Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Σίγουρα οι πατάτες μαγειρεύονται αλλιώς με αυτό το σύστημα..
αλλά θέλω να το δοκιμάσω..

Εάν έχετε δοκιμάσει πατάτες από τα Simply Burgers ίσως να φτιάχνονται κάπως έτσι.. μου αρέσουν αρκετά..

Και εγώ τώρα χρησιμοποιώ μικρό βαθύ κατσαρολάκι για πατάτες.. (αντικολλητικό)
Μοιάζει λίγο το στυλ με αυτό τον simply Burgers όντως. Αλλά δεν μου αρέσουν αυτές των simply ενώ μου αρέσουν της Philips :)

Οσοι πάρουν φριτέζα, ας δώσουν λίγο προσοχή στα μέταλλα. Δεν είναι τυχαίο οτι (πχ. στον Κωτσόβολο) βρίσκεις φριτέζες με 100-150 Ε και (καλές αλλά απλές) κατσαρόλες με 200Ε. Παράγονται οξέα μέσα στην φριτέζα και αν έχει κανείς την συνήθεια να αφήνει έστω και μια μέρα μέσα το χρησιμοποιημένο λάδι, ο πάτος εμφανίζει γρήγορα σημάδια φθοράς (2 φορές παθών)...

4-5 μοντέλα έχει η Philips..
https://www.skroutz.gr/c/444/fritezes/m/78/Philips.html

3-4 η Tefal.. τελευταίο μοντέλο οι express, είναι πιο γρήγορες από το παλιό..
http://www.tefal.gr/Συσκευές-μαγειρικής/Φριτέζες/c/fryers

https://www.skroutz.gr/c/444/fritezes/m/121/Tefal.html

Μοιάζει λίγο το στυλ με αυτό τον simply Burgers όντως. Αλλά δεν μου αρέσουν αυτές των simply ενώ μου αρέσουν της Philips :)

Διαβάζω και εγώ για παράπονα κάποιες φορές.. (στο facebook γενικά..)
Από το μαγαζί στο Γαλάτσι που παίρνω, βλέπω κάποιες μικροδιαφορές μερικές φορές..
δεν ξέρω που οφείλονται.. αλλά κάποιες φορές είναι πολύ καλές (για μένα..) :cool:

Last edited:
Στην Ελλάδα είναι λίγο μπλέξιμο. Πήγαινε στο διεθνές σάιτ να δεις τι υπάρχει. Υπάρχουν 3 μεγέθη και 2-3 διαφορετικές σειρές προσφέροντας μικρές κατά τη γνώμη μου διαφοροποιήσεις. Πχ εχει touch screen η πιο ακριβή σειρά

Μεχρι να πάρετε αυτά τα εργαλεία, δοκιμάστε τις εξής 2 ενναλακτικές μεθόδους με εξαιρετικά και δοκιμασμένα αποτελέσματα (και χωρίς έξτρα φράγκα για αγορές)
Και οι 2 μέθοδοι παράγουν υγιεινό προιόν, χωρίς να είναι πνιγμένες στο λάδι.

ΜΕΘΟΔΟΣ Α
Κόψτε τις τηγανητές σας πατάτες όπως συνήθως.
Βράστε τις σε νερό για λίγα λεπτά, χωρίς να τις κάνετε νιανιά.
Στραγγίξτε καλά.
Μετά τηγανήστε τις ως συνήθως.

Λόγω του πρώτερου βρασμού, αποροφάνε σημαντικά λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με το αν τις τηγανίζατε παραδοσιακά.

ΜΕΘΟΔΟΣ Β
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200-250 βαθμούς.
Βάζουμε μεσα ενα ταψί, με μια λαδόκολα πάνω και λίγο λάδι, ισα ισα να σκεπαστεί ο πατος του ταψιού και το αφήνουμε/
Οσο γίνεται αυτό, εμείς κόβουμε τις πατάτες, λίγο πιο χοντρές απ οτι το παραδοσιακό για τηγάνι.Κάτι μεταξύ κοψίματος για φούρνο και κοψίματος για τηγάνι.
Τις βράζουμε και τις βγάζουμε με το που αρχίζει να μαλακώνει το κέντρο τους.
Τις στραγγίζουμε σε ενα σουρωτήρι

Εφόσον έχει κάψει το λάδι στο ταψί και τσιτσιρίζει, το βγάζουμε απ το φούρνο, χύνουμε το πολύ λάδι και αφήνουμε λίγο.
Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί ενω τσιτσιριζει το λαδι και το κουνάμε περα δώθε ωστε να λαδωθούν ολες.
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο στον αέρα, για κανα 20λεπτο (ανάλογα το φούρνο.Θα το βρείτε στην πορεία)

Επίσης επειδή εχουν βράσει πριν αποροφάνε πολύ λιγότερο λάδι και το αποτέλεσμα επίσης το ίδιο με την τηγανιτή.

Καλή σας όρεξη :)

Η μεθοδος Β νομιζω μοιαζει αρκετα με αυτο που κανουν αυτες οι αεροφριτεζες, απλα ειναι πιο πολυ μανουρα. Βεβαιως, ομως δεν εχεις πληρωσει τα φραγκα της αεροφριτεζας ;) και οπως σωστα αναφερει ο BIOS, δεν εχεις και ενα ακομα πραγμα να πιανει χωρο στην κουζινα

Eγώ πάλι, δεν καταλαβαίνω στην μέθοδο Β, γιατί "χύνουμε το πολύ λάδι και αφήνουμε λίγο", ενώ θα μπορούσαμε να βάλουμε λίγο λάδι εξαρχής...
Το λάδι, δεν είναι νερό να το σπαταλάμε...

Ναι, η φριτέζα, είναι ογκώδης συσκευή και πιάνει πολύ χώρο στον πάγκο ή στο ντουλάπι και γρήγορα θα προβληματίσει - εκτός αν υπάρχει μπόλικος χώρος.
Τα λάδια στο φίλτρο ή όπου αλλού, ταγκιάζει εύκολα και καθαρίζει δύσκολα. Αν παραμεληθεί λίγο, δεν καθαρίζει ούτε στο πλυντήριο πιάτων - το τηγανισμένο λάδι μαζί με ουσίες των τροφών, γίνεται μια κολώδης ουσία που μέσα σε εσοχές ξεραίνεται εύκολα. Τις πρώτες μέρες δεν έχεις πρόβλημα, αλλά μόλις αντιληφθείς ότι θέλει καθάρισμα, είναι πιά αργά. Ο μόνος τρόπος να κρατηθεί καθαρή, είναι να την καθαρίζεις διεξοδικά μετά απο κάθε τηγάνισμα - προσοχή στα ηλεκτρικά μέρη.

Κι όλα αυτά γιατί ρε παιδιά ? Μια ρηχή ή και κανονική κατσαρόλα, σε τι διαφέρει ?
Υπάρχουν τα ειδικά διάτρητα δοχεία που μπαίνουν μέσα στην κατσαρόλα, ωστε να μην χρειάζεται να ανακατώνεις τις πατάτες (για να μην σπάνε δηλαδή).

Re: Απάντηση: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Eγώ πάλι, δεν καταλαβαίνω στην μέθοδο Β, γιατί "χύνουμε το πολύ λάδι και αφήνουμε λίγο", ενώ θα μπορούσαμε να βάλουμε λίγο λάδι εξαρχής...
Το λάδι, δεν είναι νερό να το σπαταλάμε...

Ναι, η φριτέζα, είναι ογκώδης συσκευή και πιάνει πολύ χώρο στον πάγκο ή στο ντουλάπι και γρήγορα θα προβληματίσει - εκτός αν υπάρχει μπόλικος χώρος.
Τα λάδια στο φίλτρο ή όπου αλλού, ταγκιάζει εύκολα και καθαρίζει δύσκολα. Αν παραμεληθεί λίγο, δεν καθαρίζει ούτε στο πλυντήριο πιάτων - το τηγανισμένο λάδι μαζί με ουσίες των τροφών, γίνεται μια κολώδης ουσία που μέσα σε εσοχές ξεραίνεται εύκολα. Τις πρώτες μέρες δεν έχεις πρόβλημα, αλλά μόλις αντιληφθείς ότι θέλει καθάρισμα, είναι πιά αργά. Ο μόνος τρόπος να κρατηθεί καθαρή, είναι να την καθαρίζεις διεξοδικά μετά απο κάθε τηγάνισμα - προσοχή στα ηλεκτρικά μέρη.
Σε όλα αυτά που λες δεν έχεις άδικο, αλλά τα πιο πολλά από αυτά δεν ισχύουν για τις αεροφριτεζες

Αεροφριτέζες λες αυτές που ψήνουν με αέρα ? Αν, ναί, τοτε την ίδια δουλειά κάνουν και οι περισσότερες κουζίνες που έχουν φούρνο με κυκλοφορία αέρα. Νομίζω μόνο οι πολύ φτηνές κουζίνες δεν έχουν "ψήσιμο με αέρα"...

εντιτ

και το γευστικό αποτέλεσμα του "deep frying" (κολύμπι μέσα στο καυτό λάδι δηλαδή) δεν έχει καμμία σχέση με το ψήσιμο σε αέρα που είναι βραστο/ψημένη πατάτα με ελάχιστη τραγανότητα...

Last edited:
για μένα ο ενδοιασμός είναι οι επικαλύψεις τύπου τεφάλ, που είναι καρκινογόνες,

αυτό νομίζω ισχύει πάνω από 200 βαθμούς, που δεν πιάνουν οι φριτέζες, αλλά πάλι δεν νοιώθω άνετα,

όσον αφορά κλασσικές φριτέζες με μεταλλικό κάδο (χωρίς πλαστικά τύπου τεφάλ), δεν ξέρω κατά πόσο είναι απαραίτητη η αλλαγή λαδιού μετά από κάθε τηγάνισμα,
υποτίθεται κρατάει για αρκετά τηγανίσματα, θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε τις γνώσεις κάποιοιυ κτηνιάτρου με εξιδίκευση στη χημεία τροφίμων

...
και το γευστικό αποτέλεσμα του "deep frying" (κολύμπι μέσα στο καυτό λάδι δηλαδή) δεν έχει καμμία σχέση με το ψήσιμο σε αέρα που είναι βραστο/ψημένη πατάτα με ελάχιστη τραγανότητα...

Αν και ανθυγιεινό, το ψήσιμο σε λάδι, κάνει το εξής... Πιάνει γρήγορα μια κρούστα έξω απο την πατάτα ή το κρέας και δεν επιτρέπει στο πολύ λάδι να περάσει μέσα στο τρόφιμο. ούτε τα υγρά του τροφίμου να βγούν εύκολα έξω. Το τρόφιμο έτσι, βράζει στο εσωτερικό του και μόνο οτι υπερβαίνει κάποια πίεση εξέρχεται απο αυτό.
Στο "αεροψήσιμο", δεν έχουμε κρούστα και το λάδι επάλειψης δεν είναι ποτέ αρκετό να καλύψει την ανάγκη. Ετσι το τρόφιμο "στεγνώνει" και ξεραίνεται αντί πραγματικά να ψήνεται μαζί με τα ζουμιά του.
(Ξέχωρα που θέλει διπλό-και βάλε χρόνο).

Last edited:
Re: Απάντηση: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Αν και ανθυγιεινό, το ψήσιμο σε λάδι, κάνει το εξής... Πιάνει γρήγορα μια κρούστα έξω απο την πατάτα ή το κρέας και δεν επιτρέπει στο πολύ λάδι να περάσει μέσα στο τρόφιμο. ούτε τα υγρά του τροφίμου να βγούν εύκολα έξω. Το τρόφιμο έτσι, βράζει στο εσωτερικό του και μόνο οτι υπερβαίνει κάποια πίεση εξέρχεται απο αυτό.
Στο "αεροψήσιμο", δεν έχουμε κρούστα και το λάδι επάλειψης δεν είναι ποτέ αρκετό να καλύψει την ανάγκη. Ετσι το τρόφιμο "στεγνώνει" και ξεραίνεται αντί πραγματικά να ψήνεται μαζί με τα ζουμιά του.
(Ξέχωρα που θέλει διπλό-και βάλε χρόνο).

με ολο το σεβασμο, και κατανοωντας οτι ειναι το πλεον χαζο θεμα για να ερχομαστε σε αντιπαραθεση, αλλα εχεις φαει φαγητο ψημενο σε "αεροφριτεζα";

Εξηγούμαι για να μην νομίζεις ότι είμαι εριστικός. Αυτό που λες ότι το φαγητό ξεραίνεται είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό από την προσωπική μου εμπειρία με αεροφριτεζα

Εχω φάει "τηγανητές" πατάτες. Δεν είχαν καθόλου κρούστα και μέσα ήταν πιο στεγνές απο τις τηγανητές. Σε τι διαφωνούμε ?
Οταν λέω "ξεραίνεται", το λέω με την έννοια ότι χάνει η πατάτα την εσωτερική υγρασία εύκολα. Αυτές που έφαγα εγώ είχαν ήδη αρχίσει να ζαρώνουν, κάτι που με το λάδι δεν το συναντάς.

Στο"στεγνό". Δοκίμασα όπως είπα και μπούτια κοτόπουλου και ήταν πολύ πιο ζουμερα από τηγανητά.
Τεσπά, τελείως υποκειμενικά όλα αυτά. Όταν πάρουν ο Άκης και ο Θοδωρής θα έχουμε 2 ακόμα προσωπικές εμπειρίες να συγκρίνουμε :)

Ε ναι, οι εμπειρίες καθενός είναι διαφορετικές.

Να προσθέσουμε οτι και το πόσο "ψημένο" θέλει κανείς το κρέας, είναι σχετικό... Το δικό σου ψημένο μπορεί εγώ να το θεωρώ ωμό - ή αντίστροφα.