ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Εγώ πιστεύω πως η σχέση του Ελληνα με τη μουσική γενικώς, είναι πολύ ...προβληματική.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ: φίλος ταξίδευε αεροπορικώς προ ημερών, μεγάλο ταξίδι. Δίπλα του καθόταν μιά Σουηδέζα θεία γύρω στα 60-φεύγα μ ένα iPod και άκουγε Bach και Depeche Mode. Δεν έχω δει ποτέ μιά αντίστοιχη Ελληνίδα θεία, στο ίδιο ηλικιακό γκρούπ, να κάνει το ίδιο.
Νυχτιάτικα τις προάλλες, πρώτες πρωινές ώρες, στο p2p, βγήκε μια Γαλλίδα και μου ζήτησε τις πιανιστικές μεταγραφές του Λίστ πάνω στις Συμφωνίες του Μπετόβεν. Είμαι μιά ζωή στα δισκάδικα - ποτέ δεν έχω δεί την αντίστοιχη Ελληνίδα που ψάχνει κάτι παρόμοιο.
Στο φόρουμ, τα βλέπουμε όλοι μας: 5500 μέλη. Πόσοι απ αυτούς ακούν;

βεβαίως Κώστα κάποια πράγματα έχουν να κάνουν και με την γενικότερη οικονομικοπολιτική κατάσταση στην οποία μεγάλωσε η γενιά αυτή,Μην ξεχνάς οτι μιλάμε για ανθρώπους που έζησαν ως παιδιά ,έφηβοι ή γεννήθηκαν λίγο μετά τον πόλεμο και που σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία "έφαγαν" και δεύτερο σοκ της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης και άλλα πολλά βέβαια όπως ο εμφύλιος, χούντα κοκ.Το βλέπω και στους δικούς μου.Ζουν τόσα χρόνια στην Αθήνα και αισθάνονται ξένοι ακόμα χωρίς ταυτότητα,Δεν νομίζω οτι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν "μουσική ταυτότητα".Ομως τους συμπαθώ και με συγκινούν όταν ακούνε Βέμπο Αττίκ ή Στέλλα Γκρέκα απλά καμιά φορά όταν κλαίνε με ταινίες του Ξανθόπουλου με προκαλούν να τους πειράξω λίγο.

Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Εγώ πιστεύω πως η σχέση του Ελληνα με τη μουσική γενικώς, είναι πολύ ...προβληματική.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ: φίλος ταξίδευε αεροπορικώς προ ημερών, μεγάλο ταξίδι. Δίπλα του καθόταν μιά Σουηδέζα θεία γύρω στα 60-φεύγα μ ένα iPod και άκουγε Bach και Depeche Mode. Δεν έχω δει ποτέ μιά αντίστοιχη Ελληνίδα θεία, στο ίδιο ηλικιακό γκρούπ, να κάνει το ίδιο.
Νυχτιάτικα τις προάλλες, πρώτες πρωινές ώρες, στο p2p, βγήκε μια Γαλλίδα και μου ζήτησε τις πιανιστικές μεταγραφές του Λίστ πάνω στις Συμφωνίες του Μπετόβεν. Είμαι μιά ζωή στα δισκάδικα - ποτέ δεν έχω δεί την αντίστοιχη Ελληνίδα που ψάχνει κάτι παρόμοιο.
Στο φόρουμ, τα βλέπουμε όλοι μας: 5500 μέλη. Πόσοι απ αυτούς ακούν;

Ελα γκρινιάρη . Κι εμείς Ελληνες και πενηντάρηδες ( λίγο πάνω λίγο κάτω ) είμαστε . Κι αν είχαμε ipod ( που ορισμένοι έχετε ) θάχαμε μέσα σίγουρα και Μπαχ , και Σένμπεργκ και Ντούμπι Μπράδερς και Τζέθρο Τάλλ και Ντέιβιντ Τόρν και ΠΑΡΤΡΙΤΖ ΦΑΜΙΛΥ .:flipout:

Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Ελα γκρινιάρη . Κι εμείς Ελληνες και πενηντάρηδες ( λίγο πάνω λίγο κάτω ) είμαστε . Κι αν είχαμε ipod ( που ορισμένοι έχετε ) θάχαμε μέσα σίγουρα και Μπαχ , και Σένμπεργκ και Ντούμπι Μπράδερς και Τζέθρο Τάλλ και Ντέιβιντ Τόρν και ΠΑΡΤΡΙΤΖ ΦΑΜΙΛΥ .:flipout:

Ναι, αλλα ειστε πολυ λιγοι. Ο Κωστας εχει απολυτο δικιο. Εγω πλεον δυσκολευομαι αρκετα για να βρω καποιον να μιλησω για μουσικη. Γι'αυτο ειμαι εδω αλλωστε. Ισως αν ειχα 5-10 φιλους σαν κι εσας να μην ασχολιομουν καν με καποιο φορουμ, το οποιο, μην ξεχναμε, δεν ειναι καν αμιγώς μουσικο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Δεν ξέρω, μακάρι να έχεις δίκαιο. Εγώ είμαι και φύσει απαισιόδοξος: το ποτήρι, πάντα το βλέπω μισοάδειο. Νομίζω πάντως πως οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν πολύ καλύτερη σχέση απ ότι εμείς με ...το άθλημα: πολύ περισσότερος κόσμος εκεί ασχολείται σοβαρά με τη μουσική και έχει άποψη Τι θέλει και γιατί.

Να σου πεί ο Nikos F που μπαινοβγαίνει στο dedicated forum της Kate Bush, πως είναι εκεί οι θαμώνες και Τι ξέρουν: να πάθεις πλάκα.
Εδώ κάτι αντίστοιχο, Πολύ Χλωμό: 45-50 μέλη κι άλλοι τόσοι περίεργοι. Και δεν γράφουμε μόνο για την Kate Bush, ε; ;)

Re: Απάντηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Ομολογώ οτι και στην δική μου δισκοθήκη υπάρχουν λίγοι δίσκοι Ελληνικής μουσικής,αλλά μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχω ασχοληθεί ακόμα παρά στο ότι έχω επιλέξει συνειδητά να μην ακούω Ελληνική μουσική ή Ελληνικές παραγωγές.

Αν υπήρχε κάτι να σε τραβήξει (να ταιριάξει στ'αυτιά σου εννοώ) πιθανότατα θα είχες ήδη ασχοληθεί.
Αυτά με τα οποία έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα απλώς σε τράβηξαν περισσότερο.
Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για συνειδητή επιλογή.

Re: Απάντηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Αν υπήρχε κάτι να σε τραβήξει (να ταιριάξει στ'αυτιά σου εννοώ) πιθανότατα θα είχες ήδη ασχοληθεί.
Αυτά με τα οποία έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα απλώς σε τράβηξαν περισσότερο.
Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για συνειδητή επιλογή.

:chinscratch::chinscratch::chinscratch:Ναι δεν έχεις άδικο αλλά έτσι τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά γιατί μιλάμε για μουσικές που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ούτε ως ύφος ούτε ως χρονική περίοδο.
Απο όσο θυμάμαι.
Σταυρός του Νότου
Βιρτζίνια Γουλφ - Βιτάλη
Το ντεμπούτο του Μητροπάνου
Φαίδρα - Μίκης
Ει -Αλεξίου
Μετανάστες - Μαρκόπουλος
Λαύριο - Κορακάκης
Γκάλοπ - Πλάτωνος
Μαρία Δημητριάδου ...δεν θυμάμαι τίτλο
........
θα ψάξω και τα άλλα....

Φιλε dipie,
εδω μεσα που ηρθες 'η θα φυγεις τρεχοντας 'η θα μας αγαπησεις και θα εισαι για παντα μαζι μας!!!
Δεν σου κρυβω οτι τον πρωτο καιρο ημουν ετοιμος να λακισω !!!
Κατι ομως μεσα μου μου ελεγε..."κατσε ρε κοπανε..χαμενος δεν θα βγεις"
Εκατσα λοιπον και πραγματι χαμενος δεν βγηκα.

Σημαντικες εως χαωδεις οι μουσικες διαφορες μου με τους περισσοτερους απο εδω μεσα!!!

Aλλα αληθεια ποσο γοητευτικο ηταν αυτο στην πραγματικοτητα!!!!

Διαβαζα το Μανωλακο και νομιζα οτι αμα θα τον δω θα του χωσω μπουνια!!!!!

Οταν λοιπον φιλε μου τον ειδα (χωρις να ξερω οτι ηταν αυτος) ειπα απο μεσα μου

"ρε φουστη μου κοιτα πουν ακομα υπαρχουν καλα και αγνα παιδια!! "

Ακομα θυμαμαι (αυτος δε καταλαβε τιποτα) την εκπληξη μου οταν μου ειπε το ονομα του!!!

Οταν ξαναδιαβασα τα γραπτα του σκεφτηκα οτι την αλλη φορα που θα τον εβλεπα μαλλον θα τον κλωτσουσα (τοσο πολυ με ειχαν εκνευρισει τα γραπτα του).

Περιτο να σου πω οτι οταν ξαναβρεθηκαμε ενοιωσα οτι βρηκα ενα φιλο απο τα παλια (ελπιζω και το ιδιο απο τη δικη του μερια).

Αν δε, ησουν στην τουαλετα (ετσι λενε τωρα τον τεκε!!!) θα καταλαβαινες αυτα που σου γραφω μεν, αλλα δεν μπορω να σου εκφρασω δε.

Αμα δε ,δοκιμαζες και τη ρακη του Γιωργη εκει ηταν που δεν θα ξεκολουσες με τιποτα!!!

Ακαταλαβίστικα τα παραπανω????

Σιγουρα ναι,για καποιον που δεν εχει μπει στο πνευμα της εδω παρεας.

Κατσε λοιπον μαζι μας, μοιρασου αυτο που σου αρεσει και θα μπορεσεις πολυ συντομα να καταλαβεις, γιατι ο Ντοκ και ο Αγουδεας μας ειναι τοσο αγαπητοι για μας παρ´ ολες τις εντονες μουσικες μας διαφορες.

Και για να σε σιγονταρω λιγο ...ναι υπαρχει Ελληνικη σκηνη και μαλιστα σημαντικη ορισμενες φορες.Και σαν προσφατο παραδειγμα (εστω και αν διαφωνεις μαζι μου..και να ησουν ο μονος??.. ) ειναι ο Αρτεμης και ο Ευθυμης στον καινουργιο τους δισκο...'ριμες απο ατσαλι, ρυθμοι μεγαλοι"

Ε Τζιμακο???

Για να δουμε τωρα τι εχεις εσυ να μας προτεινεις ???

Last edited:
Μιά διαπίστωση έκανα,που επαληθεύεται απο όσα γράφτηκαν παραπάνω.

Η μουσική δεν έχει να κάνει με ζώντες και τεθνηκότες δημιουργούς.

Το θέμα είναι η αποξένωση απο την ελληνική μουσική κι η αδιαφορία για παρεμβάσεις στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα.Εχουμε προσωπική ευθύνη όλοι,γιατί δεν ανοίγουμε δρόμους επικοινωνίας με την ελληνική μουσική στα παιδιά μας και στο περιβάλλον μας κι αυτό είναι λάθος δικό μας.Η ελληνική μουσική είναι αστείρευτη.Χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με άξιους συνεχιστές,που απλά αγνοούμε ή δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε.

Το ζήτημα δεν είναι να γράψω εγώ-θα το κάνω κι αυτό.Το ζήτημα είναι,ότι στραβά αρμενίζουμε-ασυνείδητα ίσως αλλά συμβαίνει...

Να ρωτήσω κάτι;
Πόσοι εξ ημών ακούν και γράφουν και για ελληνική μουσική;
Εχω την αίσθηση κανείς-ή κάνω λάθος;

Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;
Αν όχι τι σημαίνει αυτή η απαξίωση;
Τάχα δεν έχουμε ξεχωριστούς συνθέτες,στιχουργούς,εκτελεστές, μουσικούς;Ο Τσιτσάνης κι ο Βαμβακάρης,ο Χατζιδάκης κι ο Θεοδωράκης,ο Σκαλκώτας κι ο Ξενάκης δεν έζησαν σ' αυτόν τον τόπο;

Δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,νησιώτικο,κρητικά,κλασσική,μοντέρνα,θρακιώτικο και τόσα άλλα είδη,είναι μουσικές που αφορούν και συγκινούν ποιούς;
Ποιός ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμβάλει θετικά στο δικό μας πολιτιστικό γίγνεσθαι;

Συγχωρέστε με και μπορεί να κάνω λάθος,αλλά νομίζω,ότι έχουμε φτιάξει κι εμείς το δικό μας "φραγκολεβαντίνικο" μουσικό κλάμπ(βρίσκω αρκετές αναλογίες με τ' άλλο κλάμπ των χαϊεντελιτιστών).

Διαφωνω. Στην κατηγορια εχουν γινει πολλες φορες συζητησεις για την ελληνικη μουσικη. Μαλιστα εγιναν και καποιες κοντρες θυμαμε για το Θαναση.
Υπαρχουν θεματα για δισκους διαμαντια (πχ "Εν χορδες") για τους οποιους δεν προκειται να βρεις πουθενα αναφορα στο διαδυκτιο. Στην ουσια ο Παναγιωτιδης οταν ξεθαψε το δισκακι τους, εδωσε την δυνατοτητα στα μελη του φορουμ να ερθουν σε επαφη μαζι τους, προνομοιο που το ειχαν λιγοι και ψαγμενοι μ αυτο το ειδος μουσικης....

Μουσικά , εκφράζουμε μία πολύ μεγάλη γκάμα της λυτρωτικής αυτής τέχνης.
Είμαστε άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, εμπειριών, που όμως η αγάπη μας για τη μουσική, μας έχει ''δέσει''.
Αυτό το δέσιμο φίλε dipie είναι ανεκτίμητο.
Η ομάδα της κατηγορίας είναι ανοικτή σε νέες προτάσεις-εισχωρήσεις.
Το αναζητά κιόλας με αγωνία.

Εάν απλά μείνεις στη θεωρία περί Ελληνικής μουσικής κ.τ.λ. δεν θα έχεις κάνει τίποτα.
Συμφωνώ με τα παιδιά λοιπόν και απλά σου λέω ,βουρ στον πατσά.

Το συγκλονιστικό εξάλλου που μας συμβαίνει, είναι η ευκολία και η αγάπη με την οποία αγκαλιάζουμε το διαφορετικό.

Υ.Γ. Μιχάλη μου, me too.:2thumb22sup:

Μιά διαπίστωση έκανα,που επαληθεύεται απο όσα γράφτηκαν παραπάνω.

Η μουσική δεν έχει να κάνει με ζώντες και τεθνηκότες δημιουργούς.

Το θέμα είναι η αποξένωση απο την ελληνική μουσική κι η αδιαφορία για παρεμβάσεις στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα.Εχουμε προσωπική ευθύνη όλοι,γιατί δεν ανοίγουμε δρόμους επικοινωνίας με την ελληνική μουσική στα παιδιά μας και στο περιβάλλον μας κι αυτό είναι λάθος δικό μας.Η ελληνική μουσική είναι αστείρευτη.Χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με άξιους συνεχιστές,που απλά αγνοούμε ή δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε.

Το ζήτημα δεν είναι να γράψω εγώ-θα το κάνω κι αυτό.Το ζήτημα είναι,ότι στραβά αρμενίζουμε-ασυνείδητα ίσως αλλά συμβαίνει...

Στο εναρκτήριο μήνυμα σου , καλά τα πήγαινες . Τώρα μας τα χάλασες. Δεν θεωρώ , επ' ουδενί ότι έχω προσωπική ευθύνη γιατί δεν πρόκειται να φέρω σε επαφή το παιδί μου με την ελληνική μουσική. Εχω ευθύνη , ίσως , να το φέρω σε επαφή με την μουσική εν γένει , ως μία τέχνη , όπως έχω ευθύνη να το φέρω σε επαφή με την λογοτεχνία ή την ζωγραφική . Αλλά δεν θα το πάρω και επι πόνου , για να του μάθω την ελληνική μουσική , επειδή , σώνει και καλά είναι ελληνική και θάπρεπε να την ακούμε .
Η μουσική δεν είναι χάπι , ούτε σιρόπι για το βήχα που πρέπει να το πάρουμε διότι θα γίνουμε καλά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Δεν ξέρω, μακάρι να έχεις δίκαιο. Εγώ είμαι και φύσει απαισιόδοξος: το ποτήρι, πάντα το βλέπω μισοάδειο. Νομίζω πάντως πως οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν πολύ καλύτερη σχέση απ ότι εμείς με ...το άθλημα: πολύ περισσότερος κόσμος εκεί ασχολείται σοβαρά με τη μουσική και έχει άποψη Τι θέλει και γιατί.

Να σου πεί ο Nikos F που μπαινοβγαίνει στο dedicated forum της Kate Bush, πως είναι εκεί οι θαμώνες και Τι ξέρουν: να πάθεις πλάκα.
Εδώ κάτι αντίστοιχο, Πολύ Χλωμό: 45-50 μέλη κι άλλοι τόσοι περίεργοι. Και δεν γράφουμε μόνο για την Kate Bush, ε; ;)

Η διαφορά μας με τους Ευρωπαίους - τουλάχιστον αυτούς μιάς κάποιας ηλικίας - είναι πως αυτοί έχουν να διαβάσουν και κάτι ( και είναι πολύ αυτό το κάτι ) για την μουσική . Εμείς ;
Εχω βρεί δεκάδες εκδόσεις για τον Βάγκνερ και το έργο του στα Αγγλικά . Μήπως γνωρίζεις αντίστοιχες στα ελληνικά ;

A και για να μη το ξεχάσω ,απλά να πω, πως υπάρχουν απίστευτες μπάντες σ´αυτή τη χώρα , που σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν πράγματα έξω.
Και εδώ γράφονται σπουδαίες μουσικές (με το βλέμα στραμένο κυρίως στη δύση ) .
Όμως κανείς δεν θα τους δώσει την ευκαιρία ν´ακουστούν.

Για να μιλήσουμε για Ελληνική μουσική , θα πρέπει να μιλήσουμε και για το Ελληνικό κύκλωμα που παράγει δίσκους.
Πως το κάνει, ποιοι το κάνουν, γιατί το κάνουν.
Καλύτερα άστο γιατί δεν μας συμφέρει.

Ντοκ και Λύμπε, η διαφορά μας με τους ηλικιωμένους Ευρωπαίους είναι πως οι δικοί μας έχουν σύνταξη 500 ευρώ το μήνα.

Και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για τη σχέση των χρημάτων στην καλλιέργεια του πνεύματος γενικά.

Όταν ο μέσος Έλληνας ζει μία ολόκληρη ζωή ,στο όριο απλά για να επιβιώσει, τι θέλετε να ψάξει να βρει και ν´ακούσει;
Mάλλερ ή Sonic Youth;

Υ.Γ. Σκέφτομαι δύο ηλικιωμένους στα προσφυγικά στην Καισαριανή να συζητάνε , ενώ οι κυράδες τους ,η μία τηγανίζει κεφτεδάκια και η άλλη απλώνει μπουγάδα: '' Ρε Γιώργη το άκουσες το καινούργιο του Σπρίνγκστην;. '' Όχι ρε Μήτσο δεν έχω προλάβει γιατί ακούω αυτή την περίοδο Funkadelic".

Last edited:
Και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για τη σχέση των χρημάτων στην καλλιέργεια του πνεύματος γενικά.

Όταν ο μέσος Έλληνας ζει μία ολόκληρη ζωή ,στο όριο απλά για να επιβιώσει, τι θέλετε να ψάξει να βρει και ν´ακούσει;
Mάλλερ ή Sonic Youth;

O Eλληνας δεν έχει λεφτά για δίσκους και κουλτούρα γενικώς, άλλα έχει λεφτά για σκυλάδικα, ζαντολάστιχα, προβόλια και χλιδάτα κινητά.
Σε λίγο, και για αυτό, θα του φταίει ...η Τουρκοκρατία :D

Mάλλερ ή Sonic Youth;

Να υποθέσω ότι τα πονήματα της Πέγκυ Ζήνα , Ελλης Κοκκίνου και Δεσποίνης Βανδή τα αγοράζουν οι πλούσιοι και οι μεγαλοσυνταξιούχοι ; ( αυτά τα ρετιρέ είναι που μας φάγανε ) -bye-