Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Βάλε τη μηχανή σε προτεραιότητα διαφράγματος με διάφραγμα φ/11 και το χαμηλότερο iso και κάνε πρώτα μια "κανονική" λήψη χωρίς να έχεις στόχο το θόλωμα του νερού. Δες τις ρυθμίσεις που θα επιλέξει το φωτόμετρο της μηχανής βάσει των συνθηκών που επικρατούν.
Ας υποθέσουμε ότι για φ/11 και ισο 100 σου δίνει ταχύτητα 1/30.

Για να θολώσεις το νερό όπως της φωτογραφίας που έβαλες, θες, ας πούμε, ταχύτητα 10 δευτερολέπτων. Από το 1/30 έως τα 10 δευτερόλεπτα η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από 8 στοπ. Αυτή είναι και η "ισχύς" του ND φίλτρου που θα χρειαστείς (αν έχεις ήδη ένα πολωτικό φίλτρο κερδίζεις 1-2 στοπ, αν αντι για f/11 επιλέξεις f/16 κερδίζεις άλλο 1 στοπ και αν δοκιμάσεις σε πιο σκοτεινή ώρα, όπως σου έγραψε ο Ηλίας, κερδίζεις κι άλλο, άρα πας για λιγότερο σκοτεινό ND).

Αγόρασα ένα nd φίλτρο για αυτό τον σκοπό.

Ωραία, τι ND είναι, πόσα στοπ ?. Υπόψιν για να κάνεις το νερό "γάλα" θες πάνω απο 20sec ..

Γιατί δεν δοκιμάζεις να στακάρεις πολλαπλές λήψεις ?. Δωρεάν είναι απλά θα σου φάει λίγο χρόνο παραπάνω.
Η J1 είναι ιδανική για τέτοια δουλειά καθώς ο πολύ γρήγορος αισθητήρας της δεν αφήνει χρονικά κενά απο λήψη σε λήψη.

η ποιοτητα του φιλτρου (ND) ειναι κρισιμη?.. τσιμπησα ενα απο ebay με 4ευρω, μιας και ειναι κατι που απλα θελω να πειραματιστω ελαφρα..
τα ND που αλλου χρησιμοποιουνται? σε τι εφαρμογες?

η ποιοτητα του φιλτρου (ND) ειναι κρισιμη?.. τσιμπησα ενα απο ebay με 4ευρω, μιας και ειναι κατι που απλα θελω να πειραματιστω ελαφρα..
τα ND που αλλου χρησιμοποιουνται? σε τι εφαρμογες?

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς μόνο να υποβαθμίσει μπορεί την απόδοση ενός φακού. Το πόση θα είναι αυτή η υποβάθμιση εξαρτάται από την ποιότητα του φίλτρου. Τα καλά φίλτρα ουσιαστικά υποβαθμίζουν ανεπαίσθητα την απόδοση των φακών, ενώ τα φτηνά (όπως - θα σε στενοχωρήσω - αυτό που πήρες :HTEHETH63:) πολύ περισσότερο. Δημιουργούν δηλαδή ανεξέλεγκτα flares, color castings, ενώ φυσικά μειώνουν και την οξύτητα καθώς πρόκειται για πολύ κακής ποιότητας γυαλιά.

Εκτός από τη δυνατότητα να μειώνουν την απαραίτητη για σωστή έκθεση ταχύτητα, ώστε να τραβάμε με το σχετικό εφέ ποτάμια, καταρράκτες κλπ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλέξουμε πολύ ανοιχτά διαφράγματα σε υπερφωτεινές συνθήκες, όταν η ελάχιστη ταχύτητα ή το ελάχιστο iso της μηχανής δεν το επιτρέπουν.

Ποια είναι η διαφορά βρε παιδιά σε αυτά τα δύο ?

HOYA PRO 1 Digital CIRCULAR

HOYA Filter 58mm CIR-PL CPL

είναι και τα δυο της ιδιας εταιρίας , ειναι και τα δύο κυκλικής πόλωσης αλλά διαφερουν στην τιμή γιατί το ακριβο έχει ειδικές επιστρώσεις αφου ανηκει στει σειρα Pro-1 Digital, οι ακριβείς διαφορές αναφέρονται στο site της εταιριας .

Μια λιγο παλια αλλά ουσιαστικη συγκριση πολωτικων : http://translate.google.pl/translat...y-Test_filtr%F3w_polaryzacyjnych_Wst%EAp.html

Ευχαριστώ , πολύ Αγγλική ορολογία και δεν βγάζω εύκολα άκρη .

Βασικά έχω πάρει ήδη εδώ και μια εβδομάδα το φθηνό (χάνει λίγο την οξύτητα ο 40-150) καθώς τώρα ανακάλυψα ψάχνοντας nd στην τύχη το pro .
Μου απάντησε και ο πωλητής μιας και είναι ο ίδιος πως το ένα είναι made in Japan ενώ το άλλο Philippines .

Ο κύριος λόγος που ρώτησα είναι επειδή το ακριβότερο γράφει επάνω digital και είπα μήπως αυτό που πήρα είναι για παλαιότερου τύπου φακούς για αναλογικές μηχανές , αν ισχύει κάτι τέτοιο .

Πάντως ότι ζωντανεύει τα χρώματα του ορίζοντα και ειδικά της θάλασσας είναι γεγονός , ενώ φαίνονταν σχεδόν μονόχρωμη με τον ήλιο να κτυπά από ψηλά (μεσημεράκι) , με το φίλτρο αμέσως διαχωρίστηκε το γαλαζοπράσινο των ρηχών νερών από το σκούρο μπλε στα πιο βαθιά .

Re: Απάντηση: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Ευχαριστώ , πολύ Αγγλική ορολογία και δεν βγάζω εύκολα άκρη .

Βασικά έχω πάρει ήδη εδώ και μια εβδομάδα το φθηνό (χάνει λίγο την οξύτητα ο 40-150) καθώς τώρα ανακάλυψα ψάχνοντας nd στην τύχη το pro .
Μου απάντησε και ο πωλητής μιας και είναι ο ίδιος πως το ένα είναι made in Japan ενώ το άλλο Philippines .

Ο κύριος λόγος που ρώτησα είναι επειδή το ακριβότερο γράφει επάνω digital και είπα μήπως αυτό που πήρα είναι για παλαιότερου τύπου φακούς για αναλογικές μηχανές , αν ισχύει κάτι τέτοιο .

Πάντως ότι ζωντανεύει τα χρώματα του ορίζοντα και ειδικά της θάλασσας είναι γεγονός , ενώ φαίνονταν σχεδόν μονόχρωμη με τον ήλιο να κτυπά από ψηλά (μεσημεράκι) , με το φίλτρο αμέσως διαχωρίστηκε το γαλαζοπράσινο των ρηχών νερών από το σκούρο μπλε στα πιο βαθιά .

Αποτι θυμαμαι οταν ειχα αγορασει κι εγω ενα Pro1, ο πωλητης μου ειχε πει οτι ειναι πιο λεπτο για να μη βινιεταρει ο φακος με αυτο φορεμενο.

σχεδον ενα χρονο μετα τις πρωτες μου ανησυχιες, βρισκομενος στο τελευταιο σταδιο της απεξαρτησης πλεονασματικου εξοπλισμου, κατεληξα με τις εξης:

Sony Nex 5n με kit 16-50 και εναν Sigma 19...

Olympus E-PM2 με Panasonic 14/2.5...

και απο φιλματες (που βρισκονται ακομα σε συρταρια και ντουλαπες):

Pentax Spotmatic 500 με εναν 55αρη και με εναν 28αρη...

Olympus Xa2...

πρωτη μερα σημερα χωρις Canon S90 Και με νεο μελος την πρωτη μου μ4/3 μηχανη...

ειχα αποφασισει να πουλησω και τον Panasonic και να περιμενω τα reviews των χρηστων για την a6000, αλλα σκεφτηκα να δωσω μια ευκαιρια στο m4/3 και την Olympus...

εχω διαβασει διθυραμβικα σχολια για τον αισθητηρα της E-PM2 ο οποιος ειναι ο ιδιος με της Om-d...

για λιγο που επαιξα, χωρις να προλαβω να βγαλω ασφαλη συμπερασματα φυσικα, μου εκανε εντυπωση η ταχυτητα της εστιασης σε SAF...

πολυ πιο γρηγορη απο την Sony...

την αγορασα για να αντικαταστησει την Canon S90 αλλα ειναι τελικα πιο μεγαλη σε μεγεθος και με προβληματιζει...

θα δω πως θα μου φανει σαν "μικρη" τις μερες του Πασχα και ελπιζω να μην με διαψευσει...

προφανως, θα επανελθω και με συγκριτικο Sony Nex 5n με Olympus E-PM2...

ξαναγραφω για οσους δεν παρακολουθησαν, τι πουλησα τον τελευταιο χρονο:

Nikon D90
Sony CX130 (βιντεοκαμερα)
Pentacon Six TL
Canonet QL17
Olympus Xa
Fuji F30
Canon S90

Πριν τα "σπρώξω" για την RX100 προσπάθησα κι εγώ να την βγάλω με μια e-pm1 + 14/2,5 (ως φθηνή - ποιοτική λύση), αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει υποκατάστατο στην καλή "κόμπακτ τσέπης". Από την άλλη μεριά, τραβώντας με την OM-D έπαθα πόρωση με την ποιότητα εικόνας της και η rx μου φαίνεται "λίγη" σε κάποιες περιπτώσεις (κακώς, αλλά άμα δοκιμάσεις το μέλι....), και έτσι "αναγκάστηκα" να πάρω και μια e-pl5 για καταστάσεις που η OM-D είναι πολύ μεγάλη και δακτυλοδεικτούμενη. Οπότε τώρα βρίσκομαι με την rx100 για την τσέπη, την e-pl5 για τσέπη μπουφάν, επαγγελματική τσάντα, ταξίδια μόνο με χειραποσκευή, και την OM-D όταν μπορώ να την πάρω μαζί μου ή όταν "πάω για φωτογράφιση". Αυτά ως μικρή βοήθεια για να αποφύγεις κοστοβόρες αγοραπωλησίες...

Απάντηση: Re: Επαναπροσδιορισμος εξοπλισμου.

Δημήτρη αντί για την epl5 έπρεπε να πάρεις την gm1 και θα είχες πράγματι καποια διαφορα απο την ΕΜ-5 τωρα είσαι πολυ κοντα , μια καμπούρα σε χωρίζει.:afro:

Δημητρη, εχω διαβασει για τον προβληματισμο σου (τα εχουμε πει και απο κοντα) και τελευταια διαβασα και το νημα της RX100 πριν προχωρησω σε αγορα...

για μενα ειναι και μια μετωπικη συγκρουση μεταξυ των δυο συστηματων που εχω ξεχωρισει...

απο την μια η Sony με την σειρα Nex (a πλεον) και επο την αλλη η Olympus με το μ4/3...

ειπα να δωσω μια ευκαιρια και σε αυτο δουλευοντας το στην πραξη και οχι διαβαζοντας ή βλεποντας βιντεακια στο ιντερνετ...

μεχρι τωρα μου φαινεται μεγαλυτερη απο την S90 (και ειναι φυσικα) Και αυτο με εχει ξενισει... την περιμενα μικροτερη...

ελπιζω να το συνηθισω γιατι η ποιοτητα που εχει (χωρις ακομα να εχω προχωρησει σε ιδιαιτερςς ρυθμισεις) ειναι η μερα με την νυχτα...

Κατ αρχήν, η gm1 δεν είναι τσέπης παντελονιού, οπότε ο ανταγωνισμός της είναι οτιδήποτε χωράει σε τσέπη μπουφάν - και η e-pl5+μικρός φακός χωράει με άνεση, κατά δεύτερον δεν έχει "σπαστή" οθόνη που με βολεύει πολύ παρότι δεν τραβάω βιντεο. Επίσης της λείπει η σταθεροποίηση στο σώμα (άρα 2-3 στοπ), και κάμποσα χειριστήρια που θα έιμουν διατεθιμένος να "θυσιάσω" έναντι πρακτικού όφελους, αλλά δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. 'Ισως για κάποιες γυναικείες τσάντες η gm1 να προσφέρει κάτι σε σχέση με τις μικρές oly, αλλά σε μένα όχι... ...Τώρα βέβαια, μάλλον θα έχουμε εξωτερικό ανταγωνισμό από την GX1 mkII, με ίδιο μέγεθος, μάλλον ίδια ποιότητα, σύν πολύ φωτεινό φακό με μεγάλο εύρος, αλλά δεν θα μπορώ να της φοράω τον 9-18 που με συνοδεύει στο 95% των εξορμήσεών μου, επαγγελματικών και μη - έχει πέσει πολύς προβληματισμός, και αν τα review είναι καλά ζήτω που καήκαμε...

Last edited:
Δημήτρη, αν είναι τα 24μμ-28μμ που σε τραβάνε στην GX-1 II θα απογοητευτείς μάλλον. Εχει ΠΟΛΥ παραμόρφωση και διορθώνοντας την θολώνει ..

Χώρια που ο αισθητήρας φαίνεται να είναι ο ίδιος με την παλιά .. παρόλο που μεγαλύτερος απο m4/3 αποδίδει χειρότερα ..

Αν θέλεις δοκίμασε τα δείγματα RAW απο Imaging Resource (τα τράβηξαν σε tele) και FocusNumerique (τα τράβηξαν σε wide) ..

Aν προλάβω αυριο ισως ανεβάσω επεξεργασμένα

την ρικοχ GR για μηχανη τσεπης κανεις δεν την σκεφτεται?
Αποτι εχω δει στο ιντερνετ, ειναι πολυ μικρουλα, και γενικα ενδιαφερον μηχανη

λες ειναι πολυ wide για τους περισοτερους ε?
μπορεις να κανεις crop απο την αλλη πιο ευκολα....νομιζω υπαρχει και ψηφιακο Mode που το κανει 35μμ στα ΦΦ.
Αποτην αλλη πρεπει να χωραει παντου ακομα και στην τσεπη:)