Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα 2000 βατ επαρκούν για χώρο 20 τμ.

Το θέμα είναι ότι θα καίει.

Το πόσο θα καίει εξαρτάται από το πόση ζέστη θες και τι μόνωση έχει το σπίτι.

Αν έχεις νυχτερινό είναι καλή λύση πάντως.

Και την ημερα τι κανουμε???
Νομιζω οτι το νυχτερινο ειναι "αχρηστο" στην περιπτωση αυτη.
Εμεις το δουλευουμε απο τις 4 που παει η μικρη σπιτι μεχρι τις 9 που πεφτει για υπνο.
Το βραδυ εχουμε το παπλωμα:flipout:

Σε τετοιο χώρο περίπου 20 τμ, μαγαζί με παλιά τζαμαρια που εμπαζε απο παντού, ειδα ενα τέτοιο φουρφουρι 2000 w πως τον ζεσταινε σε ενα ανεκτο-καλουτσικο για μαγαζί- επίπεδο.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις και τις συμβουλές. Μάλλον θα πάρουμε ένα και όσο κάψει. Έτσι κι αλλιώς, αυτά που θα δίναμε για πετρέλαιο ας τα πάρει η ΔΕΗ. Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Ε, δεν είναι κι έτσι. Η έρευνα του ΕΜΠ δείχνει ότι ακόμα και με τις τωρινές τιμές του πετρελαίου το ηλεκτρικό καλοριφέρ είναι ακριβότερο.

Και τι να κάνεις αν δεν υπάρχει εναλλακτική; Πέρυσι δούλευε ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού και έκαψε περίπου 200 το μήνα.

Αυτά τα "micathermic" τι μέρος του λόγου είναι; Έχουν καλύτερη απόδοση ή είναι τρικ του μάρκετινγκ;
Κάτι διάβασα οτι χρησιμοποιούν και υπέρυθρες.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Και τι να κάνεις αν δεν υπάρχει εναλλακτική; Πέρυσι δούλευε ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού και έκαψε περίπου 200 το μήνα.

Αυτά τα "micathermic" τι μέρος του λόγου είναι; Έχουν καλύτερη απόδοση ή είναι τρικ του μάρκετινγκ;

πήρα ένα από το ΜΑΚΡΟ πέρσι και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έκαψε λίγο λιγότερο από ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού siemens (παλιό) με τις ίδιες θερμοκρασίες.

Νομίζω 40 ευρώ το πήρα.

200 το μήνα? Ευρώ ή κιλοβατώρες?

Πλάκα κάνετε. Για να κάψει ένα σώμα 2kw 200 ευρώ σε ένα μήνα θα πρέπει να λειτουργεί η αντίστασή του 16 ώρες τη μέρα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε σώματα λαδιού, εκεί η αντίσταση λειτουργεί με θερμοστάτη. Χώρια που 16 ώρες τη μέρα, θα είχε καεί.

Δεν βάζετε καμία ξυλόσομπα ή ιδανικότερα σόμπα πέλετ? Οι καινούργιες ούτε καπνίζουν ούτε μυρίζουν.

Last edited:

Και την ημερα τι κανουμε???
Νομιζω οτι το νυχτερινο ειναι "αχρηστο" στην περιπτωση αυτη.
Εμεις το δουλευουμε απο τις 4 που παει η μικρη σπιτι μεχρι τις 9 που πεφτει για υπνο.
Το βραδυ εχουμε το παπλωμα:flipout:

Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο θερμοσυσσωρευτή ? Φορτίζει μόνο με νυχτερινό και 2 ώρες το μεσημέρι αν θέλεις.
http://www.skroutz.gr/c/1503/THermosyssoreytes.html?o=θερμοσυσσωρευτες&order_dir=asc&page=1
Βρίσκεις και μεταχειρισμένους σε τιμές σκότωμα ως τσάμπα.

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

200 το μήνα? Ευρώ ή κιλοβατώρες?

Πλάκα κάνετε. Για να κάψει ένα σώμα 2kw 200 ευρώ σε ένα μήνα θα πρέπει να λειτουργεί η αντίστασή του 16 ώρες τη μέρα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε σώματα λαδιού, εκεί η αντίσταση λειτουργεί με θερμοστάτη. Χώρια που 16 ώρες τη μέρα, θα είχε καεί.

Δεν βάζετε καμία ξυλόσομπα ή ιδανικότερα σόμπα πέλετ? Οι καινούργιες ούτε καπνίζουν ούτε μυρίζουν.

Λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο. Οπως έγραψα και χθες, δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλου είδους εγκατάσταση αυτή τη στιγμή.

Ολα την ίδια απόδοση έχουν... COP=1.
Kαλοριφερ λαδιού, θερμοπομποί micatherm ή επιφάνειας αλουμινίου κλπ... στα ίδια βατ, την ίδια ζέστη βγάζουν. Τα micatherm χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις για εκπομπή υπέρυθρης και έτσι δουλεύουν με μεικτό τρόπο - κόβουν λίγο απο τον ζεστό αέρα για να δώσουν σε μορφή ακτινοβολίας - με την ανάλογη διαφορά τιμής αγοράς. Διαλέγεις και παίρνεις.

Στις τιμές που βρίσκει κανείς φέτος τους θερμοπομπούς - χαμηλότερα απο πέρισυ - αξίζει να πάρει κανείς έναν και να τον χρησιμοποιεί σε δύσκολες ώρες σε παιδικά δωμάτια ή όπου αλλού. Δεν σπάνε, δεν χαλάνε, δεν τους λυπάσαι. Ας μην θεωρηθεί διαφήμιση, αλλά αυτή την στιγμή έχει καταπληκτικές τιμές το eshop σε Atlantic (γαλλικοί με 5 χρόνια εγγύηση). πχ. αυτός με ηλεκτονικό θερμοστάτη και αντίσταση μεγάλη επιφάνειας αλουμινίου στα 78,5 Ε...
http://www.e-shop.gr/product?id=HAP.001220
Η πλάκα είναι ότι τόσα δίνει κανείς για να αγοράσει μόνο έναν standalone ηλεκτρονικό θερμοστάτη... :)))

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο. Οπως έγραψα και χθες, δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλου είδους εγκατάσταση αυτή τη στιγμή.

24/7 δεν σημαίνει ότι τόσο λειτουργεί και η αντίσταση, αυτή λειτουργεί με θερμοστάτη, ζεσταίνοντας το λάδι όταν η θερμοκρασία του πέφτει κάτω από ένα προκαθορισμένο σημείο. Δεν υπήρχε περίπτωση αλλιώς να μην σου καεί.

Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο θερμοσυσσωρευτή ? Φορτίζει μόνο με νυχτερινό και 2 ώρες το μεσημέρι αν θέλεις.
http://www.skroutz.gr/c/1503/THermosyssoreytes.html?o=θερμοσυσσωρευτες&order_dir=asc&page=1
Βρίσκεις και μεταχειρισμένους σε τιμές σκότωμα ως τσάμπα.

Αυτό το σκέφτομαι... είχε θερμοσυσσωρευτές το σπίτι όταν το πήρα, κάτι θηρία, και τους πέταξα, για να κάνω από την αρχή εγκατάσταση σωμάτων (αέριο).
Επειδή το σπίτι είναι μεγάλο και μακρόστενο, το υπνοδωμάτιό μου ποτέ δεν είχε την ίδια ζέστη, και ας έβαλα και πολύ μεγάλο σώμα, καθώς εκεί το νερό έφτανε τελευταίο, μετά από καμιά 40ριά μέτρα σωληνώσεων. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη η ιδέα ενός τέτοιου μικρού θερμοσυσσωρευτή... μια και που το έχω ήδη το νυχτερινό. Να με καλύπτει ένας 800ρης ή 1200ρης άραγε? Η κοινή πρίζα από όπου θα φορτίζουν, θα αντέχει να δίνει 1200 βατ διαρκώς επί 8ωρο ή θα τα παίξει?

Σε πολυ παλια πολυκατοικία χωρις καμία μόνωση και με τα παλια κουφώματα (μόνο τσαμι) τι προτείνετε;
Δυστυχώς ξύλοσόμπα δεν γίνεται να μπει λόγω αποθήκευσης των ξύλων..

Η εσωτερική καλώδιωση ειναι πολυ παλια και φθαρμένη, υπάρχουν θερμοπομποι 2000w και κλιματιστικο (όχι inverter) αλλα δεν γίνεται δουλεια.
Πόσο περιπου κοστίζει σε ρεύμα ενα 2000w αν λειτουργει 10-12 ωρες την ημέρα;

Οι μπρικέτες είναι πανεύκολες στην αποθήκευση, 200 κιλά πιάνουν μια μικρή γωνιά μόνο. Το ίδιο και τα πέλετ. Έχουν μεγάλο βαθμό απόδοσης και αφήνουν ελάχιστη στάχτη. Για δες κι αυτή τη λύση, γιατί το ρεύμα στη 2ετία-3ετία θα σου βγει αρκετά παραπάνω.

Αυτό το σκέφτομαι... είχε θερμοσυσσωρευτές το σπίτι όταν το πήρα, κάτι θηρία, και τους πέταξα, για να κάνω από την αρχή εγκατάσταση σωμάτων (αέριο).
Επειδή το σπίτι είναι μεγάλο και μακρόστενο, το υπνοδωμάτιό μου ποτέ δεν είχε την ίδια ζέστη, και ας έβαλα και πολύ μεγάλο σώμα, καθώς εκεί το νερό έφτανε τελευταίο, μετά από καμιά 40ριά μέτρα σωληνώσεων. Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη η ιδέα ενός τέτοιου μικρού θερμοσυσσωρευτή... μια και που το έχω ήδη το νυχτερινό. Να με καλύπτει ένας 800ρης ή 1200ρης άραγε? Η κοινή πρίζα από όπου θα φορτίζουν, θα αντέχει να δίνει 1200 βατ διαρκώς επί 8ωρο ή θα τα παίξει?

Ναι, τώρα αυτά τα θηρία (3-5 kw) έχουν πάνω απο χιλιάρικο το καθένα για να τα αγοράσεις καινούρια :)))
Πριν αρκετά χρόνια, είχα πάρει απο αγγελία 4 τέτοιους - o άνθρωπος στο τέλος δεν ήθελε καν χρήματα, μόνο να πάω μόνος μου να τους αποσυναρμολογήσω και να τους πάρω γιατί ήταν ασήκωτοι (150 κιλά ο ελαφρύτερος). ´Μετά απο μια δεκαετία χρήσης, αποφάσισα οτι ακόμα κι αν τους είχα πληρώσει, θα ήταν η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ.

Οι θερμοσυσσωρευτές έχουν το χαρακτηριστικό οτι αν φορτιστούν, δεν μπορείς να τους σταματήσεις να βγάζουν ζέστη. Αυτό είναι καλό και κακό. Κακό γιατί βγάζουν ζέστη ακόμα κι όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι να την χαρεί, καλό γιατι δεν αφήνουν το σπίτι να παγώσει και δεν έχεις πρόβλημα αν υπάρξει μια προσωρινή διακοπή ρεύματος.
1200 w δεν είναι πολλά, το 1,5 καρέ σύρμα (το λεπτότερο για τις πρίζες) είναι για 1600 w (και θέλει 10 Α ασφάλεια), αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις πολλές ώρες χρήσης. Βέβαια, αν μπορούσες να τα αλλάζεις σε 2,5 καρέ θα ήταν καλύτερα. Οι μικροί θερμοσυσσωρευτές μέχρι το πολύ 2000 w, συνήθως είναι μονοφασικοί και τραβάνε απο ένα μόνο καλώδιο. Ο 800άρης δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά φυσικά θα είναι για μικρότερο δωμάτιο.

Εχετε υπόψιν καμία οικονομική ξυλοσομπα ή πελετ που να μην μυρίζουν;
Θα χρειαστω 2 οπότε πρέπει να ειναι όσο πιο οικονομικές γίνετε..

Οποίος ενδιαφέρεται για μεταχειρισμενους ή καινουργιους θερμόσυσσωρευτες σε παρα πολυ καλες τιμες ας μου στείλει ενα pm για να μην θεωρηθεί διαφημιση αν το ποσταρω εδω..

Last edited:

Ναι, τώρα αυτά τα θηρία (3-5 kw) έχουν πάνω απο χιλιάρικο το καθένα για να τα αγοράσεις καινούρια :)))
Πριν αρκετά χρόνια, είχα πάρει απο αγγελία 4 τέτοιους - o άνθρωπος στο τέλος δεν ήθελε καν χρήματα, μόνο να πάω μόνος μου να τους αποσυναρμολογήσω και να τους πάρω γιατί ήταν ασήκωτοι (150 κιλά ο ελαφρύτερος). ´Μετά απο μια δεκαετία χρήσης, αποφάσισα οτι ακόμα κι αν τους είχα πληρώσει, θα ήταν η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ.

Οι θερμοσυσσωρευτές έχουν το χαρακτηριστικό οτι αν φορτιστούν, δεν μπορείς να τους σταματήσεις να βγάζουν ζέστη. Αυτό είναι καλό και κακό. Κακό γιατί βγάζουν ζέστη ακόμα κι όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι να την χαρεί, καλό γιατι δεν αφήνουν το σπίτι να παγώσει και δεν έχεις πρόβλημα αν υπάρξει μια προσωρινή διακοπή ρεύματος.
1200 w δεν είναι πολλά, το 1,5 καρέ σύρμα (το λεπτότερο για τις πρίζες) είναι για 1600 w (και θέλει 10 Α ασφάλεια), αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις πολλές ώρες χρήσης. Βέβαια, αν μπορούσες να τα αλλάζεις σε 2,5 καρέ θα ήταν καλύτερα. Οι μικροί θερμοσυσσωρευτές μέχρι το πολύ 2000 w, συνήθως είναι μονοφασικοί και τραβάνε απο ένα μόνο καλώδιο. Ο 800άρης δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά φυσικά θα είναι για μικρότερο δωμάτιο.

Νομίζω 2,5ρι καρέ είναι γενικώς η καλωδίωση στο σπίτι (πλην φούρνου και θερμοσίφωνα, εννοείται), αλλά οι ασφάλειες για τα δωμάτια (ευτυχώς αρκετές και χωριστές) είναι 10ρες ή 16ρες ορισμένες. Επεμβάσεις στην καλωδίωση δεν παίζουν. Αυτή τη στιγμή έχω από πέρισυ οφ τον καυστήρα αερίου λόγω βλάβης πλακέτας (κοστοβόρα που αμέλησα κι εγώ βέβαια να την φτιάξω) και περισυ καλύφθηκα εξ ολοκλήρου από το ενεργειακό τζάκι, ως βασική πηγή θέρμανσης για το σπίτι, το οποίο όμως στα υπνοδωμάτια υποβοηθείται, αναλόγως και τον καιρό, από τρία inverter a/c. Ωστόσο στο υπνοδωμάτιό μου θα ήθελα και κάτι παραπάνω (όχι για εμένα, εγώ είμαι θερμόαιμος). Ένας μικρός θερμοσυσσωρευτής, υποβοηθητικώς πάντα εννοείται, καθώς ακόμη και στο πλέον απομακρυσμένο από την εστία δωμάτιό μου, μία κάποια ζέστη διατηρείται από το τζάκι, νομίζω θα ερχόταν μια χαρά.

Εχετε υπόψιν καμία οικονομική ξυλοσομπα ή πελετ που να μην μυρίζουν;
Θα χρειαστω 2 οπότε πρέπει να ειναι όσο πιο οικονομικές γίνετε..

Οποίος ενδιαφέρεται για μεταχειρισμενους ή καινουργιους θερμόσυσσωρευτες σε παρα πολυ καλες τιμες ας μου στείλει ενα pm για να μην θεωρηθεί διαφημιση αν το ποσταρω εδω..
Οι πέλλετ δεν μυρίζουν αλλά αρχίζουν απο χιλιάρικο και πάνω.