Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,207
Αλιμος
Αφορμη για την ερωτηση ειναι το οτι ψαχνω για προενισχυτη. Αυτη τη στιγμη εχω στο σπιτι εναν δανεικο λαμπατο (με μολις 2 λαμπες) Audio Research LS7. Ο ηχος του μου αρεσει παρα πολυ, ειδικα σε σχεση με τον Aragon Stage One που αντικατεστησε. Σκεφτηκα πως η καλυτερευση οφειλεται κυριως στις λαμπες. Ετσι, "αποφασισα" να ψαξω για λαμπατο προενισχυτη.

Μηπως εχω πεσει θύμα της μοδας? Γενικα, το 2008 μηπως πρεπει να κοιταμε μονο για ψηφιακα μηχανακια, μιας και η τεχνολογια εχει κανει αλματα?

Για πειτε...

γουωτέβερ σιουτς γιου.

Δε θα έλεγα ότι τα λαμπάτα είναι παρωχημένα μηχανάκια. Αλλά δεν θα τα επέλεγα για τελικό ενισχυτή, βγαίνει το μικρό ανθρωπάκι της greenpeace μέσα μου και μου λέει να χαμηλώσω θερμοκρασία.
Αλλά και από θέμα ματσαρίσματος, καθαρίσματος επαφών κλπ κλπ δε θέλω να μπλέξω με λάμπα σε τελικό στάδιο.

Είχα δει και ακούσει τις παλιές Ηλέκτρες των τσακιριδαίων και ο ήχος μου άρεσε πάρα πολύ. Αλλά ήταν τεράστιες, δε το συζητώ. Ούτε στο πάτωμά μου δε χωρούσανε. Άσε που αν θες να αλλάξεις λάμπες τις πιο ξεφτίλα να βάλεις θες ένα κάρο λεφτά.
Οι καινούργιες Ηλέκτρες μου είπαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σε προενισχυτή όμως θα τους επέλεγα ευχαρίστως, όπως έχω ήδη κάνει με τον λαμπάτο του κου Γερούκη που έχω.

Εκτός από την "ανθρώπινη" χροιά που δίνουν στον ήχο αλλά και το "παιχνίδι" που μπορεί κανείς να κάνει με τις λάμπες, έχουν και το πλεονέκτημα ότι οδηγούν άνετα μεγάλα ιντερκονέτς, κάτι που σε πολλούς απο εμάς βοηθάει πολύ (ειδικά όταν έχουμε μονομπλόκια δίπλα στα ηχεία).

Προσωπικά δεν έχω ακούσει ψηφιακό που να παίζει σαν λάμπα. Μπορεί σε πολλά σημεία να προσομοιάζεται ο ήχος της λάμπας, αλλά...τη θυμάσαι τη διαφήμιση που έλεγε "δεν είναι Golf"?

Προσωπικά συνιστώ ανεπιφύλακτα τη λύση προ λάμπα-τελικός τρανζίστορ. Αρκεί να ταιριάζει το ένα με το άλλο.

Η λάμπα δεν είναι μόδα.
Είναι ξεχωριστός ήχος, διαφορετικός από τα περισσότερα στερεής κατάστασης μηχανάκια.
Είναι μια ξεχωριστή σχολή που ζει και βασιλεύει και θα βασιλεύει για αρκετό καιρό ακόμη.

Εγώ χρησιμοποιώ λάμπα στην προενίσχυση αλλά οι δύο τελικοί μου είναι τρανσιστοράτοι σε τάξη Α. Δοκίμασα αρκετούς συνδιασμούς πριν καταλήξω .
Είναι σημαντικό να έχεις ικανή οδήγηση στο ηχείο. Τα δικά μου ηχεία ήταν αδύνατον να παίξουν με λαμπάτους τελικούς και με κόστος στην κατηγορία των 3.000 - 4.000 ευρώ.

Last edited:
Εγώ χρησιμοποιώ λάμπα στην προενίσχυση αλλά οι δύο τελικοί μου είναι τρανσιστοράτοι σε τάξη Α. Δοκίμασα αρκετούς συνδιασμούς πριν καταλήξω .
Είναι σημαντικό να έχεις ικανή οδήγηση στο ηχείο. Τα δικά μου ηχεία ήταν αδύνατον να παίξουν με λαμπάτους τελικούς και με κόστος στην κατηγορία των 3.000 - 4.000 ευρώ.

Για προενισχυτη ενδιαφερομαι κι εγω, αλλα το ερωτημα ειναι γενικοτερο. Π.χ. θα ηθελα να ακουσω τον Ayre K-5xe σε σχεση με καποιον λαμπατο αντιστοιχης αξιας (cary, audio research, sonic frontiers κ.α.), αλλα ο αντιπροσωπος δεν τον δινει για ακροαση (δηλ, δε θα με κανει πελατη του ουτε με σφαιρες! Μου λεει "μα, δεν πιστευεις τους κριτικους? Γιατι θελεις να το ακουσεις κιολας?":flipout::flipout::flipout:).

Για τελικο ενισχυτη δεν το σκεφτομαι στο αμεσο μελλον. Παντως, συμφωνω μαζι σου.

Τα πάντα είναι μόδα και τα πάντα ακούγονται.
Για να ακούσεις τον live ήχο απλά ξέχασέ το. Το θέμα είναι να ακούσεις τον ήχο που σου αρέσει και αυτό είναι σαν να προσπαθείς να φτιάχνεις παστίτσιο στα μέτρα σου.
Σε άλλους αρέσει με πολύ μπεσαμέλ σε άλλους με λίγη. Αποφάσισέ το αφού δοκιμάσεις και τις δύο εκδοχές και άκου ΜΟΝΟ τα αφτιά σου.

Για προενισχυτη ενδιαφερομαι κι εγω, αλλα το ερωτημα ειναι γενικοτερο. Π.χ. θα ηθελα να ακουσω τον Ayre K-5xe σε σχεση με καποιον λαμπατο αντιστοιχης αξιας (cary, audio research, sonic frontiers κ.α.), αλλα ο αντιπροσωπος δεν τον δινει για ακροαση (δηλ, δε θα με κανει πελατη του ουτε με σφαιρες! Μου λεει "μα, δεν πιστευεις τους κριτικους? Γιατι θελεις να το ακουσεις κιολας?":flipout::flipout::flipout:).

Για τελικο ενισχυτη δεν το σκεφτομαι στο αμεσο μελλον. Παντως, συμφωνω μαζι σου.

Εγώ έχω έναν προενισχυτή Cary SLP-98P που περιλαμβάνει και ένα υπέροχο phono stage. Με ενδιέφερε πολύ το phono stage του και ο βασικότερος λόγος που τον αγόρασα ήταν κυρίως αυτός. Επαιζε πολύ καλά με λυχνίες Sylvania, αλλά με τις λυχνίες που μου έστειλε ο Λουκάς Στεφανίδης της Anakrousis με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα με έχει ενθουσιάσει.
Αν είχες τρόπο να πας Θεσσαλονίκη , θα σου έλεγα να περνούσες να τον δεις. Θα σου έδινε τις καλύτερες συμβουλές. Δες και το site του, μπορεί να δεις κάτι που σε ενδιαφέρει.

http://www.anakrousis.gr/active.aspx?mode=en{510597fc-f68e-48d3-90ac-e0acf33f516f}View

Επίσης φρόντισε να μην σου πασάρουν καμιά ιδιοκατσκευή ή κανένα kit με δήθεν audiophile υλικά. Αυτά τα μηχανήματα δεν έχουν καμία αξία μεταπώλησης και τα περισσότερα είναι μάπα και δεν παίζουν. Δεν τα έχω ακούσει όλα αλλά όσα άκουσα δεν έλεγαν. Εγώ απλώς σε ενημερώνω και εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις.

Last edited:
Εγώ έχω έναν προενισχυτή Cary SLP-98P που περιλαμβάνει και ένα υπέροχο phono stage. Με ενδιέφερε πολύ το phono stage του και ο βασικότερος λόγος που τον αγόρασα ήταν κυρίως αυτός. Επαιζε πολύ καλά με λυχνίες Sylvania, αλλά με τις λυχνίες που μου έστειλε ο Λουκάς Στεφανίδης της Anakrousis με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα με έχει ενθουσιάσει.
Αν είχες τρόπο να πας Θεσσαλονίκη , θα σου έλεγα να περνούσες να τον δεις. Θα σου έδινε τις καλύτερες συμβουλές. Δες και το site του, μπορεί να δεις κάτι που σε ενδιαφέρει.

http://www.anakrousis.gr/active.aspx?mode=en{510597fc-f68e-48d3-90ac-e0acf33f516f}View

Το εχω βαλει κι εγω στο ματι αυτο το μηχανακι, αλλα μου πεφτει ακριβο. Ασε που δεν το εχω ακουσει κιολας. Αν το εβρισκα μεταχειρισμενο ομως, οπωσδηποτε θα με ενδιεφερε. Μου αρεσει ο ηχος της Cary.

Απάντηση: Re: Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

Για εφαρμογές audio, ναι, είναι μόνο μόδα.

Για πες! Ο χαρακτηριστικος "λαμπατος" ηχος δεν ισχυει πλεον? Τον παιρνουμε και απο τρανζιστορ αυτον τον ηχο?

Ο λεγόμενος "λαμπάτος" ήχος αποδίδεται σε δύο περιπτώσεις. Είτε διότι είναι γενικά σωστός, (αναλυτικός, πλούσιος, κλπ.), με εξαίρεση το θόρυβο, προερχόμενος από μια συσκευή που είναι εύκολο να κατασκευασθεί, και χρειάζεται λίγα υλικά, είτε διότι είναι σωστός και με χαμηλότερο θόρυβο. Από τη στιγμή που ήρθαν στο φως και εξαιρετικής ποιότητας τελεστικοί ενισχυτές, το δεύτερο ισχύει και για τους προενισχυτές στερεάς κατάστασης. Στις συσκευές ισχύος, αυτά που μπορούμε σήμερα να κάνουμε με τρανζίστορ δεν είναι εφικτό να γίνουν με λάμπες, τουλάχιστον αυτές που είναι γενικά διαδεδομένες στο audio (EL34, KT88 - 6550, 211 - 845, κλπ.), ή μπορούν να γίνουν με πολύ υψηλό κόστος και σωρεία λυχνιών, που δικαιολογείται μόνο για λόγους επίδειξης.

Γενικά, επί του θέματος, ένας σωστός λαμπάτος και ένας σωστός στερεάς κατάστασης προενισχυτής έχουν ελάχιστες ηχητικές διαφορές, με τον μεν να χαρακτηρίζεται συνήθως ως "στεγνός" -καθ' ότι ακριβής-, και τον δε ως πλούσιος, καθ' ότι ταχύς, σε σχέση με τους προγόνους του. Εξ ού και η λαμπάτη "ρετσινιά" στους OPA604...

Γενικά, επί του θέματος, ένας σωστός λαμπάτος και ένας σωστός στερεάς κατάστασης προενισχυτής έχουν ελάχιστες ηχητικές διαφορές, με τον μεν να χαρακτηρίζεται συνήθως ως "στεγνός" -καθ' ότι ακριβής-, και τον δε ως πλούσιος, καθ' ότι ταχύς, σε σχέση με τους προγόνους του. Εξ ού και η λαμπάτη "ρετσινιά" στους OPA604...

Συνεπως, γιατι λες πως ειναι μονο μοδα? Ειναι παραλογο να διαλεξει καποιος ενα λαμπατο προενισχυτη?

:grandpa: Οι trendy ακούνε από λάμπα (πυρακτώσεως ενίοτε) και οι emo από τριπαθάτους.
Άλλη διαφορά είναι ότι τα trendy κοριτσάκια φοράνε string και τα emo μποξεράκι (για να φαίνεται από το χαμηλοκάβαλο τζινάκι τους).
Χαμηλοκάβαλο τζινάκι με στρινγκάκι είναι ακόμα καλύτερο και πολύ ανυπομονώ να το δω και αυτό στη μόδα!

:grandpa: Οι trendy ακούνε από λάμπα (πυρακτώσεως ενίοτε) και οι emo από τριπαθάτους.
Άλλη διαφορά είναι ότι τα trendy κοριτσάκια φοράνε string και τα emo μποξεράκι (για να φαίνεται από το χαμηλοκάβαλο τζινάκι τους).
Χαμηλοκάβαλο τζινάκι με στρινγκάκι είναι ακόμα καλύτερο και πολύ ανυπομονώ να το δω και αυτό στη μόδα!

Καταπληκτικο το μηνυμα σου. Σε ευχαριστουμε ολοι για την προσφορα σου σε αυτο το thread.

Re: Απάντηση: Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

θα ηθελα να ακουσω τον Ayre K-5xe σε σχεση με καποιον λαμπατο αντιστοιχης αξιας (cary, audio research, sonic frontiers κ.α.), αλλα ο αντιπροσωπος δεν τον δινει για ακροαση (δηλ, δε θα με κανει πελατη του ουτε με σφαιρες! Μου λεει "μα, δεν πιστευεις τους κριτικους? Γιατι θελεις να το ακουσεις κιολας?":flipout::flipout::flipout:).
Εγω θα του έλεγα "Αμάξι, γυναίκα και Audiophile μηχάνημα χωρίς Test drive δεν παιρνω, ποσο μάλλον μετα την άποψη του εκάστοτε....κριτικού!"

Για την αποψη Κρητικού, το συζητώ...:p:p

Στις συσκευές ισχύος, αυτά που μπορούμε σήμερα να κάνουμε με τρανζίστορ δεν είναι εφικτό να γίνουν με λάμπες, τουλάχιστον αυτές που είναι γενικά διαδεδομένες στο audio (EL34, KT88 - 6550, 211 - 845, κλπ.), ή μπορούν να γίνουν με πολύ υψηλό κόστος και σωρεία λυχνιών, που δικαιολογείται μόνο για λόγους επίδειξης

να φτιάξω κανένα τελικό με 4Χ 3CX3000A να γκαβ**σουμε? :p:p

οντως, η κάθε λάμπα βγαίνει στα 1500 ευρώ (μόνο η λάμπα ρε γμτ.)

και που να δείτε τα ρευματα που καίει.... θα αγοράσει η ΔΕΗ εξτρα HZ μονο και μόνο για σας!!! :P

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

Καταπληκτικο το μηνυμα σου. Σε ευχαριστουμε ολοι για την προσφορα σου σε αυτο το thread.

Νάσαστε καλά, και στα δικά μας.
Με όλα αυτά που ακούγονται δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος... :ADFADF1:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

Εγω θα του έλεγα "Αμάξι, γυναίκα και Audiophile μηχάνημα χωρίς Test drive δεν παιρνω, ποσο μάλλον μετα την άποψη του εκάστοτε....κριτικού!"

Εννοειται αυτο. Το εγραψα και παραπανω, αλλωστε.

Oχι δεν είναι μόδα.Υπάρχουν γιατί παίζουν (ακόμα)καλύτερα απο τα τρανζίστορ.Αλλιώς δεν θα υπήρχαν.Την δικιά μου την διάλεξα ανάμεσα σε περίπου 15 ενισχυτές.Π
Οταν είναι καλοφτιαγμένη η λάμπα,τίποτα δεν στέκεται δίπλα της.Το πρόβλημα είναι,ότι συνηθέστατα θα σε παιδέψει στα ταιριάσματα κι ασφαλώς απαιτεί παραπάνω έξοδα για αντικατάσταση λυχνιών.

Στα λίγα χρήματα(μέχρι 2000-2500),πήγαινε να ακούσεις JJ(ΧΑΪΤΑΣ), ICON(STUDIO 17) ή ακόμα και κανένα ορίτζιναλ κινέζο στο Studio 82.
Ζήτησε να σου βάλουν παράλληλα ν' ακούσεις πιό ακριβά τρανζίστορ κι έλα να μας πείς τι άκουσες.

Re: Απάντηση: Re: Eιναι οι λαμπες ΜΟΝΟ μοδα?

Συνεπως, γιατι λες πως ειναι μονο μοδα? Ειναι παραλογο να διαλεξει καποιος ενα λαμπατο προενισχυτη?

Καθόλου παράλογο, το αντίθετο μάλιστα. Απλά, ό,τι μπορεί να κάνει ένας λαμπάτος προ, μπορεί, πλέον, να το κάνει και ένας σωστός στερεάς κατάστασης, (προφανώς με τελεστικούς, καθώς είναι λιγάκι χαζό να παιδεύεται κανείς σε διακριτό κύκλωμα να ξαναεφεύρει τον τροχό), με μικρότερο κόστος, μικρότερο όγκο και ακριβέστερη λειτουργία.