ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Να ρωτήσω κάτι;
Πόσοι εξ ημών ακούν και γράφουν και για ελληνική μουσική;
Εχω την αίσθηση κανείς-ή κάνω λάθος;

Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;
Αν όχι τι σημαίνει αυτή η απαξίωση;
Τάχα δεν έχουμε ξεχωριστούς συνθέτες,στιχουργούς,εκτελεστές, μουσικούς;Ο Τσιτσάνης κι ο Βαμβακάρης,ο Χατζιδάκης κι ο Θεοδωράκης,ο Σκαλκώτας κι ο Ξενάκης δεν έζησαν σ' αυτόν τον τόπο;

Δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,νησιώτικο,κρητικά,κλασσική,μοντέρνα,θρακιώτικο και τόσα άλλα είδη,είναι μουσικές που αφορούν και συγκινούν ποιούς;
Ποιός ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμβάλει θετικά στο δικό μας πολιτιστικό γίγνεσθαι;

Συγχωρέστε με και μπορεί να κάνω λάθος,αλλά νομίζω,ότι έχουμε φτιάξει κι εμείς το δικό μας "φραγκολεβαντίνικο" μουσικό κλάμπ(βρίσκω αρκετές αναλογίες με τ' άλλο κλάμπ των χαϊεντελιτιστών).

Last edited:
Συγχωρέστε με και μπορεί να κάνω λάθος,αλλά νομίζω,ότι έχουμε φτιάξει κι εμείς το δικό μας "φραγκολεβαντίνικο" μουσικό κλάμπ(βρίσκω αρκετές αναλογίες με τ' άλλο κλάμπ των χαϊεντελιτιστών).

Σε συγχωρούμε...-bye-
δεν έχουμε φτιάξει τίποτα.
Φτιάχτηκε στην πορεία και διαμορφώθηκε, είναι ρευστό και εύπλαστο.
Αναλογίες με το άλλο ...?
θέλω να πιστεύω πως όχι.

Ελληνική ακούμε (ακούν) πολλοί.
Και γράφουν.
Ποτέ δεν τέθηκαν φραγμοί ή πλαίσια και ούτε πρόκεται...

Δεν υπονόησα σε καμία περίπτωση,ότι τέθηκαν φραγμοί και πλαίσια.
Απλά με ξενίζει και με απομακρύνει κατά κάποιο τρόπο το κλίμα.

Δεν πίεσε ούτε ενθάρυνε κανείς κανένα να γράψει γιά ποπ, ροκ ή κλασική και αντίστοιχα δεν απαγορεύτηκε σε κανέναν να γράψει γιά ελληνική.

Πάει μόνο του

Κοίτα, επειδή σε πολλούς η φράση "ελληνική μουσική" παραπέμπει στο "σκυλοπόπ" (μπρρρρ!), μας δημιουργεί μια... άπωση. Πάντως, έχουν ανοιχτεί αρκετά νήματα για Έλληνες δημιουργούς.

Να στο πω αλλιώς...

κάποιος δολώνει και ρίχνει.
Αν δεν πιάσει... ίσως δεν είναι καλός ψαράς.

μμμμ ναι...
τάνκερ φαίνεται ότι έχουμε, και φρεγάτες και κρουαζιερόπλοια

Τάχα δεν έχουμε ξεχωριστούς συνθέτες,στιχουργούς,εκτελεστές, μουσικούς;Ο Τσιτσάνης κι ο Βαμβακάρης,ο Χατζιδάκης κι ο Θεοδωράκης,ο Σκαλκώτας κι ο Ξενάκης δεν έζησαν σ' αυτόν τον τόπο;

Γιατι δε γραφεις εσυ? Παντως, πιστευω πως ο λογος για αυτα που αναφερεις ειναι η ανυπαρξια καλη νεας μουσικης απο Έλληνες δημιουργους. Τα ελαχιστα καλα αλμπουμ καθε χρονιας αναφερονται και εδω. Αλλωστε, τα φορουμ δεν εχουν σκοπο να αντικαταστησουν τα περιοδικα και τα sites.

Να ρωτήσω κάτι;

ειδες φιλε μου ..μονος σου το λες

δεν εχουμε ξεχωριστους συνθετες στιχουργους εκτελεστες

αυτοι που αναφερεις ...ηταν, δεν ειναι !

.

Re: Απάντηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Απλά με ξενίζει και με απομακρύνει κατά κάποιο τρόπο το κλίμα.

"Οποιος είν έξω απ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει" :guitarist:
Με πιό λίγα λόγια: Γιατί δεν ανασκουμπώνεσαι να το κάνεις εσύ;

Πολλοί από τους θαμώνες εδώ, μπορούν να σου πούν αν γι αυτούς ήταν εύκολο να γράψουν ή πόσο τους ξένιζε στην αρχή το περιρέον κλίμα: είδαν φώς και μπήκαν, τριγύρω μιλούσαν για Γιουροβίζιον και...ηχογραφήσεις αναφοράς, κάτι πιλαφάτα τζαζοειδή που κολυμπούσαν στο σορόπι - ήθελε μεγάλο θράσος ν αρχίσεις να μιλάς για φραγκολεβαντίνικα.:blink:

Καθένας άρχισε να γράφει γι αυτά που του αρέσουν, που συγκινούν τον ίδιο προσωπικά. Αλλοι απ αυτούς που διάβαζαν συντονίσθηκαν, άλλοι άρχισαν να πετούν αρβύλες, άλλοι τα μάζεψαν και πήγαν παραδίπλα.
Κι άλλοι άρχισαν να γράφουν κι αυτοί.

Ιδού η Ρόδος. Ή, αλλιώς, Περιμένουμε συμμετοχές και δεν πετάμε απολύτως τίποτα, αυτό το φωνάζουμε συνεχώς και σε όλους τους τόνους.

"Ολοι οι καλοί χωράνε!"

Απο τον καιρό που ασχολήθηκα λίγο σοβαρά με το hi-fi σταμάτησα να ακούω και Ελληνική μουσική.
Δεν άντεχαν τα αυτιά μου το θρίλερ.

:grandpa: Δηλαδής ακούτε μουσική για την ίδια τη μουσική ή για το πόσο καλά ακούγεται;
Προσωπικά πιό πολύ με χαλάνε κάτι audiophile ηχογραφήσεις που ούτε από μουσική λένε τίποτα ούτε από ποιότητα παρά ένα ωραίο τραγούδι που "μπουμάρει", "τρίζει" ή κάνει οτιδήποτε θέλει... :)

Να ρωτήσω κάτι;

Δημοτικό,ρεμπέτικο,λαϊκό,νησιώτικο,κρητικά,κλασσική,μοντέρνα,θρακιώτικο και τόσα άλλα είδη,είναι μουσικές που αφορούν και συγκινούν ποιούς;
Ποιός ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμβάλει θετικά στο δικό μας πολιτιστικό γίγνεσθαι;

Με την τελευταία απογραφή του 2005 είχα γύρω στα 2.000 και 1.500 cd .
Ανάμεσα σε αυτά διαθέτω
Το χαμόγελο της Τζοκόντα
τον Μπάλλο
το Περιβόλι του τρελλού
το Μεταφοραί - Εκδρομαί "ο Μήτσος" ( δισκάρα )
τον Σταυρό του Νότου ( στην νέα λάϊβ εκτέλεση του )
το γνωστό audiophile live της Πασπαλά ( δισκάρα επίσης )
την Βροχή από κάτω ( δισκάρα )
την Μικρά Ασία ( που πήρα την επανέκδοση , αλλά δεν μπορώ να την ακούσω)
η δε σύζυγος διαθέτει δύο Σπανουδάκηδες ( συγγνώμη γυναίκα είναι ) και μία Πρωτοψάλτη.

Τι ακριβώς περιμένεις π.χ. από εμένα να γράψω για ελληνική μουσική ;Δεν το κατέχω το θέμα .

Αντίστοιχη νομίζω είναι η κατάσταση στην δισκοθήκη του Λύμπε π.χ. αλλά και άλλων .

Οσοι λοιπόν μπορούν , γνωρίζουν και είναι πρόθυμοι ας γράψουν. Πιστεύω ότι θα βρεθούν αρκετοί να τους διαβάσουν , περισσότεροι κι από όσους οι ίδιοι πιστεύουν . Η υπογραφή του παπα-Τσάκωνα ας είναι οδηγός τους .

:grandpa: Δηλαδή ακούτε μουσική για την ίδια τη μουσική ή για το πόσο καλά ακούγεται;
Προσωπικά πιό πολύ με χαλάνε κάτι audiophile ηχογραφήσεις που ούτε από μουσική λένε τίποτα ούτε από ποιότητα παρά ένα ωραίο τραγούδι που "μπουμάρει", "τρίζει" ή κάνει οτιδήποτε θέλει... :)

+1

συμφωνώ απόλυτα απλά υπάρχει και το ενδεχόμενο μια κακή ηχογράφηση να αποτρέπει κάποιον που έδωσε ένα κάρο λεφτά για μηχανήματα,,

φεύγω απ το θέμα αλλά προσωπικά γούσταρα περισσότερο στις αρχές του 80 όταν έκανα τις πρώτες μου ακροάσεις σε μικρή ηλικία σε ένα μονοφονικο κασετόφωνο με δισκοθήκη μια και δυο κασέτες παρά τώρα που έχω μαζέψει μισό δωμάτιο μηχανήματα και χιλιάδες cd...

όσο για την Ελληνική σκηνή τα είπαμε....όποιος νομίζει ότι είναι γνώστης και νομίζει ότι έχει να προτείνει κάποιο δίσκο για ακρόαση δεν έχει παρά να τον προτείνει.......

τόσο απλά:ears:

Αντίστοιχη νομίζω είναι η κατάσταση στην δισκοθήκη του Λύμπε π.χ. αλλά και άλλων .

Χειρότερη: πλήν Πασπαλά, Μικρά Ασία, Σπανουδάκης, Πρωτοψάλτη, Μικρούτσικος Live - σύν 3-4 Χατζιδάκηδες, Παπάζογλου ("Χαράτσι"), Μικρούτσικος Studio. Της συζύγου στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Με πονάει που δεν βρίσκω καλή ελληνική μουσική που να μου αρέσει. Σκέφτομαι τους γυιούς μου και πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώνουν με τραγούδια στη γλώσσα τους που να τους εκφράζουν και να μιλάνε για πράγματα που τους ενδιαφέρουν ή αναγνωρίζουν και σαν δικά τους.
Δυστυχώς, πέραν του Παπακωνσταντίνου ίσως, δεν βρίσκω τίποτε άλλο που να νιώσω ότι αξίζει την προσοχή μου και αντέχει σε σοβαρές ακροάσεις για περισσότερες από 1-2 φορές.
Οταν μεγάλωνα εγώ, ήταν διαφορετικά.

Παρόλα αυτά θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω. Και γνώμες και μουσικές.

Μήπως και από αυτά τα ολίγα , που έχουμε , δείγματα ελληνικής μουσικής , αυτά που μας αρέσουν είναι κατά βάσιν "φραγκολεβαντίνικα" ; π.χ την Μικρά Ασία δεν μπορώ να κάτσω να την ακούσω , στον δίσκο της Πασπαλά μ' αρέσει το Πλοίο θα σαλπάρει που είναι διασκευή σχεδόν ηλεκτρονική , ενώ το πρωτότυπο δεν νομίζω να με έχει συγκινήσει ποτέ . Ο Πουλικάκος ήταν ροκ , ο Παπακωνσταντίνου σε κάποια προηγούμενα του δεν μου λέει κάτι ( η "Βροχή από κάτω"με τα samples της και τις λούπες της είναι άλλη κατηγορία ) , ενώ το Χαμόγελο μ' αρέσει γιατί δεν έχει στίχους . Οπότε , μάλλον χαμένη υπόθεση .

( Βεβαίως δεν θα έλεγα ποτέ όχι για μερικά βαρειά λαϊκά στα καλά μαγαζιά προ εικοσαετίας . Αλλά δεν θα τα παρουσιάσω κιόλας !!!)

Ομολογω οτι δεν εχω καμμια επαφη οχι μονο με την Ελληνικη μουσικη αλλα και με την Ελληνικη πραγματικοτητα γενικα, αλλα εχω εναν φιλο κιθαριστα Ελληνα, μενει στην Ελλαδα εννοειται και μου γραφει οτι υπαρχουν ενα σωρο Ελληνες μουσικοι και συγκροτηματα στην μη ενορχηστρωμενη μουσικη, δηλαδη ροκ, φανκ, σοουλ, τζαζ, ρεγκυ και εχω ακουσει μερικα δειγματα τα οποια μου αρεσαν και νομιζω οτι ανετα μπορουν να συγκριθουν με πολλα απο καλυτερα "ξενα" του ειδους! Αλλα γιατι δεν μπορουν να προωθηθουν αυτοι οι μουσικοι/συγκροτηματα να κανουν διεθνη καριερα? Τι μπορει να φταιει?

Εγώ πιστεύω πως η σχέση του Ελληνα με τη μουσική γενικώς, είναι πολύ ...προβληματική.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ: φίλος ταξίδευε αεροπορικώς προ ημερών, μεγάλο ταξίδι. Δίπλα του καθόταν μιά Σουηδέζα θεία γύρω στα 60-φεύγα μ ένα iPod και άκουγε Bach και Depeche Mode. Δεν έχω δει ποτέ μιά αντίστοιχη Ελληνίδα θεία, στο ίδιο ηλικιακό γκρούπ, να κάνει το ίδιο.
Νυχτιάτικα τις προάλλες, πρώτες πρωινές ώρες, στο p2p, βγήκε μια Γαλλίδα και μου ζήτησε τις πιανιστικές μεταγραφές του Λίστ πάνω στις Συμφωνίες του Μπετόβεν. Είμαι μιά ζωή στα δισκάδικα - ποτέ δεν έχω δεί την αντίστοιχη Ελληνίδα που ψάχνει κάτι παρόμοιο.
Στο φόρουμ, τα βλέπουμε όλοι μας: 5500 μέλη. Πόσοι απ αυτούς ακούν;

Last edited:

+1

όσο για την Ελληνική σκηνή τα είπαμε....όποιος νομίζει ότι είναι γνώστης και νομίζει ότι έχει να προτείνει κάποιο δίσκο για ακρόαση δεν έχει παρά να τον προτείνει.......

τόσο απλά:ears:

και να μην είναι γνώστης απαραίτητα, αν το άκουσμα τον έχει οδηγήσει σε μια σειρά συναισθημάτων, και μπορεί κανείς αυτά να τα εκφράσει με γραπτό λόγο, και δεν φοβάται το πόσο θα εκτεθεί ας το κάνει.

Ομολογώ οτι και στην δική μου δισκοθήκη υπάρχουν λίγοι δίσκοι Ελληνικής μουσικής,αλλά μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχω ασχοληθεί ακόμα παρά στο ότι έχω επιλέξει συνειδητά να μην ακούω Ελληνική μουσική ή Ελληνικές παραγωγές.

Και βεβαίως υπάρχουν και αρκετά σάουντρακς απο Ελληνικές ταινίες που τα θεωρώ πάρα πολύ καλά στο είδος τους και έχω σκεφθεί και κάποιο αφιέρωμα κάποια στιγμή.

Πάντως Dipie μιας και άνοιξες το θέμα καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να γράφεις και κανα δύο πράγματα...