ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Η ΥΨΗΛΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ;

Όχι δεν μπορεί κανείς να τους αρνηθεί την ειλικρίνια, όπως και κάποιους που πίνουν κρασί να μην πω τί. Όμως έχω ξεφύγει προ πολλού από την κατανάλωση κακής ποιότητας κρασιού. Έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου και προτιμώ καλύτερης ποιότητας που βρίσκει κανείς και σε προσιτές τιμές και όχι μόνο ακριβές.
Αυτό που δεν θα δεχόμουν θα ήταν αν ο άνθρωπος που ικανοποιείται με την χαμηλή ποιότητα [δικαίωμά του], και ενώ δεν έχει γευτεί την καλύτερη, έχει άποψη περί κρασιού και ισχυρίζεται ότι όλα τα άλλα είναι χάλια, το φτηνό είναι καλό και δεν αξίζει να πληρώσει λίγο περισσότερα για το άλλο. Λ.Σ.
Εντελώς αστοχος παραλληλισμός! Εκτος αν θέλεις να πεις οτι όλη η Μουσική σε μια ηχογράφηση ειναι η ηχογράφηση...Το καλό κρασί ειναι καθαρά τεχνοκρατικό θέμα, τελεία.
Η καλή Μουσική ειναι πρωτίστως θέμα καλλιτεχνικό, δηλαδη ερμηνείας, κι έπειτα ηχογράφησης.

Lucas Stephanides δυο κουβεντες απο μενα και δεν θα συνεχισω αλλο, γιατι ακρη δεν θα βγαλουμε
Κατ αρχην,
δεν γνωριζεις την ηλικια του συνομιλητη σου ωστε να βγαζεις τοσο προχειρα συμπερασματα.
Δευτερον,
δεν γνωριζεις τι μουσικη ακουει , ωστε να βγαζεις εξισου προχειρα συμπερασματα.
Τελευταιο και εσχατο,
σχετικα με αυτην την μονιμη και κουραστικη επωδο περι "εμπειριας απο ζωντανη μουσικη" να σε πληροφορησω οτι και οι νταλικες πανε καθε μερα στην Γερμανια,Γερμανικα δεν μαθαινουν ομως.

Lucas Stephanides δυο κουβεντες απο μενα και δεν θα συνεχισω αλλο, γιατι ακρη δεν θα βγαλουμε
Κατ αρχην,
δεν γνωριζεις την ηλικια του συνομιλητη σου ωστε να βγαζεις τοσο προχειρα συμπερασματα.
Δευτερον,
δεν γνωριζεις τι μουσικη ακουει , ωστε να βγαζεις εξισου προχειρα συμπερασματα.
Τελευταιο και εσχατο,
σχετικα με αυτην την μονιμη και κουραστικη επωδο περι "εμπειριας απο ζωντανη μουσικη" να σε πληροφορησω οτι και οι νταλικες πανε καθε μερα στην Γερμανια,Γερμανικα δεν μαθαινουν ομως.
Συμφωνώ απόλυτα με τις νταλίκες. Γελασα!!!
Πρώτον μιλάω γενικά. Δεν χρειάζεται να γνωρίζω ούτε την ηλικία κάποιου ούτε τίποτε άλλο. Κρίνω τον συνομιλητή μου από τα γραφόμενά του, αφού η ανωνυνμία δεν τον φανερώνει με άλλο τρόπο, ενώ εσείς με *γνωρίζετε* λόγω της επωνυμίας.
Ευκαιρία να γνωριστούμε λοιπόν. Άλλωστε γιατί είμαστε *σύντροφοι* σε αυτό το club;;
Δεν βγάζω ποτέ εύκολα συμπεράσματα.
Όσο για τις *εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής* δεν κατάλαβα γιατί να μας ενοχλούν; Υποθέτω ότι θα ενοχλούνται όσοι δεν θέλουν να τις έχουν και να λεν ό,τι γουστάρουν.
Δεν νοείται χομπίστας, φιλόμουσος, χαϊφιντελίστας που αγαπάει την μουσική και να μην έχει τέτοιες εμπειρίες. Γιατί να μην τις έχει δηλαδή;;
Αλήθεια πώς μπορεί κάποιος να κρίνει πώς ακούγεται σωστά ένα μουσικό όργανό ή μια ορχήστρα αν δεν έχει ακούσει τα όργανα ζωντανά; Πώς μάλιστα θα μπορεί να εκφέρει και άποψη και να καταδικάζει ίσως κάποια τεχνολογία αν δεν ξέρει πώς πραγματικά ακούγεται ένα μουσικό όργανο;;
Είναι τόσο απλές αυτές οι σκέψεις και ειλικριννά απορώ τον εκνευρισμό ορισμένων.Μήπως είστε σε λάθος club; ή εγώ μιλάω σε λάθος club και σε λάθος ανθρώπους!!!!!! Λ.Σ.

Εντελώς αστοχος παραλληλισμός! Εκτος αν θέλεις να πεις οτι όλη η Μουσική σε μια ηχογράφηση ειναι η ηχογράφηση...Το καλό κρασί ειναι καθαρά τεχνοκρατικό θέμα, τελεία.
Η καλή Μουσική ειναι πρωτίστως θέμα καλλιτεχνικό, δηλαδη ερμηνείας, κι έπειτα ηχογράφησης.
Πρώτα ειναι σύνθεση, μετά ερμηνεία, μετά ηχογράφηση, μετά αναπαραγωγή στο σπίτι μας από το σύστημά μας.
Ο παραλληλισμός με το κρασί πολύ εύστοχος. Λ.Σ.

Συμφωνώ απόλυτα με τις νταλίκες. Γελασα!!!
Πρώτον μιλάω γενικά. Δεν χρειάζεται να γνωρίζω ούτε την ηλικία κάποιου ούτε τίποτε άλλο. Κρίνω τον συνομιλητή μου από τα γραφόμενά του, αφού η ανωνυνμία δεν τον φανερώνει με άλλο τρόπο, ενώ εσείς με *γνωρίζετε* λόγω της επωνυμίας.
Ευκαιρία να γνωριστούμε λοιπόν. Άλλωστε γιατί είμαστε *σύντροφοι* σε αυτό το club;;
Δεν βγάζω ποτέ εύκολα συμπεράσματα.
Όσο για τις *εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής* δεν κατάλαβα γιατί να μας ενοχλούν; Υποθέτω ότι θα ενοχλούνται όσοι δεν θέλουν να τις έχουν και να λεν ό,τι γουστάρουν.
Δεν νοείται χομπίστας, φιλόμουσος, χαϊφιντελίστας που αγαπάει την μουσική και να μην έχει τέτοιες εμπειρίες. Γιατί να μην τις έχει δηλαδή;;
Αλήθεια πώς μπορεί κάποιος να κρίνει πώς ακούγεται σωστά ένα μουσικό όργανό ή μια ορχήστρα αν δεν έχει ακούσει τα όργανα ζωντανά; Πώς μάλιστα θα μπορεί να εκφέρει και άποψη και να καταδικάζει ίσως κάποια τεχνολογία αν δεν ξέρει πώς πραγματικά ακούγεται ένα μουσικό όργανο;;
Είναι τόσο απλές αυτές οι σκέψεις και ειλικριννά απορώ τον εκνευρισμό ορισμένων.Μήπως είστε σε λάθος club; ή εγώ μιλάω σε λάθος club και σε λάθος ανθρώπους!!!!!! Λ.Σ.

Ένα πιάνο της Bechstein, ακούγεται τελείως διαφορετικά από ένα πιάνο της Yamaha. Μια διαφορά τους είναι ότι στο Bechstein τα ξύλα στεγνώνουν με φυσικό τρόπο με την πάροδο των χρόνων, ενω τα Yamaha στεγνώνουν σε φούρνους (έτσι γινόταν ποιό παλιά τουλάχιστον). Όπως διαφορετικά ακούγονται και διαφορετικές κιθάρες και ντραμς. Μη μου πείτε ότι ξεχωρίζεται στο σύστημά σας με πηγή τεχνολογίας του 1930 και τις διαφορετικές μάρκες γιατί θα τρελαθούμε τελείως.

Αυτή η τεράστια ανακρίβεια με την ικανότητα αναπαραγωγής των live πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και πρέπει να δεχθείτε, ότι δεν υπάρχει σύστημα που να πλησιάζει την αναπαραγωγή του φυσικού ήχου των οργάνων, εκτός αν μιλάμε για αξία που πλησιάζει το κόστος ενος διαμερίσματος στο Λυκαβητό. Τότε ίσως ο ήχος να πλησιάζει το live. Συγνώμη αλλά θα προτημήσω το διαμέρισμα στον Λυκαβυτό.

Για δική σας ενημέρωση και επιδή εγω το ξεκίνησα, προσωπικά έκανα αρκετά χρόνια πιάνο, έχω πάει σε κάποιες συναυλίες και έχω παίξει κι όλας μπροστά σε κοινό όταν έκανα πιάνο και γενικά προέρχομαι από οικογένια που γνωρίζει από μουσική. Αρκετοί από εμάς παίζουν κάποιο όργανο (κρουστά και έγχορδα κυρίως), ξεκινόντας από τις γιαγιάδες μου!! Δε νομίζω να γνωρίζεται κάποιον άλλον που η γιαγιά του, οι θείες του... όταν ήταν μικρός έπαιζαν πιάνο και καθόταν και τους άκουγε και τον βοηθούσαν να μελετήσει...

Η μουσική είναι ένα πολύ ωραίο χόμπυ όπως είπατε, με την παρέα της οποίας χαλαρώνουμε μόνοι ή με παρέα, διασκεδάζουμε, πάμε μια εκδρομή, ονειρευόμαστε.

Το πολύ ωραίο αυτό χόμπυ, το έχετε καταντήσει "συλλογή μηχανιμάτων", πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες (για την βιομηχανία μιλάω γενικά και όχι για εσας προσωπικά, εξάλλου εσεις δεν έχετε την δύναμη να επιρεάσετε το κοινό σε τέτοια κλίμακα). Και τα πουλάτε, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από μουσική (γι' αυτό και αγοράζουν εξάλλου) και το μόνο που κάνουν είναι η συλλογή μηχανιμάτων (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά). Και όλα αυτά στο βομό του κέρδους και μόνο!!

Και έχουμε και από πάνω κάποιους, που μας λένε και μίζερους, επιδή δεν δεχόμαστε την κατάντια της συγκεκριμένης αγοράς. Αυτό πάει πολύ!

Αυτά και τέλος και από εμένα.

Καλή συνέχεια

Last edited by a moderator:
Διονύση, πολύ ωραίο θέμα έβαλες.
Μ'αρέσει ο ήχος, ωστόσο λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν μπορώ στην φάση αυτή να ακούω τον ποιοτικό ήχο, από ένα σύστημα που είναι dedicated για πολύ καλό και αξιόπιστο ήχο.
Κατα καιρούς βέβαια έχω φιλοξενηθεί σε σπίτια μελών, αλλά και σις εκθέσεις και πραγματικά η διαφορές είναι τεράστιες, με αυτά που ακούω σπίτι.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει και νομίζω ότι όσο υπάρχουν καταναλωτές, θα υπάρχει και η υψηλή πιστότητα-bye-

Ένα πιάνο της Bechstein, ακούγεται τελείως διαφορετικά από ένα πιάνο της Yamaha.

Φαντασου τι γινεται σε μια συναυλια ροκ μουσικης (αυτης που ακουω δηλαδη) οπου ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ηχητικα συστηματα ,παιζουν σε ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ χωρους.

Ετσι λοιπον ο φιλος μου ο Κουνελακης που παει σε 50 συναυλειες το χρονο εχει ποιο καλη αποψη απο μενα που εχω παει σε 5 ολες ολες στην ζωη μου.

Ενω εγω που ακουω (αναγκαστικα λογω συνθηκων παρεας) ζωντανη Ελληνικη μουσικη,με μπουζουκι-κιθαρα-μπαγλαμαδακι και ντεφι, τουλαΣΤΙχον 1 φορα την εβδομαδα (καμμια φορα το μαρτυριο 3πλσιαζεται:flipout: ) εχω αποψη στο πως πρεπε να ακουγεται το βαθυ χαμηλο στον Ερμη μου!!!!!!

Στην μεση της ζωης μου ειμαι ακομα (εχω σκοπο να φτασω τα 100) οποτε εχω χρονο να μαθω:flipout:

Φαντασου τι γινεται σε μια συναυλια ροκ μουσικης (αυτης που ακουω δηλαδη) οπου ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ηχητικα συστηματα ,παιζουν σε ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ χωρους.

Ετσι λοιπον ο φιλος μου ο Κουνελακης που παει σε 50 συναυλειες το χρονο εχει ποιο καλη αποψη απο μενα που εχω παει σε 5 ολες ολες στην ζωη μου.

Ενω εγω που ακουω (αναγκαστικα λογω συνθηκων παρεας) ζωντανη Ελληνικη μουσικη,με μπουζουκι-κιθαρα-μπαγλαμαδακι και ντεφι, τουλαΣΤΙχον 1 φορα την εβδομαδα (καμμια φορα το μαρτυριο 3πλσιαζεται:flipout: ) εχω αποψη στο πως πρεπε να ακουγεται το βαθυ χαμηλο στον Ερμη μου!!!!!!

Στην μεση της ζωης μου ειμαι ακομα (εχω σκοπο να φτασω τα 100) οποτε εχω χρονο να μαθω:flipout:

Άσε μη συζητάς. Να μην εξετάσουμε και το γεγονός ότι στις περισσότερες συναυλίες έχουν κάτι κονσόλες με equalizer στο μέγεθος ενος γραφείου και ο κάθε ηχολήπτης πειράζει τις συχνότητες και τις χρειές του κάθε οργάνου ανάλογα με τα κέφια του (που λέει ο λόγος).

Αν δεν είναι unplugged η συναυλία, δεν ξέρω τίποτα. Και αν είναι unplugged, να μου πεις σε ποιό χώρο γίνεται, τι μάρκες οργάνων έχει και που κάθετε κάθε φορά ο φίλος σου. Και μετά να μου πεις τι "μαγικά" έκανε ο ηχολήπτης κατά την ηχογράφηση και μετά τι ηχεία έχεις, την παραμόρφωση που έχουν, την απόκρηση συχνοτήτων, τον χώρο σου, που κάθεσαι όταν ακούς σπίτι σου....:flipout::flipout:

Μα είναι δυνατόν? Ρωτάω εγω τώρα. Είναι δυνατόν? Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά? Μήπως γράφουμε σε forum επιστημονικής φαντασίας και δεν το έχω καταλάβει? :flipout::flipout:

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι φίλοι δεν θέλουν να καταλάβουν για τί συναυλίες μιλάω και *απαντούν* για άλλου είδους που φυσικά κανείς δεν διαφωνεί.
Όταν δε διαβάζω, και για μάρκες οργάνων που δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει από ένα σύστημα, τότε βγάζουν και το ασφαλές συμπέρασμα ότι είναι και μάταιο, εν ολίγοις, η προσπάθεια να ακούμε καλύτερα, ε ειλικρινά δεν ξέρω τί να πω.
Φτάσαμε σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που απαιτούμε να ακούμε και τις διαφορές οργάνων διαφορετικής μάρκας και αφού μάλλον κανένα σύστημα δεν μπορεί να μας τις αποκαλύψει, τότε μάταια όλα!!!!
Ας φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους ήχους των οργάνων πρώτα, πώς ηχούν όλα μαζί και άλλες λεπτομέρειες, ε και μετά συζητάμε και για τις μάρκες. Υπομονή χρειάζεται και εκπαίδευση την οποία αποκτάται έτσι απλά με την μακροβιότητα. Λ.Σ.

Mα θα έπρεπε τόσα χρόνια τώρα να το εχεις πάρει χαμπάρι, οτι η υψηλή πιστότητα , όσο την ψάχνεις πάει όλο και πιο μακριά την βαλίτσα.Αν δεν βάλεις κάποιους περιρορισμούς φραγμούς θα βρεθείς στο φεγγάρι οικονομικά με αμφίβολα -αμφισβητούμενα αποτελέσματα, απο δι´'α φορους που θα - έκαναν καλύτερη διαχείριση απο εσένα.Δεν υπάρχει τελειωμός στο κυνήγι της υψηλής πιστότητας ,ούτε θα υπάρξει.Ομως όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω , είναι σημαντικό να ξέρεις τι σο"ι χροιές εχουν τα όργανα απο φυσικού τους και οχι περασμένα μέσα απο κονσόλες , εκουαλάιζερς , λίμιτερς και λοιπές αηδίες που χρησιμοποιούνται στις live εκτελέσεις.Πόσοι απο σας έχετε ακούσει τους kodo γιαπωνέζους τυμπανοκρούστες και οχι μόνο, στο Ηρώδιο.?Εγω ήμουν απο τους λίγους τυχερούς που τους άκουσα εδω και περίπου 10 χρόνια αν θυμάμαι καλά.Αλλη εμπειρία.
Τα live όργανα δεν συγκρίνονται με την κονσέρβα με τίποτα.Γιατί δυστυχώς αυτό που ακούμε απο τα πανάκριβα συστήματά μας σε cd, sacd, dvd audio . blue ray audio , και οτι άλλο είναι κονσέρβα.
Και όσα και να δώσουμε για ηχεία ενισχυτές πηγές κλπ δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό που θα κάνει ο κάθε ηχολήπτης όταν μιξάρει ενα αλμπουμ σε όποια μορφή και αν είναι αυτό.
Είναι πολύ σπάνιες οι καλές και σωστές ηχογραφήσεις , και ακόμη σπανιότεροι οι ηχολήπτες με γνώση και μεράκι.
Θα ήθελα να ακούσω τα πνευστά που είχε ηχογρφήσει ο Νικος Διονυσόπουλος αλλά είναι λίγο δύσκολο. Ηταν μια μπάντα πνευστών της Νέας Υόρκης.Ηταν τόσο καλή η ηχογράφηση που νόμιζα οτι το live ήταν μπροστά μου , και ας το άκουγα απο dat master, copy.Αυτά απο μένα.

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι φίλοι δεν θέλουν να καταλάβουν για τί συναυλίες μιλάω και *απαντούν* για άλλου είδους που φυσικά κανείς δεν διαφωνεί.

Συγνώμη γράψτε λάθος, πραγματικά δεν κατάλαβα τι εννοούσατε. Αν θέλετε μπορείτε να το διευκρινήσετε και σε 'μένα.

Όταν δε διαβάζω, και για μάρκες οργάνων που δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει από ένα σύστημα, τότε βγάζουν και το ασφαλές συμπέρασμα ότι είναι και μάταιο, εν ολίγοις, η προσπάθεια να ακούμε καλύτερα, ε ειλικρινά δεν ξέρω τί να πω.

Δεν είπα ότι είναι μάταιο να προσπαθούμε να ακούμε καλύτερα. Αρχικά, είχα γράψει κι όλας ότι ακούγεται καλύτερα ο σκληρός δίσκος από το CD player και ότι σκέφτομαι πολύ σοβαρά αυτή την πιθανότητα.

Το μάταιο είναι να προσπαθούμε να αναπαραγάγουμε το live. Νομίζω ότι ήμουν σαφής σε αυτά που είπα. Και ακόμα ποιό μάταιο να υποστιρίζουμε ότι γίνεται με παροχιμένες τεχνολογίες. Εκτός αν κάποιος έχει τα οικονομικά και μπορεί να δαπανήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ή δεν τον ενδιαφέρει να αγοράσει σπίτι και πάρει ηχοσύστημα. Τότε θα πλησιάσει στο llive. Από 'κεί και πέρα, δε νομίζω ότι υπάρχει μουσικόφιλος που να μην προσπαθεί να έχει όσο καλύτερο ήχο μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά του ή όσο τον ενδιαφέρει να έχει. Αυτό είναι δεδομένο.

Φτάσαμε σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που απαιτούμε να ακούμε και τις διαφορές οργάνων διαφορετικής μάρκας και αφού μάλλον κανένα σύστημα δεν μπορεί να μας τις αποκαλύψει, τότε μάταια όλα!!!!

Εγω δεν είπα ότι είναι όλα μάταια. Διαβάστε παραπάνω παρακαλώ.

Ας φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους ήχους των οργάνων πρώτα, πώς ηχούν όλα μαζί και άλλες λεπτομέρειες, ε και μετά συζητάμε και για τις μάρκες. Υπομονή χρειάζεται και εκπαίδευση την οποία αποκτάται έτσι απλά με την μακροβιότητα. Λ.Σ.

-bye-

Προσωπικά πιστεύω ότι η υψηλή πιστότητα συνολικά (από την εγγραφή του μουσικού γεγονότος ως την αναπαραγωγή του από το σύστημά μας) σαφέστατα και έχει μέλλον. Απλούστατα, επειδή η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς.

Προσωπικά πιστεύω ότι η υψηλή πιστότητα συνολικά (από την εγγραφή του μουσικού γεγονότος ως την αναπαραγωγή του από το σύστημά μας) σαφέστατα και έχει μέλλον. Απλούστατα, επειδή η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς.

Και εγω πιστευω,οτι παροτι η υψηλη πιστοτητα στον ηχο δεν ειναι κατι που ασχολειται πολυ ο κοσμος σημερα,στο μελλον θα δουμε πραματα που ουτε καν εχουμε φανταστει πιθανα,και πιστευω απο εταιριες οπως η sony κτλ.Επειδη οπως ειπε και ο φιλος analyze it,η τεχνολογια προχωραει.

Τωρα πιστευω η τεχνολογια στον ηχο περναει μια περιοδο οπου ενω ειναι εφικτα πολλα πραματα για ποιοτικη αναπαραγωγη,για καποιους λογους δεν εχει γινει στοχος για τους πολλους ανθρωπους.(κυριως ειναι η νοοτροπια του κοσμου γενικα σημερα,το μαρκετινκ των εταιριων που δυστυχως ευθυνεται για πολλα κατ'εμε,κτλ)

Εγω πιστευω πως θα ερθουν τεχνολογικες εξελιξεις ευχαριστες στο μελλον,ωστε η πραγματικα υψηλη ποιοτητα στον ηχο και στην εικονα να μην ειναι κατι πολυ ακριβο και ψαγμενο.Υπαρχουν βεβαια και αλλα πραματα,οπως τι μουσικη θα ακουει ο κοσμος και πως θα ειναι ηχογραφημενη,και αλλα πολλα.

Εγω αυτο που φοβαμαι,και που ανεφερα και σε προηγουμενο post,ειναι οτι ο κοσμος σημερα,ενω υπαρχει ποιοτητα σε ολα τα πραματα σημερα,ελαχιστοι ειναι αυτοι πιστευω που τους απασχολει ιδιαιτερα(οχι μονο για το audio/video).Βλεπω δυστυχως οτι η πλειοψηφια του κοσμου δεν ενδιαφερεται πολυ για την ποιοτητα,τοσο στα τεχνολογικα θεματα,οσο και γενικα στην καθημερινη ζωη(ποιοτητα στην καθημερινη ζωη ειναι και το πως φερεσαι,αν κανεις σωστα τη δουλεια σου,ο σεβασμος στο περιβαλλον κτλ).Και αυτο πιστευω ειναι κατι που το βλεπουν και οι εταιριες καταναλωτικων προιοντων και αναλογα πρατουν.Βεβαια κατα τη γνωμη μου φταινε και αυτες σε μεγαλο βαθμο,διοτι με το μαρκετινκ που κανουν δεν δειχνουν στον κοσμο πια ειναι τα πραγματικα χαρακτηριστικα που θα πρεπει να προσεξει οταν αγοραζει κατι,αλλα διαφημιζουν μπασα,watt,megapixel και ιστοριες.Ετσι δεν προαγεται η ποιοτητα.Προφανως οι εταιριες εχουν βρει το δικο τους τροπο να εχουν κερδη απο την πλειοψηφια του κοσμου που ελαχιστα ψαχνεται.Μακαρι αυτα τα κερδη τους να βγουν σε καλο(τεχνολογικες εξελιξεις)

Ας ελπισουμε οι ιδιες οι εταιριες να κανουν κατι ωστε να αλλαξουν οι ιδιες το τοπιο.Οπως ειπα και πριν,πιστευω οτι θα ερθουν πραματα που δε τα φανταζομαστε στο μελλον.Το θεμα ειναι να αλλαξει νοοτροπια και ο κοσμος απεναντι στα τεχνολογικα αγαθα,αλλα και στη σταση του απεναντι στη ζωη,και τα ψυχικα χαρισματα που εχει μεσα του.Θελω πολυ να δω τον κοσμο στο μελλον να κανει μια στροφη απο τη ματαιοδοξια,τον εντυπωσιασμο και την υπερβολη,στην λογικη,στο "παν μετρον αριστον",και στα πραγματικα ομορφα,σωστα και συγκινητικα για την ψυχη πραματα.
Να καταλαβει ο ιδιος οτι του αξιζει μια καλητερη ζωη.

Βλέπεις τα οικονομικά των περισσοτέρων ανθρώπων είναι συγκεκριμένα και τα media μας έχουν οθήσει στον υπερκαταναλωτισμό, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν τα λεφτά μας να αγοράσουμε όλα αυτά που μας έχουν πίσει ότι χρειαζόμαστε και να είναι και ποιοτικά παράλληλα. Αγοράζουμε λοιπόν ότι σκουπίδι κυκλοφορεί με τις ευλογίες των media και σε 5 χρόνια το πολύ το πετάμε, γιατί ήταν της πλάκας ή γιατί χάλασε ή για να πάρουμε το καινούριο μοντέλο γιατί όπως πολύ ωραία είπες στην αρχή πρέπει να ήμαστε οι καλύτεροι και αγοράζουμε άλλο ένα καινούριο σκουπίδι, πάλι με τις ευλογίες των media και πάει λέγοντας.

Που "χώρος" για ποιότητα. Η ζήτηση μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνετε κι άλλο.

Last edited:
Εγω θα συμφωνησω με οσους ειπαν οτι η υψηλη πιστοτητα ηταν και θα εξακολουθησει να ειναι ενα χομπυ για λιγους.

Παντα ετσι ηταν. Οσο και να αλλαξει η τεχνολογια. Μπορει βεβαια λογω της τεχνολογιας να γινει μελοντικα προσιτος ο καλυτερος ηχος (οπως πολυ σωστα αναφερθηκε για τα "μαζικα" ηχοσυστηματα του '80 που ειναι σαφως χειροτερα απο τα αντιστοιχα του σημερα), αλλα τοτε η υψηλη πιστοτητα θα ειναι κατι αλλο πια (οπως για παραδειγμα γινεται με τα dac και την αναλυση των ψηφιακων format σημερα 24/192 αυριο κατι αλλο κλπ.).

Ειμαι σχεδον σιγουρος πως αν υπηρχε τοτε internet και διαβαζαμε ενα αντιστοιχο forum στη 10ετια του '80 για πολλα απο τα μηχανακια που θα λεγονταν high end θα βαζαμε τα γελια... (κυριως οσον αφορα το κομματι των πηγων).

Και ειναι πολυ λογικο αυτο.

Οποτε δε νομιζω οτι υπαρχει θεμα εξαφανισης ή ατονησης της υψηλης πιστοτητας αναπαραγωγης.

Ειμαι σχεδον σιγουρος πως αν υπηρχε τοτε internet και διαβαζαμε ενα αντιστοιχο forum στη 10ετια του '80 για πολλα απο τα μηχανακια που θα λεγονταν high end θα βαζαμε τα γελια... (κυριως οσον αφορα το κομματι των πηγων).

Δεν νομίζω...
Δεν βρήκα από τη δεκαετία του 80 αλλά επειδή ασχολούμαι με τη μουσική και το internet κάποια χρόνια σου βρήκα post του 1996... Μόλις 13 χρόνια πριν αλλά δε θα με χαλούσε να είχα κάποιο από τα μηχανήματα που αναφέρονται... :)

Ο αδελφός μου π.χ. έχει ένα σετάκι με ενισχυτή luxman, πικάπ thorens και ηχεία Rogers LS3/5 και πάλι δεν θα έλεγα ότι γελάω με τον τρόπο που παίζει... Μάλλον κλαίω για τα λεφτά που έχω δώσει εγώ... :flipout:

Δεν ξέρω αν έχει ήδη ειπωθεί...
Αλλά εγώ βλέπω ότι με τα χρόνια η υψηλή πιστότητα γίνεται καθημερινότητα στον κάθε ένα!
Μερικά παραδείγματα:
Πριν μερικά χρόνια ένα walkman πχ ήταν κάτι το πανάκριβο, ήθελε κασέτες που ήταν ακριβές, να τις γράψεις σε ένα εξωτερικό κασετόφωνο...
Σήμερα ένα discman έχει 30 ευρώ και έχει ποιότητα άφταστη από τα σουπερ μοντέλα walkman που κάνανε κοντά όσο ένας μισθός. Και ένα άγραφο CD είναι πιο φθηνό και από ένα μπουκαλάκι νερό... Μια καλή κασέτα πόσο έκανε;

Στην εικόνα... Τα VHS video ήταν πανάκριβα και οι βιντεοκασέτες μέτριας ποιότητας. Μετά από μερικές χρήσεις άρχισαν να εμφανίζονται γραμμές, τα χρώματα χάλια ούτως ή άλλως λόγω φορματ VHS.
Σήμερα DVD player με 50 ευρώ... Ποιότητα εικόνας που αν την βλέπαμε το 80 θα λέγαμε ότι είναι ποιότητα studio και ότι σαν μηχάνημα κάνει όσο 5 μισθούς και βάλε...
Στις τηλεοράσεις... Με 600 ευρώ παίρνεις 42 ίντσες..παλιά αυτό μόνο με προβολέα που έιχε όσο οι μισθοί ενός χρόνου...

Όσο περνάνε τα χρόνια η υψηλή πιστότητα κατεβαίνει και σε χαμηλότερα στρώματα.
Σε λίγο τα κινητά θα έχουν τσιπάκι για 24bit/192Khz...που την μουσική θα την κατεβάζουμε από το ιντερνετ. Μετά σε ένα dac σπίτι...
Τα DSP παλιά πόσο τα χρέωναν wadia κλπ για να κάνουν το 16/44.1, 24/192... Αυτό σε έναν υπολογιστή γίνεται πανεύκολα και τζάμπα... Απλά θέλει να ξέρεις προγραμματισμό.
Να θυμηθούμε faroudja που πλήρωνες ουσιαστικά έναν υπολογιστή για ένα de-interlace που είναι ένα κλικ στο vlc player.

Η υψηλή πιστότητα σήμερα είναι κάτι φθηνό για όλους κάτι που δεν ήταν παλιά... άρα φυσικά και έχει μέλλον, παρελθόν δεν ξέρω αν είχε ποτέ... Τότε ήταν για το 1% σήμερα για το 50%
Αυτά για τις πηγές.
Ενισχυτικά, και ηχεία είναι μια άλλη ιστορία, που έκει (ειδικά στα ηχεία) ότι πληρώνεις παίρνεις και τότε και τώρα.

Το είπε ο Κεν Ισιβάτα στην έκθεση:
Το audio δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια. Απλά έχουμε βρει τρόπους να το κάνουμε φθηνότερο.