Είναι νόμιμο αυτό;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,351
Αθήνα
Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο των τροφίμων που πωλούνται στο κατάστημα

Την παραπάνω απαγόρευση, με παραλλαγές στη διατύπωση, έχω δει σε αρκετές παραλίες που υπάρχουν ξαπλώστρες προς ενοικίαση και το σχετικό beach bar. Υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα;
Μπορεί να μου απαγορεύσει ο "ξαπλώστρας" να φάω το σάντουιτς ή το φρούτο που έχω μαζί μου;

Αν σου χρεώνει την ομπρέλα και τις ξαπλώστρες μπορείς άνετα.

Το θέμα είναι εκεί που δε τις χρεώνουν, αλλά είναι σα να πηγαίνεις σε ταβέρνα να χρησιμοποιείς το τραπέζι για να παραγγείλεις κάτι τις και να βγάζεις και το ταπεράκι που έχεις φέρει από το σπίτι...

Eγω συχαινομαι τις παραλιες που εχουν ξαπλωστρες και ομπρελες.

Ετσι σιγα σιγα διεγραφα απο την λιστα μου καθε σπιθαμη παραλιας στην Σαντορινη για παραδειγμα που επισκεπτομουν καθε καλοκαιρι απο νεανικης ηλικιας, μεχρι που διεγραψα τελειως το νησι.

Τωρα αν νοικιασεις και ξαπλωστρα... καλα να παθεις. Χρησιμοποιεις το μαγαζι του αλλου κατα καποιον τροπο. Το ξερω το λεω με κακια, αλλα οταν βλεπω αυτα τα αρθρα με ξαπλωστρες και ομπρελλες στην Ελλαδα μουρχεται καπως.

Το συστημα αυτο προσφερει "νατβατζιλικι". Κανονικα μπορεις και να παρεις την πετσετα σου και να αραξεις στην παραλια.
Αλλα την εχουν δει καβατζα και μπορει ακομα και εκει να στην πεσουν, λεγοντας, οτι δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις την παραλια εκτος των προσφερομενων υπηρεσιων γιατι την υποβαθμιζεις...

Φυσικα ολα αυτα ειναι παρανομα. Εκτος αν χρησιμοποιεις την ξαπλωστρα οπως χρησιμοποιεις το τραπεζι ενος μπαρ ρεστοραν.

Ολα αυτα τα συστηματα ευνοουν "μαφιες" και νταβατζιλικια στα οποια συμετεχουν και οι δημοι που τα επιτρεπουν γιατι βγαζουν λεφτα.

Συμπερασμα...αποφευγετε ολα αυτα τα αποκρουστικα σερβις με ομπρελες ξαπλωστρες ποτα και το κακο συναπαντημα και απολαυστε την φυση.
Αμα ειναι να φερεις τις συνηθειες σου στη θαλασσα τι να το κανεις.

Μην ψαχνετε "νομους" σε τετοιες καταστασεις, εκτος αν εχετε αποφασισει στο τελος να παιξετε ξυλο στην παραλια με τον ομπρελονε, οποτε αν πατε για κατι τετοιο...χαλαλι.

Αυτο γινεται, αν οχι παντου, τουλαχιστον οχι μονο στην Ελλαδα. Γαλλια Ισπανια Ιταλια Τυνησια εχει παραλιες στο ιδιο στυλ...all incursive κατα καποιο τροπο.

Δεν απαντά αμεσα στο ερώτημα του Διονύση, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον ...

https://diktiodelta.org/2016/07/26/όσα-πρέπει-να-γνωρίζει-ο-πολίτης-για-τι/

Σταμάτησα να πηγαινω στην θαλασσα οταν ανοιξαν δυο μπητσομπαρα εκει που πηγαινα, τιγκα στις ξαπλωστες, και 150db θορυβος απο τα τεραστια ηχεια.
Φιλοι μου μπατσοι που πανε που και που για ελεγχο, απο το αν εργαζονται ανασφαλιστοι εκει, αν οι ομπρελες ειναι πανω στο κυμα, ή αν η φασαρια απο τα ηχεια ειναι ανυποφορη, περιοριζεται σε freddo capuccino και χαζι κανενος string

Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο των τροφίμων που πωλούνται στο κατάστημα

Την παραπάνω απαγόρευση, με παραλλαγές στη διατύπωση, έχω δει σε αρκετές παραλίες που υπάρχουν ξαπλώστρες προς ενοικίαση και το σχετικό beach bar. Υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα;
Μπορεί να μου απαγορεύσει ο "ξαπλώστρας" να φάω το σάντουιτς ή το φρούτο που έχω μαζί μου;

Αν δεν σου χρεώνει την ομπρέλα τότε ναι έχει δίκιο. Γιατί πληρώνει ενοίκιο σε δημόσια αρχή και βγάζει το κέρδος του από τις παραγγελίες και μόνο.

Αν χρεώνει την ομπρέλα/ξαπλώστρα ξεχωριστά τότε κανείς δεν σε υποχρεώνει να παραγγείλεις και δεν μπορεί να σου απαγορεύσει τι θα καταναλώσεις.

Εγώ θα θέσω μία άλλη διάσταση επί του θέματος (μιας και τέθηκε). Αυτό που θα έκανα (γιατί το κακό έχει ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ) θα ήταν αν καθόμουν σε ξαπλώστρες παράνομες θα έφερνα μαζί μου ότι ήθελα.
Τι εννοώ παράνομες; Οσες δεν απέχουν τουλάχιστον 5 μετρά από την ακτογραμμή και όσες καλύπτουν παραπάνω από 5τμ το σετ (ομπρέλα-ξαπλώστρες-τραπεζάκι). Ετσι ορίζει το ΦΕΚ τις παράνομες. Αφού λοιπόν αυτές πιάνουν χώρο που θα μπορούσα να βάλω την ψάθα μου τότε και εγώ μπορώ να καταναλώσω ότι θέλω.
Πέρα από αυτό, το ότι κάποιος έχει απαίτηση να πάρεις κάτι από το μαγαζί του που βάζει ομπρέλες σε κοινόχρηστο χώρο το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ακόμη κ αν έχει αδεία ακόμη κ αν είναι στα πλαίσια του νόμου όλα.

Εγώ θα θέσω μία άλλη διάσταση επί του θέματος (μιας και τέθηκε). Αυτό που θα έκανα (γιατί το κακό έχει ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ) θα ήταν αν καθόμουν σε ξαπλώστρες παράνομες θα έφερνα μαζί μου ότι ήθελα.
Τι εννοώ παράνομες; Οσες δεν απέχουν τουλάχιστον 5 μετρά από την ακτογραμμή και όσες καλύπτουν παραπάνω από 5τμ το σετ (ομπρέλα-ξαπλώστρες-τραπεζάκι). Ετσι ορίζει το ΦΕΚ τις παράνομες. Αφού λοιπόν αυτές πιάνουν χώρο που θα μπορούσα να βάλω την ψάθα μου τότε και εγώ μπορώ να καταναλώσω ότι θέλω.
Πέρα από αυτό, το ότι κάποιος έχει απαίτηση να πάρεις κάτι από το μαγαζί του που βάζει ομπρέλες σε κοινόχρηστο χώρο το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ακόμη κ αν έχει αδεία ακόμη κ αν είναι στα πλαίσια του νόμου όλα.

Κάποια δημόσια αρχή νοικιάζει αυτή τη χρήση και αυτό τον χώρο. Με σύμβαση κ.λπ.

Αν οι πολίτες θεωρούν απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο, πρέπει να σταματήσουν τους δήμους από το να κάνουν διαγωνισμούς για ενοικίαση των χώρων.

Δεν φταίει αυτός που θέλει να ζήσει.

Κάποια δημόσια αρχή νοικιάζει αυτή τη χρήση και αυτό τον χώρο. Με σύμβαση κ.λπ.

Αν οι πολίτες θεωρούν απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο, πρέπει να σταματήσουν τους δήμους από το να κάνουν διαγωνισμούς για ενοικίαση των χώρων.

Δεν φταίει αυτός που θέλει να ζήσει.
Εγώ δεν έχω να κάνω τίποτα φιλέ μου. Παραλία είναι. Αν νομίζει κάποιος ότι παρανόμω με το να κάθομαι σε κοινόχρηστο χώρο ας έρθει να με βγάλει με το ζόρι. Πιστεύεις θα το κάνει; Δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω καμία ενεργεία. Οποίος αδικείται (ενοικιαστής ή δήμος) ας έρθει με το αρμόδιο όργανο (αστυνομία) να με βγάλει.
Ποιος που είπε ότι είναι συνταγματικό αυτό που κάνουν οι δήμοι?????

Συνήθως αφήνουν ένα κομμάτι παραλίας χωρίς ομπρέλες για να εξυπηρετούνται και οι υπόλοιποι. Πάντα είναι το χειρότερο κομμάτι βέβαια. Αλλά το θέμα αφορά το κατά πόσο μπορείς να καταναλώσεις κάτι που δεν αγόρασες από τον... ομπρελά.
Άμα έχεις πληρώσει για την ομπρέλα με κάποιο τρόπο γιατί να μην μπορείς να καταναλώσεις δικά σου πράγματα; Και πλήρωσες και δεν επιτρέπεται; Δε μας κάνει το μενού σας κύριε μπητσόμπαρε, ζόρι;

Όπου έχω πάει και πλήρωσα ξαπλώστρες κανείς δεν μου παραπονέθηκε γιατί είχα μαζί μου διάφορα...

Από την άλλη τώρα, έχεις μια παραλία που νόμιμα ο άνθρωπος έχει νοικιάσει χώρο, εχει βάλει δύο σειρές ομπρέλες, έχει δώσει χρήμα για να είναι σωστές και ασφαλείς, αλλά... από εκεί που σκάει το κύμα μέχρι το τοίχο, ανάχωμα που είναι πίσω από τις ομπρέλες η απόσταση είναι 20 μέτρα....

Για να ακουσω...

Συνήθως αφήνουν ένα κομμάτι παραλίας χωρίς ομπρέλες για να εξυπηρετούνται και οι υπόλοιποι. Πάντα είναι το χειρότερο κομμάτι βέβαια. Αλλά το θέμα αφορά το κατά πόσο μπορείς να καταναλώσεις κάτι που δεν αγόρασες από τον... ομπρελά.
Άμα έχεις πληρώσει για την ομπρέλα με κάποιο τρόπο γιατί να μην μπορείς να καταναλώσεις δικά σου πράγματα; Και πλήρωσες και δεν επιτρέπεται; Δε μας κάνει το μενού σας κύριε μπητσόμπαρε, ζόρι;

Προφανώς όταν πληρώνεις ομπρέλα/ξαπλώστρα δεν έχεις υποχρέωση να παραγγείλεις οτιδήποτε.

Έχεις πληρώσει για την χρήση. Καταναλώνεις ότι γουστάρεις.

Αν η χρήση ομπρέλας/ξαπλώστρας παραχωρείται (δεν πληρώνεται) και πληρώνεις μόνο ότι παραγγέλνεις, τότε ναι δεν μπορείς να καταναλώνεις τα δικά σου.

Κάνεις κατάχρηση της παραχώρησης.

Εγώ δεν έχω να κάνω τίποτα φιλέ μου. Παραλία είναι. Αν νομίζει κάποιος ότι παρανόμω με το να κάθομαι σε κοινόχρηστο χώρο ας έρθει να με βγάλει με το ζόρι. Πιστεύεις θα το κάνει; Δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω καμία ενεργεία. Οποίος αδικείται (ενοικιαστής ή δήμος) ας έρθει με το αρμόδιο όργανο (αστυνομία) να με βγάλει.
Ποιος που είπε ότι είναι συνταγματικό αυτό που κάνουν οι δήμοι?????

Από τη στιγμή που το προβλέπει ο νόμος είναι συνταγματικό.

Οι νόμοι ελέγχονται για την συνταγματικότητά τους. Επίσης ισχύουν μέχρι να καταργηθούν.

Το ότι παρανομείς είναι βέβαιο:

Αριθμ. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017

Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θε- μάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασί- ας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Άρθρο 1
Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης
Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 όπως τροποποιήθηκε και ισχύ- ει με το άρθρο 15 του ν. 4467/2017 και των άρθρων 2, 7, 15 και 31 του ν. 2971/2001, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του κατά νόμο εξουσιοδοτη- μένου οργάνου, έναντι ανταλλάγματος, με τη διαδικασία που προβλέπεται από την παρούσα.
Η εν λόγω παραχώρηση γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών, και της προστασίας του οικο- συστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, πα- ραλίας και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού.
Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δι- καίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντε- λεσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2971/2001 απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτή- σει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.
Η παραχώρηση της απλής χρήσης των χώρων αιγια- λού και κοινόχρηστης παραλίας που περιλαμβάνονται στον πίνακα του παραρτήματος 1 «Πίνακας θέσεων ηλε- κτρονικών δημοπρασιών, διενεργούμενες αποκλειστικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών» της παρούσας γίνεται αποκλειστικά μέσω της διαδικα- σίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που διενεργείται από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών. Η διαδικασία δημοπρασίας, οι γενικοί όροι και προϋ- ποθέσεις της και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζο- νται με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το εδάφιο 2α της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4467/2017.

Άρθρο 2
Σκοπός παραχώρησης
Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγά- λων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών (εφεξής αιγιαλού, παραλίας), γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοι- νού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλω- στρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου, με την δι- αδικασία και τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 και της παρούσας.
Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπε- ται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει τις κυρώσεις του
άρθρου 15 της παρούσας και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Συνηθως ...
αναμεσα σε 3-4 μπητσομπαρα (η λιγο παραπερα) ... υπαρχει και ενα τμημα της παραλιας ξεκαπαρωτο.

Παντως, δεν συμφωνω με τον Γιωργο (Cica) για την απεχθεια του σε ξαπλωστρες/ομπρελες.
Εχει τυχει ποτε, Γιωργο, να κουβαλας ΟΛΑ ΑΥΤΑ και να τα στηνεις καθε μερα σε καποια ελευθερη παραλια ?
ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΝΙΚΙ ακομα και για δυο εργενηδες .... ποσο μαλλον για μια οικογενεια πεντε ατομων !!!!
Αν εξαιρεσω συγκεκριμενες παραλιες στην Χαλκιδικη, υπαρχουν αρκετες που ΔΕΝ χρεωνουν ξαπλωστρα.
Μονο το ποτο/αναψυκτικο σου ! Οποτε, με 4 η ακομα και 6 ευρω (μονο για το αναψυκτικο) συμφερει
και καρασυμφερει να μην γινεσαι χαμαλης/κουβαλητης !

Απο την αλλη ... ηρεμια σε τετοιες παραλιες ... ξεχνα την !
Καθαριοτητα σε τετοιες παραλιες ... ξεχνα την.
Επαφη με την φυση ... ξεχνα την !

Ας βάλουμε ένα παράδειγμα. Πληρώνεις την ξαπλώστρα ή πληρώνεις τους καφέδες και σου παραχωρείται η ξαπλώστρα. Ας πούμε ότι είναι beach bar. H οικογένεια με τα παιδιά δεν θα μπορεί στη δεύτερη περίπτωση να έχει φέρει από το σπίτι δικά της πράγματα; Γιατί; Αφού έχει πληρώσει αντίτιμο για τη χρήση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Λεωνίδα, έχει να κάνει με τον όρο παραχώρησης της χρήσης της ομπρέλας/ξαπλώστρας.

Από όσο γνωρίζω υπάρχουν 2 περιπτώσεις: η ομπρέλα να πληρώνεται ή να είναι δωρεάν
Στην πρώτη περίπτωση τρώς ότι θέλεις από ταπεράκι.

Στην δεύτερη περίπτωση μόνο ότι παραγγείλεις από το μαγαζί.

Πάντα όμως δε κάθε παραλία υπάρχει ανοικτός/ελεύθερος χώρος.

Μπορείς να πας εκεί με δική σου ομπρέλα και να κάνεις ότι γουστάρεις.

Εγω παντως ... ΑΥΤΟ βλεπω !

Οικογενειες που ΚΑΙ παρηγγειλαν αναψυκτικο (ουσιαστικα πληρωσαν την ξαπλωστρα) ΚΑΙ φεραν ταπερακι απ'το σπιτι.

Και δεν ανασηκωθηκε το φρυδι κανενος !

Αφου η κορμαρα μας θελει ξαπλωστρα γιατι καλομαθαμε οι βλαχοι τοτε καλα μας κανουν, αφου δεν μας βαζουν να πληρωσουμε τον ηλιο και τον αερα παλι καλα.

Για εμας τους υπολοιπους καλυτερα που οι κορμαρες θελουν ξαπλωστρα γιατι ετσι υπαρχει χωρος για εμας και τα παιδια μας στην αμμουδια.

Re: Απάντηση: Είναι νόμιμο αυτό;

Εγω παντως ... ΑΥΤΟ βλεπω !

Οικογενειες που ΚΑΙ παραγγειλαν αναψυκτικο (ουσιαστικα πληρωσαν την ξαπλωστρα) ΚΑΙ φεραν ταπερακι απ'το σπιτι.

Και δεν ανασηκωθηκε το φρυδι κανενος !

Ε, ναι. Άμα είναι και παιδιά στη μέση που τρώνε συγκεκριμένες ώρες και ενδεχομένως συγκεκριμένα πράγματα, τότε πως αλλιώς θα γίνει;