Εμπορικές πολιτικές μαγαζιών στην Ελλάδα

Μήτσο, έχω μια ιδέα. Τι λες να πουλάμε απ' ευθείας αυτά που βγάζουμε και έτσι να βάζουμε περισσότερα λεφτά στην τσέπη;
Τρομερή ιδέα ρε συ. Πως θα το κάνουμε αυτό;
Ε, να θα αναλάβουμε όλον τον επιμερισμό του κόστους που αναλαμβάνουν οι μεσάζοντες στα δικά τους κομμάτια και τέλος.
Μα ρε συ, έτσι μειώνεται το κέρδος μας.
Ναι ΟΚ, και πάλι όμως περισσότερο κέρδος θα έχουμε.
Ωραία και τι θα γίνεται με τα γρατζουνισμένα σπασμένα χτυπημένα god only knows κομμάτια;
Ε, κι αυτά στο δικό μας κόστος είναι.
Μα έτσι μειώνεται περισσότερο το κέρδος ακόμα.
Ναι ρε συ, αλλά και πάλι περισσότερα θα βγάζουμε.
Και πως θα γίνει όμως αυτό;
Έλα ρε συ απλό. Έτσι κι αλλιώς η τοποθέτηση σε κατηγορία προϊόντος θα είναι στην ίδια τιμή με του ανταγωνιστή. Εμείς απλά θα λέμε ότι δεν έχουμε μεσάζοντες και έτσι ο καταναλωτής παίρνει περισσότερο προϊόν στην ίδια τιμή. Απλά θα είναι το ίδιο και εμείς θα βάζουμε περισσότερα στην τσέπη.
Ναι αλλά έτσι, στο τέλος ούτε trade in δεν θα μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές.
Ε, και; Μήπως μας ενδιαφέρει αυτό; Άμα θέλουν κανα γρατζουνισμένο/χτυπημένο/god only knows κομμάτι, θα τους το δίνουμε με discount. Άλλωστε θα τιγκάρουμε απ' αυτά γιατί δεν θα έχουμε την υπόλοιπη αλυσίδα να τα απορροφάει.
Ωραία ιδέα ρε συ. Let's do it! Αλλά ποιος θα κάνει το support, το marketing, τα trade shows κλπ κλπ κλπ;
Μα φυσικά εμείς.
Είσαι τρελός; Στο τέλος τα ίδια θα βγάζουμε με τον άλλο τρόπο.
Ώχου.... σπασίκλας είσαι μωρ' αδερφάκι μου. Θα το κάνουμε και θα δεις ότι αυτό θα είναι το μόνο μοντέλο στο μέλλον.

Α few years later....

Τελικά απλά κάναμε ένα ακόμα μοντέλο αγοράς. Δεν βλέπω το άλλο να υποχωρεί και να είναι το μοναδικό μοντέλο το δικό μας.
Εεεεεε κοίτα να δεις Μήτσο αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
Τι αγάλι αγάλι ρε συ; Χρόνια έχουν περάσει και είναι μία η άλλη.
Άκου να δεις τι θα κάνουμε τώρα. Θα κάνουμε και τα δύο μοντέλα ταυτόχρονα.
Μα γιατί; Ποιος ο σκοπός; Πολύ μπελάς για το ίδιο κέρδος δεν είναι;
Μήτσο δεν σκέφτεσαι μπροστά. Απλά αν δεν πετύχει το ένα, θα πετύχει το άλλο... .
Ρε συ με δουλεύεις; Δηλαδή ίδιο περιθώριο κέρδους και τα δυο αλλά διπλή δουλειά. Φχαριστώ, να μου λείπει, δε θέλω, κουράστηκα.
Πφφφφφφ κοίτα κάτι αΘρώπους ρε που είναι εναντίον του ιννοβέησιο ρε...

Έτσι για τη ροή της κουβέντας το έγραψα και για να προλάβω τη συνέχεια.... .

παλια, τα περισσοτερα μαγαζια ηταν προσωπικα μαγαζια, το αφεντικο παρον μεσα στο μαγαζι, κ μιλουσες με το αφεντικο, αμεσα..κ αν ησουν κ πελατης μιλουσες διαφορετικα κ σε αντιμετωπιζε διαφορετικα...τωρα ειναι εταιρειες κ σχεδον παντα μιλας με υπαλληλους.και αγνωστος...τελειως διαφορετικο...
καποτε-πριν 15 χρονια -στην επαρχια-πηγα σε ενα πολυκαταστημα- που πουλουσε κ στερεοφωνικα...τον ειχε τον ενισχυτη που ηθελα...το κανονισα οκ σε 3 μερες τον εφερε...η τιμη με καρτα κ 12 ατοκες ηταν φθηνοτερη απο cash κ επι παλαμη...του λεω του υπαλληλου-τον ηξερα προσωπικα- πως γινεται αυτο ..κ μου λεει , αστο, ετσι ειναι η πολιτικη της εταιρειας
αλλα χρονια..αλλα γραμματα τοτε, αλλα γραμματα σημερα

Last edited:
Το κάθε market segment έχει και τους δικούς του κανόνες.

Τα οικονομικά μηχανήματα τα πουλάνε μέχρι και τα σουπερμάρκετ. Δεν έχουν περιθώριο κέρδους, δεν έχουν όμως και υποστήριξη. Ότι πληρώσεις, παίρνεις.

Τα γήινα μηχανήματα τα πουλάνε οι κλασικοί dealers. Εκεί κάτι γίνεται από margin, και από support.

Τα Hi End είναι άλλη ιστορία. Τεράστιο margin για τους dealers, μεγαλύτερο απ' ότι έχουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αλλά κάνουν και την πιο δύσκολη δουλειά: Αφενός βρίσκουν τους πελάτες, αφετέρου τους πείθουν να αγοράσουν το Χ συγκεκριμένο μηχάνημα και όχι κάποιο από τα υπόλοιπα.

Το κάθε market segment έχει και τους δικούς του κανόνες.

Τα οικονομικά μηχανήματα τα πουλάνε μέχρι και τα σουπερμάρκετ. Δεν έχουν περιθώριο κέρδους, δεν έχουν όμως και υποστήριξη. Ότι πληρώσεις, παίρνεις.

Τα γήινα μηχανήματα τα πουλάνε οι κλασικοί dealers. Εκεί κάτι γίνεται από margin, και από support.

Τα Hi End είναι άλλη ιστορία. Τεράστιο margin για τους dealers, μεγαλύτερο απ' ότι έχουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αλλά κάνουν και την πιο δύσκολη δουλειά: Αφενός βρίσκουν τους πελάτες, αφετέρου τους πείθουν να αγοράσουν το Χ συγκεκριμένο μηχάνημα και όχι κάποιο από τα υπόλοιπα.
Και ειδικά στο hi End στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να πάρουν και ανταλλαγή αφού δύσκολα σε αυτές τις κατηγορίες τιμής να υπάρχει παρθενογεννηση....

Νομίζω ότι πρέπει να δείτε τι κάνετε λάθος και να το διορθώσετε γιατί φεύγουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα στο εξωτερικό κ είναι κρίμα. Ο κόσμος πλέον έχει συνηθίσει να ψωνίζει από το internet κ λόγω έλλειψης χρόνου-ευκολιας κ γιατί μπορεί να δει διαφορετικές προσφορές.

Εγώ έχω φέρει καλωδια κ ενισχυτές όλα απ' έξω. Για τους ενισχυτές είχα πάει σε ένα μαγαζί, του λέω κάνε μου κάτι καλύτερο, τα έχω βρει φτηνότερα στην τάδε χώρα (Ευρώπη),, αλλά θέλω να τους πάρω από εσένα. Ψάξε στο δίκτυο του λέω θα το βρεις, είναι παντού, φαίνεται ότι υπάρχει προσφορα επίσημη από τον κατασκευαστή. Δεν γίνεται μου απανταει. Ούτε καν προσπάθησε. Αρνητικός, τοίχος. Τα έφερα κι εγώ απ' εξω. Τον Δεκέμβρη ήθελα 4 RCA, λέω ας πάω στον "γείτωνα", όχι ότι με ξέρει, απλά είναι πολύ κοντά μου. Πολύ γνωστο μαγαζί. Βγάζω το πρώτο το κολλάω, βγάζω το δεύτερο, χρησιμοποιημένο. Το επόμενο... κατεστραμένο. Τα πέταξα όλα κ γειά χαρά, δεν με ξαναβλέπει. Για 15-20€ έγινε ρεζίλι ο μ@λ@κ@ς. Τα ηχεία μου, πήγα τα άκουσα, μου έκανε καλή τιμή-άλλο μαγαζί- (ήξερα τι παίζει γενικά με τις τιμές τους), πήρα και τα καλώδια που μου πρότεινε από τον ίδιο τέλος.

Πρεπει να βρείτε τρόπο να προσεγγίσετε τον κόσμο που ψωνίζει από το Internet κ πρέπει αν θέλετε να πουλατε τα ίδια πράγματα ακριβότερα, να υπάρχει κάποια προστιθέμενη αξία για να δώσει ο πελάτης κάτι παραπάνω. Όχι προφορικά του τύπου τι θα κάνεις αν χαλάσει, πρακτικά. Γιατί κι εκεί, εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κανέναν εκτός του σέρβις του κατασκευαστή να βάλει χέρι π.χ. στον ενισχυτή μου ή στα ηχεία μου.

Last edited:
Όλα τα παραπάνω φιλικά, ελπίζοντας να βρεθεί κάποια λυση που να εξυπηρετεί όλους

Νομίζω ότι πρέπει να δείτε τι κάνετε λάθος και να το διορθώσετε γιατί φεύγουν πολλά, πάρα πολλά χρήματα στο εξωτερικό κ είναι κρίμα. Ο κόσμος πλέον έχει συνηθίσει να ψωνίζει από το internet κ λόγω έλλειψης χρόνου-ευκολιας κ γιατί μπορεί να δει διαφορετικές προσφορές.

Εγώ έχω φέρει καλωδια κ ενισχυτές όλα απ' έξω. Για τους ενισχυτές είχα πάει σε ένα μαγαζί, του λέω κάνε μου κάτι καλύτερο, τα έχω βρει φτηνότερα στην τάδε χώρα (Ευρώπη),, αλλά θέλω να τους πάρω από εσένα. Ψάξε στο δίκτυο του λέω θα το βρεις, είναι παντού, φαίνεται ότι υπάρχει προσφορα επίσημη από τον κατασκευαστή. Δεν γίνεται μου απανταει. Ούτε καν προσπάθησε. Αρνητικός, τοίχος. Τα έφερα κι εγώ απ' εξω. Τον Δεκέμβρη ήθελα 4 RCA, λέω ας πάω στον "γείτωνα", όχι ότι με ξέρει, απλά είναι πολύ κοντά μου. Πολύ γνωστο μαγαζί. Βγάζω το πρώτο το κολλάω, βγάζω το δεύτερο, χρησιμοποιημένο. Το επόμενο... κατεστραμένο. Τα πέταξα όλα κ γειά χαρά, δεν με ξαναβλέπει. Για 15-20€ έγινε ρεζίλι ο μ@λ@κ@ς. Τα ηχεία μου, πήγα τα άκουσα, μου έκανε καλή τιμή-άλλο μαγαζί- (ήξερα τι παίζει γενικά με τις τιμές τους), πήρα και τα καλώδια που μου πρότεινε από τον ίδιο τέλος.

Πρεπει να βρείτε τρόπο να προσεγγίσετε τον κόσμο που ψωνίζει από το Internet κ πρέπει αν θέλετε να πουλατε τα ίδια πράγματα ακριβότερα, να υπάρχει κάποια προστιθέμενη αξία για να δώσει ο πελάτης κάτι παραπάνω. Όχι προφορικά του τύπου τι θα κάνεις αν χαλάσει, πρακτικά. Γιατί κι εκεί, εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κανέναν εκτός του σέρβις του κατασκευαστή να βάλει χέρι π.χ. στον ενισχυτή μου ή στα ηχεία μου.
Γιώργο, αν ο ενισχυτής που κοίταζες έφερε το όνομα Denon ή Marantz λογικό να μην μπορεί να ματσάρει τις τιμές Γερμανίας/Γαλλίας/Αυστρίας.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι τιμές προμήθειας μας είναι πιο πάνω από την λιανική αυτών στις χώρες που προανέφερα.

Γιώργο, αν ο ενισχυτής που κοίταζες έφερε το όνομα Denon ή Marantz λογικό να μην μπορεί να ματσάρει τις τιμές Γερμανίας/Γαλλίας/Αυστρίας.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι τιμές προμήθειας μας είναι πιο πάνω από την λιανική αυτών στις χώρες που προανέφερα.
Καλά η Γερμανία και η Γαλλία, χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό..

Η Αυστρία;;;

Μήπως τελικά παίζει ρόλο μόνο το πορτοφόλι του λαού ;;;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι τιμές προμήθειας μας είναι πιο πάνω από την λιανική αυτών στις χώρες που προανέφερ

Δεν ήταν κανένας από αυτούς... Αλλά δεν έχει σημασία, απλά ένα παράδειγμα ήταν. Περίεργο πάντως, θα πρέπει ίσως να το συζητήσετε....

Καλά η Γερμανία και η Γαλλία, χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό..

Η Αυστρία;;;

Μήπως τελικά παίζει ρόλο μόνο το πορτοφόλι του λαού ;;;

Δεν ξέρω Βλαδίμηρε.
Αυτό που ξέρω πάντως σίγουρα, είναι πως αρκετά προϊόντα (περισσότερο σε ηλεκτρονικά, λιγότερο σε ηχεία) είναι φθηνότερα έξω.
Σε περιπτώσεις μπορούμε να ματσάρουμε ή και ένα κλικ πιο κάτω, βγάζοντας πλέον λιγοστό κέρδος (βάλε και τα μεταφορικά και κλάψε με).
Παίζουν με μικρότερο περιθώρειο κέρδους στους retailers έξω; Δεν πιστεύω να παίζει κάτι τέτοιο. Σιγά μην κάτσει το κατάστημα Hi-Fi να παίξει με ποσοστά κέρδους πληροφορικής. Να περιμένεις να κάνεις 5.000 πωλήσεις τον μήνα για να βγάλεις ένα ας πούμε καλό κέρδος. Πάλι την χώρα μας αποφασίζουν να ξεζουμίσουν (και εμείς αντίστοιχα με τους δασμούς και το υψηλό ΦΠΑ και φορολογία μας)

Παλιότερα π.χ. η NVIDIA στις κάρτες γραφικών για PC μας είχε ρημάξει σαν χώρα. Και είχα δει έγγραφο που καθόριζαν αυτοί αυστηρά το ποσό πώλησης των καρτών για κάθε χώρα χωριστά.

• Like
Reactions: vlad66
Τα παρακάτω τα λέω πολύ φιλικά κ χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, απλά συζήτησης.

Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, επειδή ασχολούμαι με το εμπόριο κ τις εισαγωγές, σε άλλο κλάδο βέβαια, όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και δημοσίων σχέσεων με αυτόν που αποφασίζει για τις τιμές. Καμία εταιρεία δεν ξυπνάει ένα πρωί και λέει, σήμερα θα πουλήσω ακριβότερα στην Ελλάδα γιατί έτσι θέλω, ακόμα και αν οι πωλήσεις είναι χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες. Ο τελευταίος κι όλας, είναι λόγος για καλύτερες τιμές. Εκτός αν δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν πολύ υψηλούς τιμοκατάλογους, με περιθώριο να κάνουν τεράστιες εκπτώσεις για να φαίνονται "ευκαιρίες" οι αγορές στους πελάτες. Είναι όντως μια στρατηγική και αυτή. Αλλά θα πρέπει κάποιος να ζητήσει αυτές τις τιμές κ να πιέσει για τις εκπτώσεις. Αλλά. Αν δεν υπάρχει αποκλειστικός αντιπρόσωπος που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και "βλέπει" τις πωλήσεις όλης της χώρας, τα πράγματα χλωμιάζουν.

Από την άλλη θα πρέπει κι εσείς να δείτε λίγο.... αλλιώς όλη την ιστορία. Πήγα φέτος στην έκθεση, δεν κάθησα πολύ, αλλά πέρασα από όλα τα περίπτερα. Σε ένα μόνο περίπτερο ζήτησαν τα στοιχεία επικοινωνίας μου με πρόφαση μια κλήρωση (τι έξυπνος τρόπος να βάλεις κάποιον σε ένα mailing list και να του στέλνεις τα νέα σου συνεχεια), σε ενα άλλο ένα παλικαρι με "τσίμπησε" με το που μπήκα, μου μίλησε με ενθουσιασμό για τα προϊόντα του (έτσι όπως πρέπει δηλαδή) αλλά δεν ζήτησε τα στοιχεία μου κ σε ένα τρίτο ένας ξένος έκανε μια σοβαρή παρουσίαση για κάτι ηχεία. Αυτά. Όλοι οι υπόλοιποι πλήρωσαν ένα σκασμό λεφτά, η παρουσία τους στην έκθεση ήταν παθητικη και το χειρότερο, έφυγαν περιμένοντας πλέον κάποιος από αυτούς που περασαν κ τους είδαν να έρθει στο μαγαζί τους. Μπορεί να κάνω λάθος κ απλά να μου δημιουργήθηκε λάθος εντύπωση.

Κοιτάξτε τώρα τι εννοώ ενεργητική και όχι παθητική συμμετοχή:
Εμείς όταν πάμε σε τέτοιου είδους μαζικές εκδηλώσεις, έχουμε φύλλα που συμπληρώνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πελατών που επισκέφτηκαν το περίπτερό μας (εκτός αν κάποιος δεν θέλει να τα δώσει) και επικοινωνούμε σε δεύτερο χρόνο εμείς με αυτούς. Όταν έρχονται τους ρωτάμε με τι ασχολούνται, τι τους ενδιαφέρει κτλ κ μετά επικοινωνούμε μαζί τους, είτε για να τους προσφέρουμε κάποια λύση, είτε για να κρατήσουμε επικοινωνία για μελλοντική ζήτηση

Last edited:
Τα παρακάτω τα λέω πολύ φιλικά κ χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, απλά συζήτησης.

Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, επειδή ασχολούμαι με το εμπόριο κ τις εισαγωγές, σε άλλο κλάδο βέβαια, όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και δημοσίων σχέσεων με αυτόν που αποφασίζει για τις τιμές.

Στον κλάδο σου έχει πολιτική demo και πίστωσης στον πελάτη ή αν δεν πληρώσει δεν βλέπει προϊόν ούτε κατά διάνοια;

Στον κλάδο σου έχει πολιτική demo και πίστωσης στον πελάτη ή αν δεν πληρώσει δεν βλέπει προϊόν ούτε κατά διάνοια;

Δουλεύουμε με προκαταβολή κ μικρή πίστωση στο υπόλοιπο κ demo κατά περίπτωση, ανάλογα την εταιρεία κ το κόστος του συστήματος. Τις περισσότερες φορές η παραγγελία γίνεται χωρίς να έχει γινει demo.

Δουλεύουμε με προκαταβολή κ μικρή πίστωση στο υπόλοιπο κ demo κατά περίπτωση, ανάλογα την εταιρεία κ το κόστος του συστήματος. Τις περισσότερες φορές η παραγγελία γίνεται χωρίς να έχει γινει demo.

Δεν έγινα αντιληπτός ακριβώς μάλλον.

Όταν λέω Demo εννοώ, δίνετε σε καλύτερη τιμή το προϊόν στον πελάτη εφόσον θα το έχει demo στο κατάστημα; Παρακαταθήκη βάζετε; Trade In ο πελάτης σας κάνει στους δικούς του πελάτες; Ο πελάτης σας συμμετέχει ο ίδιος σε εκθέσεις;
Εγγύηση καλύπτετε και service;
Support;
Όλα αυτά είναι κόστη και για τον προμηθευτή και για το κατάστημα.

Δεν έγινα αντιληπτός ακριβώς μάλλον.

Όταν λέω Demo εννοώ, δίνετε σε καλύτερη τιμή το προϊόν στον πελάτη εφόσον θα το έχει demo στο κατάστημα; Παρακαταθήκη βάζετε; Trade In ο πελάτης σας κάνει στους δικούς του πελάτες; Ο πελάτης σας συμμετέχει ο ίδιος σε εκθέσεις;
Εγγύηση καλύπτετε και service;
Support;
Όλα αυτά είναι κόστη και για τον προμηθευτή και για το κατάστημα.

Trade-in δεν έχουμε και δεν έχουμε sub-distributors. Εμείς αγοράζουμε από το εξωτερικό κ πουλάμε απ' ευθείας στον τελικό χρήστη, υποστηρίζοντας ότι έχουμε πουλήσει τεχνικά, σαν να ήμασταν ο κατασκευαστής στην Ελλάδα με δικό μας service όχι εξωτερικό.

Βεβαιως είναι κόστος όλα αυτά που αναφέρετε κ πρέπει να τα προστεθούν στις τιμές.

Trade-in δεν έχουμε και δεν έχουμε sub-distributors. Εμείς αγοράζουμε από το εξωτερικό κ πουλάμε απ' ευθείας στον τελικό χρήστη, υποστηρίζοντας ότι έχουμε πουλήσει τεχνικά, σαν να ήμασταν ο κατασκευαστής στην Ελλάδα με δικό μας service όχι εξωτερικό.

Βεβαιως είναι κόστος όλα αυτά που αναφέρετε κ πρέπει να τα προστεθούν στις τιμές.

ΟΚ, με κάλυψες. Όντως διαφορετική αγορά με διαφορετικές προϋποθέσεις, συνήθειες, συμφωνίες, δηλαδή διαφορετικός τύπος ανταγωνισμού.

Είναι objects of desire τουλάχιστον ή τίποτε λευκά; Τελευταία ερώτηση, promise.

ΟΚ, με κάλυψες. Όντως διαφορετική αγορά με διαφορετικές προϋποθέσεις, συνήθειες, συμφωνίες, δηλαδή διαφορετικός τύπος ανταγωνισμού.

Είναι objects of desire τουλάχιστον ή τίποτε λευκά; Τελευταία ερώτηση, promise.

:) κανένα πρόβλημα. Είναι b2b με βιομηχανία, ερευνητικά (επιστημονικά) εργαστήρια κτλ. Είναι άλλη προσέγγυση, άλλοι κανόνες. Όλα έχουν τις δυσκολίες τους

και πως πχ ο νακας ειναι ο πιο φτηνος σε ολη την ευρωπη στα yamaha?