Ας φέρω πάλι αυτό το θέμα στην επιφάνεια. Όπως ειχα γράψει πριν χρόνια φορώ σταθερά χιονολάστιχα. Στο Opel Zafira είχα Pirelli Calvi και μετά έβαλα τα Michelin Pilot.
Τώρα στο SMAX μετά από προτροπή του αδελφού που ασχολείται με μετατροπές κυρίως σε 4Χ4 έβαλα τα Gislaved Nord Frost 5
http://www.gislaved-tires.com/gener...yres/winter/nord_frost_5/overview_nf5_en.html όχι στην κανονική διάσταση 225/50/17 γιατί δεν τη βρίσκεις πουθενά, αλλά σε 215/60/16 σε άλλες ζάντες αλουμινίου RONAL (μτχ.). Έχω ήδη κάνει με τα λάστιχα αυτά περισσότερα από 10.000 χλμ. άρα δεν είναι πλέον απάτητα και επίσης έχουν αποθηκευτεί για ένα καλοκαίρι, άρα πρόκειται για λάστιχο στη μέση της ζωής του.
Λοιπόν όλη την προηγούμενη χρονιά που είχαμε χιόνια και πάγους στη Φλώρινα χωρίς διακοπή μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι βρέθηκα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Εκείνο που μου έμεινε πάντως ως αίσθηση κι ως αποτέλεσμα είναι ότι το συγκεκριμένο λάστιχο στον πάγο, είτε τον άσπρο, δηλ. αυτόν που σχηματίζεται πάνω στο χιόνι είτε κάτω από το χιόνι, είτε στον μαύρο πάγο, δηλ. αυτόν που πιάνει τη νύχτα πάνω στην άσφαλτο, ειδικά πάνω σε γέφυρες, είναι ότι κρατά το αυτοκίνητο στην ευθεία και δεν το αφήνει να γυρίσει, κι επίσης ότι έχεις τιμόνι. Δηλ. μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κκαι δεν φεύγεις με τη μούρη. Αναφέρω και περιστατικό, επιστροφή μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, και πάνω στη γέφυρα του Αλιάκμονα στη Νέα Χαλκηδόνα έχει ατύχημα καραμπόλα στο δικό μου ρεύμα. Αναγκαστικά έπρεπε να αλλάξω ρεύμα. Άφησα το γκάζι ελαφρά (είπαμε νύχτα κι ομίχλη δεν φαινόταν από μακριά) και προοδευτικά με 80 χλμ. όχι περισσότερο άρχισα να στρίβω. Το αυτοκίνητο έδειξε ότι θέλει να φύγει, αλλά έμεινε στην πορεία του. Πέρασα.... οι επόμενοι δυο στούκαραν πάνω στον προηγούμενο. Μόλις πέρασα τη γέφυρα έκανα στην άκρη και πήγα με τα πόδια να δω μήπως πρέπει να δώσω βοήθεια. Λοιπόν μόλις ανέβηκα στο κατάστρωμα της γέφυρας γλύστρησα κι έπεσα. Τόσο χάλια (γυαλί) ήταν ο πάγος).
Επίσης την προηγούμενη Δευτέρα (4/12). Φεύγω από Θεσσαλονίκη απομεσήμερο για να πάω με το αυτοκίνητο στα Τίρανα. 5χλμ. πριν την Κορυτσά αρχίζει να χιονίζει (πατσαβούρες). Σκέφτομαι ότι μόλις περάσω το Πόγραδετς και πιάσω τη λίμνη της Αχρίδας θα το γυρίσει σε νερό, άρα συνεχίζω. Για τα επόμενα χλμ. το χιόνι ήταν ίδιο. Περνώ τη λίμνη και η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Σκέφτομαι ότι 20 χλμ. πριν το Ελμπασάν έχει κατηφόρες 700-1000 μ. ευθεία και μετά στροφή 90 μοιρών. Άρα ή δεν θα τις κατεβώ είτε θα μου έλθει κάποια νταλίκα στο πρόσωπο και θα με στείλει στον άλλο κόσμο. Απόφαση για επιστροφή και διανυκτέρευση στη Φλώρινα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά με το που περνώ τη διασταύρωση για Πρέσπες άλλος θεός. Χιόνι, χιονοθύελλα!!! Βγαίνω από το αυτοκίνητο για να βάλω χιονοκουβέρτες... Βλέπω ότι υπάρχουν αρκετά φρέσκιες ροδιές από αγροτικό 4Χ4. Μέχρι να βάλω τις χιονοκουβέρτες ίσως σκεπαστούν. Απόφαση στη στιγμή, πετώ τις χιονοκουβέρτες μέσα στο αυτοκίνητο και ακολουθώ τις ροδιές με τα λάστιχα. Μετά το χιονοδρομικό της Βίγλας η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, αφού είχα τον καιρό μπροστά μου (ΝΑ). Παίρνω τηλ. της Αστυνομία να εμποδίσει κάθε άνοδο προς Πρέσπες-Κρυσταλλοπηγή. Τελικά έφθασα μετά από 1 ώρα και 20 λπτ. στη Φλώρινα. Το αυτοκίνητο δεν σπίναρε πουθενά (προσθιοκίνητο θυμίζω, αλλά μακρύ μεταξόνιο, και μεγάλη ροπή από το ντίζελ) , δεν γύρισε, δεν έφυγε. Δεν κατάλαβε τον πάγο κάτω από το χιόνι, δεν κατάλαβε τον αέρα που σε κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονος ειδικά σε δεξιές στροφές (7 μπωφόρ εκείνη την ώρα). Έφθασα με απόλυτη ασφάλεια στην πόλη (σχετικός ο όρος δεδομένων των συνθηκών).
Επειδή έχω κάνει αρκετές χιλιάδες χλμ. πάνω σε χιόνι και μερικές εκατοντάδες χλμ. πάνω σε πάγο (όχι πολλές πάντως, είμαι φοβητσιάρης) μπορώ να πω ότι για τέτοιες πολύ άσχημες συνθήκες αυτό είναι το απολύτως καλύτερο λάστιχο που έχω φορέσει και με διαφορά.
Το ίδιο λάστιχο σε βρεγμένο δρόμο είναι πολύ καλό αλλά όχι άριστο. Όμως όταν περνάς πλημμυρισμένους δρόμους ή ρυάκια πάνω στην εθνική δείχνει να τα αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα από τα άλλα λάστιχα, χιονολάστιχα κι απλά (π.χ. Conti 3 που δείχνουν να τα χάνουν). Σε κανονική άσφαλτο το λάστιχο έρχεται σε θερμοκρασία εργασίας πιο εύκολα. Δεν έχει το ίδιο κράτημα στις κλειστές στροφές με τα κανονικά λάστιχα, αλλά εκείνα ήταν 50άρια ή 45άρια ενώ αυτό 60άρι, χώρια που εκείνα είχαν και τα σκληρά πλαινά για να μη σέρνεται το αυτοκίνητο προς το εξωτερικό της στροφής. Σε ανοιχτές στροφές είναι το ίδιο καλό όταν οδηγείς με γραμμές και χειρότερο όταν οδηγείς με το γκάζι (αυτό το είδαμε σε Golf Turbo συναδέλφου σε σχέση με τα Conti 5). Επιπλέον θόρυβο δεν έχω παρατηρήσει, αλλά αυτό μην το λάβετε υπόψη σας, διότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει πολύ καλή ηχομόνωση από το δρόμο και την αεροδυναμική αντίσταση.
Σε γενικές γραμμές ένα λάστιχο που σίγουρα δεν είναι για Αθηναίους (μάλλον είναι καλύτερη επιλογή το demi season Pirelli Sota zerro) κι άλλους νοτιοελλαδίτες. Αλλά για φίλους που το χειμώνα κινούνται σε δύσκολους δρόμους και πρέπει να είναι στο δρόμο κάθε μέρα, τότε συστήνεται ανυπερθέτως...
disclaimer. Όπως πάντα, ό,τι χρησιμοποιώ και σας περιγράφω το έχω πληρώσει και αποπληρώσει με δικά μου χρήματα. Δεν έχω καμιά σχέση ούυτε με αντιπρόσωπο ούτε με κάαποιο κατάστημα εμπορίας ελαστικών. Την Gislaved την ήξερα ως εταιρεία, αλλά αμφιβάλλω αν θα χρησιμοποιούσα τα προιόντα της, αν δεν δεχόμουν τα σχετικά μπινελίκια από τον αδελφό μου.
αυτά...