Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

θα χρειαστείς κοντά στα 3500-4000 + την εγκατάσταση μέσα στο σπίτι. Αλλά θα κάνεις απόσβεση μπορεί και σε έναν χρόνο σε σχέση με το πετρέλαιο.

4000+500 εγκατάσταση+500 ξύλα=5000.
Αν καίει κανείς 6 τόννους πετρέλαιο κάνει απόσβεση...

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

To κόστος συντήρησης πέλλετ και ξυλολέβητα είναι απείρως μικρότερο από οτιδήποτε άλλο.
Το ξύλο σίγουρα θέλει επισκεψιμότητα κάθε μέρα αλλά κόστος πολύ μικρό. Για μια συνολική εγκατάσταση με δοχείο , λέβητα κτλ κτλ και εργατικά θα χρειαστείς κοντά στα 3500-4000 + την εγκατάσταση μέσα στο σπίτι. Αλλά θα κάνεις απόσβεση μπορεί και σε έναν χρόνο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Και ποιός θα πετάει τα βουνά στάχτης κάθε 3 και λίγο?

Και ποιός θα πετάει τα βουνά στάχτης κάθε 3 και λίγο?

Είπαμε ότι θα υπάρχει μια επισκεψιμότητα για ξύλα και καθαρισμό. Αλλά αν γλυτώνεις 300+ ευρώ τον μήνα δεν αξίζει ?
Η στάχτη δεν είναι βουνό. Σε καλό λέβητα είναι το 1/10 των ξύλων και μπορείς να την αδειάζεις ανα κάποιες μέρες.
Το τζάκι αν το ανάβεις κάθε 2 ώρες μέγιστο θα πρέπει να το ταΐζεις ξύλα. Και φυσικά και αυτό να το καθαρίζεις.
Οι γείτονες μου που είναι 70+ χρονών φέτος έβαλαν ξυλολέβητα τα καταφέρνουν και περηφανεύονται για την ζέστη που έχουν και τα λεφτά που γλύτωσαν όχι για τα 5 λεπτά ασχολίας την ημέρα σύνολο.

νομίζω ότι οι pelletολέβητες βγάζουν πολύ λιγότερη στάχτη σε σχέση με τους ξυλολέβητες, μια φορά την βδομάδα αν δεν κάνω λάθος.
Το άλλο που με απασχολεί και μάλλον θα περιμένω έως τον Σεπτέμβρη, είναι μην βάλουν φόρους και στα ξύλα-pellet, και ακριβύνουν και αυτά, στην Ελλάδα είμαστε, σε λίγο θα φορολογήσουν και την ανάσα μας!!!
απλά στο ενεργειακό τζάκι βάζεις λίγα ξύλα, είναι στο χώρο σου, το ελέγχεις με τις ρυθμίσεις που έχει για την εισαγωγή αέρα και από μια άλλη σκοπιά, το ξύλο είναι κάτι το οποίο το βρίσκεις στη φύση σε σχέση με τα άλλα καύσιμα!!
ένας γνωστός μου μου είπε για έναν φίλο του ο οποίος διαμένει στην Κηφισιά, που όλο τον χρόνο ζεστενόταν μόνο από τα κλιματιστικά(inverters FJSiemens) που είχε, εννοείτε ότι το σπίτι του έχει πάρα πολύ καλή μόνωση, και πλήρωσε συνολικά για ρεύμα κάπου 800-1000 ευρώ.

Λίγο off αλλά να μην ανοίξω καινούριο θέμα.
Προέκυψε ζημιά στο τζάκι από μαντέμι που έχω....Ενώ έκαιγε μια χαρά 2 κουτσουράκια κάνει ένα κρακ και κόπηκε η πλάτη κάθετα στα δύο.Έκανε μια ρωγμή ενός πόντου σε όλο το ύψος της πλάτης.....τι κάνουμε τώρα........??
Το τζάκι δεν είναι ενεργειακό (κλειστού τύπου),έκαιγε 4 χρόνια απροβλημάτιστα,είχε πάρει όλες τις συστολοδιαστολές όλο αυτόν τον καιρό...τα έχω πάρει στο κρανίο λέμε...βρήκε εποχή...

νομίζω ότι οι pelletολέβητες βγάζουν πολύ λιγότερη στάχτη σε σχέση με τους ξυλολέβητες, μια φορά την βδομάδα αν δεν κάνω λάθος.
Το άλλο που με απασχολεί και μάλλον θα περιμένω έως τον Σεπτέμβρη, είναι μην βάλουν φόρους και στα ξύλα-pellet, και ακριβύνουν και αυτά, στην Ελλάδα είμαστε, σε λίγο θα φορολογήσουν και την ανάσα μας!!!
απλά στο ενεργειακό τζάκι βάζεις λίγα ξύλα, είναι στο χώρο σου, το ελέγχεις με τις ρυθμίσεις που έχει για την εισαγωγή αέρα και από μια άλλη σκοπιά, το ξύλο είναι κάτι το οποίο το βρίσκεις στη φύση σε σχέση με τα άλλα καύσιμα!!
ένας γνωστός μου μου είπε για έναν φίλο του ο οποίος διαμένει στην Κηφισιά, που όλο τον χρόνο ζεστενόταν μόνο από τα κλιματιστικά(inverters FJSiemens) που είχε, εννοείτε ότι το σπίτι του έχει πάρα πολύ καλή μόνωση, και πλήρωσε συνολικά για ρεύμα κάπου 800-1000 ευρώ.

Ναι τα πέλλετ βγάζουν λιγότερη στάχτη αλλά μην φανταστείς τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με τον ξυλολέβητα. Και τον ξυλολέβητα κάθε 4-5 μέρες θα τον αδειάζεις από στάχτη.
Για την φορολογία στα ξύλα δεν γνωρίζω , αλλά γνωρίζω ότι το καλοκαίρι μπορείς να πάρεις καμιά 10-15 τόνους σε τιμή κάτω από 100 ευρώ , να στεγνώσουν λίγους μήνες και να είσαι έτοιμος για 2-3 χρόνια.
Το τζάκι καλό αλλά δεν έχει τις επιδόσεις του λέβητα και ζεστάνεις μόνο τον χώρο που βρίσκεσαι. Στον λέβητα θα έχεις και ζεστά νερά συνέχεια.
Φυσικα τα air conditions είπαμε ότι είναι απαραίτητα , αλλά για όλο το σπίτι αν είναι μεγάλο τα θέλεις σε κάθε δωμάτιο-σαλόνι και να λειτουργούν 15-20 ώρες την ημέρα στα ζόρικα κρύα . Κατα την γνώμη μου είναι καλά όταν τα κρύα είναι χαλαρά. Εκτός αν έχεις εξαιρετικές μονάδες που και στα πολύ κρύα αποδίδουν καλά (Μitsunishi,Daikin). Από εκεί και πέρα υπολογίζεις τα θετικά και αρνητικά μας ξαναρωτάς και αποφασίζεις.

Προέκυψε ζημιά στο τζάκι από μαντέμι που έχω....Ενώ έκαιγε μια χαρά 2 κουτσουράκια κάνει ένα κρακ και κόπηκε η πλάτη κάθετα στα δύο.Έκανε μια ρωγμή ενός πόντου σε όλο το ύψος της πλάτης.....τι κάνουμε τώρα........??
Το τζάκι δεν είναι ενεργειακό (κλειστού τύπου),έκαιγε 4 χρόνια απροβλημάτιστα,είχε πάρει όλες τις συστολοδιαστολές όλο αυτόν τον καιρό...τα έχω πάρει στο κρανίο λέμε...βρήκε εποχή...

Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Δεν κολλιέται το μαντέμι . Χρειάζεσαι αλλαγή μόνο της πλάτης αν δεν είναι μονοκόματο όλο.
Και την επόμενη φορά ζήτα εγγύηση πολλά χρόνια γιατί σίγουρα για να σπάσει δεν ήταν ποιοτικό το μαντέμι.

Ψάξτην με το να βάλεις κασέτα και να το κάνεις ενεργειακό. Εγώ αυτό θα κάνω γιατί όλα αυτά τα προκάτ τζάκια είναι της πλάκας.

Καταρχήν να ρωτήσεις επαγγελματίες που εμπορεύονται προιόντα μαντεμιού, τζάκια, σόμπες κλπ.
Υπάρχουν πάντως πυράντοχες σιλικόνες για ειδικά για μαντέμι με αντοχή έως και 1300 C. Τις χρησιμοποιείς με κρύο το μαντέμι φυσικά και μετά παγώνουν.
Δεν τις έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω με βεβαιότητα αλλά ίσως αξίζει να δοκιμάσεις πριν προχωρήσεις σε αλλαγή.

Το μαντέμι κολλάει με ειδικό ηλεκτρόδιο.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό γίνεται σε μεγάλη έκταση (ραφή).
Επίσης δεν ξέρω αν σε συμφέρει να κολληθεί!
Καλύτερα να ρωτήσεις έναν επαγγελματία του χώρου.

Και η ειδική πυράντοχη μαστίχη παίζει απλά δεν θα έχει διάρκεια και μάλλον κάθε σαιζόν θα χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας.
Αλλά δεν παύει να είναι μια έυκολη και φθηνή λύση.

Γενικά τα μαντέμια ανεξαρτήτου ποιότητας θέλουν πολύ προσοχή στη χρήση.
Σταδιακό και όχι γρηγορο "φούντωμα" της φλόγας καθώς οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του προκαλούν γρήγορη διαστολή με αποτέλεσμα τα ραγίσματα.
Επίσης πρέπει τα ξύλα να τα βάζουμε "απαλά" στην εστία και να προσέχουμε μην μας πέσει κάποιο κούτσουρο...
Δεν πετάμε ποτέ υγρά εν ώρα λειτουργείας (π.χ κανά ποτηράκι τσίπουρο ή ουίσκι για να δούμε πως αναφλέγεται).

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Το μαντέμι κολλάει με ειδικό ηλεκτρόδιο.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό γίνεται σε μεγάλη έκταση (ραφή).
Επίσης δεν ξέρω αν σε συμφέρει να κολληθεί!
Καλύτερα να ρωτήσεις έναν επαγγελματία του χώρου.

Και η ειδική πυράντοχη μαστίχη παίζει απλά δεν θα έχει διάρκεια και μάλλον κάθε σαιζόν θα χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας.
Αλλά δεν παύει να είναι μια έυκολη και φθηνή λύση.

Γενικά τα μαντέμια ανεξαρτήτου ποιότητας θέλουν πολύ προσοχή στη χρήση.
Σταδιακό και όχι γρηγορο "φούντωμα" της φλόγας καθώς οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του προκαλούν γρήγορη διαστολή με αποτέλεσμα τα ραγίσματα.
Επίσης πρέπει τα ξύλα να τα βάζουμε "απαλά" στην εστία και να προσέχουμε μην μας πέσει κάποιο κούτσουρο...
Δεν πετάμε ποτέ υγρά εν ώρα λειτουργείας (π.χ κανά ποτηράκι τσίπουρο ή ουίσκι για να δούμε πως αναφλέγεται).

Η χρήση γινόταν όπως ακριβώς την περιγράφεις 4 χρόνια τώρα....η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες πως θα ήταν αν είχα συνδυάσει ένα ενεργειακό τζάκι με τον καυστήρα πετρελαίου.....
Αν κάποιος ξέρει κανέναν σοβαρό επαγγελματία στο είδος είτε για να βάλω βιδωτή πλάτη ή για να κουβεντιάσω για ενεργειακό ας μου στείλει pm
Ευχαριστώ παίδες

edit Μιλάμε για Αθήνα ....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Η χρήση γινόταν όπως ακριβώς την περιγράφεις 4 χρόνια τώρα....η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες πως θα ήταν αν είχα συνδυάσει ένα ενεργειακό τζάκι με τον καυστήρα πετρελαίου.....
Αν κάποιος ξέρει κανέναν σοβαρό επαγγελματία στο είδος είτε για να βάλω βιδωτή πλάτη ή για να κουβεντιάσω για ενεργειακό ας μου στείλει pm
Ευχαριστώ παίδες

edit Μιλάμε για Αθήνα ....

Το να συνδεθεί ένα ενεργειακό τζάκι νερού με κύκλωμα καλοριφέρ ενέχει θέματα ασφαλείας που πρέπει να λυθούν.
Πολλοί συνδέουν απ' ευθείας στο κύκλωμα αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση ως προς την ασφάλεια της εγκατάστασης και του οικήματος.
Έτσι καλό είναι να υπάρχει δοχείο διαστολής ανοικτού τύπου ώστε να αποθηκεύει την επιπλέον θερμότητα που δεν ελέγχεται επαρκώς λόγω της καύσης του ξύλου.
Πολλοί υποστηρίζουν πως τα σώματα δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και με θερμοκρασίες νερού της τάξης των 100+ βαθμών, άρα το δοχείο δεν χρειάζεται.
Έχουν όμως, μακροχρόνια, πρόβλημα οι σωλήνες του δικτύου που σηνήθως είναι πλαστκές και κάτω από τα δάπεδα...
Προσοχή λοιπόν σε θραύσεις σωληνώσεων ή διαρροών συνδέσεων (καλό είναι το δίκτυο να μην έχει ματίσεις σε σωληνώσεις)
Το σημαντικό όμως μειονέκτημα είναι ότι τα μπάφερ κοστίζουν ακόμα και ακριβώτερα από μια εστία...

Last edited:
Στο "μπάφερ" σε έχασα....οι σωληνώσεις είναι χαλκού με μόνωση στα δάπεδα....Το δοχείο διαστολής πρέπει να είναι ψηλά,στην ταράτσα ας πούμε ή κοντά στην εστία του τζακιού όπου με μια βαλβίδα πχ θα εκτονώνεται η παραπανίσια θερμοκρασία ??
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις απλά το εξετάζω μήπως και ελάττωνα την κατανάλωση του πετρελαίου με αυτόν τον τρόπο αλλά χωρίς να τα κάνω και χειρότερα από θέμα ασφάλειας τα πράγματα...

Στο "μπάφερ" σε έχασα....οι σωληνώσεις είναι χαλκού με μόνωση στα δάπεδα....Το δοχείο διαστολής πρέπει να είναι ψηλά,στην ταράτσα ας πούμε ή κοντά στην εστία του τζακιού όπου με μια βαλβίδα πχ θα εκτονώνεται η παραπανίσια θερμοκρασία ??
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις απλά το εξετάζω μήπως και ελάττωνα την κατανάλωση του πετρελαίου με αυτόν τον τρόπο αλλά χωρίς να τα κάνω και χειρότερα από θέμα ασφάλειας τα πράγματα...

Οτιδήποτε και να κάνεις πρώτα πρέπει να δεί όλο το κύκλωμα ειδικός και αυτός να αποφασίσει τι εργασίες θα βελτιώσουν την κατάσταση. Εμείς μπορεί να λέμε διάφορες λύσεις αλλά να μην ταιριάζουν για διαφόρους λόγους στην περίπτωσή σου.

Ναι φίλε μου δεν πρόκειται να κάνω κάτι χωρίς να έχει ελεγχθεί όλο το σύστημα,ούτε βέβαια θα το κάνω μόνος μου....Απλά ενημερώνομαι και συλλέγω πληροφορίες για να κατανοήσω καλύτερα που πονάει όλο το σύστημα και να έχω μια εικόνα τέλος πάντων.Ευχαριστώ anyway

Το "μπάφερ" είναι στην "καθομιλουμένη" η ονομασία του δοχείου διαστολής που πλέον είναι και δοχείο αποθήκευσης της έξτρα ενέργειας που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη ουσιαστικά καύση του ξύλου.
Δεν έχει πολλή σχέση με τα δοχεία διαστολής ενός λέβητα πετρελαίου διότι εκεί έχουμε πλήρως αυτοματοποιημένη καύση κατά το δοκούν άρα και χρήση λίγων λίτρων.
Με λίγα λόγια τα ξύλα δεν ελέγχονται εύκολα.
Μπορεί μεν πολλοί να σου πούνε ότι θα δίδεται εντολή στον κυκλοφορητή να ξεκινά απο τους +60 και να σταματά στους +90 αλλά αυτό είναι απλώς ένα ημίμετρο.
Ημίμετρο που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκατάσταση αλλά ενδεχομένως στο ίδιο το καζάνι αν κατά λάθος ξεπεράσεις τους 90...
Έτσι μερικοί με μία βαλβίδα εκτόνωσης πετάνε το επιπλεόν βραστό... νερό έξω στο περιβάλλον (αποχέτευση) για να μην έχουμε έκρηξη!
Άλλοι μέσω βαλβίδας εισροής χύνουν κρύο νερό στην εγκατάσταση για να περιορίσουν την θερμοκρασία του.
Όλες όμως αυτές οι λύσεις καταναλώνουν περεταίρω ξύλα καθώς είναι προφανές ότι σπαταλείται ενέργεια και φυσικά δεν προβλέπουν την περίπτωση αστοχίας μιας βαλβίδας (π.χ κόλλημα από εν καιρώ συσσώρευση αλάτων...)
Φυσικά όλα αυτά γίνονται για να περιοριστεί το κόστος και κάποιος εγκαταστάτης να φανεί εν τέλει φθηνότερος... έναντι των ανταγωνιστών του και να πάρει τη δουλειά!

Όπως και ναχει το σωστό είναι να υπάρχει επίσημη υπογεγραμένη μηχανολογική μελέτη πράγμα που σημαίνει έξτρα κόστος... και όχι ανάθεση σε οποιονδήποτε καυστηρατζή ή τζακά... που δρουνε περισσότερο εμπειρικά έχοντας στο μυαλό τους την καλύτερη δυνατή προσφορά...

Μερικά πράγματα φαίνονται ίσως ακραία αλλά το κακό δεν συμβαίνει κάθε μέρα...

καλημέρα,

γνωρίζει κάποιος να μας πει, κάποιους σοβαρούς και αξιόπιστους οίκους για λέβητες pellet;
Γέμισε η αγορά με εγχώριους, εισαγόμενους, χαμός γίνεται, δεν ξέρεις που να προσανατολιστείς!!! όλοι λένε καλά λόγια για το προιόν τους!!

τελικά, μάλλον, θα πάω για ενεργειακό τζάκι Dovre που είναι από τα πολύ καλά, και στα υπόλοιπα δωμάτια θα "παίξω" με dc inverters κλιματιστικά! To pellet θα ακριβύνει και άλλο τόσο ώστε να μην έχει φοβερή διαφορά με το πετρέλαιο!! το ξύλο πάλι θα είναι φθηνότερο!!

Και γω το έψαχνα για πελετ αλλά κατέληξα στην ενεργειακή εστία ecostar και κάλυψα πλήρως τον κάτω χώρο (σαλόνι- κουζίνα και ένα δωμάτιο) 82 τμ. Έβγαλα 2 αεραγωγούς 1μισι μέτρου και το σπίτι παρότι είναι μεζονέτα και τελευταίος όροφος με κακή μόνωση φτάνει τους 20 βαθμούς σχετικά εύκολα. Για το πάνω δωμάτιο-γραφείο χρησιμοποιώ το κλιματιστικό αν και αρκετή από την ζέστη του κάτω ορόφου το θερμαίνει ικανοποιητικά. Αγορά και τοποθέτηση από τον κύριο Χρήστο http://www.energeiakotzaki.gr/