Παίρνοντας αφορμή το παραπάνω post του φίλου που αναφέρεται στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και περιστατικά που αναφέρθηκαν με ¨παρατηρήσεις¨ συνανθρώπων μας ¨για το καλό μας¨, νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω την περίπτωσή μου.
Πριν από περίπου 15 χρόνια, ανακάλυψα τυχαία σε ένα ετήσιο check-up που κάναμε στο Π.Ν., ότι έχω χοληστερόλη. Όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα, λίγο πάνω από 200 ήταν, αλλά επειδή (σύμφωνα με τους γιατρούς) η ηλικία μου και η σωματική μου διάπλαση δεν δικαιολογούσαν με τίποτα αυτά τα επίπεδα, μου συνέστησαν για ένα διάστημα ειδική διατροφή και επανεξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν ένοχος ήταν η διατροφή μου. Η νέα εξέταση, αν και μετά από προσεγμένη διατροφή, έδειξε αποτελέσματα λίγο παραπάνω από την προηγούμενη. Κάθε χρόνο περνούσα από τους γιατρούς, με παραπλήσια επίπεδα χοληστερόλης, δεχόμενος από αυτούς ¨πλήση εγκεφάλου¨ και παρατηρήσεις του τύπου ¨δεν δικαιολογείται εσύ να έχεις χοληστερόλη¨. Μου έλεγαν ότι οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό στο κάπνισμα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να πειστώ και δεν το μπορούσα να το συνειδητοποιήσω. Πριν από 6 χρόνια έχασα ξαφνικά τον αδερφό μου και λίγες εβδομάδες μετά θα ξαναπέρναγα ετήσιο check-up. Λόγω της στενοχώριας μου, αν και η διατροφή μου ήταν τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ προσεχτική, η χοληστερόλη ήταν -έστω και λίγο- ανεβασμένη σε σχέση με την τελευταία φορά. Τότε λοιπόν, ο εξαιρετικός καρδιολόγος που με παρακολουθούσε (και με παρακολουθεί) , μου είπε τα εξής: Τα επίπεδα χοληστερόλης αν και είναι πάνω από το όριο, δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να απαιτούν χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, υπό κανονικές συνθήκες. Επειδή όμως συνέβη αυτό με τον αδερφό μου, θα πρέπει να είμαι πάρα πολύ προσεχτικός σε ότι μπορεί να έχει σχέση σε θέματα κληρονομικότητας. Για το λόγο αυτό, με δεδομένο ότι κάπνιζα, θα έπρεπε να ξεκινήσω φαρμακευτική αγωγή. Αν σταματούσα για ένα διάστημα το κάπνισμα, τότε θα μιλούσαμε διαφορετικά. Αυτό και μόνο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τα επίπεδα χοληστερόλης. Ξεκινώντας λοιπόν την αγωγή, η χοληστερόλη με σχετικά προσεγμένη διατροφή, είναι πλέον σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, κάθε χρόνο που την ελέγχω.
Τους τελευταίους μήνες πέρασα δύσκολα και με έντονες στενοχώριες, με την διατροφή μου αναγκαστικά να είναι κακή. Πήγα την περασμένη εβδομάδα για τις ετήσιες μου εξετάσεις, έχοντας στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να έχουν ανέβει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Εδώ και 7 μήνες, έχω σταματήσει εντελώς το κανονικό τσιγάρο και ατμίζω ηλεκτρονικό. Λοιπόν, δεν μου αρέσει το τρολλάρισμα, ούτε τα πανηγύρια, ενώ εκνευρίζομαι με όσους πρώτα μιλάνε και μετά σκέφτονται. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω την έκπληξή μου από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μεγάλη άνοδος της καλής χοληστερόλης και τεράστια μείωση της κακής χοληστερόλης. Εκεί δηλαδή που φοβόμουν αύξηση και κατσάδιασμα από τον γιατρό, ήρθε η ευχάριστη έκπληξη. Και μάλιστα, ο γιατρός δεν μου είπε ότι τα επίπεδα -ιδιαίτερα της καλής χοληστερόλης-ωφείλονται στο ηλεκτρονικό αντί του κανονικού τσιγάρου, αλλά στην διακοπή του καπνίσματος!!! Ο οποίος μάλιστα είναι νέος σε ηλικία και φανατικός αντικαπνιστής. Και όμως, μου είπε ξεκάθαρα ότι έχω διακόψει το κάπνισμα. Και αυτά, μόνο σε 7 μήνες διακοπής του κανονικού τσιγάρου.
Άρα λοιπόν, όσοι επιμένουν να εξισώνουν το κανονικό τσιγάρο με το κανονικό, όσοι μας καλούν να μην μπλέκουμε με αυτούς τους ηλεκτρονικούς διαβόλους, καλό είναι πρώτα να σκέφτονται, να παρουσιάζουν κάτι χειροπιαστό και μετά να επιμένουν ότι έχουν δίκιο στην πλύση εγκεφάλου που μας υποβάλλουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια γιατρός, όταν είχα πάει να δώσω αίμα για την κόρη μου. Μόλις είδε το ¨modάκι¨ μου έπαθε υστερία. ¨Αυτό είναι χειρότερο από το κανονικό¨ μου είπε. Την ρώτησα ευγενικά αν μπορεί να μου το εξηγήσει και μου είπε ότι ο κύριος Μπεχράκης (!!!) έτσι λέει. Μου ήρθε αυθόρμητο γέλιο και την ρώτησα αν ξέρει κανέναν άλλο εκτός από τον κύριο Μπεχράκη. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να την δω να μπλοκάρει, ενώ στη συνέχεια μου είπε ότι έτσι λένε και οι έρευνες. Την παρακάλεσα τότε να μου υποδείξει πού είναι αυτές οι έρευνες, καθώς τις ψάχνω, με ενδιαφέρουν και θέλω να τις διαβάσω. Ποια ήταν η αντίδρασή της στην ερώτησή μου? Θύμωσε και σηκώθηκε κι έφυγε. Τόσο πολύ πειστική δηλαδή!