"Ενας Αμερικάνος Φίλος"

Αυτό με τους παλιούς φίλους ενός καλλιτέχνη που μπερδεύονται ενίοτε με τις νέες κυκλοφορίες του "ειδώλου" τους , ενώ αντίθετα οι νέοι φίλοι συρρέουν κατά χιλιάδες , με προβλημάτισε πολλές φορές σε πάμπολλες περιπτώσεις καλλιτεχνών .

Εξηγούμαι . Οσων καλλιτεχνών την πορεία παρακολούθησα από την αρχή , ήρθαν στιγμές στην καρριέρα τους που αισθάνθηκα ότι άλλαξαν , συνήθως προς το χειρότερο , έχασαν την φλόγα τους , το πάθος τους , την διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση και κάπου εκεί τους εγκατέλειψα στην χειρότερη περίπτωση ή συνέχισα να τους παρακολουθώ από συνήθεια που δεν κόβεται ( και συνεπώς τους περιέβαλα εφ' εξής με την αδιαφορία μου ) π.χ Chrome .

Αντίθετα υπήρξαν άλλες τόσες φορές που συντάχθηκα κι εγώ με την δεύτερη μάζα , των "νέων" φίλων , δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμηση μου στα νεώτερα έργα καλλιτεχνών , με τους οποίου η πρωτη επαφή υπήρξε απογοητευτική.

Τρανό παράδειγμα , που έχω αναφέρει και άλλοτε , ο Paul Weller. Το ίδιο συνέβη και με το "Αφεντικό" . Αγόρασα , παρακινούμενος από τις ενθουσιώδεις και παραληρούσες κριτικές , το Born to Run , οταν πρωτοκυκλοφόρησε . Με την πρωτη επαφή μαζί του , υπήρξα αρνητικός . Ο δίσκος μου ήταν αντιπαθής . Με ενοχλούσαν οι ρυθμοί των τραγουδιών , με ενοχλούσε η πυκνότητα τους , με ενοχλούσε αυτότο νταβαντούρι της παραγωγής , ούτε που ξέρω αν μπορώ να εκφράσω σωστά την αντιπάθεια μου . Κάθε επόμενη απόπειρα προσέγγισης του , είχε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα . Αντιπάθεια εξικνούμενη μέχρι του σημείου να μην μπορώ να ολοκληρώσω την ακρόαση του . Κάποια στιγμή έπαψα να προσπαθώ και έκλεισα το κεφάλαιο Springsteen.

Ετσι πίστευα βέβαια , τότε , αλλά το ξανάνοιξα με το Born in the USA , αυτό που άφησε αμήχανο και μπερδεμένο τον φίλο μου τον Γιώργο . Ομως εμένα μου άρεσε . Δεν είχε πάψει βέβαια να είναι φωνακλάδικο , αλλά τα τραγούδια του μου ήταν πιό ευχάριστα , μπορούσα να ακολουθήσω την μελωδική τους γραμμή με άνεση . Κι έτσι υποτροπίασα . Αγόρασα το Nebraska , το οποίο όμως ειρήσθω εν παρόδω , δεν μου αρέσει , αγόρασα το Devils and Dust το οποίο θεωρώ απολύτως αξιόλογο και κατά την δική μου άποψη έναν από τους καλύτερους δίσκους του και τελικώς , επιστρέφοντας στο σήμερα αγόρασα και το Magic του οποίου η κάκιστη παραγωγή , αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ακρόαση του.

Που θέλω να καταλήξω ; Ακόμα και σήμερα συνεχίζω να αντιπαθώ το Born to Run - αν και αυτό είναι πλέον μιά ιδέα , μιά ανάμνηση , αφού έχω χρόνια να το ακούσω - προτιμώ πάντοτε το Born in the USA , αλλά δεν θα έβαζα ποτέ σε κανέναν του δίσκο πάνω από ***1/2 .

Re: Απάντηση: "Ενας Αμερικάνος Φίλος"

δεν θα έβαζα ποτέ σε κανέναν του δίσκο πάνω από ***1/2 .

Συμφωνώ με εξαίρεση το Nebraska: θα έβαζα **** και μόνο για το State Trooper. Εχει βέβαια ξεπατικώσει ανερυθρίαστα τον Alan Vega -νά πως τα περιθωριακά διεισδύουν στο mainstream...- αλλά έχει και 2-3 ακόμα "ρόκια" με τα μυαλά στα κάγκελα.
Τις παραγωγές του, πάντα τις έβρισκα προβληματικές: φωνακλάδικες και in-your-face που λέει κι ο Ντοκ παραπάνω. Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που μου άρεζε το Nebraska-εκεί διαφοροποιήθηκε.
Από 'κεί και πέρα, βρίσκω 2 καλά τραγούδια σε κάθε δίσκο.
Το Darkness On The Edge Of Town είχε 3 αλλά το καλύτερό τους το χαντάκωσε (πάλι) η παραγωγή: Candy's Room. Απογειώνεσαι κανονικά...κι 'επειτα μπαίνει μιά κιθάρα και αρχίζει να σολάρει, ένα σόλο τόσο κοινότυπο και εκτός τόπου που στέλνει το κομμάτι για βρούβες και σε ξενερώνει εντελώς :frown:

Last edited:
Αφου δωσω πρωτα τις θερμοτερες ευχες μου στον Πετρο για την μπεμπα του,θα ηθελα να ρωτησω κατι ....

Υπαρχει ειδικος λογος ή απλα ξεχαστηκε να αναφερθει το "dancing in the dark"????

Ειναι καλο κομματι και δεν το αναφερουμε γιατι ειναι εμπορικο και μεις ειμαστε του ποιοτικου ή ειναι μαπα????

Μας πειραξε που το χορευε με την πιτσιρικα ή το εγραψε για να γινει επιτυχια αρα στο πυρ το εξωτερο ???

Απάντηση: Re: "Ενας Αμερικάνος Φίλος"

θα ηθελα να ρωτησω κατι ....

Υπαρχει ειδικος λογος ή απλα ξεχαστηκε να αναφερθει το "dancing in the dark"????

Ειναι καλο κομματι και δεν το αναφερουμε γιατι ειναι εμπορικο και μεις ειμαστε του ποιοτικου ή ειναι μαπα????

Μας πειραξε που το χορευε με την πιτσιρικα ή το εγραψε για να γινει επιτυχια αρα στο πυρ το εξωτερο ???

Μα πρόκειται περί συνομωσίας ρε Μιχάλη , δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμη ; :flipout::BDGBGDB55:-bye-

Η πιτσιρίκα είναι η Courtney Cox , η πασίγνωστη πλέον Μόνικα Γκέλερ από την σειρά "Τα φιλαράκια" . Στο βίντεο του Springsteen έκανε την παρθενική της εμφάνιση .

Re: Απάντηση: Re: "Ενας Αμερικάνος Φίλος"

Μα πρόκειται περί συνομωσίας ρε Μιχάλη , δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμη ; :flipout::BDGBGDB55:-bye-

Κατι καταλαβα αλλα ηθελα και επιβεβαιωση!!!

Ιωαννου παμε μαζι ,με βροντερη φωνη....εμεις του εμπορικου!!!
:drummer:
""ποτε δεν θα πεθανουμε κουφ@λ@ νεκροθαφτη"":firstprize::D:p

Παρών !

Με πόρλαβε ο Ντοκ για την Cortney..

Ποιός να το πίστευε !

Η Μόνικα απ τα "Friends" και η lady bitch των "Scream" έφηβη στο βίντεο του Μπρους.

Το "Dancing In The Dark" το χόρευα ως πιστιρικάς αλλά δεν μου άρεσε !!:BDGBGDB55:

Και μείς χορέψαμε μαζί σου και το φχαριστηθήκαμε, αλλά μετά;... Τι έμεινε;

Mα..το ανέφερα! :BDGBGDB55: Εμμέσως πλήν σαφώς :flipout:

Re: Απάντηση: "Ενας Αμερικάνος Φίλος"

Dancing In The Dark και καπακι Walk of life...

Οταν οι μέινστριμ σταθμοι αποφασιζουν να "ροκαρουν":flipout::flipout::flipout:

Κι αν θέλουν να το παίξουν και ψαγμένοι, χώνουν κι ένα Smoke On The Water...:flipout:

Γιατι αν εβαζαν το Mistreated:grinning-smiley-043 αντι του smoke on the water θα τους εκτιμουσες παραπανω βρε Στεργιε????-bye-:flipout::flipout:

Όχι βέβαια, απλά ένα παράδειγμα έφερα.

Σιγά μην ξέρουν άλλο τραγούδι από Deep Purple. Βαριά βαριά το Soldier Of Fortune...

<<REWIND

Bruce Springsteen – Nebraska (LP, 1982, CBS)
51LAz-OoB%2BL._SS500_.jpg

****1/2-

"Following The River Tour, Bruce Springsteen and The E Street Band were supposed to start recording the next album in New York City in February 1982. Bruce decided to record multi-channel, professional sounding, finished demos of some songs he had written during the period…
To achieve his goal, in December 1981, he asks his guitar technician, Mike Batlan, to set up a no frills "porta-studio" in a spare room of his home in Colt's Neck, NJ…. Batlan purchased a Teac Tascam (Series 144) 4-track cassette recorder, two SM57's microphones, and two microphone stands. The sound was mixed through an old Gibson Echoplex, and an old Panasonic boom box acted as the mix-down deck."

Τα τραγούδια παίχτηκαν και με πλήρη ορχήστρα, αλλά προτιμήθηκε η κυκλοφορία τους να γίνει με τον Springsteen σόλο, να παίζει μόνο κιθάρα και φυσαρμόνικα.

Country-folk μπαλάντες και δωδεκάμετρα R&R, πάνω σε ένα μουντό έως σκοτεινό καμβά. Ο Springsteen τελειοποιεί τη γραφή του και τα αποσπάσματα ταινιών γίνονται πιά τις περισσότερες φορές, ταινίες αυτόνομες με αρχή και τέλος. Η διήγηση πάντα (σχεδόν) σε πρώτο πρόσωπο, έντονα εξομολογητική . Άλλες φορές πάλι σου δίνει την εντύπωση πως υποδύεται τους ρόλους των χαρακτήρων παρά τους περιγράφει.

Στο ομώνυμο κομμάτι καταπιάνεται με το θέμα ενός serial killer θανατοποινίτη, μόλις πρίν την εκτέλεση του. Αργό κομμάτι με χαμηλή επίπεδη φωνή, διήγηση που παγώνει το αίμα, να τελειώνει με το στίχο:

They declared me unfit to live said into that great void my soul'd be hurled
They wanted to know why I did what I did
Well sir I guess there's just a meanness in this world

Στο Atlantic City ένα ζευγάρι ψάχνει μάταια την τελευταία του ευκαιρία στη ζωή, μέσα απο το τζόγο
Now our luck may have died and our love may be cold but with you forever I'll stay
We're goin' out where the sand's turnin' to gold so put on your stockin's cause the night's getting cold and maybe everything dies
That's a fact but maybe everything that dies someday comes back

για να διολισθήσει τελικά ο άνδρας στην παρανομία
So honey last night I met this guy and I'm gonna do a little favor for him

Στο Mansion on the Hill, το μέγαρο μου μοιάζει να αντιπροσωπεύει όσα ο μικρός της ιστορίας δεν είχε:
In the summer all the lights would shine there'd be music playin' people laughin' all the time
Me and my sister we'd hide out in the tall corn fields
Sit and listen to the mansion on the hill.

Johnny 99. H ιστορία ενός απολυμένου εργάτη, που πνίγεται στα χρέη και που σε μιά στιγμή απελπισίας και αλλοφροσύνης μεθάει, γίνεται φονιάς και καταδικάζεται σε 99 χρόνια φυλακή.
Ένα άγριο, παθιασμένο 12μετρο με φυσαρμόνικα, που τσακίζει κόκκαλα και σπέρνει ανατριχίλες. Έξοχο..

Now judge I had debts no honest man could pay
The bank was holdin' my mortgage and they were gonna take my house away
Now I ain't sayin' that makes me an innocent man
But it was more 'n all this that put that gun in my hand

Well your honor I do believe I'd be better off dead
So if you can take a man's life for the thoughts that's in his head
Then sit back in that chair and think it over judge one more time
And let 'em shave off my hair and put me on the execution line

Highway Patrolman. Άλλο ένα highlight.

Yeah me and Franky laughin' and drinkin', nothin' feels better than blood on blood
Takin' turns dancin' with Maria as the band played "Night of the Johnstown Flood"
I catch him when he's strayin' like any brother would
Man turns his back on his family, well he just ain't no good

Έξοχη αφήγηση και εδώ. Αργό και εξομολογητικό. Πως ο χαρακτήρας μας, που εμφανίζεται σαν ακέραιος και άνθρωπος με αρχές, που είναι ταγμένος να υπηρετεί το νόμο, λυγίζει και εγκαταλείπει την καταδίωξη του μικρού του αδερφού, που έχει διαπράξει μια αξιόποινη πράξη.

Well I chased him through them county roads
Till a sign said "Canadian border five miles from here"
I pulled over the side of the highway and watched his taillights disappear...
Κομματάρα...

State trooper. Άλλος ένας παράνομος στην ιστορία αυτή. Ένα μονότονο απλό riff, παιγμένο στις μπάσες χορδές της ακουστικής, απο την αρχή ως το τέλος κάτι μεταξύ καρδιάς που χτυπάει γρήγορα απο την αγωνία και υπόκωφου βουητού μηχανής που δουλεύει σταθερά σε ψηλές στροφές. Ευρηματικό.. Στα εξέχοντα και αυτό.

New Jersey Turnpike ridin' on a wet night 'neath the refinery's glow, out where the great black rivers flow
License, registration, I ain't got none but I got a clear conscience
'Bout the things that I done
Mister state trooper, please don't stop me
Please don't stop me, please don't stop me

Maybe you got a kid, maybe you got a pretty wife the only thing that I got's been botherin' me my whole life
Mister state trooper, please don't stop me
Please don't stop me, please don't stop me

Used cars: Παιδικές μνήμες πάλι .Η αδυναμία της οικογένειας να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο με τα μάτια ενός παιδιού. Αργό. Πολύ καλό

My dad, he sweats the same job from mornin' to morn
Me, I walk home on the same dirty streets where I was born
Up the block I can hear my little sister in the front seat blowin' that horn
The sounds echoin' all down Michigan Avenue

Now, mister, the day the lottery I win I ain't ever gonna ride in no used car again

Open all Night : Ενα 12μετρο ακόμα, με περιγραφή όλης της φροντίδας του αυτοκινήτου πρίν το μακρύ νυχτερινό ταξίδι προς συνάντηση της αγαπημένης. Με πολύ γκαζιάρικη διάθεση. Το πιο χαρούμενο του δίσκου. Πολύ καλό..

Now, the boss don't dig me, so he put me on the night shift
It's an all-night run to get back to where my baby lives
In the wee, wee hours your mind gets hazy
Radio relays towers, won't you lead me to my baby?
Underneath the overpass, trooper hits his party light switch
Good night, good luck. One, two power shift

Your eyes get itchy in the wee, wee hours
Sun's just a red ball risin' over them refinery towers
Radio's jammed up with gospel stations
Lost souls callin' long distance salvation
Hey, mister deejay, wontcha hear my last prayer?
Hey, ho, rock 'n roll, deliver me from nowhere

My father’s house: Σέβομαι το περιεχόμενο, αλλά συγγνώμη, εδώ ο μάστορας αστόχησε. Του ξέφυγε το συναίσθημα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο σε διάρκεια μελό κομμάτι, όπου απο στιγμή σε στιγμή παίζεται να σκάσει απο κάπου και ο Ξανθόπουλος... Κρίμα, πάει το πεντάρι...

Reason to believe: Υμνος. Απο τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει. Πως μέσα απο τις αντιξοότητες της ζωής και απο καταστάσεις που μοιάζουν οριστικά τελειωμένες, ο άνθρωπος βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει δεμένος με μια πίστη ανεξήγητη, σε μια ελπίδα που μοιάζει μάταιη, μπορεί και ψεύτικη, αλλά τόσο απαραίτητη..
Εξοχη αφήγηση, με πολλές εικόνες, η φυσαρμόνικα σπέρνει πάλι ανατριχίλες. Εξαιρετική και η ελαφρά διαφορετική εκτέλεση στο Live 1975/85.
.....
Now Mary Lou loved Johnny with a love mean and true
She said "Baby I'll work for you every day, bring my money home to you"
One day he up and left her and ever since that
She waits down at the end of that dirt road for young Johnny to come back
Struck me kinda funny, funny yeah to me
How at the end of every hard earned day people find some reason to believe

Take a baby to the river, Kyle William they called him
Wash the baby in the water, take away little Kyle's sin
In a whitewash shotgun shack an old man passes away
Take his body to the graveyard, over him they pray
Lord won't you tell us, tell us what does it mean
At the end of every hard earned day people find some reason to believe

Congregation gathers down by the riverside
Preacher stands with a Bible, groom stands waitin' for his bride
Congregation gone and the sun sets behind a weepin' willow tree
Groom stands alone and watches the river rush on so effortlessly
Wonderin' where can his baby be
Still at the end of every hard earned day people find some reason to believe

Το δίσκο (που ευτυχώς περιείχε και τους στίχους) τον αγκάλιασα απο το πρώτο άκουσμα και έγινε ένας απο τους πιό αγαπημένους μου.
Ο Springsteen με το Nebraska φάνταζε ήδη ροκάς παλιάς κοπής. Το 82 που βγήκε , υπήρχε ένας οργασμός απο καινούργια πράγματα και ρεύματα στη μουσική. Η άκριτη λατρεία του νέου, μόνο και μόνο επειδή είναι νέο, κάποτε περνάει. Μόλις παλιώσει λίγο, τότε γίνεται ταμείο. Το πως γερνάει κάτι, που λέει κι ο Λυμπε, έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία.
Τολμώ και λέω σήμερα, πως το Nebraska μου φαίνεται πιό φρέσκο απο πολλά «νέα» που «προσκυνούσα» εκείνη την εποχή.
Αν μάλιστα ο Rick Rubin μας έκανε την τιμή... Αλλά μπα, που τέτοια τύχη. Θα του άξιζε πάντως του Bruce και με το παραπάνω..