Ελαστικά...άλλη μια φορά...

Δεν εχω πληρωσει ποτε επιπλεον για ζυγοσταθμιση. Επιτοπου στο βουλκανιζατερ που αγοραζω τα λαστιχα. Ευθυγραμμιση εχω κανει δυο φορες και πληρωσα 50 .

Απ'ότι έχω καταλάβει, στην ευθυγράμμιση σε χρεωνουν ανάλογα με τον τρόπο που την έκανε ο τεχνικός. Κάποιοι έχουν μια πλατφόρμα συνδεδεμένη σε κομπιούτερ και κάπως πρέπει να κάνουν απόσβεση της επένδυσης. Αλλοι το κάνουν με άλλους εμπειρικούς τρόπους.

Τώρα να πω την αλήθεια, το αυτοκίνητό μου δεν φεύγει χιλιοστό, αλλά την ευθυγράμμιση την έκανα πριν 2-3 χρόνια σε έναν "εμπειρικό" χωρίς μουράτα και φανφαρόζικα μηχανήματα... Mέχρι τότε έβλεπα τις κομπιουτεροποιημένες πλατφόρμες και ψάρωνα. Ο μηχανικός μου - που με έστειλε σε αυτόν - μου είχε πει "πήγαινε και θα καταλάβεις τι σου λέω"... :))

εντιτ

αν θυμάμαι καλά, ή 25 ή 30 Ε πρέπει να είχα πληρώσει.

Last edited:
Ευθγράμιση αν χρειάζεται μπορεί να στο πεί και ο λαστιχάς αν δεί ανόμοια φθορά ελαστικών ,οπότε παίρνεις και μία δεύτερη γνώμη .
Και λογικά προχωράς με τα υπόλοιπα
Ναι η ευθυγράμμιση θέλει πολύ ώρα ή ίσως και ώρες

Όταν ακουτε all in one καλύτερα να αλλάζετε συνεργείο (στην ενορία σας καλυτερο ξεμάτιασμα θα σας κανουν:flipout:).
Ακόμα και η ζυγοσταθμηση που ,θεωρητικά ,είναι πιο απλή υπόθεση, θέλει το ειδικό της.
Έχει να κάνει με το καλιμπραρισμα του μηχανήματος που όταν γίνει με τα δέοντα, θέλει μεγάλη ακρίβεια στη επιλογή βαριδιου, οπότε το καλιμπαρουν στο μέσο όρο και καθαριζουν στα γρήγορα.
Η ευθυγραμμηση ,δυστυχώς, είναι μεγάλη ιστορία και λίγοι ανά την Ελλάδα την κάνουν σωστά.
Έχω στην Αθήνα έναν που ξέρει τι του γίνεται, αλλά αυτά με ΠΜ.
Και πάλι το χέρι μου στην φωτιά δεν το βάζω.
Ένα χιλιοστό λάθος και πάει περίπατο η εργοστασιακή ρύθμιση.
Άσε που κάτι βεγγαλικα κάνουν του κεφαλιού τους ,και γελάνε και οι ζάντες.
Θέλει πολύ πειραματισμο και γνωση για να βελτιώσεις τις, όντως, "καλές για όλους" ρυθμίσεις του εργοστασίου.

Με το θέμα ευθυγράμμιση υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Λίγοι, ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά ξέρουν.

Για να καταλάβετε το περίεργο του θέματος. Σήμερα περνούσα από την πιο παλιά πιάτσα λαστιχάδων στο κέντρο της πόλης ανατολικά.
-Ποιά είναι παιδιά η πιο συχνή διάσταση που βάζετε αυτές τις μέρες;
-235/40 18 άκουσα και τα παρόμοια. Ο ένας εκείνη την ώρα σέταρε σε ένα golf σειρά 255/35 . Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου... τί να σχολιάσω; Ότι αντί ο απλός άνθρωπος να βάζει φρέσκα λαστιχάκια για το χειμώνα, οι πιο καλοί πελάτες είναι οι κάγκουρες; Ότι αντί να βάζουν χειμερινά φοράνε καινούρια 40 άρια και 35 άρια σχεδόν σλικ;

Μιλαμε οτι θελουν πολλες κλωτσιες οι τυποι!
Στο wrc αυτοκινητα με ιπποδυναμεις 380+ ιππους και κοντα σαζμαν φορουν:
Michelin_14108.jpg
Βεβαια οι γομες τους ειναι αλλου αλλα και παλι!!

Για ολα ρε Δημητρη μου!
Και πλατος ελαστκου και προφιλ.
Το κρατημα εξαρταται απο ενα καρο παραγοντες και οχι μονο απο το πλατος.
Μονο στο φρεναρισμα ειναι ευεργετικο το πλατος...στα αλλα ολα ειναι σε συναρτηση το ενα με το αλλο (γεωμετρια αναρτησης-αμορτισερ-ελαστικο -βαρος-αεροδυναμικη-κλπ)
Για να μην αναφερω τι συμβαινει στην βροχη με το ανοητα φαρδυ ελαστικο:bigcry:

(Υγ.κλωτσιες θελουν οι καγκουρες εννοω!)

Last edited:
Συμφωνώ. Αλλά όταν σου δίνει το εργοστάσιο 225/40/18 μαμά ζάντα τότε νομίζω δεν έχεις επιλογές. Και δεν μιλάμε για supercar, οικογενειακό diesel.

Απο την άλλη, στον κουβά μου ο οποίος βγάζει αισίως 250hp στρόφαλο, δεν αλλάζω τις 16άρες με τίποτα. 205/55/16 και τα μυαλά στα κάγκελα.

Πάντως όσο σωστό κι αν είναι να βάζεις χειμερινά, αλλά τόσο δύσκολο είναι στην ελληνική πραγματικότητα που ζούμε.
Εγώ το κάνω και πέρυσι με τα χιόνια σώθηκα.
Είναι ελάχιστοι όμως αυτοί που μπορούν. Κι οι περισσότεροι απο αυτούς που μπορούν, δεν έχουν τις γνώσεις για να ασχοληθούν.

250 στρόφαλο, θα ήθελα. 250 τροχό. στράβωσε ο στρόφαλος του κλαρκ και το' χασα. ότι να'ναι. σορρυ

Εχω 235/40 R18 της Goodyear στο S60 για καλοκαιρινά (Απριλιος-Νοεμβριος) και 205/60 R16 για χειμώνα. Απλά εχω μετανιωσει την ωρα και τη στιγμή που βλακωδώς δεν εμεινα στα μαμα R16 για τα καλοκαιρινά. Στα θετικά, το κρατημα ειναι απεριγραπτο ακομη και για τετοιο βαρυ αμαξι, τοσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμενο. Στα αρνητικά, κάθε ελαχιστη ανωμαλια του οδοστρωματος περνάει στο τιμόνι και στη μέση του οδηγού. Απο την επομενη σεζον εχουν φυγει...

Έχουμε ξεφύγει στα μεγέθη πάντως...Ακόμη θυμάμαι πως γύριζε το Honda NSX σε πίστα με 15ρες μπροστά και 16ρες πίσω το 1990. Και υποτίθεται ότι οι γόμες είναι πολύ καλύτερες 25 χρόνια μετά.
Καταλαβαίνω να πας σε 16αρες, άντε 17αρες για να χωρέσεις μέσα μεγαλύτερα και αποδοτικότερα φρένα οικονομικά χωρίς εξωτικά υλικά. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι είναι απλά γιατί φαίνεται ομορφότερο και πουλάει περισσότερο με 18ρες και 19ρες (και φυσικά όλα τα αναλώσιμα να είναι εξωφρενικά ακριβότερα)...

Μονο για την ομορφια Γιώργο και ουτε καν γι'αυτη. Στερνη μου γνώση, αλλα αν ειχα την εμπειρια που εχω τώρα (ή τότε ειχα μπει στο κοπο να ψαξω λιγο καλυτερα....), θα επαιρνα το πολυ 17. Για όσους η ομορφιά παιζει τον πρωτο ρόλο, καλύτερα μια μικρή διασταση ελαστικού (16-17") και λιγο χαμήλωμα.

Ki εγώ έχω στο πολυμορφικό μαμά 225/50 17. Και τα χειμωνιάτικα είναι 205/60 16 σε άλλες ζάντες. Βέβαι αν δείτε πόσο μεγάλος είναι ο θόλος μπροστά... καμιά σχέση με 20 χρόνια πριν.

Κάτι αλλο επισης σημαντικό, ειναι πως κυριως οι πιτσιρικαδες που πανε σε 18-19" εχουν πολυ περιορισμένο προυπολογισμό για να το κανουν. Ετσι λογω υψηλού κοστους, ευκολα μπορει καποιος να παει σε 18-19, αλλα σε χαμηλής ποιοτητας προιόντα (τόσο ζαντα όσο και ελαστικό) μέ ό,τι συνεπαγεται αυτό (παραβολικες ασυμμετρες ζαντες, κακής ποιοτητας υλικά κτλ)

Εγω άλλαξα τις κακής ποιότητας 16 της μαμά Mitsubishi σε 15 και ησύχασα και απο κοστος αλλαγής ελαστικών, ποιότητας ζάντας και απο το 45 προφίλ που σακατεύει στους ελληνικούς δρόμους το αμάξι.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δαιμονοποιούμε τα πλατιά ελαστικά. Σε 2 αυτοκίνητα της οικογένειας, το ένα έρχεται εργοστασιακά με 245/45/R18, το δεύτερο 255 μπροστά, 275 πίσω. Αφενός το αυτοκίνητο, ειδικά αν είναι λίγο μεγάλο, πρέπει να έχει μεγάλους τροχούς για να εξισορροπεί λίγο στο μάτι η κατάσταση, μην είναι σαν καροτσάκι σουπερ μάρκετ, αφεταίρου έχεις καλύτερη πρόσφυση, εξαιρετική απόδοση στο φρενάρισμα, ειδικά με τους κατά πολύ μεγαλύτερους δίσκους που τοποθετούν πλέον οι εταιρίες.

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, η Rolls Royce αναφέρει πως για να είναι ισορροπημένο ένα σχέδιο αυτοκινήτου πρέπει η κορυφή του θόλου των ελαστικών να ισούται με το 1/2 το συνολικού ύψους του αυτοκινήτου.

Το κακό είναι πως τα αναλώσιμα είναι ακριβά, τακάκια, ελασικά, μην αναφερθούμε στο κόστος της ίδιας της ζάντας. Ωστόσο αυξημένη ιπποδύναμη, αυξημένο βάρος, πρέπει κάπως να αντισταθμιστούν.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δαιμονοποιούμε τα πλατιά ελαστικά...

Οπως το έχω καταλάβει, η συζήτηση δεν γίνεται για τα φαρδειά - γενικά - ελαστικά, αλλά για τις σχεδόν εκτός ορίου προδιαγραφών του κάθε συγκεκριμένου οχήματος, επιλογές.
Πχ. για το golf που ανέφερε στην προηγούμενη σελίδα ο Βλασίδης (και ξεκίνησε η υποσυζήτηση), πάνω απο 225, φοράνε μόνο τα 2.0 tsi κλπ που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 300 ίππους. Αν τα βάλεις στο "αναιμικό" 1.2 tsi με τους 110 ίππους, είναι καγκουριά, όταν ο κατασκευαστής δίνει max 225. Mέχρι και το 2.0 GTI, 225 max θέλει...
https://www.wheel-size.com/size/volkswagen/golf/2017/

Last edited:
Πάντα ότι προτείνει ο κατασκευαστής, συμφωνώ απόλυτα, αποδοκιμάζοντας και τις ''καγκουριές''.

Απλά όσο καγκουριά είναι το να τοποθετήσεις μεγαλύτερες ζάντες, πιο φαρδιά ελαστικά, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι το να τοποθετήσεις στενότερα, εκτός προδιαγραφών. Πχ, από τα 100 χιλιόμετρα στα 0 με τα 245/45 ο κατασκευαστής αναφέρει 37,8 μέτρα για το 1500+ κιλών αμάξωμα. Εάν αντί για 245 βάλεις 215 ή 225 και αυξηθεί αυτή η απόσταση κατά 4-5-6 μέτρα υπάρχει πρόβλημα.