Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Τα 4,5kw του κλιματιστικού σου είναι η αποδιδόμενη ισχύς του. Η καταναλισκόμενη κυμαίνεται ανάλογα από το cop και της εξωτερικής θερμοκρασίας μεταξύ του μισού και του 1/4. Δηλαδή ανάμεσα στα 2,25 και τα 1,125kw/h για απόδοση 4,5kw θέρμανσης.
Ο θερμοπομπός κατά 99,99999% θα παράγει κανονικά και με το νόμο τα 0,75 ή 1,5kw που υπόσχεται και επειδή ο βαθμός απόδοσης του είναι 1,0, ίδια με την παραγόμενη θερμότητα θα είναι και η καταναλισκόμενη. Το θέμα είναι ότι 1,5kw αποδιδόμενης είναι το 1/3 από αυτήν του κλιματιστικού, ενώ η διαφορά στην καταναλισκόμενη αν την ανάγεις στο 1,5kw αποδιδόμενης στο κλιματιστικό θα είναι τραγική για το θερμοπομπό. Βασικά το κλιματιστικό θα παράγει το 1,5kw καταναλώνοντας 0,75kw. Δηλαδή τα μισά. Αν μετράω καλά το σκορ διαμορφώνεται κλιματιστικό - θερμοπομπός 2 - 0. Γενικά οι θερμοπομποί έχουν μόνο ένα νόημα ύπαρξης. Να υποστηρίζουν τα κλιματιστικά όταν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος χώρου πέφτουν κάτω από τους 0-5 βαθμούς πράγμα που για την Αθήνα που μένεις είναι από σπάνιο εως αδύνατο.

Να διορθωσω λιγο το παραπανω. Αναφερω οτι το κλιματιστικο παραγει θερμοτητα, το οποιο ειναι λαθος εκφραση. Το κλιματιστικο δεν παραγει αλλα ανταλασσει με το περιβαλλον. Δηλαδη παιρνει kw θερμικης ενεργειας απο εξω και τα φερνει μεσα στελνοντας το αντιστοιχο ποσο ψυκτικης ενεργειας εξω. Γιαυτο και ο βαθμος αποδοσης του δυναται να ειναι μεγαλυτερος της μοναδας. Και γι αυτο στις πολυ χαμηλες θερμοκρασιες τα παιζει. Δεν εχει απο που να κλεψει ενεργεια.

γνωριζει κανεις απο σομπες πελλετ να μου δωσει καποιες πληροφοριες πριν την αγορα;
τι πρεπει να προσεξω κτλ
Επειδή έχω ψάξει και εγώ αρκετά,θα σου προτείνω ότι αγοράσεις να είναι πιστοποιημένο,δηλαδή ουσιαστικά ευρωπαϊκό.Εγώ εγκατέστησα προχτές μια Edilkamin point 8kw,ιταλική.Κόστος γύρω στα 1300 ευρώ,κατανάλωση (max) 1,85 kg την ώρα,και υποπτεύομαι πως μονωμένο χώρο περί τα 80 τμ τον κάνει φούρνο..Πολύ εντυπωσιακό σύστημα θέρμανσης το πέλλετ τελικά..

Eτσι είναι. Η θέρμανση με αντιστάσεις δεν μπορεί να γίνει αποδοτικότερη απο τις αντλίες θερμότητας ( το a/c είναι κι αυτό μία τέτοια). Εξαίρεση αποτελούν τα κάτω θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας, όπου σε σπάνιες περιπτώσεις (ανάλογα με την εκάστοτε υλοποίηση) το cop του a/c φτάνει το 1 ή και ακόμα πιο κάτω, αλλά εκεί μιλάμε για πολικές θερμοκρασίες, κάτω απο το -10 . Με το a/c άλλωστε μπορείς να έχεις και ψύξη το καλοκαίρι κι αρα το 2-0 του panoramix γίνεται 3-0. Απο την άλλη, ο θερμοπομπός δεν δημιουργεί μετακινούμενες μάζες αέρα, είναι πιο υγιεινός στο σκονισμένο παιδικό δωμάτιο, είναι πάμφθηνος, δεν θέλει συντήρηση, και η απόδοσή του είναι σταθερή σε όλα τα θερμοκρασιακά όρια, και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η βοηθητική χρήση του είναι μάλλον απαραίτητη αν η βασική θέρμανση του σπιτιού είναι το a/c. Αν δε, κάποιος είναι καπνιστής, θα ζοριστεί με το a/c - τσιγάρο και a/c δεν πάνε μαζί... Στο λουτρό είναι αναντικατάστατος για τους κρυουλιάρηδες. Η φορητότητα και το κόστος αγοράς/χρήσης ενός θερμοπομπού λίγων watts (500-1000) τον κάνει καταπληκτικό εργαλείο. (Εχω a/c inverter Ηitachi και θερμοπομπό, είμαι καπνιστής, το σπίτι έχει καλή μόνωση, δεν τα πάω καλά με την αίσθηση του κρύου...)

Λιγο πολυ λογω επαγγελματος (ψυκτικος-ηλεκτρολογος) βιομηχανικης ψυξης ξερω τι καιει και τι αποδιδει, στους θερμοπομπους ομως εχω αγνοια. Το θεμα ειναι οτι δεν εχω τα 400 ευρω που χρειαζονται για 1 καλο 9αρι και μ ενδιαφερει να μαθω αν με 100 ευρω μπορω να παρω κατι για το παιδικο που να φτιαχνει ενα ανθρωπινο κλιμα, δε μ ενδιαφερει να κυκλοφορουν με τα φανελακια κι εξαλλου ειμαι στο δευτερο οροφο 3ορωφης οικιας.

αφού το έχεις και το θέμα της συντήρησης θα έλεγα κλιματιστικό. Κι ας μην είναι και inverter. Φιλαράκι συνάδερφος σου έχει πάρει ένα από το carrefour και το χρησιμοποιεί αρκετά. Το έχει πάνω από επταετία. Νομίζω ότι βγαίνει κάτω από 200 ευρώ. Έπειτα είναι και το θέμα της ισχύος. 1,5kw για να σε καλύψουν θα πρέπει το σπίτι να έχει αρκετά καλή μόνωση, προφανώς διπλά κουφώματα που τουλάχιστον δε θα μπάζουν αέρα και να είναι σχετικά κρυμμένο. Αν έχεις δύο πλευρές εκτεθειμένες δυσκολεύει πολύ το πράμα. Αν δε έχεις δώμα από πάνω απλά το ξεχνάς για μένα. Τέλος, 1,5kw σε εναμισάρι καλώδιο που περνάει ο εργολαβικός ηλεκτρολόγος στο 90% των πριζών (υπάρχουν λέει και ενισχυμένες πρίζες με 2,5άρι, ελληνική εφεύρεση ο όρος) και σε συνεχόμενη λειτουργία το χειμώνα πιθανόν να βγάλει πρόβλημα. Σκέψου πως αντίστοιχης κατανάλωσης είναι και η ηλεκτρική σκούπα και το πλυντήριο το οποίο σε μια σοβαρή εγκατάσταση μπαίνει μόνο του με διομισάρι. Μπορείς πάντα να δοκιμάσεις με το θερμοπομπό. Συμφωνώ απόλυτα με τον Bios στο ότι τα μηχανήματα αυτά είναι "εργαλεία" και είναι καλό να υπάρχουν ούτως ή άλλως οπότε για μενα σίγουρα δε θα είναι πεταμένα λεφτά η αγορά του.

Δυστυχώς το ταβάνι στο μπάτζετ είναι 100 ευρώ και δε ρισκάρω πάλι κλιματιστικό. Το συγκεκριμένο που τα φτυσε μια χαρά κράτησε μία 10ετία κι ήταν μάρκα μ έκαψες οπότε θεωρώ ότι τα βγαλε τα λεφτά του. Πάμε τώρα στα της μόνωσης, ό,τι είχε να αντιμετωπίσει το κλιματιστικό θα έχει να αντιμετωπίσει κι η καινούρια συσκευή οπότε τεστ καλό θα είναι. Στο θέμα της ισχύς τώρα, 1,5kw σημαίνει 6,5 Αμπέρ άρα το 1,5 άρι καλώδιο που ασφαλίζεται με 10άρα ασφάλεια είναι μια χαρά, στην ίδια πρίζα είχα και το κλιματιστικό που τραβάει τα ίδια σχεδόν Αμπέρ. Το καλό είναι ότι κατέχω συσκευή καταγραφής θερμοκρασίας και μπορώ να καταγράψω τον κάθε χώρο ξεχωριστά και μπορώ επίσης να μετρήσω με άλλο μηχάνημα κατανάλωση, κόστος, watt, Ampere, τάση, dumping factor οπότε όταν κάνω την αγορά θα γίνει ενδελεχής καταμέτρηση και καταγραφή και θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα με γραφήματα αφού το καταγραφικό υποστηρίζεται από λογισμικό.
Eπίσης να σημειώσω πως είχα κάνει λάθος στις τιμές του κλιματιστικού δεν είναι απόδοσης 4500watt αλλά 1300 (ένας Θεός ξέρει τι είδαν τα μάτια μου προχθές).
Το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ σε σχέση με το κλιματιστικό είναι ότι δεν θα χω ψύξη αλλά σ αυτόν τον τομέα τα καταφέρνει το κλιματιστικό της δικής μου κρεββατοκάμαρας που φτάνει και το δροσίζει επαρκέστατα.

O φίλος κολλητός που δουλεύει στο Κωτσόβολο μου πρότεινε αυτό, μαζί με το total support θα μου στοιχίσει 80 ευρώ και 4 χρόνια εγγύησης και 4 αντικαταστάσεις, τι λέτε;

Last edited:
Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

...
O φίλος κολλητός που δουλεύει στο Κωτσόβολο μου πρότεινε αυτό, μαζί με το total support θα μου στοιχίσει 80 ευρώ και 4 χρόνια εγγύησης και 4 αντικαταστάσεις, τι λέτε;

Oχι... Ούτε με τα μισά λεφτά.
Κοίτα... οι θερμοπομποί είναι όλο κι όλο μια αντίσταση (με ενα θερμοστάτη).
Μην προβληματίζεσαι τόσο με εγγύηση κλπ σε κάτι που δεν έχει κινούμενα ή ηλεκτρονικά μέρη... Οτι και νά'ναι, 1-2 χρόνια εγγύηση θα την έχει. Αυτές οι συσκευές, ή δεν δουλεύουν καθόλου όταν τις πρωτοαγοράσεις, ή θα σου βγάλουν μια 10ετία απροβλημάτιστα (με λογική καταπόνιση φυσικά).

Τώρα, αυτός ο θερμοπομπός που επισυνάπτεις, παρά το ότι είναι Delonghi (γενικά αξιόπιστη εταιρία στα χωράφια της), έχει μηχανικό θερμοστάτη και αντίσταση σύρματος που πυρακτώνεται. Στα ίδια χρήματα, μπορείς να βρεις θερμοπομπό, ευρωπαικής εταιρίας (ο atlantic πχ. είναι γαλλικός) αν και η καταγωγή δεν παίζει ρόλο, με καλύτερη λαμαρινοδουλειά, με ηλεκτρονικό θερμοστάτη και αντίσταση αλουμινίου που δεν πυρακτώνεται...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν θυμάμαι καλά, ο Λώζος για τον philco και η Sani Hellas για τον atlantic δίνουν 2 και 5 χρόνια εγγύηση αντίστοιχα...
Δες εδώ...
http://www.sanihellas.gr/θερμοπομποι/θερμοπομποί-atlantic/
http://www.lozos.eu/category/heating
http://www.ekatanalotis.gr/wp-content/uploads/philco.pdf

Φίλε BIOS μ έχεις βάλει σε δίλημμα γιατί βλέπω υποστηρίζεις με σθένος τις προτάσεις σου και συγγνώμη που θα σε ρωτήσω, έχεις ιδίαν εμπειρία; Θέλω να πω αν έχεις κάποιο απ αυτά κι έχεις μείνει ευχαριστημένος θα θελα λεπτομέρειες, όσο για την εγγύηση κολλάω στο θέμα ότι με το total support για 4 χρόνια ό,τι και να πάθει κατευθείαν αντικατάσταση, οι εγγυήσεις που επισυνάπτεις εσύ θα πρέπει να το πάω εγώ στην αντιπροσωπεία, (ένας Θεός ξέρει τι ταξίδι θα πρέπει να κάνω) και απλά θα το επισκευάσουν. Για τα υλικά δεν αντιλέγω έχεις δίκιο κι ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης όσο να ναι είναι πιο αρεστό αλλά φοβάμαι το άγνωστο της ηλεκτρονικής αγοράς.

Eχω αυτόν http://www.skroutz.gr/s/3789194/Philco-PIH-AG-1000-E.html στα 500/1000w. Δεύτερος χειμώνας φέτος.
Τον αγόρασα απο Ηλεκτρονική, τέλος εποχής στα 75 Ε (οχι 130+ που κοστίζει τώρα).
Εχω και εναν 750/1250/2000 σαν τον Delonghi που σου πρότεινε ο φίλος σου (έχει πάει στην αποθήκη τώρα πιά)
Στο Περιστέρι μένεις... όλες οι αντιπροσωπίες και οι εισαγωγείς, δίπλα σου είναι. Αλλίμονο σε μένα αν τους χρειαστώ ποτέ... :)))

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάντως, κακή εποχή για αγορά θερμαντικών... Οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες τον Νοέμβριο είναι στα ύψη...

Για τον Deloghi τι έπαθε και τον έστειλες αποθήκη που λες; Δεν είναι καλύτερα που έχεις 3 επιλογές στην απόδοση απ το 1 κι έξω; Αυτούς που προτείνεις μόνο ηλεκτρονική αγορά ή υπάρχουν και σε φυσικά μαγαζιά να τους τσεκάρω; Ουφ σε πονοκέφαλο μ έβαλες, με την καλή έννοια έτσι;

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, σας παρακαλώ κάποιες γνώμμες για αυτη την περίπτωση:
Επαγγελματικός χώρος (αδιαίρετος) 50 τετραγωνικά, χωρις μόνωση, με 2 τοιχους εκτεθειμένους, μονά τζάμια, σε πολυκατοικία μεσα στην πόλη (Κερκυρα).
Λειτουργεί ένα παλιο 12άρι, έχει και 2 ακόμα που πρέπει να αλλαχθούν.
Ποσα BTU συνολικά χρειάζονται και κάποια πρόταση για είδος η ακόμα και μοντέλα, αν ειναι δυνατόν.
Ευχαριστώ.

H συσκευή μια χαρά είναι (δεν είναι Delonghi αλλά Hobby). Αλλά με τον Philco (2 επιλογές 500 ή 1000) λόγω θερμοστάτη, έχω πιό σταθερή θερμοκρασία στον χώρο που τον χρησιμοποιώ (σε καμμία περίπτωση δεν είναι η βασική θέρμανση του σπιτιού). Με τον μηχανικό θερμοστάτη, λόγω της μεγαλύτερης "αναισθησίας" του στις θερμοκρασιακές αλλαγές, έκλεινε όταν έφτανε εκεί που ήθελα, αλλά ανοιγε πάλι όταν είχα αρχίσει ήδη να κρυώνω. Κάποιες φορές πάλι, η αντίστασή του όταν πυρακτωνόταν άφηνε μια μυρωδιά καμμένου όταν τον άνοιγα μετά απο κάμποσες ώρες offline.

Και ο Delonghi μια χαρά θα την κάνει την δουλειά που θέλεις... Απλά πιστεύω, οτι σε αυτά τα χρήματα, είμαι σίγουρος μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο ποιοτικότερο και εργονομικότερο.

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, σας παρακαλώ κάποιες γνώμμες για αυτη την περίπτωση:
Επαγγελματικός χώρος (αδιαίρετος) 50 τετραγωνικά, χωρις μόνωση, με 2 τοιχους εκτεθειμένους, μονά τζάμια, σε πολυκατοικία μεσα στην πόλη (Κερκυρα).
Λειτουργεί ένα παλιο 12άρι, έχει και 2 ακόμα που πρέπει να αλλαχθούν.
Ποσα BTU συνολικά χρειάζονται και κάποια πρόταση για είδος η ακόμα και μοντέλα, αν ειναι δυνατόν.
Ευχαριστώ.
Πραγματικα δυσκολο με τους επαγγελματικους χωρους. Τα φορτια απο τις συσκευες, απο την πορτα που θα ανοιγοκλεινει συνεχεια... πολλοι ασταθμητοι παραγοντες. Εξαερισμο θα εχεις; τι υψος εχει ο χωρος; τι χρηση; γενικα τα 400 btu/m ειναι το ελαχιστο για μονωμενα γραφεια. Εσυ μαλλον κοιτας για 600-800... :(

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Πραγματικα δυσκολο με τους επαγγελματικους χωρους. Τα φορτια απο τις συσκευες, απο την πορτα που θα ανοιγοκλεινει συνεχεια... πολλοι ασταθμητοι παραγοντες. Εξαερισμο θα εχεις; τι υψος εχει ο χωρος; τι χρηση; γενικα τα 400 btu/m ειναι το ελαχιστο για μονωμενα γραφεια. Εσυ μαλλον κοιτας για 600-800... :(
Λογιστήριο ειναι, πρωτος όροφος, με 4 άτομα σταθερά και τους επισκεπτες.´Η εξώπορτα βγάζει σε διάδρομο, δεν ειναι εξωτερική.
Εξαερισμος δεν υπάρχει, ανοιγει η μπαλκονόπόρτα αν χρειάστεί. :proud: Υψος κανονικά 2,80 με τρια μετρα.
Σκέφτομαι για 2 12άρια inverter κλάσης Α+++ , συν το παλιό 12άρι.. τι στο άνεμο, εγω το βλέπω overkill.

Το ζήτημα ειναι αν αξίζει τη οικονομικη διαφορά το Α+++ από το Α++.
Ειναι και το ζήτημα των μεταφορικών, και η εγκατασταση, υπολογίζω ενα επιπλέον ποσό γυρω στα 150 ευρω.
Οπότε ΠΟΙΟ με οροφή το χιλιάρικο για κάθε μονάδα.
Υπάρχει καμια πρόταση;

οι αντλίες θερμότητας (δηλαδή και τα κοινά air condition) αποτελούν πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις για τη θέρμανση

μπορούν να θερμάνουν με φοβερή οικονομία, αρκεί να τηρούνται προϋποθέσεις

και μπορούν άνετα να δουλεύουν κοντά σε κόστος με πετρέλαιο ή ρεύμα, οπότε το κόστος κτήσης τους να μην αποσβαίνεται γρήγορα ή και ποτέ

το θέμα είναι τεράστιο αλλά άμα θέλουμε να το πούμε σε μία πρόταση

Χρειάζεται ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ, ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ και ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ στη θερμοκρασία του χώρου

όσο απομακρύνεται κανείς από τα παραπάνω, τόσο λιγότερο συμφέρει

Πήρα για βοηθητική θέρμανση με 32 ευρώ πριν λίγες ημέρες ένα Clatronic KH 3433. Για κάποιο λόγο έχει λίγο ακριβύνει στο skroutz όπως είδα τώρα.
http://www.clatronic.de/products/en...KH-3433-Convector-Heater-blower-function.html
Θερμοπομπός που δουλεύει μια χαρά και έχει και βοηθητικό ανεμιστηράκι με ποιότητα κατασκευής λογική για το κόστος που έχει. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να δώσει κανείς παραπάνω λεφτά από 30-35 για θερμοπομπό με μηχανικό θερμοστάτη. Από εκεί και πάνω πληρώνεις πρακτικά το θερμοστάτη και όχι τίποτε άλλο (βέβαια αν χρειάζεται όπως πχ σε δωμάτιο μωρού προφανώς και αποκτά νόημα).
Πήρα τον συγκεκριμένο γιατί η εταιρία είναι Γερμανική (προφανώς made in China) και στο Γερμανικό Amazon οι βόρειοι έλεγαν πολύ καλύτερα λόγια σε σχέση με άλλες μάρκες και λόγω του κλίματός τους τους εμπιστεύομαι λίγο περισσότερο.
Με το ανεμιστηράκι κάνει το υπνοδωμάτιο πολύ ζεστό σε λιγότερο από τέταρτο.

Από εκεί και πέρα είμαι fan των κλιματιστικών...