Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Πάντως με φυσικό αέριο και 200 ευρώ τον μήνα καίω το καλοριφέρ όλη μέρα κι όλη νύχτα.

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Πόσο να βγαίνει μια αξιοπρεπής αντλία για 140 μέτρα σχετικά καλού μονωμένου σπιτιού?

Επειδή το έψαξα αρκετά το θέμα , αν μιλάμε για κλασσικά καλοριφέρ υπολογίζω ότι θέλεις κάποιο μοντέλο 12-16 kw , σε λογικές τιμές θα βρεις κάτι τέτοιο...

http://www.skroutz.gr/s/3986415/Gree-Versati-GRS-CQ16Pd-Na-K.html
http://www.skroutz.gr/s/3986537/Inventor-DHW-CQ16-0Pd-Na-M.html
http://www.skroutz.gr/s/4034530/Ferroli-Monoblock-RXA-17-1.html

Υπάρχουν βέβαια και Daikin , Panasonic , Mitsubishi κτλ. αλλά ανεβαίνει το κόστος αρκετά.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Πάντως με φυσικό αέριο και 200 ευρώ τον μήνα καίω το καλοριφέρ όλη μέρα κι όλη νύχτα.

Σε σπίτι όπως του φίλου μας, δίχως μόνωση με ξύλινα κουφώματα κλπ?

Δυστυχώς δεν υπάρχει δίκτυο παντού...

Γιατί, κι εκεί που υπάρχει, όταν έχουμε το ακριβότερο αέριο της Ευρώπης, πόσο νομίζεις συμφέρει? Ακόμη θα έκαιγα εάν δεν μου χαλούσε ο καυστήρας βέβαια.... δεν αρνούμαι την ευκολία.... αλλά μια αυτό μια η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, είπα όχι ρε @%@

Μια και είμαι άσχετος, από καταναλωση οι αντλίες θερμότητας πως πάνε;
Πέρα από τη δεδομένη ευκολία του μαγικού κουμπιού αφού καταναλώνουν ρεύμα η χρήση τους δεν είναι δαπανηρή συν το μεγάλο κόστος εγκατάστασης;

Καίνε το 1/4 του πετρελαίου με σημερινές τιμές.

Και κάνεις απόσβεση στα Νότια (λόγω κόστους εγκατάστασης) του Αγίου Π***υ ανήμερα.

Τα πάνελ θερμότητας (όχι υπέρυθρης) με τους θερμοπομπούς είναι το ίδιο;Αν όχι ποιο έχει καλύτερη απόδοση στα ίδια βατ;

Tα ίδια είναι - στην ίδια αρχή βασίζονται. Οι θερμοπομποί είναι πιό γρήγοροι, αλλά τα πάνελ είναι πιό στυλάτα (1cm πάχος, βάφονται, ζωγραφίζονται). Τα πάνελ συνήθως τα βρίσκεις σε λίγα watt (400-1000) κι έτσι μπορείς να κρεμάσεις 2-3 απο αυτά σαν πίνακες σε ένα χώρο ή να τα βάψεις. Στην διάρκεια του χρόνου όμως, για τα ίδια watt θα βγάλουν την ίδια ζέστη όπως οι θερμοπομποί.
Υπάρχουν και πολύ ακριβότερα πάνελ - πολύ παχύτερα, μαρμάρινα κλπ - που δουλεύουν σαν ψευτοθερμοσυσσωρευτές - όταν τα κλείσεις, βγάζουν φθίνουσα ζέστη για 1-2 ώρες ακόμα.

Last edited:

Καίνε το 1/4 του πετρελαίου με σημερινές τιμές.

Δεν νομίζω ότι είναι έτσι... νομίζω πως οι αντλίες θερμότητας έχουν συντελεστή απόδοσης γύρω στο 3 το πολύ 4. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 3 με 4 φορές πιο οικονομικές από το πετρέλαιο, αλλά χονδρικά 3 με 4 φορές πιο οικονομικές από μια ηλεκτρική συσκευή με συντελεστή απόδοσης 1 (πχ αερόθερμο). Και αυτό πάλι είναι φαντάζομαι αυθαίρετο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ο τρόπος λειτουργίας και οι απώλειες του συστήματος (πχ αντλία που τροφοδοτεί ενδοδαπέδια? Καλοριφέρ? Φαν κόιλ?). Για σύγκριση με πετρέλαιο θα πρέπει να υπολογιστεί ο βαθμός απόδοσης του συστήματος με πετρέλαιο, με βάση τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου: η τελευταία για το πετρέλαιο είναι γύρω στις 12kWh ανά λίτρο. Εάν πάρουμε έναν καυστήρα με έναν συντελεστή απόδοσης γύρω στο 90%, παίρνουμε χονδρικά 10,8 kWh θέρμανσης από κάθε λίτρο πετρελαίου. Αυτό σε κόστος ρεύματος μεταφράζεται (με την ανώτατη σημερινή κλίμακα, αφού θα το ξεσκίσουμε το πράμα εάν θερμαινόμαστε μόνο με ρεύμα) σε περίπου 2,40 ευρώ, σχεδόν διπλάσια δηλαδή από το κόστος του πετρελαίου. Άρα μάλλον δεν μπορεί η αντλία θερμότητας να καίει το 1/4 ενός αντιστοίχων προδιαγραφών συστήματος πετρελαίου: ακόμη και μια αποδοτική με συντελεστή απόδοσης 4, θα καίει τα μισά.

Μόνο εάν βάλουμε στην εξίσωση και το νυχτερινό ρεύμα (1/3 της κατανάλωσης) και περιορίσουμε έτσι και τη γενικότερη κατανάλωση κάτω από τις 2.000 kwh ανά 4μηνο (εφικτό σε μικρότερες μόνο κατοικίες, όπου εκεί τίθεται θέμα απόσβεσης μιας τόσο ακριβής εγκατάστασης), τότε ναι, το πιάνουμε το 1/3 του κόστους του πετρελαίου.

Last edited:
Στις τιμές που για τις αντλίες θερμότητας, τα 4.500 Ε (και πάνω) που διαβάζουμε, αφορούν μόνο την εξωτερική μονάδα και κάποιο κόμβο ελέγχου, σωστά? Φαντάζομαι όλο το υπόλοιπο μέρος της εγκατάστασης σώματα ή fancoils κλπ επιβαρύνουν ανάλογα το αρχικό κόστος.

Last edited:
Tα ίδια είναι - στην ίδια αρχή βασίζονται. Οι θερμοπομποί είναι πιό γρήγοροι, αλλά τα πάνελ είναι πιό στυλάτα (1cm πάχος, βάφονται, ζωγραφίζονται). Τα πάνελ συνήθως τα βρίσκεις σε λίγα watt (400-1000) κι έτσι μπορείς να κρεμάσεις 2-3 απο αυτά σαν πίνακες σε ένα χώρο ή να τα βάψεις. Στην διάρκεια του χρόνου όμως, για τα ίδια watt θα βγάλουν την ίδια ζέστη όπως οι θερμοπομποί.
Υπάρχουν και πολύ ακριβότερα πάνελ - πολύ παχύτερα, μαρμάρινα κλπ - που δουλεύουν σαν ψευτοθερμοσυσσωρευτές - όταν τα κλείσεις, βγάζουν φθίνουσα ζέστη για 1-2 ώρες ακόμα.

ΤΝΧ!
Για ένα δωμάτιο 9 τερτραγωνικά,2010 κατασκευή,πρώτος όροφος,διπλά κρύσταλλα,Ανατολικό,πόσα βατ χρειάομαι για να είμαι φουλ ικανοποιημένος και αν χρειάζεται να κοιτάξω κάποια μάρκα καλή;

ΤΝΧ!
Για ένα δωμάτιο 9 τερτραγωνικά,2010 κατασκευή,πρώτος όροφος,διπλά κρύσταλλα,Ανατολικό,πόσα βατ χρειάζομαι για να είμαι φουλ ικανοποιημένος και αν χρειάζεται να κοιτάξω κάποια μάρκα καλή;

Εγω θα σας μιλησω με νουμερα που πληρωσα και πειτε μου εσεις αν συμφερει.

Πόσο πετρέλαιο χρειάζεται για να ζεσταθεί μια μονοκατοικία ανοιχτή από παντού, με καλές μονώσεις και κουφώματα και εμβαδό περί τα 160τμ;
Εγω λεω τουλαχιστον 2 τονους. Κοστος με περσινες τιμες περι τα 2.500 ευρω.

Πόσο ρεύμα πλήρωσα για ολο το σπιτι, και οχι μονο για θερμανση, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ, για τους μηνες νοεμβρη με φλεβαρη περσι (4 μηνες);
650 .

Και να προσθεσω τα εξης βασικοτατα :

Δεν πληρωνω προκαταβολικα.
Δεν εχω καυση πουθενα στο σπιτι, αρα ουτε κινδυνο - μυρωδιες κλπ.
Δεν εχω δεξαμενη.
Δεν γίνομαι θερμαστης - δεν καθαριζω σταχτες.
Πατάω το κουμπί και ανοίγει.
Το καλοκαίρι έχω και δροσισμο σε ολο το σπιτι.
Το σύστημα είναι αξιόπιστο και θελει μηδενικη συντηρηση.

ΤΝΧ!
Για ένα δωμάτιο 9 τερτραγωνικά,2010 κατασκευή,πρώτος όροφος,διπλά κρύσταλλα,Ανατολικό,πόσα βατ χρειάζομαι για να είμαι φουλ ικανοποιημένος και αν χρειάζεται να κοιτάξω κάποια μάρκα καλή;

Δεν έχω ιδέα απο διαστασιολογήσεις κλπ. Κάποιος του επαγγέλματος ή μηχανικός μπορεί να απαντήσει. Αν υπάρχει η δυνατότητα, δες τα πρώτα σε λειτουργία σε κάποιο χώρο (δύσκολο αυτό γιατί σπανίζουν γενικά). Για μάρκες κλπ, λόγω της απλής κατασκευής, μόνο για την όποια εγγύηση αν αξίζει να δώσεις σημασία...

Φίλοι μου το να τα κάνουμε κρεμαστάρια όσα δε μπορούμε να φτάσουμε, ανακουφίζει ψυχολογικά αλλά όχι οικονομικά. Ήμαρτον με τις ξυλόσομπες. Ναι, αν πάρετε απόφαση πως θα γίνει κάποιος θερμαστής και θα ξεχειμωνιάζει η οικογένεια σε 1 δωμάτιο όπως οι παππούδες μας και δε θα φταίει το κρύο αλλά η κάπνα έξω για τη πνευμονια, ναι είναι οικονομική πρόταση.
Αλήθεια, μπορείτε να περιγράψετε τη διαδικασία του μπάνιου σε σπίτι με ξυλόσομπα; και συνολικό κόστος για χρήση ενός έτους με τα τετραγωνικά και τις ώρες;

ΤΝΧ!

Ιδεα... Πάρε ένα φτηνιάρικο θερμοπομπό της πλάκας με 30Ε και 2 ή 3 σκάλες (πχ. 500-1000-1500 w) - υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω. Δοκίμασέ τον στο χώρο σου. Δες σε ποιά σκάλα είσαι άνετα και κανόνισε την αγορά που χρειάζεσαι. 9 τμ είναι 3χ3 μέτρα, δεν θά έχεις πρόβλημα να βρεις μια ρύθμιση που σε βολεύει. Τον δοκιμαστικό θερμοπομπό τον αποθηκεύεις για κάποια έκτακτη χρήση ή τον χαρίζεις σε κανα φοιτητή :))

ΤΝΧ!
Για ένα δωμάτιο 9 τερτραγωνικά,2010 κατασκευή,πρώτος όροφος,διπλά κρύσταλλα,Ανατολικό,πόσα βατ χρειάομαι για να είμαι φουλ ικανοποιημένος και αν χρειάζεται να κοιτάξω κάποια μάρκα καλή;

Βάλε ένα 9ρι inverter a/c και τελείωσες. Και πολύ θα είναι, για την Αττική. Δεν φαντάζομαι να πέφτει κάτω από τους -5 εκεί?