Καταλαβαίνω ότι για πολλούς, τα τεκμήρια είναι ζόρι, μεγάλο ζόρι. Για μένα το σημαντικότερο που περιμένω είναι να δω αν θα είναι αθροιστικά ή το μεγαλύτερο θα καλύπτει τα άλλα (π.χ. και αυτοκίνητα, και πισίνα και ιδιωτικά σχολεία ή μόνο το ισχυρότερο). Αν είναι αθροιστικά, τότε ο πέλεκυς θα είναι μεγάλος.
Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα, η οποία είναι η εξής:
Τα φορολογικά έσοδα (άμεση φορολογία) στην Ελλάδα είναι δέκα μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης ως ποσοστό προς το ΑΕΠ. Φυσικά μιλούμε για φοροκλοπή η οποία προκαλείται από 2 παράγοντες: Από την αδυναμία του κράτους να συλλάβει τη φοροδιαφυγή´, αλλά και από την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ (το τονίζω αυτό) άρνηση των κοινωνικών ομάδων να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και στις περιοχές που έχουν κύρια απασχόληση τον τουρισμό.
Για να μη νομισθεί ότι μιλούμε για φορομπηχτικό μηχανισμό, άς θυμηθούμε ότι για τα ατομικά εισοδήματα το ποσοστό του φόρου πέφτει μια μονάδα κάθε χρόνο (από το 40% του 2006 στο ανώτερο κλιμάκιο, έχουμε φθάσει στο 38% για φέτος και θα συνεχίσει να είναι καθοδικό) δηλ. σχεδόν τίποτε.
Όμως ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικών κερδών έχει μειωθεί από το 35% στο 25% με αντάλλαγμα (όπως είχε ζητήσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και είχαν παραδεχθεί οι επαγγελματικές οργάνώσεις) την υποβολή πιο ειλικρινών φορολογικών δηλώσεων.
Αντίθετα από αυτή την υπόσχεση, είδαμε φέτος, όπως λένε οι Εφορίες ότι έχουμε μεγάλη μείωση στο δηλωμένο εισόδημα, η οποία δεν εξηγείται από την οικονομική καχεξία που πλήττει τη χώρα, καθώς αν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε ολόκληροι τομείς παροχής υπηρεσιών να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες το 2009 (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήγτες τουριστικών καταλυμάτων, ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, κλπ), κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί. Όταν πριν μερικές μέρες έγινε η πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών, και τους τέθηκε η προοπτική της επαναφοράς της φορολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια, αφού οι ίδιοι δεν τήρησαν τα συμφωνημένα, οι επαγγελματίες δήλωσαν ξεκάθαρα, ότι αν συμβεί αυτό θα μετακυλίσουν όλο το βάρος στους πελάτες αυξάνοντας τον πληθωρισμό, ενώ σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την συνάντηση (αλλά δεν το είπαν στα κανάλια) η απειλή ήταν ότι θα τριπλασιάσουν την αύξηση που θα προκύψει και μετά εσύ τρέχα να εξηγήσεις τα ανεξήγητα και να μας πιάσεις (δεν μπορείς). Επίσης δήλωσαν ότι θα συστήσουν σε όλα τα μέλη να ακολουθήσουν την ίδια επαγγελματική συμπεριφορά (κάτι που μου φαίνεται για πρακτική τραστ).
Πάντως σε κάθε περίπτωση ενώ το 2006 οι μισθωτοί πλήρωναν το 45-46% των φόρων, το ποσοστό τους το 2007 ανέβηκε απότομα στο 50%, κάτι που με δεδομένη την αύξηση του ΑΕΠ στο 4% το 2007 μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μη μισθωτοί (μεσαίες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες) δήλωσαν τουλάχιστον 10% λιγότερη φορολητέα ύλη χωρίς να υπάρχει δικαιολογία γι αυτό.
Συγνώμη, αλλά κι εγώ αν ήμουν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, θα είχα βγει για φοροσαφάρι.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν στήριξη της παρούσας κυβέρνησης. Αποτελούν τις σκέψεις ενός φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος έίναι μισθωτός και αυτός και η γυναίκα του, έχει αφορολόγητο 21.500 αν θυμάμαι καλά, έχει εισοδήματα 45.000 ή λίγο παραπάνω, τα δηλώνει όλα, η δήλωσή του ελέγχεται κάθε χρόνο και πάντα έρχεται και δεύτερο χαρτί που μου ζητά διορθώσεις στο πώς δηλώνω κάποιες αμοιβές και εισπράττω και ασήμαντα πρόστιμα (κάθε χρόνο από το 1997 χωρίς καμιά διακοπή) και πληρώνω φόρους αρκετά πάνω από 10.000 ευρώ.
Ο ίδιος πολίτης ζορίζεται, όπως ζορίζεται όλη η κοινωνία, αλλά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με τα ίδια ή περισσότερα εισοδήματα να αυξάνουν το εισόδημά τους αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που του αναλογούν με το επιχείρημα ότι "αν πληρώσουν φόρους θα μειωθεί η ιδιωιτκή κατανάλωση στην Ελλάδα, άρα η οικονομία θα γνωρίσει ύφεση". Ή θα πληρώνουμε όλο ιφόρους ή κανείς. Κι επειδή το δεύτερο δεν γίνεται, είμαι πιστός οπαδός του πρώτου, έστω κι αν η τσέπη μου αδειάζει ολοένα και πιο πολύ, όπως και η δική σας.
Φιλικά
Βλάσης