Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Eπειδή το έφερε η κουβέντα και εκτός θέματος, να πω και την επαγγελματική συνταγή για σαγανάκι τυρί φέτα που γίνεται στις φριτέζες. Ένα κομμάτι τυρί πάχος 1.5 εκατοστό ή συνήθως όπως είναι έτοιμα κομμένα φέτες στα πλαστικά μικρά δοχεία έχουν ακριβώς την διάσταση για να γίνουν σαγανάκι. Πέρασμα από αυγό και τριμμένη φρυγανιά μια φορά. Ξανά δεύτερη αυγό και ξανά δεύτερη στρώση φρυγανιά. Θέλει πολύ αυγό και πολύ φρυγανιά να καλυφθεί κάθε σημείο να μη σκορπίσει. Για να γίνει επαγγελματικό το αποτέλεσμα το αυγό και η φρυγάνια πρέπει να είναι σε ξεχωριστά λεκανάκια σε μεγάλες ποσότητες. Μετα το αφήνουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο να παγώσει. Το ρίχνουμε από το ψυγείο στην φριτέζα 2 με 3 λεπτά, με προσοχή βγάλσιμο να στραγγίσει καλά, και φυσικά είναι φοβερό μετά όταν το κόβεις με το πιρούνι πως είναι κρέμα το τυρί από μέσα και τέλεια ροδισμένο από έξω. Το καλό με τη φριτέζα είναι ότι δεν χρειάζεται καν γύρισμα όπως στο τηγάνι και ούτε τραβάει λάδια. Όσο καλύτερο το τυρί φέτα λογικό τόσο καλύτερο το σαγανάκι. Σερβίρεται είτε με λεμόνι είτε με κρεμμύδια γλυκά σωταρισμένα.
 
Δεν έχω διαβάσει και το έχω απορία άραγε κάποιες προτηγανισμένες κατεψυγμένες πατάτες τις αλέθουν και τις ξαναφτιάχνουν σε καλούπια, κάπως η υφή είναι περίεργη, άραγε να κάνουν τέτοιες πατέντες;
 
Εχουμε πάρει 2 φριτέζες πολυμάγειρας Delonghi FH1394 τον Σεπτέμβρη. Την μία δική μας και την άλλη δώρο.
Εμείς έχουμε κάνει προς το παρόν πατάτες και μπιφτέκια. Πολύ νόστιμα. Λάδι βάζουμε 5cc στο 1,2 κιλά και βγαίνουν πολύ καλές. Δεν θέλει να την τιγκάρεις πατάτες (είναι 1,5 κιλού) και λίγο παραπάνω χρόνο από όσο λέει.
Τα παιδιά που την πήραμε δώρο την έχουν ξεσκίσει. Εχουν φτιάξει ένα σωρό φαγητά μέχρι κ ομελέτα. Την έχουν κάνει βασικό εργαλείο.

Την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
 
Για αυτό λέω ξανά όποιος θέλει να έχει επαγγελματικά αποτελέσματα, ας αφήσει αυτές τις ψευτοφριτέζες και ας πάρει μια επαγγελματική με 100 -150 ευρώ, οι επαγελματικές λόγω κατασκευής μαζεύουν τα κατακάθια κάτω στην αντίσταση, δίνουν την ισχύ που χρειάζεται όταν χρειάζεται να γίνει το τηγάνισμα και ότι και να μαγειρέψετε βγαίνει επαγγελματικό. Το πολύ καλό είναι ότι παράδειγμα με 4 λίτρα σογιέλαιο ή επαγγελματική μαργαρίνη (κόστος 5-6 ευρώ) την φορά θα βγάλετε 10-15 καλές τηγανιές από πατάτες ή οτιδήποτε από chicken wings ως σνίτσελ.
Οι επαγελματίες βγάζουν και 100 φορές με ένα τέτοιο γέμισμα με μια τέτοια φριτέζα όλοι το ξέρουμε, για αυτό είναι κίνδυνος θάνατος το φαγητό από έξω αλλά μόνοι μας μπορούμε να ελέγχουμε πόσες φορές θα τηγανήσουμε.
Επαναμβάνω δεν είναι μόνο για πατάτες, μπορείς να βγάλεις επαγγελματικά καλαμαράκια, σνίτσελ, chicken wings, μέχρι λουκουμάδες, και σαγανάκια. Απλά να μην αφήνεις τα λάδια όπως οι επαγγελματίες και φτιάχνεις βόμβες καρκίνου.


ποιες εννοείς επαγγελματικές; έχεις κάπιο λινκ να δούμε;

πάντως έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι πιο υγιεινές από τις διάφορες ψευτοφριτέζες με τους με "πλαστική" "τεφάλ" επικάλυψη κάδους
 
ποιες εννοείς επαγγελματικές; έχεις κάπιο λινκ να δούμε;

πάντως έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι πιο υγιεινές από τις διάφορες ψευτοφριτέζες με τους με "πλαστική" "τεφάλ" επικάλυψη κάδους

Παράδειγμα εδώ τελείως τυχαία:
https://www.estiasi.com/φριτεζες/φριτεζες-ηλεκτρικες

ή στο σκρουτζ:
https://www.skroutz.gr/c/1042/epagelmatikes_syskeyes.html?keyphrase=φριτεζα+επαγγελματικη

Πάντα αφήνουμε να πιάσει καλά την θερμοκρασία, και πάντα συμπληρώνουμε το λάδι να φτάνει στην σωστή στάθμη. Αφήνουμε τα φαγητά να στραγγίζουν καλά. Όταν αδειάζουμε το λάδι πλένουμε τον κάδο να μην έχει κατακάθια.
 
Το ενα, ειναι ποσα βατ αντιστασης εχουν (και ποσο επιτρεπει ο θερμοστατης να ανεβασουν σε θερμοκρασια) και το δευτερο ειναι η ποιοτητα υλικων, τα διαφορα μπλιμπλικια και κατα ποσο θα εχουν αντοχη στο χρονο οι διαφοροι αυτοματισμοι. (π.χ. ενα περιστρεφομενο καλαθι μπορει να χαλασει εναντι του σταθερου κλπ)

Περαν της εργονομιας, ντιζαιν, ποιοτητα διακοπτων και υλικων...οσον αφορα το τηγανισμα αυτο καθε αυτο, κοιταμε ποσο ισχυρη αντισταση εχουν (σε συνδυασμο με την χωρητικοτητα λαδιου/καδου)

Συνηθως στις κονσουμεραδικες φριτεζες, οι διαφορες μεταξυ ισχυος αντιστασης ειναι μικρες. Δινουν βαρος στα διαφορα αλλα μπλιμπλικια. (Εξαγωγη λαδιου, σε ποσα parts λυνεται για να καθαριστει, ποση αντοχη στο χρονο εχουν τα υλικα καθε brand name, αν υπαρχουν εξτρα φιλτρα ατμων, χρονοδιακοπτες και αλλα τετοια)

Το βασικο ειναι να ξεκινησει καποιος επιλεγοντας καποιο μοντελο με μεγαλη ισχυ σε αντιστασεις (συνυπολογιζοντας ποσο λαδι εχει χωρητικοτητα για να θερμανει) για να ειναι σιγουρος πως η φριτεζα χανοντας θερμοκρασια οταν αρχισει να τηγανιζει, θα μπορεσει πολυ γρηγορα να επαναφερει τη σωστη θερμοκρασια απο την πτωση που προκαλειται απο τα υγρα του φαγητου.

Οι παραπανω επαγγελματικες φριτεζες, το πρωτο λινκ ειναι επαγγελματικες (με υλικα αντοχης στο χρονο) ενω στο δευτερο λινκ, εχουν απλα υιοθετησει το λουκ μιας επαγγελματικης.

Αν δεν χρειαζεται καποιος εξτρα αυτοματισμους και μπλιμπλικια, ας επιλεξει καποια με πολλα watt δινοντας και προσοχη αν τον βολευει η χωρητικοτητα και αν καθαριζεται ευκολα απο αποψη υγειινης.

Παρεπιπτωντος, εκτος απο το τηγανισμα (πατατας) εχει σημασια και τι πατατα εβαλες για να βγει τραγανη και νοστιμη.
Ποικιλια και γεωγραφικη περιοχη καλιεργειας διαφερουν σε διαφορα χαρακτηριστικα.

Προσωπικα δεν χρησιμοποιω ποτε κατεψυγμενες. Εκτος απο του οτι δεν ξερω τι σοι ειναι, ενα υλικο που καταψυχθηκαν τα υγρα του, σπανε οι ινες του προσδιδοντας μια διαφορετικη υφη.
Στα θετικα ειναι οτι μαγειρευονται σε λιγοτερο χρονο και οτι ειναι τραγανα συνηθως.
Στα μειον η γευση τους σε σχεση με ενα φρεσκο προιον.
(Αναφερομαι σε κατεψυγμενες πατατες)

Μια λεπτομερεια που ξεχασα, αν η οποια φριτεζα δεν τοποθετηθει καπου κατω απο εναν απορροφητηρα, δωστε εμφαση και στα καλα φιλτρα κατακρατησης λαδιου απο τους ατμους, γιατι μετα η κουζινα θα μυριζει λαδιλα με τον καιρο.
 
Το πρόβλημα με τις επαγγελματικές συσκευες ειναι ο ογκος, η απουσία αισθητικής, η κατανάλωση ενεργειας, και ο μεγάλη παραγωγή που πολλες φορές δεν γίνεται διαφορετικά.
Εχω σε επαγγελματικες συσκευες φριτέζα, παγωτομηχανή, μηχανή εσπρέσο, και διάφορες άλλες ασχετες με την κουζίνα. Η Παγωτομηχανή και η εσπρεσσιέρα ειναι τριφασικές.
Το καλό ειναι ότι η παραγόμενη ποιότητα ειναι κλάσεις ανώτερη σε σχεση με τις οικιακές συσκευες, τα μειονεκτήματα εκτος αυτων που ανεφερα ειναι όλες αυτες τις εχω εκτος σπιτιου.
Εχω την ευτυχία να διαθέτω άλλο χώρο δίπλα στο σπίτι, διαμορφωμένο για εμενα. Οπότε αν δεν εχετε κάποιο χωρο κάπου αλλού εκτος κουζίνας να τα εγκαταστήσετε μην ψάχνεστε για επαγγελματικες συσκευες.
Η κουζίνα ειναι το κάστρο της γυναίκας ακόμα και αν δεν ασχολειται πολύ με αυτην. Νομος.
 
Αυτό ακριβως.
Η πρώτη δουλευει σε μια ενισχυμένη μπρίζα, η δευτερη με τα 3,5 KW ...:chinscratch:
Οποιος ειναι μάγκας, ας προσπαθήσει να τοποθετήσει μια απο αυτες στον πάγκο της κουζίνας.
Α, και αυτες θέλουν νάπα, ο απλός απορροφητήρας δεν το έχει.
Sorry.
-.jpg
 
Re: Απάντηση: Εμπειρία από φριτέζες.. ??

Αυτό ακριβως.
Η πρώτη δουλευει σε μια ενισχυμένη μπρίζα, η δευτερη με τα 3,5 KW ...:chinscratch:
Οποιος ειναι μάγκας, ας προσπαθήσει να τοποθετήσει μια απο αυτες στον πάγκο της κουζίνας.
Α, και αυτες θέλουν νάπα, ο απλός απορροφητήρας δεν το έχει.
Sorry.
-.jpg

δεν πολυκατάλαβα. Αυτή των 4 κιλών δουλεύει με 2,6 KW και η δεύτερη με 3,5KW. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ή έπρεπε να είναι πιο μεγάλη;
 
3,5KW ειναι η ηλεκτρική κουζίνα, 2,5KW ειναι οι μεγάλοι θερμοσίφωνες. Που θα το βάλεις να δουλέψει αυτό το τέρας;
Μια τέτοια εχω και εχω ναπα από πάνω. Να φανταστείς η ψησταριά με το αρνί πάνω βγάζει λιγότερο καπνό. Και μιλάμε για λίπος, δεν ειναι ατμός.
Δεν πάει μέσα σπίτι αυτη, σε 10 τηγανιές θα μυρίζουν τα πάντα τηγανίλα.
Ετσι κι αλλιώς δεν θα αφήσει η σύζυγος να το κάνεις αυτό, που να χτυπιέσαι ανάσκελα. Δεν άφησε εμένα που ειμαι και λεβέντης..
 
3,5KW ειναι η ηλεκτρική κουζίνα, 2,5KW ειναι οι μεγάλοι θερμοσίφωνες....

Οι θερμοσιφωνες μεχρι τα 120 λιτρα περιπου εχουν 4Kw αντισταση και μια κουζινα αν λειτουργησουν ολα επανω της μπορει να φτασει και 6KW.

Παντως στο θεμα μας, θεωρω οτι οι αμιγως επαγγελματικες λογω ογκου και σχεδιασμου, πολυ δυσκολα θα βρουν εφαρμογη σε μια τυπικη κουζινα.

Το κακο με τις υπολοιπες που συζηταμε, ειναι τα μικρα λιτρα χωρητικοτητας πατατας, ειδικα αν θες πολλες πατατες με τη μια. Μονωσεις, καδος, φιλτρα κλπ της αφηνουν μικρο χωρο εσωτερικα.

Υπο προυποθεσεις μπορει καποιος να τηγανισει καλυτερα απο αυτες.
Π.χ. σε μια κατσαρολα/βαθυ τηγανι, οπου θα εχουν και καλυτερη χωρητικοτητα.
Το προβλημα εντοπιζεται στις οικονομικες κεραμικες εστιες που αναβοσβηνουν και δεν αφηνουν το λαδι να φτασει σε πιο υψηλα επιπεδα θερμοτητας, τουλαχιστον οσο φτανουν οι κλασσικες εστιες ή ακομα καλυτερα εστιες με γκαζι.

Εκει λοιπον, απλα ψαχνουμε μια ηλεκτρικη φριτεζα με οσο υο δυνατον μεγαλυτερη αντισταση σε σχεση και με τα λιτρα της.
(Πολλα λιτρα, περισσοτερες πατατες, μεγαλυτερη αναγκη υψηλοτερης θερμοκρασιας για να προλαβαινει)

Απο εκει και περα, τα γνωστα. Ντιζαιν, φιλτρα λαδιου, αποσυναρμολογηση για καθαρισμο, αδειασμα λαδιου κλπ ειναι μερικα απο τα υπολοιπα που θα απασχολησουν σε δευτερη φαση.

Απλα ψαξτε στο σκρουτζ και βρειτε καποια φριτεζα με οσο πιο πολλα βατ σε σχεση με τον ανταγωνισμο των αντιστοιχων μοντελων παρομοιας τιμης.

Εκτος κι αν μιλαμε για τρελλη παραγωγη τηγανητων πατατων κλπ και χρειαζεται κατι πολυ μεγαλο σε λιτρα.
 
H κουζίνα μπορεί να φτάσει και τα 6000 βατ αν είναι ανοιχτά φούρνος-μάτια κτλ. Τυπικό θερμοσίφωνο είναι 4000 βατ.

Η φριτέζα με τα 4 λιτρα και τα 2600 βατ μπορεί άνετα να δουλέψει σε γραμμή 16 αμπέρ (εφόσον στην ίδια γραμμή δεν βάλουμε επάνω και κανένα σίδερο βραστήρα κτλ)
αμπερ=βατ/βολτ. 2600/220=11.8Α (κανονικά έχουμε 230βολτ αλλά αυτοί ακόμη τον χαβά τους...)

Αντίστοιχα αυτή με τα 3200 βατ δουλεύει οριακά σε μια τέτοια γραμμή αλλά μπορεί να δουλέψει άνετα αν έχουμε γραμμή των 20Α
3200/230=14Α περίπου

Φυσικά αν κανένας έχει καμιά τέτοια φριτέζα μην ανάψει και ότι άλλο έχει στο σπίτι μαζί καθώς τότε θα πέσει ο γενικός (με την ΔΕΗ έχουμε συμβόλαιο για 8000 βατ δλδ περίπου 35 αμπερ συνολικά)

Συγκεντρωμένος ο νόμος του Ohm
maxresdefault.jpg
 
Εντάξει βρε παιδιά δίκιο εχετε. Χονδρικά σε απλές εγκαταστάσεις η καλωδίωση ειναι τέτοια που δεν υποστηρίζεται συσκευη 3,5KW σε καμια μπρίζα. Χρειάζεται καλωδίωση όπως αυτη που εχει η ηλεκτρική κουζίνα.
Τωρα αν κάποιος υπερφορτώσει μια γραμμή 2,5άρα για να τηγανίσει πατατες, ας το κάνει, τι να πώ. Και αναφέρομαι σε εγκαταστάσεις με μονοφασικό φυσικά.
Οπως είπε και ο Werewolf, πολλά Watt, και να εχει 2 ζώνες θέρμανσης. Αυτα όμως δεν υπάρχουν σε οικιακές συσκευές βασικα γιατί ειναι ογκώδεις.
Πάρτε παραδειγμα μια μηχανη εσπρέσσο, οι επαγγελματικές εχουν ενα ή δύο μπόιλερ των 2,5-3 λίτρων με 4KW αντίσταση το καθε ενα. Εχουν αντλία-ες που δεν πέφτουν χιλιοστό από τη ρυθμισμενη πίεση και κάνουν θεϊκό εσπρέσσο.
Ειναι όμως 100 κιλά, χρειάζονται ενα τετραγωνικό, σύνδεση σε δικό τους δύκτιο νερού, συν, συν....
Αν εχετε κάπου χώρο να βάλετε τις επαγγελματικές συσκευές, τριφασικό ρευμα, κατάλληλη εγκατάσταση ρεύματος, και μπορείτε να τις υποστηρίξετε οικονομικά καλώς. Διαφορετικά θα βρεθείτε να λετε καλύτερα να μην εχεις παρα να εχεις, οπως εγω με ενα τροχόσπιτο και μια βαρκούλα που δεν ήξερα που να τα θάψω..
 
Κατανοώ τις δυσκολίες. Από την άλλη όταν μια συσκευή θέλει 2.5/3.3 KW σίγουρα μπορεί να κρατήσει καλές θερμοκρασίες ώστε να καλοψήσει τις πατάτες.

Βέβαια αν θέλουμε να το επεκτείνουμε, για καλές πατάτες υπάρχει και η λύση της γκαζιέρας...
 
Σας βλέπω δυσκολεύεστε αλλά εγώ την έχω σκίσει την γάτα...


τηγανίζω στο μπαλκόνι χειμώνα καλοκαίρι :BDGBGDB55:
 
Ο καθένας στο χωρο του φίλε μου.
Θα επιλέξω ότι χρειάζεται ρευμα, θα επιλεξει ότι εχει να κάνει με ύφασμα και χρώμα.
Εχω το δικό μου χώρο για τα παιχίδια μου εκτος σπιτιου, και εχει δικό της χώρο το σπίτι.
Περίπου ετσι δεν εχω τσακωθεί ποτε μου με την σύζυγο για 35 χρόνια.
 
εσείς που χρησιμοποιείτε φριτέζα (όχι airfryers) για πατάτες,

τι λάδι προτείνετε;
πόσα περίπου τηγανίσματα κρατάει;
και μεταξύ των χρήσεων, που μπορεί να απέχουν και 5 ή 10 μέρες, το λάδι το αφήνετε στη φριτέζα ή το αποθηκεύετε αλλού;
 
Το πόσο κρατάει είναι σχετικό. Το πιο υγιεινό πάντως είναι ελαιόλαδο και όχι πάνω από δυο τρεις φορές τηγάνισμα στο ίδιο λάδι. Το καλύτερο βέβαια είναι αλλαγή κάθε φορά. Αντιοικονομικό βέβαια αλλά μιλάμε για ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος έτσι κι αλλιώς. Αν είναι ν' αφήνεις και πολλές φορές το λάδι, βράστα!