Charles-Marie-Widor
Banned
Ο φιλος μου ειναι 70 χρονων και ακουει προγκροκ μετα στον Μπεννυ Γκουτμαν και τον Μαιλς.Απλα μια παρενθεση
Εγώ πιστεύω πως η σχέση του Ελληνα με τη μουσική γενικώς, είναι πολύ ...προβληματική.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ: φίλος ταξίδευε αεροπορικώς προ ημερών, μεγάλο ταξίδι. Δίπλα του καθόταν μιά Σουηδέζα θεία γύρω στα 60-φεύγα μ ένα iPod και άκουγε Bach και Depeche Mode. Δεν έχω δει ποτέ μιά αντίστοιχη Ελληνίδα θεία, στο ίδιο ηλικιακό γκρούπ, να κάνει το ίδιο.
Νυχτιάτικα τις προάλλες, πρώτες πρωινές ώρες, στο p2p, βγήκε μια Γαλλίδα και μου ζήτησε τις πιανιστικές μεταγραφές του Λίστ πάνω στις Συμφωνίες του Μπετόβεν. Είμαι μιά ζωή στα δισκάδικα - ποτέ δεν έχω δεί την αντίστοιχη Ελληνίδα που ψάχνει κάτι παρόμοιο.
Στο φόρουμ, τα βλέπουμε όλοι μας: 5500 μέλη. Πόσοι απ αυτούς ακούν;
Εγώ πιστεύω πως η σχέση του Ελληνα με τη μουσική γενικώς, είναι πολύ ...προβληματική.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ: φίλος ταξίδευε αεροπορικώς προ ημερών, μεγάλο ταξίδι. Δίπλα του καθόταν μιά Σουηδέζα θεία γύρω στα 60-φεύγα μ ένα iPod και άκουγε Bach και Depeche Mode. Δεν έχω δει ποτέ μιά αντίστοιχη Ελληνίδα θεία, στο ίδιο ηλικιακό γκρούπ, να κάνει το ίδιο.
Νυχτιάτικα τις προάλλες, πρώτες πρωινές ώρες, στο p2p, βγήκε μια Γαλλίδα και μου ζήτησε τις πιανιστικές μεταγραφές του Λίστ πάνω στις Συμφωνίες του Μπετόβεν. Είμαι μιά ζωή στα δισκάδικα - ποτέ δεν έχω δεί την αντίστοιχη Ελληνίδα που ψάχνει κάτι παρόμοιο.
Στο φόρουμ, τα βλέπουμε όλοι μας: 5500 μέλη. Πόσοι απ αυτούς ακούν;
Ελα γκρινιάρη . Κι εμείς Ελληνες και πενηντάρηδες ( λίγο πάνω λίγο κάτω ) είμαστε . Κι αν είχαμε ipod ( που ορισμένοι έχετε ) θάχαμε μέσα σίγουρα και Μπαχ , και Σένμπεργκ και Ντούμπι Μπράδερς και Τζέθρο Τάλλ και Ντέιβιντ Τόρν και ΠΑΡΤΡΙΤΖ ΦΑΜΙΛΥ .![]()
Ελα γκρινιάρη . Κι εμείς Ελληνες και πενηντάρηδες ( λίγο πάνω λίγο κάτω ) είμαστε . Κι αν είχαμε ipod ( που ορισμένοι έχετε ) θάχαμε μέσα σίγουρα και Μπαχ , και Σένμπεργκ και Ντούμπι Μπράδερς και Τζέθρο Τάλλ και Ντέιβιντ Τόρν και ΠΑΡΤΡΙΤΖ ΦΑΜΙΛΥ .![]()
Ομολογώ οτι και στην δική μου δισκοθήκη υπάρχουν λίγοι δίσκοι Ελληνικής μουσικής,αλλά μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχω ασχοληθεί ακόμα παρά στο ότι έχω επιλέξει συνειδητά να μην ακούω Ελληνική μουσική ή Ελληνικές παραγωγές.
Αν υπήρχε κάτι να σε τραβήξει (να ταιριάξει στ'αυτιά σου εννοώ) πιθανότατα θα είχες ήδη ασχοληθεί.
Αυτά με τα οποία έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα απλώς σε τράβηξαν περισσότερο.
Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για συνειδητή επιλογή.
Να ρωτήσω κάτι;
Πόσοι εξ ημών ακούν και γράφουν και για ελληνική μουσική;
Εχω την αίσθηση κανείς-ή κάνω λάθος;
Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;
Αν όχι τι σημαίνει αυτή η απαξίωση;
Τάχα δεν έχουμε ξεχωριστούς συνθέτες,στιχουργούς,εκτελεστές, μουσικούς;Ο Τσιτσάνης κι ο Βαμβακάρης,ο Χατζιδάκης κι ο Θεοδωράκης,ο Σκαλκώτας κι ο Ξενάκης δεν έζησαν σ' αυτόν τον τόπο;
Δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,νησιώτικο,κρητικά,κλασσική,μοντέρνα,θρακιώτικο και τόσα άλλα είδη,είναι μουσικές που αφορούν και συγκινούν ποιούς;
Ποιός ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμβάλει θετικά στο δικό μας πολιτιστικό γίγνεσθαι;
Συγχωρέστε με και μπορεί να κάνω λάθος,αλλά νομίζω,ότι έχουμε φτιάξει κι εμείς το δικό μας "φραγκολεβαντίνικο" μουσικό κλάμπ(βρίσκω αρκετές αναλογίες με τ' άλλο κλάμπ των χαϊεντελιτιστών).
Μιά διαπίστωση έκανα,που επαληθεύεται απο όσα γράφτηκαν παραπάνω.
Η μουσική δεν έχει να κάνει με ζώντες και τεθνηκότες δημιουργούς.
Το θέμα είναι η αποξένωση απο την ελληνική μουσική κι η αδιαφορία για παρεμβάσεις στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα.Εχουμε προσωπική ευθύνη όλοι,γιατί δεν ανοίγουμε δρόμους επικοινωνίας με την ελληνική μουσική στα παιδιά μας και στο περιβάλλον μας κι αυτό είναι λάθος δικό μας.Η ελληνική μουσική είναι αστείρευτη.Χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με άξιους συνεχιστές,που απλά αγνοούμε ή δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε.
Το ζήτημα δεν είναι να γράψω εγώ-θα το κάνω κι αυτό.Το ζήτημα είναι,ότι στραβά αρμενίζουμε-ασυνείδητα ίσως αλλά συμβαίνει...
Η μουσική δεν είναι χάπι , ούτε σιρόπι για το βήχα που πρέπει να το πάρουμε διότι θα γίνουμε καλά.
Δεν ξέρω, μακάρι να έχεις δίκαιο. Εγώ είμαι και φύσει απαισιόδοξος: το ποτήρι, πάντα το βλέπω μισοάδειο. Νομίζω πάντως πως οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν πολύ καλύτερη σχέση απ ότι εμείς με ...το άθλημα: πολύ περισσότερος κόσμος εκεί ασχολείται σοβαρά με τη μουσική και έχει άποψη Τι θέλει και γιατί.
Να σου πεί ο Nikos F που μπαινοβγαίνει στο dedicated forum της Kate Bush, πως είναι εκεί οι θαμώνες και Τι ξέρουν: να πάθεις πλάκα.
Εδώ κάτι αντίστοιχο, Πολύ Χλωμό: 45-50 μέλη κι άλλοι τόσοι περίεργοι. Και δεν γράφουμε μόνο για την Kate Bush, ε;![]()
ελληνική μουσική
Και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για τη σχέση των χρημάτων στην καλλιέργεια του πνεύματος γενικά.
Όταν ο μέσος Έλληνας ζει μία ολόκληρη ζωή ,στο όριο απλά για να επιβιώσει, τι θέλετε να ψάξει να βρει και ν´ακούσει;
Mάλλερ ή Sonic Youth;
Όταν ο μέσος Έλληνας ζει μία ολόκληρη ζωή ,στο όριο απλά για να επιβιώσει, τι θέλετε να ψάξει να βρει και ν´ακούσει;
Mάλλερ ή Sonic Youth;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.