Είναι καιρός για αναβάθμιση

andreas_a

Senior Member
24 November 2009
393
Αθήνα
Χαιρετω την όμορφη κοινότητα!

Πριν 7 χρονια περίπου, με βοηθήσατε να στήσω το πρώτο μου home cinema. Ηταν και περιορισμένο το budget τοτε, αλλα το αποτελεσμα ικανοποιητικο.Εμεινα ευχαριστημένος αυτα τα 7 χρονια αλλά πλέον θα ήθελά να προχωρησω σε μια αναβαθμιση του ηχητικου μέρους.

Το ύπαρχον αποτελειτε από:
R/L roister emphasis 25, center & rear τα αντιστοιχα της ιδιας σειρας.
επισης για sub, υπαρχουν 2 earthquake supernova mkiv 10''
ενισχητης ο denon 1910.

Παμε τωρα στο τι θέλω να αναβαθμισω.

Ενισχυτη που να φερει τα νέα προτυπα dolby atmos/dts X καθως και hdmi 2.0 για future proof περισσοτερο, καθως και ολο το σετ ηχειων με ποιο ποιοτικα.

--Αναλογια ταινιων-μουσικη, 80%-20% (το 20 μπορει να ειναι και πολυ καθως η μουσικη περιοριζεται σε κανα μισαωρο μετα την ταινια, η αμα πιουμε κανα ποτο με κανα φιλο/η, μεχρι εκει)

--Budget : μεχρι 4500 για ολα. Ολα εννοω : ενισχυτη, front speakers, center, rear.
(τα sub, και τα ηχεια οροφης θα μπουν σε δευτερο χρονο)

Για ενισχυτή σκέφτομαι τον Denon 4200w.

Για ηχεία τωρα που προβληματιζομαι πιο πολυ.

1) Klipsch 280F, klipsch 450c, klipsch 160m, για front, center, surround.

2) Monitor audio RX8 ή silver 6 και τα αντιστοιχα της ιδιας σειρας για center & surround.

3) Dali icon 7 και τα αντιστοιχα.

4)Acoustic energy aelite 3 και τα αντιστοιχα

5) b&w 683 και τα αντιστοιχα.

Όλα τα παραπανω θα προσπαθησω να τα ακουσω μέσα στον επόμενο μήνα για να διαμορφωσω και γω μια γνώμη.

Εσείς τι θα μου προτεινατε ???

εγω θα προτεινα,ν'ακουσεις πρωτα ολα αυτα και στη συνεχεια να ποσταρεις τι σου αρεσε και τι οχι και μετα να δωσουμε και τις δικες μας προτασεις.

Ολα τα ηχεία πλην των Klipsch είναι τέρατα φορτίων για ενισχυτή av, τουλάχιστον όλες οι κολώνες που προτείνεις για αξιοπρεπή οδήγηση θέλουν ένα δικάναλο τελικό, αν έχεις αυτή τη δυνατότητα τα B&W 683 και τα Monitor audio θα ταιριάξουν μια χαρά ηχητικά με τον ενισχυτή κατά την προσωπική μου άποψη. Τα άλλα δεν τα έχω ακούσει, αν δεν ακούς μουσική ίσως τα klipsch να είναι μία λογική επιλογή αν θες να γλιτώσεις τον τελικό. Καλό θα ήταν να ξέρουμε και το χώρο για υπολογισμό του υπογούφερ, η αναβάθμιση θα είναι να πας τώρα σε δύο 12ιντζα.

Ολα τα ηχεία πλην των Klipsch είναι τέρατα φορτίων για ενισχυτή av, τουλάχιστον όλες οι κολώνες που προτείνεις για αξιοπρεπή οδήγηση θέλουν ένα δικάναλο τελικό, αν έχεις αυτή τη δυνατότητα τα B&W 683 και τα Monitor audio θα ταιριάξουν μια χαρά ηχητικά με τον ενισχυτή κατά την προσωπική μου άποψη. Τα άλλα δεν τα έχω ακούσει, αν δεν ακούς μουσική ίσως τα klipsch να είναι μία λογική επιλογή αν θες να γλιτώσεις τον τελικό. Καλό θα ήταν να ξέρουμε και το χώρο για υπολογισμό του υπογούφερ, η αναβάθμιση θα είναι να πας τώρα σε δύο 12ιντζα.

Χωρις να εχω ακουσει κανενα απο αυτα που αναφερω (ειναι αμεση πρωτεραιοτητα να τα ακουσω ολα) παντου διαβαζω οτι για home cinema η καλυτερη επιλογη ειναι τα klipsch. Βραβευτηκαν κιολας απ' το eisa 2015 για best home theater speakers.
Τωρα ξερω και γω, αν δεν τα ακουσω τι να πω!!

Σε περιπτωση που παω σε καποιο αλλο setup περαν των klipsch, με ποσα χρηματα μπορω να την βολεψω απο πλευρας ενισχυτικων?? Θα ηθελα τον denon 4200 για τα νεα φορμα ηχου. Με ενα δικαναλο τελικο κανεις δουλεια ή πρεπει να παω σε πεντακαναλο?

Last edited by a moderator:
Οκ ευχαριστώ φίλε μου κ συγνώμη KROMPOTIS δεν το γνώριζα.

Οκ απλά το άσχετο με το νήμα post Νο5 διεγράφη όπως κι η σχετική απάντηση.

Για το θέμα των τελικών ενισχυτών, για τα υπόλοιπα ηχεία αφού δεν θα είναι κολώνες να έχουν πολλά μεγάφωνα πάνω τους δε χρειάζεται, ούτως ή άλλως η ισοστάθμιση θα τα κόψει ψηλά οπότε δεν θα αποτελούν φορτίο για τον ενισχυτή, βέβαια αν και πολυτέλεια, με πολυκάναλο κι αυτά θα αποδώσουν τα μέγιστα αλλά σε πολυκάναλη ακρόαση δύσκολα θα το καταλάβεις, τα κυρίως ηχεία όμως είναι άλλη ιστορία, άμα δεν σου αρέσει να ακούς στη μουσική τις χαμηλές απ το υπογούφερ, εκεί θα τον ζορίσει τον ενισχυτή με τόσα μεγάφωνα που φοράνε όλα τα δαπέδου, οπότε ο τελικός είναι επιβεβλημένος.

Last edited:
Οκ απλά το άσχετο με το νήμα post Νο5 διεγράφη όπως κι η σχετική απάντηση.

Για το θέμα των τελικών ενισχυτών, για τα υπόλοιπα ηχεία αφού δεν θα είναι κολώνες να έχουν πολλά μεγάφωνα πάνω τους δε χρειάζεται, ούτως ή άλλως η ισοστάθμιση θα τα κόψει ψηλά οπότε δεν θα αποτελούν φορτίο για τον ενισχυτή, βέβαια αν και πολυτέλεια, με πολυκάναλο κι αυτά θα αποδώσουν τα μέγιστα αλλά σε πολυκάναλη ακρόαση δύσκολα θα το καταλάβεις, τα κυρίως ηχεία όμως είναι άλλη ιστορία, άμα δεν σου αρέσει να ακούς στη μουσική τις χαμηλές απ το υπογούφερ, εκεί θα τον ζορίσει τον ενισχυτή με τόσα μεγάφωνα που φοράνε όλα τα δαπέδου, οπότε ο τελικός είναι επιβεβλημένος.

Κατανοητο!
Για αρχη επειδη δεν βγαινει το budget για μαζικη αγορα, ο Denon 4200 μπορει εστω να οδηγησει τα παραπανω ηχεια, οχι στα μεγιστα τους, και να μπει καποιος τελικος σε δευτερο χρονο?

Αν κατασταλαξω σε klipsch(εχω κλεισει ραντεβου για ακροαση την επομενη εβδομαδα) λογικα λογω ευαισθησιας ειναι καλα, με τα υπολοιπα δεν ειμαι σιγουρος.

Ο κατασκευαστης δινει στα 8 Ohm αν θυμαμαι καλα 125w ανα καναλι. Πραγματικα πρεπει να ειναι λιγοτερα.

Ειναι επικινδυνο για ενα ηχειο να μην οδηγηται σωστα? Εννοω μπορει να προκληθει καποια βλαβη?

Απλα τα δηλωνεις small στην ισισταθμιση και εχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν ακούς στερεο ακούς με pure direct που καταργεί την ισοστάθμισης. Όπως και να χει, ο avr είναι βαρβατα μοντελο και θα τα παει καλά νομιζω αρκεί να μην το παρακανεις.

Για αρχη επειδη δεν βγαινει το budget για μαζικη αγορα, ο Denon 4200 μπορει εστω να οδηγησει τα παραπανω ηχεια, οχι στα μεγιστα τους, και να μπει καποιος τελικος σε δευτερο χρονο? Ναι μπορεί να οδηγήσει τελικό για όλα τα κανάλια σχεδόν, από ότι είδα στις συνδέσεις πίσω

Αν κατασταλαξω σε klipsch(εχω κλεισει ραντεβου για ακροαση την επομενη εβδομαδα) λογικα λογω ευαισθησιας ειναι καλα, με τα υπολοιπα δεν ειμαι σιγουρος.

Ο κατασκευαστης δινει στα 8 Ohm αν θυμαμαι καλα 125w ανα καναλι. Πραγματικα πρεπει να ειναι λιγοτερα.

Ειναι επικινδυνο για ενα ηχειο να μην οδηγηται σωστα? Εννοω μπορει να προκληθει καποια βλαβη? Ενα ηχείο μπορεί να πάθει βλάβη λόγω παραμόρφωσης. Αν ακούς σε πολύ υψηλές εντάσεις και ο ενισχυτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα φορτία, τότε θα παραμορφώσει και μπορεί να κάνει ζημιά στα ηχεία. Δεν μιλάμε για τα μπάμ και μπούμ στις ταινίες που είναι πολύ μικρά σε χρονική διάρκεια, εκεί δεν θα έχεις πρόβλημα. Γενικά, καλό είναι ο ενισχυτής που θα επιλεγεί να μπορεί να δίνει +3db παραπάνω ισχύ από την μέγιστη των ηχείων έτσι ώστε να μην παραμορφώνει. Αυτό βέβαια δεν επιτυγχάνεται πάντα γιατί κοστίζει....

1) Klipsch 280F, klipsch 450c, klipsch 160m, για front, center, surround. Για ταινίες είναι σούπερ, για μουσική ίσως είναι λίγο κουραστικά λόγω κόρνας που θέλουν έναν γλυκό ενισχυτή. Ακουσέ τα για αρκετή ώρα πρίν βγάλεις συμπέρασμα

2) Monitor audio RX8 ή silver 6 και τα αντιστοιχα της ιδιας σειρας για center & surround. RX8 έχει φουσκωμένο μπάσο. Σχετικά καλό για ταινίες, για μουσική θα λασπώνει και θα κόβει πληροφορία στα χαμηλά περάσματα. Σαφώς το silver6 πιο ισορροπημένο ηχείο.

3) Dali icon 7 και τα αντιστοιχα. Αρκετά μουσικό ηχείο, θέλει προσοχή το ribbon τουίτερ του γιατί μπορεί να ξυρίσει εύκολα αν ζοριστεί ο ενισχυτής.

4)Acoustic energy aelite 3 και τα αντιστοιχα. Αυτό θα επέλεγα εγώ.

5) b&w 683 και τα αντιστοιχα. Αυτή η σειρά δεν με έχει πείσει καθόλου όσες φορές και να την άκουσα. Πάντα είχα την αίσθηση ότι κάτι της λείπει...

Οι απαντήσεις μου με κόκκινα

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, πηρα μια πρωτη ιδεα.
Το κακο ειναι οτι η χρηση μου ειναι 80-20 ταινιες-μουσικη, και θα βγω για ακροαση ηχειων home cinema με γνομωνα την μουσικη και το μουσικα κομματια που θα εχω στο χερι.

Νομιζω ειναι λιγο λαθος, αλλα δεν εχω κι αλλη επιλογη.

Προς το παρον θα προσπαθησω να παρω οσο το δυνατο καλυτερη εικονα απο ακροασεις, και θα το συζητησουμε ξανα συντομα.

Γενικώς ό,τι σου είπαν επάνω, για τα energy aelite δεν έχω άποψη, για τα 683 έχω την προηγούμενο μοντέλο ούτε αυτά τα έχω ακούσει αλλά περίπου ξέρω πως θα είναι, ουδέτερο ηχείο χωρίς εκλάμψεις ή ιδιαίτερους χρωματισμούς, για τα Klipsch σου τα είπαν, πιστεύω πάντως επειδή έχω denon κι είναι λίγο "ψυχρός", ίσως και να ταιριάξει με τα συγκεκριμένα ηχεία, τώρα σε πολύωρη ακρόαση σε δυνατές εντάσεις τι να σου πω, μάλλον θα κουράσει όπως σου είπαν λόγω κόρνας. Επίσης αν κόψεις τα ηχεία ψηλά όπως σου είπα πιο πάνω λογικά θα παίξει ο ενισχυτής αλλά χάνεις σε μπάσο μουσικό, θα πρέπει να ακούς ταυτόχρονα με υπογούφερ που δεν είναι κι ό,τι καλύτερο αλλά κι αυτό υποκειμενικό είναι. Προσωπικά αν και δεν έχω ακούσει 2-3 ηχεία απ τις προτάσεις, σαν πρώτη επιλογή ιδανική για home θα πήγαινα στα Klipsch και ως δεύτερη επιλογή θα πήγαινα στα Dali ως πιο ιδανικό συνδυασμό με τον Denon που κατά τη γνώμη μου υστερεί στις υψηλές και το Dali θα το ισορροπήσει, εξάλλου 80-20 ταινίες μουσική θες οπότε σ αυτή τη χρήση είναι ιδανικό, πάλι όμως υποκειμενική άποψη.

Μιας και έκανα κάτι ανάλογο κοντά στο Πάσχα (αναβάθμιση γύρω στα 4.500 ευρώ και κυρίως για ταινίες) να πω και εγώ την άποψή μου.
Το βασικό μου συμπέρασμα είναι για ταινίες δεν αξίζει. :smile:
Ξέρω ότι θα ακουστεί κάπως, και θα το προσπεράσεις. Και εγώ αυτό έκανα, η θέληση για αναβάθμιση είναι τεράστια. Και με αυτό το συμπέρασμα, πάλι θα έκανα την αναβάθμιση. :flipout:

Όχι ότι με ενοχλεί κάτι στην επιλογή μου (μου αρέσει πάρα πολύ το σύστημά μου - ενισχυτής pioneer LX88 και ηχεία από την KEF, Q900/Q200c/Q300), παίζει θαυμάσια και ταινίες και μουσική, αλλά δεν κερδίζεις και πολλά στις ταινίες.

Θα σου προτείνω να ακούσεις και τα Q900.
Εδώ το νήμα που είχα ανοίξει για την δική μου αγορά: http://avclub.gr/forum/showthread.php/119766-Δεν-ξέρω-τι-θέλω-Συμβουλές

Σαν πρώτη σκέψη θα έλεγα όχι. Όσο χαμηλώνει η αντίσταση τόσο περισσότερο ρεύμα θα ζητά από τον ενισχυτή. Θες πολύ δυνατό avr υποθέτω για αυτό το ηχείο (χωρίς να ξέρω όμως). Μια βασική παράμετρος είναι και η ελάχιστη αντίσταση που δέχεται κάθε ενισχυτής. Γενικά σε πολλούς avr δεν αρέσουν φορτία κάτω από 3-4 Ohm, και μπορεί ένα ηχείο που δηλώνει 4 να κατεβαίνει χαμηλότερα.

Λογικά, χωρις να ειμαι σιγουρος, βασει του Ι=V/R, με σταθερη ταση V, οσο μικροτερη η αντισταση R τοσο μεγαλυτερή η τιμη του Ι. Στον ενισχυτη λογικα, οσο μικροτερη η αντισταση του ηχειου, τοσο περισσοτερο ρευμα μπορει να του στειλει.

Δεν ξερω αν το εχω ερμηνευσει σωστα, δεν ειμαι και ηλεκτρολογος.
Ας μας πει καποιος πιο εμπειρος!

Λογικά, χωρις να ειμαι σιγουρος, βασει του Ι=V/R, με σταθερη ταση V, οσο μικροτερη η αντισταση R τοσο μεγαλυτερή η τιμη του Ι. Στον ενισχυτη λογικα, οσο μικροτερη η αντισταση του ηχειου, τοσο περισσοτερο ρευμα μπορει να του στειλει.

Δεν ξερω αν το εχω ερμηνευσει σωστα, δεν ειμαι και ηλεκτρολογος.
Ας μας πει καποιος πιο εμπειρος!

Nαι άλλα πρέπει να βάλεις μέσα και την εξίσωση της ισχύος: P=V*I.

Με σταθερή τάση V, όσο μικρότερη είναι η αντίσταση R τόσο περισσότερο ρεύμα στέλνει ο ενισχυτής στα ηχεία και συνεπώς τόσο περισσότερη ισχύς απαιτείται από τον ενισχυτή για να υποστηρίξει αυτό το ρεύμα στο συγκεκριμένο φορτίο.

Nαι άλλα πρέπει να βάλεις μέσα και την εξίσωση της ισχύος: P=V*I.

Με σταθερή τάση V, όσο μικρότερη είναι η αντίσταση R τόσο περισσότερο ρεύμα στέλνει ο ενισχυτής στα ηχεία και συνεπώς τόσο περισσότερη ισχύς απαιτείται από τον ενισχυτή για να υποστηρίξει αυτό το ρεύμα στο συγκεκριμένο φορτίο.

Για να το κανουμε λιγο πιο κατανοητο και σε μας που δεν το πολυκατεχουμε το αθλημα, ενα 4ωμο ηχειο θελει περισσοτερα watt ενισχυτη ή λιγοτερα?