφει, αν θες να γράψεις κάτι, κάποιος από τους clients.
Τα links εμπεριέχουν την πληροφορία θέσης (pos) οπότε δουλεύει και το diseqc. Το SAT>IP out of the box υποστηρίζει μόνο diseqc 1.0, αλλά στο minisatip server υποστηρίζεται και 1.1 . Diseqc 1.2 δεν υποστηρίζεται ακόμα.

Φιλε malakudi,
εχεις δικιο θα εχω οχτω transporders διαθεσιμα στο δικτυο και περιπου 64 καναλια αν υποθεσουμε οτι καθε transpoder εχει 8 καναλια SD.
Η δουλεια που το θελω ειναι IPTV σε ξενοδοχειο απο οτι εχω υπολογισει το κοστος ειναι φτηνοτερο απο οτι ενα επαγγελματικο headend.
Επισης με το open source stalker portal εχεις και ενα τελειο interface στις τηλεορασεις μεσω του mag-box φυσικα. Ολα αυτα σε πολυ χαμηλο κοστος
αλλα με πολυ διαβασμα και δοκιμες. Παντως βλεπω πως εχεις αρκετες γνωσεις επι του θεματος.

Θα ηθελα να σε ρωτησω πως λειτουργουν οι νεες καρτες με 8 tuners αλλα μονο 4 rf-input.???

@ce6at: Όντως για τη δουλειά που το θες είναι ΟΚ. Μπορείς να βάλεις και unicast (πχ με udpxy ή απ' ευθείας από το mumudvb - η latest version υποστηρίζει και http). Έτσι θα γλιτώσεις την ανάγκη εξοπλισμού multicast. Το θέμα είναι για πόσα clients μιλάμε στο ξενοδοχείο - πόσα δωμάτια δηλαδή.
Η 8πλη της Digital Devices είναι πολύ καλή κάρτα. Δουλεύει σε 3 modes. Το 1ο mode είναι 4 tuner και 4 tuner loop. Δηλαδή 1-2 θα πιάνουν το ίδιο τεταρτημόριο φάσματος του ίδιου δορυφόρου, το 3-4 επίσης κτλ. Το 2ο mode είναι με 4 καλώδια από ίδιο δορυφόρο, είτε quad είτε quattro. Σε αυτή τη περίπτωση έχεις ανεξάρτητα 8 tuners από τον ίδιο δορυφόρο. Και 3ο mode είναι με 1 καλώδιο μόνο και υποστήριξη από Unicable ή Unicable2 (JESS), έχεις 8 ανεξάρτητα tuner.

Παναγιώτη, ευχαριστώ.

Και η 8άρα κάρτα της tbs να υποθέσω ότι δουλεύει κάπως ανάλογα, ε;