O κος Μπεχρακης, μιλα, μιλα, αλλα δεν δινει στοιχεια για ερευνες, δεν δινει αποτελεσματα ερευνων κλπ. Εγω προσωπικα δεν βρισκω καμια ερευνα με νουμερα και δεν ξερω σε πια ερευνα αναφερεται.
Παρακατω δινω μια ερευνα που εγινε για τα ηλεκτρονικα τσιγαρα και των πτητικων ενωσεων/αιωρουμενων σωματιδιων.
Η πηγη του κειμενου ειναι απο το
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.0.html και το εκανα copy/paste.
Έρευνες για την ελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων και αιωρούμενωνσωματιδίων κατά το άτμισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ένα θάλαμο.
Στις27/08/2008 στους χώρους του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φράιμπουργκ εκπονήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας ΕCigo μια πρώτη πιλοτική μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα.
Όλες οι προϋποθέσεις όπως το μέγεθος τουθαλάμου, η θερμοκρασία του χώρου, οι μέθοδοι μετρήσεως, τα χρησιμοποιούμενα όργανα και συσκευές είναι σε γνώση μου, δεν θα τις αναφέρω ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο.
Χρησιμοποιήθηκαν υγρά με ποσότητες νικοτίνης Null, Low, Medium και High.
Για την σύγκριση καπνίστηκε και ένα τσιγάρο σε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες.
Ο κάθε κύκλος αποτελούνταν από 10 δευτερόλεπτα άτμισμα ή κάπνισμα(συμπεριλαμβάνεται η εισπνοή, η διατήρηση στον πνεύμονα και η εκπνοή) και 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Αυτό έγινε συνολικά 10 λεπτά.
Την περίληψη των αποτελεσμάτων θα την αποτυπώσω με δικά μου λόγια, γιατί δεν έχω την άδεια να δημοσιεύσω το πρωτότυπο.
Συνολική συγκέντρωση οργανικών ενώσεων:
Ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό high: 6.000 μg / m3
Κανονικό τσιγάρο: 10.000 μg / m3
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχήμα των καμπυλών.
Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έπεσε σχεδόν αμέσως με το τέλος του ατμίσματος πρακτικά στο μηδέν, ενώ κατά το κανονικό τσιγάρο η συγκέντρωση οργανικών ενώσεων με το πέρας 15 λεπτών βρισκόταν στα 7.000 μg / m3.
Η περαιτέρω πορεία δυστυχώς δεν αποτυπώνεται στα διαγράμματα του πρωτοκόλλου μετρήσεως.
Συγκέντρωση σωματιδίων (αιωρούμενα σωματίδια)
Ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό high:
περίπου 300.000 σωματίδια > 0.3μm/liter
Σωματίδια > 0.4 μm σχεδόν μηδέν
Άλλων μεγεθών δεν υπήρχαν
Καπνός κανονικού τσιγάρου:
Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.3μm/Liter
Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.4μm/Liter
Πάνω από 5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.5μm/Liter
Περίπου 4.5 εκατομμύρια σωματίδια > 0.65μm/Liter
Περίπου 2 εκατομμύρια σωματίδια > 0.65μm/Liter
Σωματίδια > 1.0 μm/Liter σχεδόν μηδέν
Και εδώ είχαμε την ίδια συμπεριφορά στο χρόνο όπως και προηγουμένως.
Ενώ με το τέλος του ατμίσματος η συγκέντρωση έπεσε άμεσα στο γραμμή μηδέν του διαγράμματος, η ατμοσφαιρική ρύπανση από το κανονικό τσιγάρο με το πέρας μισής ώρας βρισκόταν σχεδόν στα 2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο, μία ώρα αργότερα στα 300.000 σωματίδια και 2 ώρες αργότερα στα200.000 σωματίδια.
Ένα τελικό συμπέρασμα δεν συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνα και δεν θα δώσω ούτε και εγώ την προσωπική μου ερμηνεία,αλλά νομίζω ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Επεξηγηματικά αναφέρω ότι οι συγκεκριμένες οργανικές ενώσεις είναι μόνο αέριες ή σε μορφή ατμού.
Η προπυλενογλυκόλη είναι μια οργανική ένωση και τα υγρά των ηλεκτρονικών την εμπεριέχουν σε ποσοστά πάνω του 80%.
Για τις οργανικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο κανονικό τσιγάρο δείτε εδώ (wikipedia στα γερμανικά):
http://de.wikipedia.org/wiki/Tabakrauch#Organische_Verbindungen
Ειχα ξανα ακουσει τον κο Μπεχρακη να κανει λογω για τις επικινδυνες νιτροσαμινες οπου τελικα ειναι 8 εναντι των 11190 στο ΚΤ.
Τωρα μας λεει οτι ειναι καλυτερα να εισπνεουμε καθαρο αερα απο τα λειβαδια του αγρου, παρα απο το ΗΤ.
Δεν μας λεει ομως οτι στο ΗΤ τα σωματιδια ειναι 300.000 και στο ΚΤ ειναι στα 5.000.000.
Εχω αρχισει να αηδιαζω με αυτες τις μισες αληθειες.
Καλα, δεν καταλαβαινουν οτι το ΗΤ το αρχιζουν συνηθως η
ηδη χρηστες ΚΤ, οποτε στην ουσια
μειωνουν τα ασχημα. ?
Το οτι δεν γινεται λοιπον
καθολου αναφορα του πλεονεκτηματος του ΗΤ εναντι του ΚΤ, αυτο και μονο εμενα μου λεει πολλα για τον εν λογω κυριο. (Αραγε γιατι στην πιατσα τον λενε φιλοαμερικανο οπως εχω ακουσει ?)
Εν κατακλειδι, καθε αναφορα για τις επιβλαβεις επιπτωσεις του ΗΤ (νικοτινη, αιωρουμενα σωματιδια) γινεται με την προυποθεση οτι ΔΕΝ ειμαστε καπνιστες, και οτι αρχιζουμε να εχουμε επιπτωσεις (οσες ειναι αυτες) με το ΗΤ.
Κανεις ομως δεν λεει ομως εστω και σε μια εκπομπη, οτι το ΗΤ υπερτερει χαοτικα σε σχεση με το ΚΤ.
Κατα τα αλλα δεν θελουν να τρομοκρατησουν, αλλα να ενημερωσουν για την υγεια μας.
Ας τους πει ομως καποιος να κανουν και μια εκπομπη για τους ΗΔΗ καπνιστες, και να τους πουν: το ΗΤ ειναι λιγοτερο επιβλαβες απο το ΚΤ, τοτε θα πειστω οτι οι εκπομπες αυτες εχουν στοχο την ενημερωση για την υγεια μου.
Εως τοτε, οποιαδηποτε καπνοβιομηχανια δεν ξαναπαιρνει φραγκο απο εμενα.