Ενεργή διενίσχυση

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,226
Είμαι σίγουρος πως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εκτενώς και έχω διαβάσει κι εγώ πολλά σε όποιες παλαιότερες συζητήσεις μπόρεσα.
Όμως επειδή τις πιο πολλές φορές κατέληγαν να είναι εντελώς τεχνικές,δεν βρήκα και πολύ άκρη.
Οπότε ρωτάω συγκεκριμένα και παρακαλώ για τα φώτα σας.
Εδώ το θέμα δεν είναι το αν η ενεργή διενίσχυση αξίζει,εκεί έχω καταλήξει πως ναι από μεγάλη έρευνα.
Το θέμα μου είναι το 'πως'.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
Densen B200 προ και 2 Densen B300 τελικούς.
Ηχεία Opera Seconda.
Κι ας πούμε πως έχω και τις ακριβείς συχνότητες που πρέπει να βάλω στο κρος.
Και ρωτάω...
Ποιο κρος;Συγκεκριμένα και από Ελληνικό μαγαζί αν γίνεται.
Και μετά.
Πως;Σε απλά βήματα.
(Να προσθέσω πως η Densen φτιάχνει ειδικό κρος ανάλογα με τα ηχεία του καθενός αλλά θα ήθελα να μην περιοριστώ σε κάτι τόσο συγκεκριμένο.
Κι ακόμα πως προτείνει διενίσχυση με ένα τελικό σε κάθε ηχείο που το αριστερό κανάλι οδηγεί τις μεσουψηλές και το δεξί τις χαμηλές (ή ανάποδα) για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρω αλλά έχουν να κάνουν πιο πολύ με τα αποθέματα ενέργειας και την θερμική συμπεριφορά.)
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

(Θα προτιμούσα εφαρμοσμένες λύσεις.
Θα αγνοηθούν hi-end λύσεις,μετά το φως το αληθινό που έχω δει απ´τα επαγγελματικά εργαλεία.)

Είμαι σίγουρος πως το θέμα έχει ξανασυζητηθεί εκτενώς και έχω διαβάσει κι εγώ πολλά σε όποιες παλαιότερες συζητήσεις μπόρεσα.
Όμως επειδή τις πιο πολλές φορές κατέληγαν να είναι εντελώς τεχνικές,δεν βρήκα και πολύ άκρη.
Οπότε ρωτάω συγκεκριμένα και παρακαλώ για τα φώτα σας.
Εδώ το θέμα δεν είναι το αν η ενεργή διενίσχυση αξίζει,εκεί έχω καταλήξει πως ναι από μεγάλη έρευνα.
Το θέμα μου είναι το 'πως'.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
Densen B200 προ και 2 Densen B300 τελικούς.
Ηχεία Opera Seconda.
Κι ας πούμε πως έχω και τις ακριβείς συχνότητες που πρέπει να βάλω στο κρος.
Και ρωτάω...
Ποιο κρος;Συγκεκριμένα και από Ελληνικό μαγαζί αν γίνεται.
Και μετά.
Πως;Σε απλά βήματα.
(Να προσθέσω πως η Densen φτιάχνει ειδικό κρος ανάλογα με τα ηχεία του καθενός αλλά θα ήθελα να μην περιοριστώ σε κάτι τόσο συγκεκριμένο.
Κι ακόμα πως προτείνει διενίσχυση με ένα τελικό σε κάθε ηχείο που το αριστερό κανάλι οδηγεί τις μεσουψηλές και το δεξί τις χαμηλές (ή ανάποδα) για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρω αλλά έχουν να κάνουν πιο πολύ με τα αποθέματα ενέργειας και την θερμική συμπεριφορά.)
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Ερώτηση 1:
Τι δε σε καλύπτει από το σύστημά σου έτσι όπως είναι ή καλύτερα τι ψάχνεις να βρεις? Η ενεργή διενίσχυση είναι θεωρητικά ανώτερη σε απόλυτο αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να ψάξεις, να διαβάσεις, να δοκιμάσεις και φυσικά πάμε στην....

Ερώτηση 2:
είσαι διατεθειμένος να κατσαβιδιάσεις τα ηχεία σου? Ενεργή διενίσχυση σημαίνει αφαιρώ το κρος του ηχείου και παίζω με ενεργό κρος.

Το αν θα πετύχει ή όχι το εγχείρημα φυσικά έχει να κάνει με το πόσο θα ασχοληθείς για να μάθεις να κάνεις σωστά αυτό που πας να κάνεις, με τις επιλογές σε μηχανήματα και με τη ρύθμιση του συνόλου.

Εγώ το είχα κάνει παλιότερα με μεγάλη επιτυχία στο magnepan 1.6 το οποίο είναι δίδρομο με σημείο κρος τα 500hz, οπότε δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα με ένα απλό αναλογικό κρος της behringer (και αργότερα της samson)

Θα σου πρότεινα να "περιοριστείς" σε αυτό που διαθέτει η Densen..

Επίσης, τις απαντήσεις του Στέργιου θα πρέπει τις λάβεις σοβαρά υπ´όψιν..Κατσαβίδιασμα ηχείων
χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις( και μάλιστα προχωρημένες) καλύτερα να μην το επιχειρήσεις.

Ερώτηση 1:
Τι δε σε καλύπτει από το σύστημά σου έτσι όπως είναι ή καλύτερα τι ψάχνεις να βρεις? Η ενεργή διενίσχυση είναι θεωρητικά ανώτερη σε απόλυτο αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να ψάξεις, να διαβάσεις, να δοκιμάσεις και φυσικά πάμε στην....

Ερώτηση 2:
είσαι διατεθειμένος να κατσαβιδιάσεις τα ηχεία σου? Ενεργή διενίσχυση σημαίνει αφαιρώ το κρος του ηχείου και παίζω με ενεργό κρος.

Το αν θα πετύχει ή όχι το εγχείρημα φυσικά έχει να κάνει με το πόσο θα ασχοληθείς για να μάθεις να κάνεις σωστά αυτό που πας να κάνεις, με τις επιλογές σε μηχανήματα και με τη ρύθμιση του συνόλου.

Εγώ το είχα κάνει παλιότερα με μεγάλη επιτυχία στο magnepan 1.6 το οποίο είναι δίδρομο με σημείο κρος τα 500hz, οπότε δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα με ένα απλό αναλογικό κρος της behringer (και αργότερα της samson)

Ενα -ένα.Το σύστημά μου με καλύπτει.Ήγια να το πω καλύτερα το επόμενο που θα με κάλυπτε θα έπρεπε να είναι δεκάδων χιλιάδων ή PA.(Για εντάσεις μιλάω,μέχρι να βγουν οι Ncore κι αν είναι όπως τους λένε.)
Μπορώ όμως να πάρω κι άλλα απ´αυτό,αν τα πράγματα είναι όπως τα λένε.(Απείρως καλύτερη οδήγηση,το ένα και κυριότερο που ομολογούν όσοι το έκαναν.)
2.Φυσικά και είμαι διατεθειμένος,η εγγύηση έχει λήψει και το μόνο που θα κάνω θα είναι να παρακάμψω το δικό τους κρος.Δεν χάνουν σαν αξία.
Στο αν θα πετύχει τώρα....Σε αυτό θα παίξουμε λίγο...
Πάντως αν δεν πετύχει δεν θα είναι και μεγάλο το κόστος.
Μόνο το κρος,τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργή διενίσχυση

θα μπορούσες να το εξηγήσεις λίγο αυτό?

Με παράδειγμα.
Στα δικά μου αυτιά όλα τα Dac που έχω ακούσει,δεν με έπεισαν πως πρέπει να αλλάξω την ταπεινή E-MU 0204 μου.
(Πέστε να με φάτε ελεύθερα,χε χε...)

Απάντηση: Re: Ενεργή διενίσχυση

Θα σου πρότεινα να "περιοριστείς" σε αυτό που διαθέτει η Densen..

Επίσης, τις απαντήσεις του Στέργιου θα πρέπει τις λάβεις σοβαρά υπ´όψιν..Κατσαβίδιασμα ηχείων
χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις( και μάλιστα προχωρημένες) καλύτερα να μην το επιχειρήσεις.

Ευχαριστώ για την συμβουλή.Αν δεν πετύχει το πείραμα εκεί θα πάμε μάλλον.Αλλά είναι λίγο παντρειά...
Και με τους γάμους,δεν....

Για να λάβεις ενεργή διενίσχυση πρέπει να παρακάμψεις το παθητικό cross-over των ηχείων σου. Αυτό το ξέρεις.

Τα ενεργά ηχεία έχεις δίκιο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Όμως μελετούνται και υλοποιούνται ως ενιαίο σύνολο. Αποτελούν αντικείμενο ειδικής μελέτης όλων των επί μέρους στοιχείων (μεγάφωνα, καμπίνες, συχνότητες cross, ενισχυτές, κατανομή ισχύος κλπ) που πρέπει να μελετηθούν ως σύνολο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Εφ' όσον θέλεις να παίξεις, έχεις κάθε δικαίωμα φυσικά.

Έχω όμως την εντύπωση πως το θέμα κακώς συζητείται εδώ και μάλλον θα έπρεπε να συζητείται στη DIY κατηγορία.
Δεν το μεταφέρω ακόμα, διότι απλά αναρωτιέμαι και θα ήθελα να διευκρινίσεις τι ακριβώς ψάχνεις, μιάς και το εισήγαγες εδώ...

Απάντηση: Re: Ενεργή διενίσχυση

Για να λάβεις ενεργή διενίσχυση πρέπει να παρακάμψεις το παθητικό cross-over των ηχείων σου. Αυτό το ξέρεις.

Τα ενεργά ηχεία έχεις δίκιο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Όμως μελετούνται και υλοποιούνται ως ενιαίο σύνολο. Αποτελούν αντικείμενο ειδικής μελέτης όλων των επί μέρους στοιχείων (μεγάφωνα, καμπίνες, συχνότητες cross, ενισχυτές, κατανομή ισχύος κλπ) που πρέπει να μελετηθούν ως σύνολο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Εφ' όσον θέλεις να παίξεις, έχεις κάθε δικαίωμα φυσικά.

Έχω όμως την εντύπωση πως το θέμα κακώς συζητείται εδώ και μάλλον θα έπρεπε να συζητείται στη DIY κατηγορία.
Δεν το μεταφέρω ακόμα, διότι απλά αναρωτιέμαι και θα ήθελα να διευκρινίσεις τι ακριβώς ψάχνεις, μιάς και το εισήγαγες εδώ...

Ψάχνω κάποια εφαρμοσμένη και ευέλικτη λύση και την όποια καθοδήγηση θα μπορούσε να μου δώσει κάποιος που έχει ήδη κάνει.
Και φυσικά να μεταφερθεί εκεί αν εκεί πρέπει να είναι.
Τα παραπάνω στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία πάντως.Η συνολική γνώση μετά από εμπειρία είναι που ψάχνω.
Φυσικά και δεν πρόκειται να κάνω του κεφαλιού μου.

Αν αγοράσατε τα ηχεία με κριτήριο τον ηχητικό τους χαρακτήρα τότε η μετατροπή τους σε ενεργά θα τον αλλοιώσει.
Αν θα προκύψει κάτι καλύτερο είναι μια άλλη κουβέντα, πάντως το ίδιο δεν θα είναι.
Ακόμα οι τελικοί ενισχυτές θα χρειαστούν ρυθμίσεις με το ενεργό crossover στις ευαισθησίες εισόδου και αντίστοιχες μετρήσεις ισοστάθμισης.
Η καλύτερη λύση με δεδομένο πως σας αρέσει ο ήχος τους είναι αυτή της διενίσχυσης. Θα κερδίσετε σε δυναμική περιοχή και σε ελαφρά μικρότερες παραμορφώσεις, ενώ ο ηχητικός χαρακτήρας θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με πιθανή την επαύξηση των θετικών σημείων (χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις, αν οι ενισχυτές ειναι ολόιδιοι).
Η ανωτέρω λύση σαφώς υπολείπεται της ενεργούς λύσης (τουλάχιστον στην δυναμική περιοχή και τη παραμόρφωση – ενδοδιαμόρφωση), ενώ πιθανότατα υπερτερεί στο θόρυβο εφ’ όσο δεν θα υπάρχει ενεργό crossover.
Τη λύση της διενίσχυσης, τη εφαρμόζω στο προσωπικό μου συστημα αρκετά χρόνια και απολαμβάνω συγκεκριμένα ηχεία, που έχουν σαφή ηχητικό χαρακτήρα και δεν θέλω να τον αλλάξω.

Αν αγοράσατε τα ηχεία με κριτήριο τον ηχητικό τους χαρακτήρα τότε η μετατροπή τους σε ενεργά θα τον αλλοιώσει.
Αν θα προκύψει κάτι καλύτερο είναι μια άλλη κουβέντα, πάντως το ίδιο δεν θα είναι.
Ακόμα οι τελικοί ενισχυτές θα χρειαστούν ρυθμίσεις με το ενεργό crossover στις ευαισθησίες εισόδου και αντίστοιχες μετρήσεις ισοστάθμισης.
Η καλύτερη λύση με δεδομένο πως σας αρέσει ο ήχος τους είναι αυτή της διενίσχυσης. Θα κερδίσετε σε δυναμική περιοχή και σε ελαφρά μικρότερες παραμορφώσεις, ενώ ο ηχητικός χαρακτήρας θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος με πιθανή την επαύξηση των θετικών σημείων (χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις, αν οι ενισχυτές ειναι ολόιδιοι).
Η ανωτέρω λύση σαφώς υπολείπεται της ενεργούς λύσης (τουλάχιστον στην δυναμική περιοχή και τη παραμόρφωση – ενδοδιαμόρφωση), ενώ πιθανότατα υπερτερεί στο θόρυβο εφ’ όσο δεν θα υπάρχει ενεργό crossover.
Τη λύση της διενίσχυσης, τη εφαρμόζω στο προσωπικό μου συστημα αρκετά χρόνια και απολαμβάνω συγκεκριμένα ηχεία, που έχουν σαφή ηχητικό χαρακτήρα και δεν θέλω να τον αλλάξω.

Παθητική διενίσχυση εφαρμόζω κι εγώ τώρα που μιλάμε και το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από το όταν είχα μόνο τον ένα τελικό.
Εννοείται πως οι τελικοί είναι ίδιοι,δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να ματσάρω τύπους και εντάσεις.Διαθέτουν ρύθμιση της ευαισθησίας εισόδου ήδη αλλά μόνο ως προς τον τύπο του προ που προηγείται.(Παθητικός ή όχι.)
Φυσικά και θα ανεχόμουν κάποια αλλοίωση στον ηχητικό χαρακτήρα αν κέρδιζα σε άλλα σημεία.Άλλωστε τα seconda κινούνται στο ουδέτερο άκουσμα χωρίς στολίδια και εντυπωσιασμούς.
Κι επιπλέον δεν πιστεύω σε αυτό που οι πιο πολλοί ονομάζουν 'χροιές' και το ψάχνουν μέσα από αλλαγές ηχείων.Εγώ ας πούμε αν κάτι μου έλειπε θα τα ισοστάθμιζα και θα καθάριζα.
Αυτό που ζητούν οι πιουρίστες,είναι πανάκριβο,(εξαψήφιο ποσό) και αναπαριστά το live μουσικό γεγονός όσο πιο πιστά γίνεται.
Αλλά αυτό που ζητάω εγώ που ως επί το πλείστον ακούω μουσική που έχει περάσει χλμ. καλωδίων και τόνους επεξεργασίας και αποδίδει το γούστο του ηχολήπτη και παραγωγού,είναι λιγότερο απαιτητικό.
Αφού όμως τα μηχανάκια και η διάθεση υπάρχει,γιατί να μην προσπαθήσω να το κάνω καλύτερο αγαπητέ γείτονα;

Στο ψάξε αυτών των ημερών διαπίστωσα τα εξής.
Οι μονάδες είναι της Seas,το twitter είναι 8 ohm ´και τα woofers 4 ohm.
Tα οποία woofers,είναι συνδεδεμένα παράλληλα..
Δηλαδή αυτή την στιγμή το κανάλι των χαμηλών 'βλέπει' 2 ohm;
Θα τρελαθούμε;Διορθώστε με παρακαλώ αν κάνω λάθος...
Τα LP και HP φίλτρα είναι 12 και 18 db αντίστοιχα.
Και η αποκοπή γίνεται στα 2300.
Αυτές είναι και οι τιμές με τις οποίες θα ξεκινήσω στο ψηφιακό,έτσι δεν είναι;

Αν εισαι εδω Αθήνα ελα να σου δώσω ενα μπερι που έχω να δοκιμάσεις
Αν το σχεδιο του κρος που ανέβασες ειναι σωστό,
τα ηχεία είναι 2,5 δρόμων αν αυτά τα Χ που φαίνονται στο σχεδίο είναι πηνία
Αυτό είναι ενα προβλημα,
μία λύση είναι να το κάνεις ενεργό τρίδρομο
Στο τονίζω λίγο παρααπάνω γιατί η απόσταση που έχουν τα γουφερ είναι μεγάλη
Αυτό δεν ειναι το ηχείο?
post-21554-047490000%201306134444.jpg

Αν τα γούφερ παιξουν μαζί μέχρι τις 2,3κ θα έχεις θέματα με ακυρώσεις που θα δημιουργηθούν.
Το δευτερο προβλήμα είναι αυτη η R που φαίνεται σε σειρά πριν το γουφερ αν θεωρήσουμε οτι δεν εννοεί την εσωτερική των πηνίων.
Όταν το ανοιξεις δες αν υπάρχει αυτη η αντισταση και τι τιμή έχει
ειναι πολύ σημαντική....αλλάξει τα λίτρα που χρειαζονται τα γούφερ και τη συμπεριφορά τους χαμηλά.

Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο
Θα παιξει διαφορετικά
γιαυτό ελα και πάρε το μπερι που κάνει και για τρίδρομο μην πετάξεις λεφτά και μου το φέρνεις πίσω οταν τελειώσεις

Last edited:
Αν εισαι εδω Αθήνα ελα να σου δώσω ενα μπερι που έχω να δοκιμάσεις
Αν το σχεδιο του κρος που ανέβασες ειναι σωστό,
τα ηχεία είναι 2,5 δρόμων αν αυτά τα Χ που φαίνονται στο σχεδίο είναι πηνία
Αυτό είναι ενα προβλημα,
μία λύση είναι να το κάνεις ενεργό τρίδρομο
Στο τονίζω λίγο παρααπάνω γιατί η απόσταση που έχουν τα γουφερ είναι μεγάλη
Αυτό δεν ειναι το ηχείο?
post-21554-047490000%201306134444.jpg

Αν τα γούφερ παιξουν μαζί μέχρι τις 2,3κ θα έχεις θέματα με ακυρώσεις που θα δημιουργηθούν.
Το δευτερο προβλήμα είναι αυτη η R που φαίνεται σε σειρά πριν το γουφερ αν θεωρήσουμε οτι δεν εννοεί την εσωτερική των πηνίων.
Όταν το ανοιξεις δες αν υπάρχει αυτη η αντισταση και τι τιμή έχει
ειναι πολύ σημαντική....αλλάξει τα λίτρα που χρειαζονται τα γούφερ και τη συμπεριφορά τους χαμηλά.

Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο
Θα παιξει διαφορετικά
γιαυτό ελα και πάρε το μπερι που κάνει και για τρίδρομο μην πετάξεις λεφτά και μου το φέρνεις πίσω οταν τελειώσεις

Ευχαριστώ παρά πολύ για την προσφορά. Ομως τριδρομο θα χρειαστεί 6 κανάλια,έτσι;
Κι έχουμε μόνο τα 4.
Εχω αρχίσει κι ανησυχώ πάντως στο θέμα με το τι βλέπουν οι ενισχύεται στην παρούσα σύνθεση. Γιατί αν στα χαμηλά βλέπουν 2 ohm....
Θα βγάλω κάποια στιγμή το κρος για να το πόσταρω εδώ και να μου πείτε.
Και πάλι ευχαριστώ.