Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Σε θερμοπομπο που εχει μια κυλιόμενη σκάλα 6 θέσεων μπορούμε να βάλουμε εξωτερικό ηλεκτρονικό θερμοστάτη ή καποια άλλη λύση;
Οταν το άναβεις το βραδυ πριν κοιμηθείς, μετα από ώρες ξυπνάς από την πολυ ζέστη για να το κλείσεις, μετα ο χώρος κρυώνει και παει λέγοντας...

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Θεσσαλονίκη είμαι, όχι νότια. Στον thankin αναφερόμουν.

Ψώνισα το σώμα και το δοκιμάζα να δω πως λειτουργεί δεν είπα οτι το καιω ολη την μερα!

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Αν τους ρυθμίσεις την θερμοκρασία εσύ, πάρε τον 117, πάλι κέρδος σε ρεύμα θα έχουν σε σχέση με τον μηχανικό.

Η λογική πίσω απο αυτό, είναι η εξής... Ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης ανοιγοκλείναι με 0,1 βαθμούς απόκλιση απο την επιθυμητή - ας πούμε 21 βαθμούς.
Ο μηχανικός, κατα μέσο όρο 1 βαθμό (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο) - λόγω κατασκευής. Ετσι, ο ηλεκτρονικός πρακτικά κρατάει σταθερά 21 βαθμούς, κι ο μηχανικός 20-22. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι οτι η συσκεή θα κάψει πολλαπλάσιο ρεύμα για να πάει απο 21 στους 22 απότι απο 20 στους 21. Ξέχωρα που οι άνθρωποι θα νοιώθουν συνέχεια αυτή την διακύμανση των 2 βαθμών. Σε μηχανολογικά φόρουμς, όλοι παραδέχονται οτι η αντικατάσταση του μηχανικού απο ηλεκτρονικό θερμοστάτη - σε κάθε θερμαντική λύση - είναι το νούμερο 1 που πρέπει να γίνει.

Μιά και το έχεις μάλλον έτοιμο-ψαγμένο να μην ψάχνω και εγώ .. αν π.χ. κάψει 1000Wh για να πάει απο 20 σε 21, πόσο θα κάψει για να πάει απο 21 σε 22 ??

Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Φίλε eaggelies, ξέρω οτι εμπορεύεσαι υπέρυθρα πάνελς. Δεν έχω κάτι ενάντια στην υπέρθρη θέρμανση - αντίθετα όπως είπα σε προηγούμενο ποστ θα την δοκιμάσω σε λίγες μέρες - αλλά δυστυχώς ακόμα τα πουλάτε πολύ ακριβά. Το μικρότερο και φτηνότερο 300w, αρχίζει απο 160 Ε. Οταν πέσουν κάτω απο το μισό που κοστίζουν τώρα, θα το σκεφτώ σοβαρότερα. Με το "καλής ποιότητας" τι εννοείς? Τι διαφοροποιεί την ποιότητα μεταξύ των υπέρυθρων πάνελς ?

Είμαι από της πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την υπέρυθρη θέρμανση.
Αν δεις στο site έχω της περισσότερες εταιρείες,άλλες της εισάγω εγώ ο ίδιος και άλλες της προωθώ στο δίκτυο μου.
Από προσωπικής εμπειρίας έχω δοκιμάσει ότι πάνελ κυκλοφορεί στην αγορά (από φτηνά κινέζικο,τσέχικο,ουκρανεζικο και από ακριβά γερμανικό και τελευταία και το ελληνικό DECORED που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ αξιόλογο).
Αν διαβάσεις την Τεχνολογία θέρμανσης υπερύθρων θα σου δώσει της απαντήσεις που χρειάζεσαι.
Επίσης μπορείς να με πάρεις και ένα τηλέφωνο να σου εξηγήσω λεπτομέρειες για κάθε σώμα που κυκλοφορεί στην αγορά και μετά αποφασίζεις τη σώμα πρέπει να πάρεις.
Υ.Γ. Μην περιμένεις να κατέβουν οι τιμές στα πάνελ καλής ποιότητας γιατί το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα.

Last edited by a moderator:
Δεν γνωρίζω το κοστος κατασκευής των υπερυθρων αλλα 160 Ε για 300w που στην πράξη μόλις που θερμαινουν με τον τροπο τους πάντα ένα μικρό μπάνιο απευθύνονται είτε στο 5% του κόσμου που απλα ακόμα την κρίση την ακούει απο την τηλεόραση ή στην ελλαδα προ πενταετίας . Τωρα απλα δεν πλησιαζονται απο τους πολλούς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Μιά και το έχεις μάλλον έτοιμο-ψαγμένο να μην ψάχνω και εγώ .. αν π.χ. κάψει 1000Wh για να πάει απο 20 σε 21, πόσο θα κάψει για να πάει απο 21 σε 22 ??

Δεν ξέρω νούμερα να σου πω. Σίγουρα κάπου θα υπάρχει ο μαθ.τύπος που δίνει την απάντηση. Πάντως όσο ζεστότερος ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη θερμική απώλεια έχει προς το περιβάλλον μέσω τοίχων, παραθύρων κλπ.

edit

κι αφού έχεις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες, τόσο χρειάζεται να δουλέψει περισσότερη ώρα η συσκευή - μέχρι να φτάσει στο όριό της, όπου οι απώλειες του χώρου είναι ισόποσες με την παραγωγή θερμότητας της συσκευής.

Last edited:
Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Σε θερμοπομπο που εχει μια κυλιόμενη σκάλα 6 θέσεων μπορούμε να βάλουμε εξωτερικό ηλεκτρονικό θερμοστάτη ή καποια άλλη λύση;
Οταν το άναβεις το βραδυ πριν κοιμηθείς, μετα από ώρες ξυπνάς από την πολυ ζέστη για να το κλείσεις, μετα ο χώρος κρυώνει και παει λέγοντας...

Ναι μπορείς. Κοίτα όμως τι τιμές έχουν στο skroutz... Σημειωτέον οτι οι φτηνοί είναι οι μηχανικοί.
http://www.skroutz.gr/c/1194/temperature_control.html?from=catspan&keyphrase=θερμοστατης γι'αυτούς πρέπει να επέμβεις στο καλώδιο της συσκευής σου.
http://www.skroutz.gr/c/1194/temperature_control.html?from=autocomplete&keyphrase=θερμοστατης+πριζας

Last edited:
Ναι μπορείς. Κοίτα όμως τι τιμές έχουν στο skroutz... Σημειωτέον οτι οι φτηνοί είναι οι μηχανικοί.
http://www.skroutz.gr/c/1194/temperature_control.html?from=catspan&keyphrase=θερμοστατης γι'αυτούς πρέπει να επέμβεις στο καλώδιο της συσκευής σου.
http://www.skroutz.gr/c/1194/temperature_control.html?from=autocomplete&keyphrase=θερμοστατης+πριζας

Ευχαριστώ

Και τα δυο λίνκ ομως ειναι ίδια..
Με τους ηλεκτρονικούς το προτερήματα ειναι οτι κρατάει την θερμοκρασία που εχω επιλέξει;
Ποια ειναι τα προτερήματα;

Last edited:
Ευχαριστώ

Και τα δυο λίνκ ομως ειναι ίδια..
Με τους ηλεκτρονικούς το προτερήματα ειναι οτι κρατάει την θερμοκρασία που εχω επιλέξει;
Ποια ειναι τα προτερήματα;

Δεν είναι ίδια αλλά δεν έχει σημασία... Και οι μηχανικοί και οι ηλεκτρονικοί κάνουν την ίδια δουλειά. Αφήνουν την συσκευή να δουλεύει μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή του θερμοστάτη, την θερμοκρασία που έχεις ορίσει. Τοτε κλείνουν την τροφοδοσία ρεύματος προς την συσκευή. Οταν πέσει λίγο η θερμοκρασία, την ξανανοίγουν και ούτω καθεξής. Οι ηλεκτρονικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις μικρές μεταβολές θερμοκρασίας και άρα πιό άμεσοι γι'άυτό και προτιμούνται.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Είμαι από της πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την υπέρυθρη θέρμανση. Αν δεις στο site έχω της περισσότερες εταιρείες,άλλες της εισάγω εγώ ο ίδιος και άλλες της προωθώ στο δίκτυο μου. Από προσωπικής εμπειρίας έχω δοκιμάσει ότι πάνελ κυκλοφορεί στην αγορά (από φτηνά κινέζικο,τσέχικο,ουκρανεζικο και από ακριβά γερμανικό και τελευταία και το ελληνικό DECORED που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ αξιόλογο). Αν διαβάσεις την Τεχνολογία θέρμανσης υπερύθρων θα σου δώσει της απαντήσεις που χρειάζεσαι. Επίσης μπορείς να με πάρεις και ένα τηλέφωνο να σου εξηγήσω λεπτομέρειες για κάθε σώμα που κυκλοφορεί στην αγορά και μετά αποφασίζεις τη σώμα πρέπει να πάρεις. Υ.Γ. Μην περιμένεις να κατέβουν οι τιμές στα πάνελ καλής ποιότητας γιατί το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα.
Φίλε επειδή ακριβώς 'εχεις εταιρεία,καλό θα ήταν η παρουσία σου να ήταν πιό διακριτική...

Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Δεν είναι ίδια αλλά δεν έχει σημασία... Και οι μηχανικοί και οι ηλεκτρονικοί κάνουν την ίδια δουλειά. Αφήνουν την συσκευή να δουλεύει μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή του θερμοστάτη, την θερμοκρασία που έχεις ορίσει. Τοτε κλείνουν την τροφοδοσία ρεύματος προς την συσκευή. Οταν πέσει λίγο η θερμοκρασία, την ξανανοίγουν και ούτω καθεξής. Οι ηλεκτρονικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις μικρές μεταβολές θερμοκρασίας και άρα πιό άμεσοι γι'άυτό και προτιμούνται.

τα εβλεπα απο κινητο και μου εβγαζε τα ιδια για καποιο λογο.

Απο οτι καταλαβα οι ηλεκτρονικοι ειναι plug n play, πιο ευαισθητοι στις μικρές μεταβολές θερμοκρασίας αλλα και πιο ακριβοι, ενω με στους μηχανικούς θα πρεπει να κανω επεμβαση στο καλωδιο του θερμοπομπού.. θα παρω απο εναν για δοκιμη..

Last edited:
Οταν καίνε τα πανελς και αναψεις τον θερμοσιφωνα δε πέφτει ο γενικός??? Κι εγώ....πανελάκιας είμαι σε 2 δωμάτια αλλά δημιουργείται θέμα οταν καίνε ολες οι συσκευές μαζί.

Ο θερμοσίφωνας έχει δική του ασφάλεια στον πίνακα και τα πάνελς προφανώς σε κάποια άλλη γραμμή που έχει επίσης δική της ασφάλεια. Για να μην πέφτουν αυτές, αλλά ο γενικός, φέρε ηλεκτρολόγο να δει γιατι δεν αντέχει και πέφτει.

Δεν πέφτουν οι ασφάλειες γιατί δεν υπερβαίνει η κατανάλωση της κάθε γραμμής το επιτρεπτό όριο, αλλά συνολικά.
Εχω αρκουδίσιο 1.8kw, 2 πανελ από 900w, έναν θερμοπομπό στο ρελαντί 1000w. Αν αναψω κουζίνα και καίνε ολα μαζί +μικροκαταναλώσεις πολλές φορές πέφτει.
Μου αρέσει το ρεύμα σαν κύρια πηγή θέρμανσης αλλά...

Δεν πέφτουν οι ασφάλειες γιατί δεν υπερβαίνει η κατανάλωση της κάθε γραμμής το επιτρεπτό όριο, αλλά συνολικά.
Εχω αρκουδίσιο 1.8kw, 2 πανελ από 900w, έναν θερμοπομπό στο ρελαντί 1000w. Αν αναψω κουζίνα και καίνε ολα μαζί +μικροκαταναλώσεις πολλές φορές πέφτει.
Μου αρέσει το ρεύμα σαν κύρια πηγή θέρμανσης αλλά...

Μπορείς να γλυτώσεις λίγα βατ εάν συνδέσεις να κινεί φουρφουράκι ο μετρητής της ΔΕΗ και τον κάνεις βεντιλατέρ για τους θερμοπομπούς :flipout:

(1800 w τραβάει το a/c -φαντάζομαι θα πρόκειται για 18ρι- όταν δουλεύει ο συμπιεστής, που δεν είναι διαρκώς σε λειτουργία. Το ίδιο και τα πάνελ. Πρέπει να συμπέσουν δλδ τα παραπάνω να δουλεύουν μαζί.... και πάλι δεν είναι πολλά να μην αντέχει η παροχή σου. 8KVA είναι.... οι μονοφασικές)

Last edited:
Εγώ γενικά στο σπίτι έχω βάλει από πέρσι ενεργειακό τζάκι και μπορώ και το ζεσταίνω ολόκληρο, καθώς έχω διοχετεύσει ζεστό αέρα από το τζάκι με την χρήση καναλιού και βεντιλατέρ στους άλλους χώρους του σπιτού.
Επειδή όμως το πρωί έχει λίγη ψύχρα, έκανα το πείραμα και αγόρασα προ ολίγων ημερών από το e-shop το 2000w μοντέλο θερμοπομπού της atlantic f118 design που έχει ηλεκτρονικό θερμοστάτη, για το υπνοδωμάτιο και μόνο. Θα το βάλω επιτοίχιο και θα το χρησιμοποιώ μόνο τα πρωϊνά που ξυπνώ και ντύνομαι για το γραφείο. Θα σας έχω εντυπώσεις σύντομα. Εντυπώσεις για το ενεργειακό τζάκι πάντως είναι άριστες ήδη από πέρσι ! Ζεσταίνω 117 τμ εύκολα, με την διαφορά ότι δεν πατάς ένα κουμπί και παίζει.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Αγορασα τελικα την tim system magic stove αλλα δεν ελυσα το θεμα σταχτης και μπουριών;
ειδα υπαρχουν ειδικες σκουπες σταχτης ή κατι λυσεις με βαραλακι σαν αυτο ή αυτο οπου χρησιμοποιουμε την κανονικη σκουπα..

εχει κανεις εμπειρία;
Έχω αγοράσει μία τέτοια σκούπα σταχτών της einhell αλλά θέλει προσοχή στην χρήση. Κταρχήν , δεν μαζεύει ζεστή στάχτη γιατί θα κάψει το φίλτρο της. Άρα ότι κάνεις είναι για την κρύα στάχτη την επόμενη ημέρα. Το φίλτρο της μπουκώνει σχετικά εύκολα. Άρα θέλει συχνό πλύσιμο το φίλτρο. Μόλις το φίλτρο αρχίζει να μπουκώνει, τότε πέφτει πάρα πολύ η απόδοση της σκούπας. Θα έλεγα πέρσι ότι άναβα το ενεργειακό μου τζάκι σχεδόν κάθε ημέρα και με την σκούπα το καθάριζα 1-2 την εβδομάδα. Τις ενδιάμεσες ημέρες το έκανα με απλό φτυάρισμα των σταχτών.