Έκανε το γύρο του κόσμου και σκοτώθηκε στη Βαρυμπόμπη

στο Post No74 λέω οτι ....

δεν λέω οτι καλώς γίνεται ότι γίνεται

προφανώς λοιπόν και δεν δέχομαι τίποτα σαν παράπλευρες απώλειες -που μόνο τέτοιες δεν είναι- ούτε φυσικά -το τονίζω και πάλι- λέω οτι καλώς γίνεται ότι γίνεται.

λέω όμως, οτι κάποια πράγματα χρίζουν αναθεώρησης.

Re: Απάντηση: Re: Έκανε το γύρο του κόσμου και σκοτώθηκε στη Βαρυμπόμπη

Ειδικά για τους μεταφορείς (ανθρώπων και φορτίων) που αναφέρεις ο πέλεκυς θα έπρεπε να είναι βαρύτατος και δεν μιλάω μόνο για τους οδηγούς.
Σε πόσα φορτηγά τα λάστιχα είναι σε καλή κατάσταση και αντικαθίστανται όταν πρέπει;
Σε πόσα φορτηγά τηρούνται οι κανονισμοί φόρτωσης και όσον αφορά το βάρος και όσον αφορά το πόσο ''ακινητοποιημένο'' είναι το φορτίο πάνω στην καρότσα;
Πόσες νταλίκες δεν έχουμε δει να κινούνται με εξωφρενικές για τον όγκο τους ταχύτητες; (προσωπικά έχω δει νταλίκα να κινείται με 140 περίπου χλμ).
Δεν εξετάζω αν οι οδηγοί πιέζονται από τους ιδιοκτήτες ή το σανιδώνουν με δική τους πρωτοβουλία, το (πιθανό ολέθριο) αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Αν στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας αποδέχεσαι αγαπητέ Petran και κάποιες παράπλευρες απώλειες κάθε τόσο ,όπως μια εκατόμβη με αποκεφαλισμένους εφήβους ή με απανθρακωμένους επιβάτες κάποιου λεωφορείου ή το ξεκλήρισμα μιας οικογένειας επειδή ο νταλικιέρης αποκοιμήθηκε επειδή τον πιέζει το αφεντικό, προσωπικά δεν τις αποδέχομαι κθόλου.

Αυτή είναι η ουσία, αλλά δυστυχώς μόνο αυτά δεν εξετάζουν. Το συνηθισμένο για την τροχαία είναι να στήνεται σε μια ευθεία που έχει απαγορευτικό 50 χμλ/ώρα και για κανένα δίωρο να γράφει όσους άτυχους περάσουν από κει. Αν περάσει από μπροστά τους φορτηγό που βγάζει καπνούς και είναι υπερφορτωμένο αλλά πάει με 50 επειδή δεν μπορεί περισσότερα, δεν το κοιτάνε καν...

Πάντως γενικότερα, για να σεβαστεί κάποιος το κράτος, αυτό πρέπει να είναι ευνομούμενο. Αν το ίδιο το κράτος δεν σέβεται τον εαυτό του, πολύ δύσκολο να το σεβαστούν και οι πολίτες. Αν στη Γερμανία οι δρόμοι αποκτούσαν το δικό μας χάλι και τη δική μας παράλογη σήμανση, και η τροχαία έγραφε μόνο για να μαζέψει λεφτά, μετά από 1-2 χρόνια και οι Γερμανοί σαν εμάς θα οδηγούσαν!

Όλα αυτά βέβαια γενίκευσαν τη συζήτηση. Άλλο είναι το να πηγαίνει κανείς με 70 εκεί που (κακώς) γράφει 50 (δηλαδή 40% πάνω) και άλλο είναι να κάνει κόντρες και να παρατάει πίσω του κάποιον που χτύπησε. Δεν είναι όλες οι παραβάσεις ίδιες.

Ποτέ δε μπορεσα να μπώ στη νοοτροπία 'λίγο παράνομος'-'πολύ παράνομος'. Απλώς διαφορετικό πρόστιμο.
Μου έτυχε με 20χλμ να πετάγεται 3 χρονο και όταν σταμάτησα με το ένα χέρι να στηρίζεται στο αυτοκίνητο.
Θα ήμουν 100% νομιμος αλλα 'εξ αμελείας'.

αν θεωρήσουμε οτι η σήμανση των Ελληνικών δρόμων είναι σωστή μα και λογική τότε ναι, δεν υπάρχει λίγο παράνομος και πολύ παράνομος.

αλλά δεν είναι...

Ποτέ δε μπορεσα να μπώ στη νοοτροπία 'λίγο παράνομος'-'πολύ παράνομος'. Απλώς διαφορετικό πρόστιμο.
Μου έτυχε με 20χλμ να πετάγεται 3 χρονο και όταν σταμάτησα με το ένα χέρι να στηρίζεται στο αυτοκίνητο.
Θα ήμουν 100% νομιμος αλλα 'εξ αμελείας'.

Όχι, εδώ κάνεις λάθος, δεν είναι όλα τα πράγματα άσπρα-μαύρα.

Και επιπλέον σε πολλά πράγματα η παρανομία είναι κυρίως του κράτους. Στο θέμα που εξετάζουμε, δηλαδή τη σήμανση και γενικότερα τις προδιαγραφές των δρόμων, το κράτος έχει παρανομήσει πολλαπλώς και αλλού θα έπρεπε να το ταράξουμε στις μηνύσεις ... (όχι σαν άτομα αλλά σαν οργανώσεις πολιτών) ... αλλά στην Ελλάδα άντε να κερδίσεις δίκη και κυρίως να εισπράξεις από το δημόσιο...

Απάντηση: Re: Έκανε το γύρο του κόσμου και σκοτώθηκε στη Βαρυμπόμπη

Ποτέ δε μπορεσα να μπώ στη νοοτροπία 'λίγο παράνομος'-'πολύ παράνομος'.
Αυτό που λες με το "'λίγο παράνομος' - 'πολύ παράνομος'" είναι καθαρά μια έκφραση!
Σαφώς και κυριολεκτικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ή είσαι ή όχι "νόμιμος" ή "παράνομος".
Όμως πες μου, ποιος μπορεί να είναι "νόμιμος";! Και εδώ μιλώ χρησιμοποιώντας τον όρο πια κυριολεκτικά.
Μήπως το όλο νομικό σύστημα αποτελείτε από αρκετούς αν όχι και πολλούς νόμους που εκ των πραγμάτων όλοι μα όλοι μας, άρα κι εσύ βέβαια, μπορούμε να βρεθούμε ως παράνομοι σε πιθανό αυστηρό έλεγχο από τις απαραίτητες υπηρεσίες; Μήπως θεωρείς τον εαυτό σου ως τον "νόμιμο" πολίτη επειδή ενδεχομένως προσπαθείς να είσαι σύμφωνος με τους γνωστούς σου απλά νόμους;

Μη ρίχνεις τόσο βάρος "στο γράμμα του νόμου", τουλάχιστον όχι όταν μιλάμε "μεταξύ μας". Όλοι ξέρουμε λιγότερο ή περισσότερο ότι το θέμα "μπάζει" χοντρά κι αν κάποιοι δε το ξέρουν ή έστω δε το μεταφράζουν έτσι, "πλανώνται πλάνην οικτρά"!

Μακάρι να υπήρχαν μόνο σωστοί νόμοι και μόνο σωστές μελέτες και μόνο σωστή εφαρμογή τους και μόνο σωστός έλεγχος και μετά να μιλάγαμε με μια ξεκάθαρη βάση σε όλα αυτά όμως δυστυχώς καμία σχέση. Η πραγματικότητά μας είναι πολύ διαφορετική από αυτή την ιδεατή κατάσταση και με βάση το τι ισχύει θα πρέπει να προβληματιζόμαστε και αν θες, ναι, να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε αλλά να προσπαθούμε κιόλας, όχι μόνο να ακολουθούμε σα "πρόβατα" ότι μας "σερβίρουν" για να νιώθουμε "καλά".
"Καλά" απέναντι σε τί;! Απέναντι σε αυτό που κοιτάει να σε "καταπιει" και αδιαφορεί για το αν βολεύουν οι κινήσεις του το κοινό καλό, που αδιαφορεί για το αν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι στην πράξη, που όλη του η σκασίλα είναι το να φανεί αυτό ως "καλό" ανεξάρτητα αν κάνει το πραγματικά καλο;

Δεν προτείνω να λειτουργούμε παράνομα, όμως δεν μπορώ να υοθετήσω την ιδέα ότι κάθε νόμος και όριο είναι σωστό και λογικό απλά επειδή καποιοι, κάποτε, με άγνωστες σε εμένα συνθήκες και επιρροές, αποφάσισαν να ορίσουν τους Χ νόμους και τα όρια τους.

Είμαστε όλοι εκ των προτέρων παράνομοι, όχι με την ίδια βαρύτητα ως προς το παράπτωμα αλλά παράνομοι και αυτό είναι μια πολύ "πετυχημένη συνταγή" στο να είμαστε ευκολότερα ελεγχόμενοι από όσους θέλουν να κάνουν παιχνίδι στις μάζες προς άλλα οφέλη.

Re: Απάντηση: Re: Έκανε το γύρο του κόσμου και σκοτώθηκε στη Βαρυμπόμπη

Αυτό που λες με το "'λίγο παράνομος' - 'πολύ παράνομος'" είναι καθαρά μια έκφραση!
Σαφώς και κυριολεκτικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ή είσαι ή όχι "νόμιμος" ή "παράνομος".
Όμως πες μου, ποιος μπορεί να είναι "νόμιμος";! Και εδώ μιλώ χρησιμοποιώντας τον όρο πια κυριολεκτικά.
Μήπως το όλο νομικό σύστημα αποτελείτε από αρκετούς αν όχι και πολλούς νόμους που εκ των πραγμάτων όλοι μα όλοι μας, άρα κι εσύ βέβαια, μπορούμε να βρεθούμε ως παράνομοι σε πιθανό αυστηρό έλεγχο από τις απαραίτητες υπηρεσίες; Μήπως θεωρείς τον εαυτό σου ως τον "νόμιμο" πολίτη επειδή ενδεχομένως προσπαθείς να είσαι σύμφωνος με τους γνωστούς σου απλά νόμους;

Μη ρίχνεις τόσο βάρος "στο γράμμα του νόμου", τουλάχιστον όχι όταν μιλάμε "μεταξύ μας". Όλοι ξέρουμε λιγότερο ή περισσότερο ότι το θέμα "μπάζει" χοντρά κι αν κάποιοι δε το ξέρουν ή έστω δε το μεταφράζουν έτσι, "πλανώνται πλάνην οικτρά"!

Μακάρι να υπήρχαν μόνο σωστοί νόμοι και μόνο σωστές μελέτες και μόνο σωστή εφαρμογή τους και μόνο σωστός έλεγχος και μετά να μιλάγαμε με μια ξεκάθαρη βάση σε όλα αυτά όμως δυστυχώς καμία σχέση. Η πραγματικότητά μας είναι πολύ διαφορετική από αυτή την ιδεατή κατάσταση και με βάση το τι ισχύει θα πρέπει να προβληματιζόμαστε και αν θες, ναι, να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε αλλά να προσπαθούμε κιόλας, όχι μόνο να ακολουθούμε σα "πρόβατα" ότι μας "σερβίρουν" για να νιώθουμε "καλά".
"Καλά" απέναντι σε τί;! Απέναντι σε αυτό που κοιτάει να σε "καταπιει" και αδιαφορεί για το αν βολεύουν οι κινήσεις του το κοινό καλό, που αδιαφορεί για το αν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι στην πράξη, που όλη του η σκασίλα είναι το να φανεί αυτό ως "καλό" ανεξάρτητα αν κάνει το πραγματικά καλο;

Δεν προτείνω να λειτουργούμε παράνομα, όμως δεν μπορώ να υοθετήσω την ιδέα ότι κάθε νόμος και όριο είναι σωστό και λογικό απλά επειδή καποιοι, κάποτε, με άγνωστες σε εμένα συνθήκες και επιρροές, αποφάσισαν να ορίσουν τους Χ νόμους και τα όρια τους.

Είμαστε όλοι εκ των προτέρων παράνομοι, όχι με την ίδια βαρύτητα ως προς το παράπτωμα αλλά παράνομοι και αυτό είναι μια πολύ "πετυχημένη συνταγή" στο να είμαστε ευκολότερα ελεγχόμενοι από όσους θέλουν να κάνουν παιχνίδι στις μάζες προς άλλα οφέλη.

+1000000
Και να προσθέσω οτι δεν υπάρχει ενα απρόσωπο κράτος που μας κυνηγάει,
Το απρόσωπο κράτος είμαστε εμείς
Εφοριακοί είμαστε εμείς
Αστυνομικοί είμαστε εμείς
Τεχνίτες ειμαστε εμείς
Δάσκαλοι είμαστε εμείς

ΟΧΙ οι άλλοι που μας κυνηγάνε

Τι να πούμε για τα στραβά και ανάποδα εδώ, αφού μόνο στραβά υπάρχουν! Ξεκινάνε από το τρισάθλιο σύστημα εκπαίδευσης οδηγών που οι πανάχρηστοι πολιτικοί εξακολουθούν να στηρίζουν και επεκτείνονται σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως! Αυτή είναι η κατάντια μας! Δυστυχώς το θύμα δεν γνώριζε με τι είχε να κάνει...

Το σύστημα εκπαίδευσης είναι το τελευταίο.
Η υπάρχουσα βαθύτατα ριζωμένη σε (δυστυχώς) πάρα πολλούς νοοτροπία είναι το βασικό, και αυτή δεν αλλάζει με νέους κανόνες και εξεταστές.

Το σύστημα εκπαίδευσης είναι το τελευταίο.
Η υπάρχουσα βαθύτατα ριζωμένη σε (δυστυχώς) πάρα πολλούς νοοτροπία είναι το βασικό, και αυτή δεν αλλάζει με νέους κανόνες και εξεταστές.

Αν υπάρχει μια πιθανότητα να αλλάξει η νοοτροπία αυτή είναι μέσω της παιδείας. Της βασικής παιδείας αλλά και της μετέπειτα, της εκπαίδευσης των οδηγών. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε -ας αρχίσουμε από τα εύκολα, από την οδηγική παιδεία. Διαβάζουμε επανειλημμένα "Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου...", "Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου..." και πόσα άλλα θα γίνονται που δεν διαβάζουμε...

Οι οδηγοί θα έπρεπε να εκπαιδεύονται σε όλες τις οδηγικές συνθήκες! Αυτό σημαίνει μέρος της εκπαίδευσης σε πίστα για πχ φρενάρισμα σε βρεγμένο δρόμο*, έλεγχος του αυτοκινήτου σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εμπειρία στον χάσιμο του ελέγχου, στη συμπεριφορά του ABS, των ορίων του αυτοκινήτου, στον πάγο, στο σκάσιμο του λάστιχου κλπ κλπ. Επίσης θα έπρεπε να δίνεται έμφαση στη θεωρητική κατάρτιση με υποχρεωτική εκπαίδευση από τα βασικά θέματα που αφορούν τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, μέχρι και τις στατιστικές ατυχημάτων!
Αν κάποιος "δεν μπορεί", "δεν τα παίρνει", δεν έχει τον χρόνο κλπ, τότε μπορεί και πρέπει να πάρει το λεωφορείο! Έτσι ώστε οι υπόλοιποι να οδηγούμε πιο ασφαλείς!

Δεν λέω ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας, είναι όμως ο σημαντικότερος αν θεωρήσουμε ότι η κατάσταση των δρόμων, της σήμανσης κλπ δεν αλλάζει εύκολα. Αντίθετα, εδώ το κράτος θα μπορούσε να επέμβει και να έχει άμεσα αποτελέσματα!

*Κάποια από τα παραπάνω όπως το φρενάρισμα στο βρεγμένο, είχα διαβάσει ότι διδάσκονται πλέον στη Γερμανία!

Last edited:
Διαφωνώ. Δεν χρειάζεται να είναι Αρί Βατάνεν κάποιος για να πάρει δίπλωμα.

Το βασικότερο που χρειάζεται να εμφυσηθεί είναι η νοοτροπία ότι το αυτοκίνητο είναι μέσο μετακίνησης και όχι μέσο διασκέδασης/εκτόνωσης κλπ

Όσο άριστος οδηγός και να είναι κανείς, πάλι θα υπάρχουν κάποια όρια. Δικά του ή του οχήματός του ή της οδού. Και ο άριστος-πλην άμυαλος οδηγός είναι βέβαιο ότι θα τα ξεπεράσει. Η επίγνωση των ορίων αυτών είναι ασύκριτα σπουδαιότερη από τη βελτίωση των ίδιων των ορίων. Φυσικά και το τελευταίο είναι χρήσιμο, εφόσον υπάρχει το πρώτο όμως. Διότι κάγκουρας με ικανότητες Βατάνεν... παίζει και να απογειωθεί σε καμιά στροφή.

Γι' αυτό ανέφερα και τη βασική παιδεία... τη βασική μας πληγή!
Όμως, η οδηγική παιδεία και η γνώση των ορίων και των επιτπώσεων, συν της θεωρίας και των στατιστικών που ανέφερα θα έκανε έναν "κάγκουρα" να το σκεφτεί δύο φορές πχ πριν προσπεράσει από δεξια...
Εκτός όμως από αυτούς, υπάρχουν και οι άλλοι, που όντως χάνουν τον έλεγχο, χωρίς να κάνουν αγώνες, ή γιατί οδηγούν κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα ή γιατί δεν ξέρουν να φρενάρουν με ABS ή άνευ, ή ότι μπορεί να τους τύχει υδρολίσθηση κλπ κλπ.
Άλλωστε, ο καλός οδηγός δεν φαίνεται στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα!
Και με την παρούσα κατάσταση των δρόμων της σήμανσης κλπ τα δύσκολα εμφανίζονται αργά ή γρήγορα!

... η οδηγική παιδεία και η γνώση των ορίων και των επιτπώσεων, συν της θεωρίας και των στατιστικών που ανέφερα θα έκανε έναν "κάγκουρα" να το σκεφτεί δύο φορές πχ πριν προσπεράσει από δεξια...

Γνώση νομίζω υπάρχει λίγο πολύ. Ακριβώς όπως και ο καπνιστής "γνωρίζει" την στατιστικώς αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Επίγνωση δεν υπάρχει και είναι δύσκολο να αποκτηθεί.

Εγώ πάντως στο θέμα της εκπαίδευσης το τραβάω ακόμα περισσότερο και λέω πως κανονικά το δίπλωμα θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τις γνώσεις μας ως προς το αμάξι που θα οδηγεί κανείς.

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά αυτό θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό σαν αποτέλεσμα. Και αν θα έπρεπε να οδηγεί κανείς και κάτι άλλο, για κάθε άλλο να το πρόσθετε σαν ικανότητα στο δίπλωμα του με νέες εξειδικευμένες εξετάσεις πάνω και σε αυτό.
Άρα καθένας οδηγός θα είχε στο δίπλωμα του επακριβώς τι οχήματα δικαιούται να οδηγεί και μόνο αυτά μέχρι κάποια νέα προσπάθεια εξέτασής του για κάτι άλλο αν θα ήθελε.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν πάρα πολλά κακά γενικότερα.

Πώς να το κάνουμε, δε σημαίνει ότι επειδή εγώ πήρα δίπλωμα και οδηγώ π.χ. ένα σμαρτάκι θα είμαι ικανός από μόνος μου αξιωματικά κάποια στιγμή, να οδηγήσω σωστά και ένα τζιπ 4x4 απλά επειδή έχω τα λεφτά ή μου το χάρισαν ή μου το δάνεισαν ή τέλος πάντων το έκλεψα. Άλλοι όγκοι, άλλη ισχύς, άλλη οδική συμπεριφορά γενικότερα.

Μπορεί αυτό να μην έχει πέραση στο εξωτερικό αλλά γι αυτή τη δουλεία ας παίρναμε τυπικά και ένα τέτοιο δίπλωμα (κλασικό) όταν θα έπρεπε να βγούμε έξω που όμως δε θα είχε καμία ιδιαίτερη σημασία στο εσωτερικό.

Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα πρακτικά προβλήματα σε μια τέτοια λύση, δεν ονειροπολώ! Ωστόσο δε το θεωρώ και απίθανο αν μελετηθούν σωστά οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας υλοποίησης.

Γνώση νομίζω υπάρχει λίγο πολύ. Ακριβώς όπως και ο καπνιστής "γνωρίζει" την στατιστικώς αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων.

Επίγνωση δεν υπάρχει και είναι δύσκολο να αποκτηθεί.

Αναφέρομαι κυρίως στη γνώση που έρχεται μέσω της προσωπικής εμπειρίας (της εκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες) που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα! Άλλο να ξέρεις ότι μπορεί και να γλιστρήσει το αμάξι και άλλο να το βιώσεις και να χάσεις τον μπούσουλα!
Έτσι θα αποκτήσεις και επίγνωση!

Νομίζω ότι θέματα εκπαίδευσης είναι στη λάθος κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα. Το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τη διαφθορά (λαδώματα).

Η οδήγηση είναι πλέον αναγκαίο αγαθό για όλους, δεν είναι πολυτέλεια. Υπάρχει ανάγκη να οδηγεί και ο παππούς και η γιαγιά σε κάποιες περιπτώσεις. Εσείς κι εγώ θα γίνουμε παππούδες κάποια στιγμή, σκεφτείτε το.

Στις ΗΠΑ παίρνουν δίπλωμα στα 16 μετά από υποτυπώδεις εξετάσεις. Οδηγούν άνθρωποι πάνω από 80 ετών γιατί χωρίς αμάξι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Κι όμως, ατυχήματα έχουν ελάχιστα.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση εδώ χρειάζονται κυρίως δύο πράγματα: σωστοί δρόμοι, σωστή αστυνόμευση. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα, ακόμη και η περίφημη "νοοτροπία" μας, που όντως είναι μεγάλο πρόβλημα.

Καμία σύγκριση με τις ΗΠΑ -εκεί οι δρόμοι είναι τετραπλάσιοι από τους δικούς μας! Tέτοιους δρόμους δεν πρόκειται να δούμε ποτέ, μέχρι να περάσει η τεχνολογία στα ιπτάμενα αυτοκίνητα! :flipout:
Όσο για την αστυνόμευση, εδώ έχουν μόνο γύρω στα δέκα περιπολικά για την προστασία 6 εκατομμυρίων πολιτών στην Αττική...

Αφού λοιπόν το υπόλοιπο σύστημα "είναι δύσκολο" να γίνει καλύτερο, η πιο άμεση λύση είναι στο να γίνουμε εμείς καλύτεροι οδηγοί! Με άλλα λόγια, είναι πιο εύκολο να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό και όχι το αντίθετο!

Σχετικά με τις γιαγιάδες και τους παπούδες, αν οδηγούσαν στα νιάτα τους και περνάνε τώρα έλεγχο τακτικά (πιο τακτικά από σήμερα) δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως θέλουν τώρα στα γεράματα να μάθουν, καλύτερα να κάτσουν σπίτι τους! Έχουν "φύγει" μέχρι και γνωστοί μου από γέρους οδηγούς...

Όταν σκέπτομαι οτι σε 10 χρόνια, που όλα τα αυτοκίνητα θα είναι on line με το μεγάλο αδελφό, τα μπιλιετάκια με τις παραβάσεις θα πηγαίνουν απ'ευθείας στην εφορία, δεν ξερω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ.

Καμία σύγκριση με τις ΗΠΑ -εκεί οι δρόμοι είναι τετραπλάσιοι από τους δικούς μας! Tέτοιους δρόμους δεν πρόκειται να δούμε ποτέ, μέχρι να περάσει η τεχνολογία στα ιπτάμενα αυτοκίνητα!

Έχω την εντύπωση (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα γίνονται στις εθνικές. Οι εθνικές σαφώς μπορούν (και πρέπει) να γίνουν καλύτερες. Ειδικά για τον ΠΑΘΕ έχουν ξοδευτεί τόσα λεφτά που θα έπρεπε να είχε τελειώσει 30 χρόνια πριν. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, είναι ότι υπάρχει διαφθορά και γι αυτό καταλήγουμε σε κακοτεχνίες ή "μισούς" δρόμους.

Ομοίως και με την αστυνόμευση. Πετιούνται πολλά κρατικά λεφτά για να μην ξοδέψουν κάποιοι από τις τσέπες τους. Για παράδειγμα, κάποιοι "επώνυμοι" αλλά και όλες οι ΠΑΕ.

Αν γινόταν ορθολογική χρήση των πόρων του κράτους θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εθνικών οδών καθώς και σωστή αστυνόμευση (τονίζω το "σωστή"!). Αυτό θα συνείσφερε πολύ περισσότερο στην μείωση των ατυχημάτων από οποιαδήποτε αύξηση της δυσκολίας των εξετάσεων (που απλά θα οδηγήσει σε περισσότερα φακελάκια).