ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Re: Απάντηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Η ανακάλυψη νέων δρόμων κι αισθημάτων μέσα απο την μουσική,είναι πολύ πιό ελκυστική και συγκινητική,απο δανεισμένα λόγια και ξένα συναισθήματα.

Το ζητούμενο δεν είναι να ακούμε μόνο αυτό η εκείνο.Προσωπικά έχω πολύ μεγάλη δισκοθήκη και ακούω τα πάντα.Το ζητούμενο είναι να μην κάνουμε αποκλεισμούς,πολύ περισσότερο όταν δεν γνωρίζουμε τι απαξιώνουμε.

Πολύ σωστά. Μπορείτε να κάνετε κάποιες προτάσεις με βάση τι αρέσει σ' εσάς; Κάποια παρουσίαση επίσης θα ήταν πολύ χρήσιμη πιστεύω.

Συμφωνώ με τον φίλο Busoni.
Αντί αφορισμών περί αποκλεισμού κλπ γράψτε μας κι εσείς για κάτι που σας αρέσει.
Εγώ, όταν βλέπω σκοτάδι, ψάχνω να ανάψω κάποιο φώς.
Αν θεωρείτε αδικημένη την Ελληνική μουσική, να σας πώ εγώ τι γινόταν εδώ με την Κλασσική ή τη free jazz 2 χρόνια πριν.
Ανασκουμπωθήκαμε και γράψαμε.
Περιμένουμε και από εσάς.

Είναι πάντως εντελώς λανθασμένη η εντύπωση τού αποκλεισμού τής Ελληνικής Μουσικής..
Δεχόμαστε τά πάντα..Καί έχουμε κάνει καί παρουσιάσεις..
Προσωπικά ανήκω σέ αυτούς πού έχουν εκτιμήσει δεόντως τήν Ελληνική Μουσική τουλάχιστον στά παλιότερα χρόνια...Οπως καί σέβομαι τμήμα τής Μουσικής μας Παράδοσης..
Και εξακολουθώ να θεωρώ στιγμές της, πολύ σημαντικές πανευρωπαϊκά...
Θά είχε ενδιαφέρον νά υπάρξουν και άλλες παρουσιάσεις από κάθε έναν πού ενδιαφέρεται.
Αλλά τό να μιλάμε γιά ´αποκλεισμούς ´είναι άδικο...
Υ.Γ1
Τα συμφωνικά τού Θεοδωράκη έχουν μόνον κάποιες καλές στιγμές.Tά Λυρικά του είναι εξαίσια...
Υ.Γ2
Ο Σκαλκώτας αναγνωρίζεται πιό πολύ στό εξωτερικό παρά εδώ..Η εταιρεία BIS έχει εκδόσει τό μεγαλύτερο μέρος τού έργου του...
Μαμαγκάκης ,Γιαννίδης είχαν παράξει αρκετά ενδιαφέρον έργο...
Οσο γιά τόν Καλομοίρη διατηρώ επιφυλάξεις...
Ασφαλώς πάντως υπάρχουν Δυτικοί συνθέτες πού έχουν υμνηθεί στίς χώρες τους χωρίς να είναι αντικειμενικά καλύτεροι από τόν Καλομοίρη...

Η ελληνοφωνη μουσικη χρειαζεται ενα ταρακουνημα. Να βγουν μαζεμενοι 2-3 πολυ καλοι δισκοι που να σημειωσουν και μεγαλη εμπορικη επιτυχια. Παραλιγο να το πετυχει ο Αγγελακας αυτο αλλα ειναι μονος του, ενω και ο δισκος του δεν εγινε τελικα τοσο εμπορικος οσο χρειαζονταν. Αν ειχε πουλησει καμια 50000 δισκους και ερχοταν στο καπακι πχ ο Παυλιδης και πουλαγε αλλους τοσους και κανα νεο ονομα που να επιανε τις 30000, τοτε και οι δισκογραφικες θα ανασκουμπώνονταν λιγακι.

Ο Καλομοίρης θεωρείται ως ο ιδρυτης της Εθνικης Μουσικής Σχολής, απο τα βιβλία Ιστορίας της Μουσικής που διδάσκονται στα ωδεία. Δεν έχουν άδικο μια και το έργο του έχει σαφώς επιρροές απο ελληνικά μουσικά ιδιώματα σε αντίθεση με αυτό των προγενέστερων συνθετών της Επανησιακής Σχολής.
Ο Σκαλκώτας ειναι σε άλλο επίπεδο... Η Δύση τον εκτιμά τόσο για τους χορούς του όσο και για την ατονική μουσική. Εμείς κοιμόμαστε...To 2004 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια απο την γέννησή του και τ' όνομά του ελάχιστα ακούστηκε. Όνειρά μας γλυκά :sleepey:

Οσο για το συγκεκριμένο thread, πιπιλίζουμε τα ίδια και τα ίδια, και δεν νομίζω οτι πρέπει να απολογηθούμε σε κάποιον. Είναι λίγες οι παρουσιάσεις στην ελληνική μουσική, αλλά όλες ήταν ευπρόσδεκτες. Προς τι ο φόβος λοιπόν; Όσοι συγκινούνται απο έλληνες καλλιτέχνες, ας γράψουν τι τους συγκινησε και γιατί... Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να ακούμε ελληνική μουσική... Απλά με την ευρύτητα των ακουσμάτων που έχει ο καθένας, και δεδομένου οτι δεν περιλαμβάνουν ελληνικά, πώς να στραφεί να ψάξει τα ελληνικά αμα δεν τον "σπρώξει" κάποιος άλλος;;; Ή κατι άλλο, βιβλίο, ντοκυμανταίρ, κριτική, παρουσίαση εδω μέσα....

Είναι πάντως εντελώς λανθασμένη η εντύπωση τού αποκλεισμού τής Ελληνικής Μουσικής..
Δεχόμαστε τά πάντα..Καί έχουμε κάνει καί παρουσιάσεις..
.....
......

Δηλαδή να παρουσιάσουμε ποιους ρε Σπύρο; Τον Τσιτσάνη; Τον Μάρκο; Και σε ποιούς; Σε κανένα γκρουπ Γιαπωνέζων τουριστών;

Η ελληνική λαϊκή μουσική είναι βίωμα. Δεν είναι δισκοκριτικές στον ειδικό τύπο ή εκτεταμένες αναφορές στο πως παίζει ο χ ντράμερ ή ο ψ μπασίστας.

Είναι η αφήγηση με την γλώσσα της μουσικής, της πιο πλατιάς λαϊκής τέχνης, της σύγχρονης ιστορίας μας, του 20 αιώνα αλλά και πιο πίσω. Και τι ιστορία αλήθεια! Είναι τα νανουρίσματα που μας τραγουδούσε η γιαγιά μας και η μάνα μας. Είναι ο τρόπος που είχαν οι απλοί άνθρωποι να τραγουδάνε καημούς και όνειρα και να βιώνουν ξανά την ύπαρξή τους μέσα από αυτή. Τρόπος σίγουρα δυνατός ώστε να επηρεάσει βαθιά και "έντεχνους" συνθέτες και να τους καθορίσει.

Η ελληνική λαϊκή μουσική δεν είναι συλλογές βινυλίων και βραδιές ακροάσεων. Είναι να βρισκόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με το κρασί την κιθάρα και το μπουζούκι και να τραγουδάμε αυτό που είμαστε. Να τραγουδάμε Τσιτσάνη, Μάρκο και Μίκη μέχρι που να γνωρίσει ο ένας τον άλλο.

Τι θα μπορούσα να παρουσιάσω .....δεν ξέρω!

Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Ο Καλομοίρης θεωρείται ως ο ιδρυτης της Εθνικης Μουσικής Σχολής, .......

Ο Σκαλκώτας ειναι σε άλλο επίπεδο... Η Δύση τον εκτιμά τόσο για τους χορούς του όσο και για την ατονική μουσική. ......
........

.........

Η Ελλάδα δεν έχει αξιόλογη παράδοση στην δυτική έντεχνη μουσική. Εκτός του αποκλεισμού μας από την εξέλιξη για ιστορικούς λόγους, ίσως η διαφορετική δική μας έντεχνη ή λαϊκή-δημοτική παράδοση που δεν παντρεύεται εύκολα με την δυτική έντεχνη να μας κράτησαν έξω ή πίσω.

Μιλώντας όμως για ελληνική μουσική μάλλον δεν εννοούμε κυρίως τον Καλομοίρη ή τον Σκαλκώτα.

Δεν εννοούμε ούτε την ελληνόφωνη μουσική. Και εδώ μπαίνει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν δηλαδή η ρόκ ή η ποπ ή ....ή το λόου μπάπ αποτελούν πλέον μέρος της σύγχρονης ελληνικής αστικής μουσικής κουλτούρας.

Re: Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Η Ελλάδα δεν έχει αξιόλογη παράδοση στην δυτική έντεχνη μουσική. Εκτός του αποκλεισμού μας από την εξέλιξη για ιστορικούς λόγους, ίσως η διαφορετική δική μας έντεχνη ή λαϊκή-δημοτική παράδοση που δεν παντρεύεται εύκολα με την δυτική έντεχνη να μας κράτησαν έξω ή πίσω.

Μιλώντας όμως για ελληνική μουσική μάλλον δεν εννοούμε κυρίως τον Καλομοίρη ή τον Σκαλκώτα.

Δεν εννοούμε ούτε την ελληνόφωνη μουσική. Και εδώ μπαίνει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Αν δηλαδή η ρόκ ή η ποπ ή ....ή το λόου μπάπ αποτελούν πλέον μέρος της σύγχρονης ελληνικής αστικής μουσικής κουλτούρας.

Eγώ πάντως όταν μιλώ για ελληνική μουσική μιλώ για όλους. Για τον Σκαλκώτα, τον Χατζηδάκι, τον Ξαρχάκο, τον Βαμβακάρη, ακόμα και τους Raining Pleasure. Αλλωστε δεν κάνουμε λαογραφία εδω...Για τις μουσικές του λέει ο καθένας κι ελληνικό είναι ό,τι δημιουργείται από Έλληνες.

Επίσης, για όλα μπορεί να μιλήσει κανείς. Δεν κάνουμε δισκοκριτική. Κι αν μερικοί απο μάς έχουν δυνατή πένα, ποτέ δεν περιφρόνησαν γραπτά που δεν έχουν..."εντεχνο λόγο". Η όλη ουσία είναι να πει κάποιος δυο λόγια για έναν δίσκο και, στην καλύτερη, κάποιος άλλος να ενδιαφερθεί να τον ακούσει. Αυτό...

Έχουμε φτάσει πάνω απο 100 posts με επιχειρήματα, αποκλεισμούς, συμβουλές κλπ κλπ. Αν όσοι διαμαρτύρονται για την απουσία ελληνικής μουσικής απο το forum έγραφαν δυο λόγια αντί για τα posts εδω, θα είχαμε προχωρήσει ουσιαστικότερα.

..Για τις μουσικές του λέει ο καθένας κι ελληνικό είναι ό,τι δημιουργείται από Έλληνες.
........ Δεν κάνουμε δισκοκριτική. Κι αν μερικοί απο μάς έχουν δυνατή πένα, ..

Έχουμε φτάσει πάνω απο 100 posts με επιχειρήματα, αποκλεισμούς, συμβουλές κλπ κλπ. Αν όσοι διαμαρτύρονται για την απουσία ελληνικής μουσικής απο το forum έγραφαν δυο λόγια αντί για τα posts εδω, θα είχαμε προχωρήσει ουσιαστικότερα.

Ξεχωρισα τα παραπανω απο τον φιλο μας γιατι:
1ον) Αυτο που θα γραψω δεν ειναι ακριβως ελληνικη μουσικη αλλα ειναι φιαγμενο απο Ελληνες
2ον) Δεν εχω δυνατη πενα
3ον) Συμφωνω απολυτα να γραψουμε (εστω και με τον δικο μου απλοϊκο τροπο) ενα δυο δισκακια που μας αρεσαν το τελευταιο καιρο απο ελληνες δημιουργους.

τελευταια λοιπον ακουω(και εχω αγορασει) απο Ελληναρες...
Παυλος Παυλιδης - αλλη μια μερα
Αρτεμις Ευθυμης - ο διαλεχτος της αρνησης....
Και λιγο πιο παλια Αγγελακας και επισκεπτες - απο δω και πανω.

Η κορη δε, εχει λιωσει ( αγορασμενο και αυτο) το τελευταιο χιτακι της Παριζου ...στο χειλος της καταστροφης μου εδωσες το φιλι της ζωης.......και οχι τιποτε αλλο....μου αρεσει και μενα :flipout::flipout:

QUOTE]

Ωραία!και δεύτερος που του άρεσε αυτό.Είχα ακούσει θυμάμαι το η "αγάπη ορμάει μπροστά" και το "αιρετικό" και πήγα και το αγόρασα αμέσως και διαφώνησα με πολύ κόσμο βέβαια.

QUOTE]

Ωραία!και δεύτερος που του άρεσε αυτό.Είχα ακούσει θυμάμαι το η "αγάπη ορμάει μπροστά" και το "αιρετικό" και πήγα και το αγόρασα αμέσως και διαφώνησα με πολύ κόσμο βέβαια.

Ε..και?????

Εγω να δεις με ποσους διαφωνω απο δω μεσα και εξω βεβαιως βεβαιως.
Παυει ομως ρε φιλε Γιωργο να τους αγαπαμε ολους ή μειωνει την αξια αυτου που μας αρεσε?????

Σιγα μην απολογηθουμε κιολας για τις επιλογες μας!!!!!

Δεν μας αγαπατε ετσι οπως ειμαστε ρε διαφωνουντες εκει οξω???:ernaehrung004::ernaehrung004::guitarist:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Ξεχωρισα τα παραπανω απο τον φιλο μας γιατι:
1ον) Αυτο που θα γραψω δεν ειναι ακριβως ελληνικη μουσικη αλλα ειναι φιαγμενο απο Ελληνες
2ον) Δεν εχω δυνατη πενα
3ον) Συμφωνω απολυτα να γραψουμε (εστω και με τον δικο μου απλοϊκο τροπο) ενα δυο δισκακια που μας αρεσαν το τελευταιο καιρο απο ελληνες δημιουργους.

τελευταια λοιπον ακουω(και εχω αγορασει) απο Ελληναρες...
Παυλος Παυλιδης - αλλη μια μεραΑρτεμις Ευθυμης - ο διαλεχτος της αρνησης....

Η κορη δε, εχει λιωσει ( αγορασμενο και αυτο) το τελευταιο χιτακι της Παριζου ...στο χειλος της καταστροφης μου εδωσες το φιλι της ζωης.......και οχι τιποτε αλλο....μου αρεσει και μενα :flipout::flipout:

Μιχάλη !!
Πάλι κρύβεσαι πίσω απ την κόρη σου ????:flipout::flipout::grinning-smiley-043

Αθεόφοβε..:BDGBGDB55:

Και εμένα μ αρέσει η Helenitsa και το συγκεκριμένο τραγούδι αλλά δεν βάζω την αδελφή μου μπροστά για κάλυψη(δεν έχω παιδιά..:grandpa:)

Είπαμε: Εμπρός να ξεμπροστιαστούμε εμείς οι του "ελαφρού" απέναντι στους υπόλοιπους !!
Μας αγαπάνε ούτως ή άλλως ..:operator:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Μιχάλη !!
Πάλι κρύβεσαι πίσω απ την κόρη σου ????:flipout::flipout::grinning-smiley-043
r:

Οχι..οχι...μα γραφω οτι μου αρεσει και μενα....
Απλα το εμαθα απο αυτη...
Και να σου πω τι ακουει αυτες τις μερες καπακι απο την Παπαριζου????

Smoke on the water!!!!!!!!:drummer:-bye-

Και μου το ζητησε και μονη της παρακαλω!!!!(απορω που το ακουσε!!!)

η δικιά μου τελευταία ακούει ground control to Major Tom...

και άλλα 70'ς ....

αν δεν κάνω λάθος είναι σε ένα soundtrack μαζί με άλλα παλιά και ίσως και καινούργια.
Το θέμα είναι ότι της αρέσει και το αποδέχεται όπως τα σημερινά τραγούδια.
Πράγμα που σημαίνει ότι ό,τι τους δώσεις....το αφομοιώνουν...

Ναι , αλλά η δικιά μου προχθές σε ένα παιδικό λεύκωμα ( τα γνωστά με τις ερωτοαποκρίσεις ) στην ερώτηση "Ποιός ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;" έγραψε : Magma .

Ναι , αλλά η δικιά μου προχθές σε ένα παιδικό λεύκωμα ( τα γνωστά με τις ερωτοαποκρίσεις ) στην ερώτηση "Ποιός ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;" έγραψε : Magma .

Και η δασκαλα νομιζε πως την κοροιδευε και την εβαλε τιμωρια?:flipout:

Last edited:

Οσοι έχετε κόρες θά νοιώσετε τέτοιες ικανοποιήσεις....:music-smiley-005:
Οι υπόλοιποι μέ τούς γιούς, Βach θά λέμε Σαλαμπάση θά απαντάνε...
Lou Reed θά λέμε ,Ηeavy Metal θά μάς ´χώνουνε´...
Ποτέ δέν θά βρούμε δικαίωση από τούς γιούς μας....Αααααχ.:bigcry::bigcry:

Re: Απάντηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Οσοι έχετε κόρες θά νοιώσετε τέτοιες ικανοποιήσεις....:music-smiley-005:
Οι υπόλοιποι μέ τούς γιούς, Βach θά λέμε Σαλαμπάση θά απαντάνε...
Lou Reed θά λέμε ,Ηeavy Metal θά μάς ´χώνουνε´...
Ποτέ δέν θά βρούμε δικαίωση από τούς γιούς μας....Αααααχ.:bigcry::bigcry:

δεν ξέρω για σένα Σπύρο αλλά αν το δικό μου μου βάζει grind core θα είμαι ευτυχισμένος:drummer:-bye-

Υποψιαζομαι πως το αλμπουμ των Abbie Gale ειναι καλο, αλλα δεν το εχω ακουσει ακομα. Μηπως καποιος απο εσας?