Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Οι καινούργιες είναι ηλεκτρονικές χωρίς φυτίλι! Εγώ πήρα αρχές καλοκαιριού που τις είχαν 40% έκπτωση για να έχω επιλογές, ποτέ δε ξέρεις...

δε θέλω να θεωρηθεί διαφήμιση, πήρα την συγκεκριμένη ξυλόσομπα:

http://www.timsistem.rs/en/magic_stove_en.html

την πήρα για το μαγαζί, για ένα κουζινάκι που την πέφτουμε τα μεσημέρια.

Ήμουν κατά της ξυλόσομπας, αλλά δεν ήθελα να δώσω και πολλά λεφτά για ινβέρτερ αρκουδίσια κλπ κλπ.

Ο χώρος που ζεσταίνει είναι καμιά 40 μέτρα αλλά με αστεία μόνωση.

Έχω πάθει πλάκα γιατί δεν καπνίζει με την καμία, έχω οριζόντιο μπουρί περίπου 4 μέτρα τα οποία καθαρίζω μια φορά το χρόνο (η σόμπα καίει καθημερινά δευτέρα-σάββατο από το πρωϊ μέχρι το απόγευμα)

Τα πλαϊνά της και το πίσω μέρος της όταν είναι αναμμένη μπορείς να τα ακουμπήσεις με γυμνό χέρι χωρίς να καείς.

Όταν έρθει στη θερμοκρασία της η κατανάλωση ξύλου είναι πολύ λίγη.

Είμαι καταευχαριστημένος, αν στο σπίτι μπορούσα να βγάλω μπουρί θα έβαζα σίγουρα μια τέτοια (μου αρέσει η ζέστη του ξύλου).

Έχει πάρει ίδια ο πεθερός μου και ο κουμπάρος μου. Ειδικά σε συνθήκες με καλή μόνωση είναι απίστευτα αποδοτική-οικονομική.

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Ήμουν κατά της ξυλόσομπας, αλλά δεν ήθελα να δώσω και πολλά λεφτά για ινβέρτερ αρκουδίσια κλπ κλπ.

Έχω πάθει πλάκα γιατί δεν καπνίζει με την καμία, έχω οριζόντιο μπουρί περίπου 4 μέτρα τα οποία καθαρίζω μια φορά το χρόνο (η σόμπα καίει καθημερινά δευτέρα-σάββατο από το πρωϊ μέχρι το απόγευμα)

Τα πλαϊνά της και το πίσω μέρος της όταν είναι αναμμένη μπορείς να τα ακουμπήσεις με γυμνό χέρι χωρίς να καείς.

Είμαι καταευχαριστημένος, αν στο σπίτι μπορούσα να βγάλω μπουρί θα έβαζα σίγουρα μια τέτοια (μου αρέσει η ζέστη του ξύλου).

Έχει πάρει ίδια ο πεθερός μου και ο κουμπάρος μου. Ειδικά σε συνθήκες με καλή μόνωση είναι απίστευτα αποδοτική-οικονομική.

Φαίνεται ιδανική!

Μπορεις να γράψεις λιγες λεπτομέρειες παραπανω για την χρηση της.
καποιες προχειρες ερωτησεις αρχάριου..
1) Αναβει ευκολα;
2) Καπνιζει κατα το αναμα-σβησιμο;
3) Σε ποση ωρα περιπου ζεσταινει τον χωρο σου; αν και μπορω να χρησιμοποιω μεχρι να ζεσταθεί η σομπα, τους θερμοπομπούς για να σπαει το κρυο.
4) Επειδη το σπιτι ειναι κυκλικο, θα με βολευαν 2 τέτοιες (μια απο την μια πλευρα και μια απο την αλλη) για να ζεσταίνουν απο 2 δωμάτια 15τμ περίπου το καθένα. Ειναι εφικτό να ζεστάνουν 2 χωρους;

το ρωταω ολα αυτα γιατι ολοι οι μεγαλυτεροι που εχουν ζησει με σομπες στα παιδικα τους χρονια, με αποτρέπουν απο ξυλοσομπα λογω δυσκολιας/ταλαιπωριας χρησης, καπνας κτλ

Αν μπορεις στειλε μου σε pm τιμη και απο που την πηρες μιας και κατοικώ Θεσσαλονικη.
ευχαριστω

Τελικά βλέπω οτι τις αντλίες θερμότητας δεν τις πολυσυζητά ο κόσμος πλέον.

Πιστεύτε οτι αυτό γίνεται εξαιτίας του κόστους αγοράς που όλοι ξέρουμε οτι είναι μεγάλο?
Εξαιτίας της μακροχρόνιας απόσβεσης?
Εξαιτίας του άγνωστου Χ που ακούει στο όνομα ΔΕΗ?

Σε πολυ παλια πολυκατοικία χωρις καμία μόνωση και με τα παλια κουφώματα (μόνο τσαμι) τι προτείνετε;
Δυστυχώς ξύλοσόμπα δεν γίνεται να μπει λόγω αποθήκευσης των ξύλων..

Η εσωτερική καλώδιωση ειναι πολυ παλια και φθαρμένη, υπάρχουν θερμοπομποι 2000w και κλιματιστικο (όχι inverter) αλλα δεν γίνεται δουλεια.
Πόσο περιπου κοστίζει σε ρεύμα ενα 2000w αν λειτουργει 10-12 ωρες την ημέρα;

Αν μπορεις να αλλαξεις κουφωματα με συγχρονα, κανε το και θα σου αρκεσουν οσα εχεις.
Αλλιως αυτα που σου προτεινε ο Bios με κουρτινες, χαλια κλπ ακουγονται σουπερ.

Αν μπορεις να αλλαξεις κουφωματα με συγχρονα, κανε το και θα σου αρκεσουν οσα εχεις.
Αλλιως αυτα που σου προτεινε ο Bios με κουρτινες, χαλια κλπ ακουγονται σουπερ.

Δεν υπαρχει τέτοια δυνατότητα..
Αυτές τις μέρες θα πάω να ψάξω για την σόμπα που ανέφερε ο φίλος Κακαλιός.

Πιστεύτε οτι αυτό γίνεται εξαιτίας του κόστους αγοράς που όλοι ξέρουμε οτι είναι μεγάλο?

Για νέες εγκαταστάσεις, διαφορετικά είναι πολλές οι τροποποιήσεις που θέλει ένα υπάρχον σύστημα για να τις δεχθεί.

Δεν υπαρχει τέτοια δυνατότητα..
Αυτές τις μέρες θα πάω να ψάξω για την σόμπα που ανέφερε ο φίλος Κακαλιός.

Έχω δει αντίστοιχη σόμπα και είναι όντως σούπερ. Το κόστος της το αποσβένει κανείς σχεδόν στον πρώτο χειμώνα. Τώρα για την αποθήκευση ξύλων.... απλά πρέπει να προμηθεύεσαι μικρές ποσότητες. Μη νομίζεις ότι πχ μισός τόνος πιάνει σπουδαίο χώρο σε ένα μπαλκόνι. Ένα όγκο 200x80x40 θέλεις να τον στοιβάξεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Φαίνεται ιδανική!

Μπορεις να γράψεις λιγες λεπτομέρειες παραπανω για την χρηση της.
καποιες προχειρες ερωτησεις αρχάριου..
1) Αναβει ευκολα;
3) Σε ποση ωρα περιπου ζεσταινει τον χωρο σου; αν και μπορω να χρησιμοποιω μεχρι να ζεσταθεί η σομπα, τους θερμοπομπούς για να σπαει το κρυο.
4) Επειδη το σπιτι ειναι κυκλικο, θα με βολευαν 2 τέτοιες (μια απο την μια πλευρα και μια απο την αλλη) για να ζεσταίνουν απο 2 δωμάτια 15τμ περίπου το καθένα. Ειναι εφικτό να ζεστάνουν 2 χωρους;

το ρωταω ολα αυτα γιατι ολοι οι μεγαλυτεροι που εχουν ζησει με σομπες στα παιδικα τους χρονια, με αποτρέπουν απο ξυλοσομπα λογω δυσκολιας/ταλαιπωριας χρησης, καπνας κτλ

Αν μπορεις στειλε μου σε pm τιμη και απο που την πηρες μιας και κατοικώ Θεσσαλονικη.
ευχαριστω

1)πανεύκολα. Λίγο προσάνναμα 2-3 σανιδάκια και είσαι κομπλέ.

2)Εφόσον δεν έχεις πρόβλημα στα μπουριά δε πρόκειται να καπνίσει. Η σόμπα είναι άριστα κατασκευασμένη, δεν έχει κενά, στραβοβιδώματα και στραβοκολλήσεις. Όταν κλείνει η πόρτα την καταλαβαίνεις που "σφραγίζει" (έχει και σαλαμάστρα φυσικά γύρω-γύρω)

3)ο χώρος μου το χειμώνα με 0 βαθμούς έξω μέσα μπορεί να φτάσει και τους 7-8 βαθμούς. Ξεκινάω με τα προσαννάματα και τα σανιδάκια για προθέρμανση και μετά βάζω μέσα μισή μπρικέτα μαζί με μεγαλύτερα ξύλα. Ξεκινάω το άναμα στις 8 και γύρω στις 11 έχει φτάσει τους 18. Άλλη μια ώρα μετά για να φτάσουμε στους 22 περίπου, όπου και μετά κάνουμε συντήρηση. Ο χώρος μου όπως καταλαβαίνεις δεν προσφέρεται για συγκρίσεις (είπαμε, 0 μόνωση!). Φέτος που την έβαλε ο πεθερός μου και ο κουμπάρος μου θα μπορέσω να δω σε πιο "ανθρώπινα" περιβάλλοντα την απόδοση. Ουσιαστικά είναι 10 KW η σόμπα με ότι και αν σημαίνει αυτό.

4)2 Χώρους πως να ζεστάνεις? πρέπει να τοποθετηθούν στο χωλ για να "βλέπουν" δυο δωμάτια.

Έχει ένα σύστημα με κάποιο κλαπέ που όταν ξεκινάει δίνει φουλ ροή αέρα για να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία στα πυρότουβλα του θαλάμου. Μόλις έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία γυρνάς το κλαπέ και "φρενάρει" τον αέρα που βγαίνει και τον περνάει κάτω από τα μαντέμια που έχει στο επάνω μέρος (αντί να φεύγει κατευθείαν στο μπουρί) όπου και αρχίζει το....πάρτυ!

250 ευρώ την πήρα απο ένα μαγαζί στο λαγκαδά, κανονικά, με τιμολόγιο τα πάντα όλα. Τόσο την πήρανε και φέτος οι υπόλοιποι 2.

Και εκτός από όλα τα άλλα στέκεται σχεδιαστικά σε σύγχρονο οικιακό περιβάλλον, έχει φοβερό design.

ΥΓ: βλέπω ότι υπάρχει και στο skroutz αυτή η μάρκα.

Last edited:

Δε το συζητώ, αν είχα τη δυνατότητα να τοποθετήσω αντλία θερμότητας θα ήταν το μόνο που θα έκανα.

Δε συγκρίνεται η ευκολία του "πατάω το κουμπί και ζεσταίνομαι" αλλά και "πληρώνω ΑΦΟΥ κάψω".

Πας και στη ΔΕΗ και κάνεις και καμιά ρύθμιση αν ζορίζεσαι, μια χαρά.

Το αρχικό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα IMHO.

Πόσο να βγαίνει μια αξιοπρεπής αντλία για 140 μέτρα σχετικά καλού μονωμένου σπιτιού?

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Έχω πάρει ακριβώς την ίδια για ένα «ξενώνα» 40 τμ που έχω δίπλα στο εξοχικό μου και έμεναν παλιά οι παππούδες. Μόνωση χάλια, μονός τσιμεντόλιθος και ξύλινα (αξιοπρεπή) κουφώματα. Πέρσι ήταν η δεύτερη χρονιά που την δουλέψαμε και πραγματικά μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Έχει εσωτερικό βερμικουλίτη και δευτερογενή καύση (που δεν κατάφερα ποτέ να την κάνω να δουλέψει), η θέρμανση γίνεται από την μαντεμένια πλάκα που έχει επάνω η οποία είναι αρκετά παχιά και από την φυσική ροη που δημιουργείται από τα πλαϊνά τοιχώματα της. Δεν καταναλώνει πάνω από ενάμισι κιλό την ώρα.
Δεν με έχει ικανοποιήσει πολύ το σφράγισμα που κάνει η πόρτα της και δεν μπορώ να ρυθμίσω την ροή του αέρα ακριβώς όπως θα ήθελα.
Αν θα άλλαζα κάτι στην εγκατάσταση που έκανα, θα έβαζα έναν ανάλλαχτη αέρα στην έξοδο και ένα ταμπερ μετά τον ανάλλαχτη ώστε να κόβω τη ροή των καπναεριων
Την είχα πάρει περίπου 220-230 ευρώ

1)πανεύκολα. Λίγο προσάνναμα 2-3 σανιδάκια και είσαι κομπλέ.

2)Εφόσον δεν έχεις πρόβλημα στα μπουριά δε πρόκειται να καπνίσει. Η σόμπα είναι άριστα κατασκευασμένη, δεν έχει κενά, στραβοβιδώματα και στραβοκολλήσεις. Όταν κλείνει η πόρτα την καταλαβαίνεις που "σφραγίζει" (έχει και σαλαμάστρα φυσικά γύρω-γύρω)

3)ο χώρος μου το χειμώνα με 0 βαθμούς έξω μέσα μπορεί να φτάσει και τους 7-8 βαθμούς. Ξεκινάω με τα προσαννάματα και τα σανιδάκια για προθέρμανση και μετά βάζω μέσα μισή μπρικέτα μαζί με μεγαλύτερα ξύλα. Ξεκινάω το άναμα στις 8 και γύρω στις 11 έχει φτάσει τους 18. Άλλη μια ώρα μετά για να φτάσουμε στους 22 περίπου, όπου και μετά κάνουμε συντήρηση. Ο χώρος μου όπως καταλαβαίνεις δεν προσφέρεται για συγκρίσεις (είπαμε, 0 μόνωση!). Φέτος που την έβαλε ο πεθερός μου και ο κουμπάρος μου θα μπορέσω να δω σε πιο "ανθρώπινα" περιβάλλοντα την απόδοση. Ουσιαστικά είναι 10 KW η σόμπα με ότι και αν σημαίνει αυτό.

4)2 Χώρους πως να ζεστάνεις? πρέπει να τοποθετηθούν στο χωλ για να "βλέπουν" δυο δωμάτια.

Έχει ένα σύστημα με κάποιο κλαπέ που όταν ξεκινάει δίνει φουλ ροή αέρα για να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία στα πυρότουβλα του θαλάμου. Μόλις έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία γυρνάς το κλαπέ και "φρενάρει" τον αέρα που βγαίνει και τον περνάει κάτω από τα μαντέμια που έχει στο επάνω μέρος (αντί να φεύγει κατευθείαν στο μπουρί) όπου και αρχίζει το....πάρτυ!

250 ευρώ την πήρα απο ένα μαγαζί στο λαγκαδά, κανονικά, με τιμολόγιο τα πάντα όλα. Τόσο την πήρανε και φέτος οι υπόλοιποι 2.

Και εκτός από όλα τα άλλα στέκεται σχεδιαστικά σε σύγχρονο οικιακό περιβάλλον, έχει φοβερό design.

ΥΓ: βλέπω ότι υπάρχει και στο skroutz αυτή η μάρκα.

Ευχαριστω για τις απαντήσεις.
Ο χωρος μου ειναι σαν το δικο σου οπότε θα έχω την ίδια απόδοση, το σπίτι ειναι νεοκλασικο, ψηλοταβανο με ψευδοροφη (2,80μ υψος), τελευταίο όροφο, χωρις καμία μόνωση με κουφώματα οπου κάποια δεν κλείνουν καν καλα και μονα τσαμια.

Αύριο μεθαύριο θα πάω απο κοντα να τις δω κιόλας.
Οντως δείχνουν και πολυ όμορφες, βγαινουν και σε αρκετα χρωματα.
Μετα μένει τι μπρικετες θα καιω και πως θα της ανεβασω χωρις ασανσέρ...
Αν ειναι οικονομικο, ισως με κανα γερανό κατευθυαν στην ταράτσα μου.

Last edited:
Παίρνω το θάρρος να απαντήσω

1) Αναβει ευκολα;
Ανάβει όπως όλες οι σόμπες, μέχρι να τις μάθεις γίνεσαι θερμαστής μετά είναι παιχνιδάκι

Αν γίνει σωστά η τοποθέτηση της καμινάδας δεν θα καπνίσει
3) Σε πόση ώρα περιπου ζεσταινει τον χωρο σου; αν και μπορω να χρησιμοποιω μεχρι να ζεσταθεί η σομπα, τους θερμοπομπούς για να σπαει το κρυο.

40 τμ από 15 στους 20 σε λιγότερο από μισή ώρα αλλά με γερό φούντωμα με ξερή οξιά όχι με ελιές και αλλά ξύλα που είναι μόνο για κάστανα και χαλαρές καταστάσεις

Μην βάλεις μια σόμπα 10KW μέσα σε 15 τμ θα λιώσεις

Ελπίζω να σε κάλυψα

Γίνεται αλλά πρέπει να περνάει μέσα από το 2ο δωμάτιο το μπουρί. Πώς ζεσταίνονταν παλιά τα σπίτια?

Γίνεται αλλά πρέπει να περνάει μέσα από το 2ο δωμάτιο το μπουρί. Πώς ζεσταίνονταν παλιά τα σπίτια?

τι? δεν είχε η γιαγιά σου αντλία θερμότητας? :2thumb22sup:

όπως είπε και ο φίλος παραπάνω, αν μπει σε δωμάτιο 15 τετραγωνικών θα λιώσει τα ντουβάρια....δε παίζει τέτοιο πράμα.

Άλλο να είναι στο σαλόνι και να περνάει το μπουρί απο κάποιο δωμάτιο για να το ζεστάνει και άλλο αυτό.

Δεν μπορεί να πηγαίνει η ζέστη και στο άλλο δωμάτιο αφου θα εχω ανοιχτεί την πόρτα του δωματίου;

Κάθε δωμάτιο εχει δυο πόρτες μιας και ειναι κυκλικό. Δυο δωμάτια έχουν 2 εξώπορτες.

Οι 2 σομπες έλεγα να τοποθετηθούν στα μεγαλύτερα δωμάτια που έχουν κ τις εξώπορτες. Μάλιστα το σαλόνι εχει 3 πόρτες (μια εξώπορτα, μια για την κρεβατοκάμαρα κ μια για το χωλ που οδηγεί στο μπάνιο κ στην κουζίνα) και 2 παράθυρα. Οπότε ειναι μάλλον αδύνατο να βάλω μπουρι που να πηγαίνει στο υπνοδωμάτιο πχ.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Δεν μπορεί να πηγαίνει η ζέστη και στο άλλο δωμάτιο αφου θα εχω ανοιχτεί την πόρτα του δωματίου;

Κάθε δωμάτιο εχει δυο πόρτες μιας και ειναι κυκλικό. Δυο δωμάτια έχουν 2 εξώπορτες.

Οι 2 σομπες έλεγα να τοποθετηθούν στα μεγαλύτερα δωμάτια που έχουν κ τις εξώπορτες. Μάλιστα το σαλόνι εχει 3 πόρτες (μια εξώπορτα, μια για την κρεβατοκάμαρα κ μια για το χωλ που οδηγεί στο μπάνιο κ στην κουζίνα) και 2 παράθυρα. Οπότε ειναι μάλλον αδύνατο να βάλω μπουρι που να πηγαίνει στο υπνοδωμάτιο πχ.

έτσι όπως το λες ίσως και να δουλέψει, αλλά δε μπορεί να στο πει κανείς για σίγουρα.

Πάντως αν μπορείς βάλτες στο πιο κρύο δωμάτιο από τα δυο.

Η σόμπα είναι 65 κιλά ανεβαίνει με 2 άτομα για πλακά
Τις μπριγκέτες θα τις ανεβάσεις πακέτο πακέτο
Μπριγκέτα προτίμησε να είναι από οξιά, δρυ ή ερυθρελάτης

Ευχαριστώ πολυ για όλα.

Μάλλον ειναι μονόδρομος μια καλή ξύλο σόμπα..

Σε συζήτηση που είχα με τον από κάτω μου, (ίδια κατάσταση το σπιτι) και είχε σόμπα πετρελαίου μου εκμυστηρεύτηκε οτι ηταν ασύμφορη οικονομικά αφου ήθελε περίπου 20 για 3-4 μερες με πολυ λίγες ώρες χρήσεις.

Ενα καλο 12000btu κλιματιστικό εχει 600+ και σίγουρα δεν θα είχε την ίδια απόδοση. Μονο θετικό η ψύξη το καλοκαίρι.