Ένα συγκριτικό κεφαλών σε ξένο περιοδικό

Η 681 ειχε απο τη μανα της υπερελλειπτικη. η stereoedron που λεγανε , υπερελλειπτικη ηταν , οπως η ΗΕ της Shure, κατι σαν πρωτες προσπαθειες των μετεπειτα Line contact. H JICO ,βγαζει τωρα Nude Elliptical βελονα για την 681.

Εδω δεν μιλαμε για μια γαλαζια Empire , μια μαυρη Stanton η μια κιτρινη shure...........
Ποια ηταν , που, πως ποτε και με τι αλλο την ακουσαμε και μας φανηκε dark, bright , θα ηταν κατι που θα βοηθουσε ισως σε κατι για χαρη συζητησης.
Μιλαμε για ΜΜ και με ολες τους τις ιδιαιτεροτητες. Ποσοι απο εμας αραγε ακουσαν σχολαστικα καποια ΜΜ σε αλλη εισοδο εκτος των 47k ????
δεν την έχω μπροστά μου, δεν θυμάμαι (με την επιστροφή) αλλά την έβαλα σε όλα τα πλατό (4) εκτός τα τρία Dual και το Tensai.
και με Linn/ittok 2 και με Pink triangle/Alphason και με το Clearaudio Champion/Rega Origin live και με το Lenco l 75 /Linn LV και Linn LVX.
Dark για τα γούστα μου,καλό χαμηλό, αλλά όχι κάτι που με συνεπαίρνει.
Όπως π.χ οι δύο ADC μου (κ αυτές δεν θυμάμαι,είμαι μακριά να κοιτάξω) ,που αν υπάρχει Jico ίσως τοποθετεί σύντομα.
Πιο ατμοσφαιρική η απόδοση.
Επίσης τα δύο Lenco που αγόρασα πριν 13 χρόνια είχαν και αυτά ADC στον δικό τους βραχίονα που έχω κάπου.
Από MM μ άρεσε η σειρά 1012,1022,1042 και μάλλον θα επιστρέψω.

αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον και ο λόγος που το πόσταρα είναι μήπως η υπερελλειπτικη ακίδα SAS μεταμόρφωσε τον ήχο της 681..
Κάτι που έκανα και με την μία απ' τις 103 μου.
Να βοηθησω να ξεκαθαρισεις κατι για να εισαι και πιο ακριβης στα γραφομενα σου.

JICO ,ειναι η εταιρεια που κατασκευαζει τις βελονες.
Kατασκευαζει βελονες ολων των ειδων , για ως επι το πλειστον καταργημενα μοντελα για ολες σχεδον τις μαρκες.

SAS ειναι οι ακριβες βελονες της JICO , που ΟΛΕΣ ειναι Micro-ridge . To SAS (Super Analog Stylus) ειναι η ονομασια που η JICO εδωσε στην Micro-Ridge για να ξεχωριζει οτι ειναι JICO , οπως η audio technica ονομαζει την Micro-Ridge στις δικες της κεφαλες σαν Microline. SAS και Microline ειναι οι ιδιες ακιδες ,και ειναι ουσιαστικα η Micro-Ridge της ΝΑΜΙΚΙ Ιαπωνιας ,που ειναι και η κατοχος της πατεντας απο το 1985.

Συνεπως "υπερελλειπτικη ακιδα SAS" δεν υπαρχει. Υπαρχει SAS , και βλεποντας το SAS αμεσως εννοουμε την ονομασια που η JICO εδωσε στην Micro-Ridge που φτιαχνει με το ονομα της.
Οι αλλες ολες βελονες που φτιαχνει η JICO ( σφαιρικες,ελλειπτικες,shibata, υπερελλειπτικες, nude ή bonded) δεν ειναι SAS.

Επισης δεν θα εκπλαγω (και πιθανον αυτο γινεται) , αν ολες τις JICO SAS και audio technica Microline , οπως και ολες τις Micro-Ridge που χρησιμοποιουν αλλοι επωνυμοι, τις κατασκευαζει ολες η ΝΑΜΙΚΙ ,η οποια την προσφερει σε στελεχη boron, sapphire & ruby .

Last edited:
Επισης δεν θα εκπλαγω (και πιθανον αυτο γινεται) , αν ολες τις JICO SAS και audio technica Microline , οπως και ολες τις Micro-Ridge που χρησιμοποιουν αλλοι επωνυμοι, τις κατασκευαζει ολες η ΝΑΜΙΚΙ ,η οποια την προσφερει σε στελεχη boron, sapphire & ruby .

Ο Steve repieter λέει ότι τις φτιάχνει μόνος του,όπως και άλλοι retipper.
Ο Ρώσος σ' ένα ποστ στο vinyl engine, ισχυρίζεται ότι έχει πάρει μεγάλη ποσότητα από Ιαπωνία.

Για αυτό σε ρώτησα αν η microcline της σειράς VM 95 πάει με τον Alphason.

Πάντως είναι θέμα προσωπικού γούστου ως επί το πλείστον .
Οι goldring ακόμα πουλάν για αυτό δεν έβγαλε άλλη σειρά.

Να βοηθησω να ξεκαθαρισεις κατι για να εισαι και πιο ακριβης στα γραφομενα σου.

JICO ,ειναι η εταιρεια που κατασκευαζει τις βελονες.
Kατασκευαζει βελονες ολων των ειδων , για ως επι το πλειστον καταργημενα μοντελα για ολες σχεδον τις μαρκες.

SAS ειναι οι ακριβες βελονες της JICO , που ΟΛΕΣ ειναι Micro-ridge . To SAS (Super Analog Stylus) ειναι η ονομασια που η JICO εδωσε στην Micro-Ridge για να ξεχωριζει οτι ειναι JICO , οπως η audio technica ονομαζει την Micro-Ridge στις δικες της κεφαλες σαν Microline. SAS και Microline ειναι οι ιδιες ακιδες ,και ειναι ουσιαστικα η Micro-Ridge της ΝΑΜΙΚΙ Ιαπωνιας ,που ειναι και η κατοχος της πατεντας απο το 1985.

Συνεπως "υπερελλειπτικη ακιδα SAS" δεν υπαρχει. Υπαρχει SAS , και βλεποντας το SAS αμεσως εννοουμε την ονομασια που η JICO εδωσε στην Micro-Ridge που φτιαχνει με το ονομα της.
Οι αλλες ολες βελονες που φτιαχνει η JICO ( σφαιρικες,ελλειπτικες,shibata, υπερελλειπτικες, nude ή bonded) δεν ειναι SAS.

SAS έχω πάρει δύο και ήξερα, αυτό που ανέφερε στο τεστ νόμιζα ότι ανήκει και αυτό στην SAS.

Ίσως η ακίδα της Jico την αναβάθμισε, γιατί δεν είναι η standon hi fidelity και την έχει ακόμα στημένη μουσικόφιλος με monitor.
Την άκουσα και παλιότερα με Yamaha studios με το άσπρο woofer αλλά δεν...

Oι άλλες σειρές των ELAC έχουν τον ίδιο ήχο;

Συμφωνώ απόλυτα έχω και την 680 .
Απλά σήμερα δεν μπορούν να σταθούν ακόμη και σε ένα πικαπ mk2 που πάντα για την εποχή τότε συμβάδιζαν χέρι -χέρι 😋
Απλά πληροφοριακά το μικρό EAT πλατώ -βραχίονας με την ortofon bronze τις κάνουν στην κυριολεξία σκόνη ,είναι κάποια πράγματα ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με τις κρίσιμες μεσαίες συχνότητες και όχι μόνο με το χαμηλό (Αμερικανική σχολή )
να ξεκαθαρίσω και γω κάτι..
Πόσο καιρό έχετε να δείτε από κοντά MK 2 να οδηγείται από διάσημο DJ?
Δεν εννοώ έναν record changer,ούτε παραγωγό ραδιοφωνικό..
Λέω για mixer που έχει δίσκους σύγχρονους και παλιούς που οδηγεί δύο ή και τρία Technics με samples δικά του ή από άλλους ( πολλές εταιρείες έχουν δίσκους με label samples, απίστευτα samples)..και το MK 2, 1210 και οι διάφορες εκδόσεις που κυκλοφορούν πολλές και εδώ πάνω ,να οδηγούνται στα όρια τους..
Εγώ και φέτος έχω δει αρκετούς διάσημους,που πάνε μπρος-πισω
τον βραχίονα,που χρησιμοποιούν τα δάκτυλα για να μιξάρουν τα beats,να εισάγουν ήχους απ' τα samples,να κάνουν σαρδάμ με άλλα,να εισάγουν ήχους απ' την κονσόλα,από cd,από όργανα...
Μιλάμε για καταπόνηση..αν δεν είσαι κοντά δεν νιώθεις με τι δεξιότητα αναμειγνύουν 'ήχους' ,samples, φωνές, παλιά ρεφραίν κ.λ.π.
Αν είναι όπως τον φετινό Ιούλιο,να βλέπεις να πέφτει ο ιδρώτας τους στα βινύλια, υγρασία δίπλα στην θάλασσα όπου γίνονται τα περισσότερα πάρτι..
Για αυτά κυρίως έγιναν διάσημες οι standon,Shure κάποιες παλιές grado .
Πιστεύετε ότι μ αυτές τις συνθήκες θ άντεχε μια SAS ?
Το λέω γιατί ήταν μέρος της δουλειάς μου,τα έχω ζήσει,έχω παρακολουθήσει,( τα ξανά πόσταρα)...και υπήρχαν πάρτι με πολλές ντουζίνες ανταλλακτικές βελόνες.
Στα club και ντίσκο ήταν πιο χαλαρά,όχι όμως ότι δεν υπήρχαν 'ατυχήματα'.
Τα ΜΚ2 και οι νέες παραγωγές με ποτενσιόμετρα και ενισχυμένα δομικά μέρη και οι κεφαλές που προανέφερα ήταν για επαγγελματική χρήση.
Εγώ τις δούλεψα σε δικό μου σταθμό αλλά και σε ιδιωτικό,όχι σαν dj βέβαια, αλλά ζούσα και ανέπνεα με πολλούς DJs κάποιους απ' αυτούς με ασύλληπτες δισκοθήκες, μπαούλα γεμάτα.
Ακόμα και τώρα γίνονται live διάσημων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπου ένας dj εισάγει ήχους samples στο πρόγραμμα.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Ο Steve repieter λέει ότι τις φτιάχνει μόνος του,όπως και άλλοι retipper.
Ο Ρώσος σ' ένα ποστ στο vinyl engine, ισχυρίζεται ότι έχει πάρει μεγάλη ποσότητα από Ιαπωνία.
Μονος του δεν φτιαχνει κανενας Micro-ridge ακιδες. Ολοι τις αγοραζουν απο τη ΝΑΜΙΚΙ στην Ιαπωνια.Και συ αν θελεις μια ποσοτητα, θα στις στειλουν ετοιμες κολλημενες στο στελεχος. Απο τη ΝΑΜΙΚΙ μπορει οποιος θελει να αγορασει οτι θελει. Micro-ridge , shibata κλπ.

Το ταιριασμα με τον Alphason , δεν ειναι θεμα σχηματος της ακιδας, αλλα της μαζας της κεφαλης/βραχιονα και compliance της βελονας/αναρτησης.

Δεν εχω ακουσει πολλες ELAC ,εκτος απο αυτην που εχω, και στην original μορφη της πριν κουρεψω το στελεχος, ειχε στελεχος boron και ακιδα van den hul 2
( ESG-796 H ) . Οι γεννητριες 791,792,793,794,795 ειναι επισης συμβατες με την JICO SAS. Παρομοιες με την 796 ηταν. Δεν ξερω αν ηταν απολυτα ιδιες , αλλα κοντα ηταν σιγουρα.

Η 796 θεωρειται εξαιρετικη γεννητρια. Θα ενημερωσω οταν παραλαβω τη βελονα σε λιγες μερες.

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Δεν ειναι η δουλεια της αυτη , οπως δεν ειναι η δουλεια καμιας τετοιας κεφαλης ειτε ειναι ΜΜ ειτε ειναι MC !!!!!
Το σιγουρο ειναι οτι καμια κεφαλη DJ δεν μπορει ουτε το κερι να κρατα σε μια SAS οσον αφορα τον ηχο :D

Να πω εδω απλα για να μην υπαρχει "απορια" , δεν ειναι ολες οι γεννητριες αρκετα καλες ωστε να αξιοποιησουν τις αρετες μιας τετοιας ακιδας/στελεχων.
Σιγουρα ομως , στις πλειστες περιπτωσεις και αυτες θα βελτιωθουν σε σχεση με τις original βελονες τους.

• Like
Reactions: superfly and vlad66
Δεν ειναι η δουλεια της αυτη , οπως δεν ειναι η δουλεια red, black κ.λ.π.τετοιας κεφαλης ειτε ειναι ΜΜ ειτωςε ειναι MC !!!!!
Το σιγουρο ειναι οτι καμια κεφαλη DJ δεν μπορει ουτε το κερι να κρατα σε μια SAS οσον αφορα τον ηχο :D
όμως πήραμε τα κεφάλια τέτοιων κεφαλών και τους βάλαμε SAS...V 15 κυρίως.
Παρεμπιπτόντως οι επαγγελματικές Ortofon,αυτές οι μακριές, concord νομίζω,τώρα βγαίνουν και για οικιακή χρήση,σε διάφορες εκδόσεις οπως

να ξεκαθαρίσω και γω κάτι..
Πόσο καιρό έχετε να δείτε από κοντά MK 2 να οδηγείται από διάσημο DJ?
Δεν εννοώ έναν record changer,ούτε παραγωγό ραδιοφωνικό..
Λέω για mixer που έχει δίσκους σύγχρονους και παλιούς που οδηγεί δύο ή και τρία Technics με samples δικά του ή από άλλους ( πολλές εταιρείες έχουν δίσκους με label samples, απίστευτα samples)..και το MK 2, 1210 και οι διάφορες εκδόσεις που κυκλοφορούν πολλές και εδώ πάνω ,να οδηγούνται στα όρια τους..
Εγώ και φέτος έχω δει αρκετούς διάσημους,που πάνε μπρος-πισω
τον βραχίονα,που χρησιμοποιούν τα δάκτυλα για να μιξάρουν τα beats,να εισάγουν ήχους απ' τα samples,να κάνουν σαρδάμ με άλλα,να εισάγουν ήχους απ' την κονσόλα,από cd,από όργανα...
Μιλάμε για καταπόνηση..αν δεν είσαι κοντά δεν νιώθεις με τι δεξιότητα αναμειγνύουν 'ήχους' ,samples, φωνές, παλιά ρεφραίν κ.λ.π.
Αν είναι όπως τον φετινό Ιούλιο,να βλέπεις να πέφτει ο ιδρώτας τους στα βινύλια, υγρασία δίπλα στην θάλασσα όπου γίνονται τα περισσότερα πάρτι..
Για αυτά κυρίως έγιναν διάσημες οι standon,Shure κάποιες παλιές grado .
Το λέω γιατί ήταν μέρος της δουλειάς μου,τα έχω ζήσει,έχω παρακολουθήσει,( τα ξανά πόσταρα)...και υπήρχαν πάρτι με πολλές ντουζίνες ανταλλακτικές βελόνες.
Στα club και ντίσκο ήταν πιο χαλαρά,όχι όμως ότι δεν υπήρχαν 'ατυχήματα'.
Τα ΜΚ2 και οι νέες παραγωγές με ποτενσιόμετρα και ενισχυμένα δομικά μέρη και οι κεφαλές που προανέφερα ήταν για επαγγελματική χρήση.
Εγώ τις δούλεψα σε δικό μου σταθμό αλλά και σε ιδιωτικό,όχι σαν dj βέβαια, αλλά ζούσα και ανέπνεα με πολλούς DJs κάποιους απ' αυτούς με ασύλληπτες δισκοθήκες, μπαούλα γεμάτα.
Ακόμα και τώρα γίνονται live διάσημων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπου ένας dj εισάγει ήχους samples στο πρόγραμμα.
Σωστά τοποθετήθηκες είναι πικαπ καθαρά για επαγγελματική χρήση αυτός ήταν ο λόγος να αντέχει στην σκληρή χρήση ,ήταν και σωστός χρόνος ,the right 🕰️ όταν οι επαγγελματίες έψαχναν αυτό το πικαπ την εποχή που ήρθε στην ζωή η Disco και θα έπρεπε να αντέχει στις κακουχίες όταν ακόμη και ένας DJ χόρευε πάνω του ,αλλά μέχρι εκεί .
Προσωπικά δεν θα ανοίξω τα μάτια της εταιρίας για το τι πηγαίνει λάθος καθαρά για οικιακή χρήση ,εντέλει δεν μπορείς να είσαι και στους δύο κόσμους .
Είναι μια συζήτηση που έκανα με Έλληνα κατασκευαστή και αργότερα με τον συντονιστή στην έκθεση και συμφώνησα σε πολλά μαζί του .
IMG_1040.jpeg
IMG_1041.jpeg

πόσο κόστιζε μια V 15 mk ΙV νομίζω 15.000 δραχμές πήρα την τελευταία.
30.000 δραχμές το 1985 για τον σταθμό..
με έρανο φυσικά..

όμως πήραμε τα κεφάλια τέτοιων κεφαλών και τους βάλαμε SAS...V 15 κυρίως.
Παρεμπιπτόντως οι επαγγελματικές Ortofon,αυτές οι μακριές, concord νομίζω,τώρα βγαίνουν και για οικιακή χρήση,σε διάφορες εκδόσεις οπως
Ποιος ειπε οτι οι V15 ηταν κεφαλες για DJ ????? !!!!!!!!!!!!!!!!

εδώ πάνω σε πολλά στούντιο έχει στημένα Technics στις τελευταίες εκδόσεις
Ας μην γράψω καλύτερα …αυτό που είδα στην έκθεση .
Το μόνο που θα πω συνάδελφος έψαχνε την έκδοση MK2 δεν βρήκε κανένα της προκοπής σε καλή κατάσταση και πήγε τελικά στην έκδοση MK7 στην επετειακή έκδοση Lamborghini.